A görög katolikus és a görög keleti vallás ugyanaz?
Figyelt kérdés
Ha engem megkereszteltek, áldoztam stb, és görög katolikus a vallásom akkor egyben ortodox is vagyok? vagy ha ortodox "akarok lenni", akkor mit kell tenni?2013. jan. 5. 08:04
1/5 anonim válasza:
Nem ugyanaz. A fő különbség az, hogy a görögkeletiek, azaz az ortodox keresztények nem fogadják el a pápát, így nincsen meg velünk az egységük. A görög katolikusok elfogadják a pápát, csak a liturgia formaságaiban térnek el, de így a szentségeket ugyanúgy kiszolgáltathatják római katolikusnak, és fordítva is működik.
2/5 anonim válasza:
Teológiailag szinte ugyanaz, a görög katolikusok azoknak a görögkeletieknek az utódai, akik visszatértek a pápa fennhatósága alá. A görögkeletiek feje a pátriárka (amiből több is van).
De a görög katolikus templomok a görögkeletihez hasonlítanak, és a papjaik nősülhetnek is.
3/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm! És én mit tehetek ha görögkeleti akarok lenni?
2013. jan. 5. 12:11
4/5 anonim válasza:
Én görög keleti, vagyis orthodox vallású vagyok. Szeretnék Neked segíteni. A lakóhelyedhez közeli templomba kell elmenned és felvenni a kapcsolatot a lelkésszel. A szimandron.hu, vagy magyarorthodoxia.org oldalakon is tájékozódhatasz. Mo-n több nemzetiségi templom is működik, nemcsak magyar nyelven folynak az istentiszteletek. Velem is felveheted a kapcsolatot, ha komolyan érdekel valami.
5/5 anonim válasza:
A közösségről is írok, több fiatal van. Számukra is rendeznek programokat, az újonnan betérőket is felkészítik. A papság általában fiatal, családos emberekből áll. Jobban jársz, mintha elmennél egy gyülibe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!