A Hit Gyülisek miért utálják annyira a Katolikus Egyházat és a Katolikus embereket?
@ "ma 16:13"
Ezt írod, és a kérdező egyetért veled: "Bálványimádás az, ha isteni tulajdonságokkal ruházunk fel tárgyakat, szobrokat és ahhoz imádkozunk, vagy Isten fölé helyezünk valamit, valakit és úgy imádkozunk hozzá."
> Igen, de nem merül ki ebben a bálványimádás definíciója.
A SzentÍrás ugyanis ettől továbbmegy, és minden olyan vallásos tiszteletet, ami NEM az Istenre irányul, bálványimádásnak nevezi, ami gyűlöletes Isten szemében.
-------------
Most nézzük egy kicsit a szobrokat, és a képeket (vagyis k
mindazokat a "kegytárgynak" nevezett alkotásokat, amikről az emberek úgy hiszi, hogy általuk közel(ebb) kerülhetnek Istenhez!
Először is, különbséget fedezhetünk fel a katolikusok és protestánsok által használt Bibliák között (a kettő nem ugyanaz!), mivel a protestánsok által használt Károli fordítású Bibliában a Tízparancsolat (lásd 2Mózes 20.) tiltja a képek és ehhez hasonlók vallási célú használatát. Ezt a parancsolatot a katolikusok kihagyták, de vajon jól tették-e-?
(mindjárt meglátjuk...)
Először is, egy szobor vagy egy festmény nem tudja megjeleníteni azt, ami VALÓJÁBAN történt.
A megfeszített Jézus emberi kézzel történt ábrázolása NEM KÉPES megjeleníteni, mi történt ott azon a kereszten: hogy engesztelte ki az Atyát, hogy fizette ki miérettünk a váltságdíjat a Sátánnak, hogy tisztít meg minket a vére, és hogy nyitotta meg a Menny kapuját minekünk ez az áldozat... ezekre mind-mind nem ad választ.
Csupán egy aspektusból képes tehát megragadni az Áldozatot, de hogy mire jó ez nekünk, azt már nem mondja el.
-------------------
Isten az 5Mózes 4/15-16 részekben tiltja először a képi és alakábrázolást.
Az aranyborjú készítése nyilvánvalóan bálványimádás volt, hiszen erre tekintettek vallásos tisztelettel (Isten helyett).
Nyilvánvaló hogy alkotásukkal eltértek Istentől.
Valamivel később, az Igéret földje felé vezető út során Izrael fiai panaszkodni kezdtek Isten és Mózes ellen. Válasz erre Istennek a haragja volt, aki mérges kígyókat küldött a népre.
Ugyanakkor Isten megadott egy gyógymódot, kígyómarás ellen: érckígyót kellett készíteniük, és aki hitte hogy meggyógyul, az valóban meg is gyógyult (a szoborkészítés itt tehát Isten akaratában volt, hiszen ne felejtsük el, hogy a Krisztusi áldozat ekkor még nem történt meg).
Ugyanakkor a szobor használata oda vezetett, hogy a nép hódolni kezdett az érckígyónak és áldozott neki - ugyanúgy csinálták "pepitában", mint az aranyborjúval. Vagyis bálványimádást követtek el Isten szemében, amiért az érckígyót el kellett pusztítani (lásd 2 Királyok 18/4.
A szoborkészítés - valahányszor vallási célból gyártották - mindig csődöt mondott. Nem közelebb hozta őket Istenhez, hanem épp ellenkezőleg.
---------------------
A zsolt 115/ 3-8-ban Isten igéje megnevezi a bálvány fogalmát: díszes, emberi kezek munkája. Szájuk van de nem szólnak, szemeik vannak de nem hallanak... emberi ábrázolásokról beszél, és bírálja azokat, akik ilyeneket készítenek!
Jeremiás 10/ 3-5-9-10 szintén díszes ábrázolásnak írja a bálványokat, és értéktelen hiábavalóságnak nevezi.
-------------------------
A katolikus egyház (egyik) nagy tévedése az, hogy a Szentséget fizikálisan próbálja megragadni, és így követni.
