Ésszerű-e hinni a teremtésben ebben a modern, tudományos világban?
Erre viszont még kíváncsi leszek. Mindenesetre élvezetes volt beszélgetni :))) Várom a visszajelzéseket.
Két Bibliaverssel búcsúzom:
Tim 2:11-12 "Az asszony csendben tanuljon, önmaga teljes alávetésével. Nem engedem meg az asszonynak, hogy tanítson vagy hogy hatalmat gyakoroljon a férfi fölött, hanem legyen csöndben." Azaz tényleg ne tanítsanak úgy, hogy uralkodjanak a férfi felett (nem csak a férjük, hanem a többi férfi felett sem - én így értem).
Csel. 2:17-18 "És az utolsó napokban, ezt mondja az Isten, kitöltök az én Szellememből minden testre, és prófétálnak a ti fiaitok és LEÁNYAITOK, és a ti ifjaitok látásokat látnak, és a ti véneitek álmokat álmodnak. És éppen az én szolgáimra és az én SZOLGÁLÓLEÁNYAIMRA is kitöltök azokban a napokban az én Szellememből, és PRÓFÉTÁLNAK." Tehát igenis Jézus kiemelte a nőket és mehettek nők is a szolgálatba.
Nagybetűvel emeltem ki ami fontos. Én a "BALGA asszony"!
Nagyon várom a kérdező visszajelzését! Te is L???
Köszönöm a válaszokat!
Bár a témától nagyon eltértetek, így is érdekes volt végigolvasni válaszaitokat. Sajnálom L, de nemigazán értek veled egyet.
Én szoktam olvasni a Bibliát, nagyon értékelem és fontosnak tartom. Szerintem nagyon is ésszerű hinni a teremtésben! Mint ahogy az első válaszoknál is írták, írtam... nincs olyan érv, bizonyíték, ami egyértelműen megtudná cáfolni a teremtést!
"Nagyon várom a kérdező visszajelzését! Te is L???"
Nem...Egyáltalán nem....Csak őszintén...:) Én válaszoltam korunk agymosásával, amire te ráharaptál, végképp eltérítve az egész irományomtól a figyelmet. Miért érdekelne???
"Sajnálom L, de nemigazán értek veled egyet." Miben? A teremtésben? Vagy miben? A nők gyülekezeti helyzetében? Mintha én mondtam volna... Te is a teremtést vallod a válaszod alapján, én is, akkor miben nem értesz egyet velem? És miért?
92-->19 %-ra:
A leveledre, melyet nekem címeztél (a többit, ami személyesebb, majd privátban):
92-ről 19-re? Ne foglalkozz vele. Regisztráció után nagyon képlékeny a % az első egy két hónapban. Gondolj bele, miután regisztrálsz, azért teszed (gondolom azért tetted) hogy segíts másoknak, megválaszolj olyan kérdést, mit mások nem értenek, te viszont úgy gondolod, hogy tudod a választ. Nyílván hasznos válaszokat fogsz adni, illetve hasznosnak titulált válaszokat. Repül felfelé a megítélésed