Tulajdonképpen evégett készítik a mai napig is a különféle "kegytárgyakat".
Viszont a SzentÍrás határozottan tesz különbséget Isten Szelleme és a fizikai test között: a test az test, a Szellem pedig Szellem. A test nem használ, a Szellem, ami (pontosabban: aki) megelevenít. Isten Szelleme az, Ő az egyetlen, aki Istennek tetsző módon (vagyis tökéletes formában) képes kinyilatkoztatni, hogy mi történt ott, azon a kereszten. És mi történt, amikor Jézus feltámadt.
Erre sohasem lesz képes semmiféle festmény, bármilyen gyönyörű alkotás is.
Mindezek összefüggésében van az, hogy a protestánsok (beleértve a Hit Gyülit is), teljességgel elutasítanak bármiféle kegytárgy alkalmazását.
Isten Szellemében bíznak, aki képes az Igazságra elvezetni az embert, Istennek tetsző módon, vagyis tökéletesen megjeleníteni az Evangélium üzenetét, vagyis a Teljes Krisztusi áldozatot: hogy volt Jézus fájdalmak férfija és betegségek ismerője, hogy szegényedett le miérettünk, hogyan lett váltságdíj miérettünk a Vér, hogyan ment fel az Atyához ez a Vér (szerezve ezzel örök engesztelést miérettünk), mit jelent számunkra a feltámadása, hogyan dicsőült meg Jézus (nagyvonalakban ennyi jut most eszembe).
De soha egy festmény nem fogja mindezt elmondani.
kerdezo!!-(a 8-as vagyok)
yeshua-val mi a helyzet?az gyermekem hogy kimondta,hirdette "ne csinalj magadnak FARAGOTT-FESTETT szenteket"!!!
erted?
yeshua szerint az is a balvanyimadas!!ugyanis egy szobor,egy kep elvonja a teljes figyelmet a valodi I.-stenrol!!!!
"ugyanis egy szobor,egy kep elvonja a teljes figyelmet a valodi I.-stenrol!"
Egy milliós hang és fénytechnikával,fesztiválszerűen megrendezett parádé,ahol egy fehér öltönyös milliomos olvas fel órákon keresztül a Bibliából az nem vonja el a figyelmedet?
"Amikor imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt hiszik, hogy ha ömlik belőlük a szó, nyomban meghallgatásra találnak!"
Vagy mi a helyzet a TV közvetítésekkel?
"Amikor imádkoztok, ne tegyetek úgy, mint a képmutatók, akik az emberek szeme láttára szeretnek imádkozni a zsinagógában meg az utcasarkon, hogy mutogassák magukat!...Te amikor imádkozol, menj be a szobába, zárd be az ajtót, s imádkozzál titokban mennyei Atyádhoz! S mennyei Atyád, aki a rejtekben is lát, megjutalmaz."
Mi a helyzet a pénzzel,amit Németh Sándor bezsebel a hívektől?
"Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön, ahol moly rágja és rozsda marja, s ahol betörnek és ellopják a tolvajok!"
Ezt hívják pajtikám kettős mércének!Ahelyett,hogy megnéznéd te mit csinálsz,inkább másokra mutogatsz!
A másik sz@ra büdösebb!
Hűűha kedves KZS a legutóbbi kis hitvitánknál én már sejtettem, hogy jössz te még az én utcámba(vagy én a tiédbe ezen kérlek ne akadj fenn). De hogy ilyen hamar? Mellesleg elég nagy csalódást is okoztál nekem mert akárhogyan kértelek, hogy válaszolj a kérdéseimre ás cáfold meg az állításaimat a hit gyülekezetével kapcsolatban te annyit sem írtál, hogy fapapucs. Pedig annyi jó kérdésem volt én én azt hittem, hogy mint válaszolsz rá de csalódnom kellet. De hogy örülj most nem fogok veszekedni nem az a célom(már az előzőnél sem az volt és mégis rám fogtad!)
Egyébként elmondom akkor mi is az én bajom a gyülivel! Ennyit még megengedek magamnak mert itt is olvastam nem egy kritikát a katolikus egyházzal szemben.(Ami nem baj, hiszen Isten arra teremtette az embernek az agyát, hogy használja is)
Tehát a nagy bajom vele először is az, hogy nem tudom mire vélni mikor elkezdik a másik vallását bántani és támadni! Mert bocsánat itt most nyilván szolidabban fejezi ki mindenki a véleményét de én láttam már hitest aki habzó szájjal és dühtől átitatottan osztotta az igét.(Nem is a gyüli mellet hanem minden más vallás ellen!) De vegyük alapból csak a katolikus egyházat, hiszen az az ő kedvenc célpontjuk. A katolikus egyház durván 2000 éves! Durván! De most tényleg, 2000! Az ember fel sem tudja fogni mekkora szám is ez szerintem. Ez alatt az idő alatt egyházunk hullámvölgyeket is megért, volt mikor teljesen legalul voltak(Borgia pápák, inkvizíció stb.). Ezt imádja minden ateista és katolikus ellenes előhúzni mint a ,,titkos fegyvert"! Igen ám! De valamiről a többség elfeledkezik. A katolikus egyház azon éveit amikor úgymond ,,fent volt"! És még valamiről...ez a fenn töltött idő azért jóval több mint a lent töltött! És olyan művek születtek amik máig a teológia csodái. Erre nem figyel senki? Pedig ezek a művek(Biblia magyarázatok, elmélkedések, élet történetek stb.) elkerülhetetlen részei a katolikus teológiának. És itt baj! Mert hogyan lehet teljesen érthetően elmagyarázni az érthetőt egy hitesnek, akinek a gyülekezete alig 20 éves. Itt nem a számok a fontosak(csak a félreértést tisztázva) hanem az, hogy az a 2000 év minden perce, bölcsessége, elmélkedése, végtelen tudása mind mind a hitünk részei. Kezdve Jézustól egészen Aquinói Szent Tamásig! De mondhatnám F. Varillont vagy Szent Ambrust! Ezt nem képesek megérteni a hitesek. 2000 éve teológiai tanulmányait meg elég nehéz nekik elmagyarázni. Nem is fórum téma! Egyébként a kedves hitesnek ha baja van egy katolikus tanítással akkor MIÉRT nem néz utána? Nem kell rögtön a Summa Teoligicát felnyitni elég ha egy mezei honlapra rámegy!
Például ami a purgatóriumot illeti(ez főleg KZS-ek): [link]
Teológia vitákba nem bocsátkozom mert rájöttem, hogy a hitesekkel elég nehéz dűlőre jutni és amúgy sem túl nyitottak az új dolgokra(kivétel ha azt Németh Sándor mondta) De kérlek titeket mielőtt a hitünket akarjátok lejáratni, előtte legalább olvassatok utána a dolgoknak!(A fenti honlap tökéletes e célra, ott minden fontos dolog megtalálható. A bálvány imádástól kezdve egészen a szentekig)
Egyébként utoljára még annyit, hogy igaza lehet valamelyest az előző írónak. Könnyen lehet bántani valaki hitét és egyházát de vajon a saját magáénak a hibáit meglátja e. Pl:
- A zsidó imádat(ha már Mária imádatról beszéltünk)
- A hit gyüli parádés istentiszteleti
- A sok vád amellyel kilépett emberek vádolták őket(agymosás, megtévesztés stb.)
- A pénzhez való különös vonzódás
- A náluk ,,is" fellelhető bibliai ellentmondások(pl, hogy hogyan áll egy hites a gazdagság és a szegénység kérdéséhez)
- (bocs KZS de ezt nem úszod meg) A ,,szent néptől" származó undorító dolgokról(Cion bölcseinek jegyző könyvei pl.)
- A totális fundamentalizmus
A sok tönkretett családról nem is beszélve(mert sok helyen nagy gondot okozott az, hogy a család egy kis/nagy része hites lett. Emiatt, főleg a hites oldalról jövő gyűlölködés egy másik felekezet iránt, a családok szétszakadtak. Velem ez történt egész konkréten. És azóta is hiányzik a régi teljes családi köröm de köszönhetően a drága gyülinek ez nem valósulhat meg! Tehát ezért nem szeretem a HGY-t!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!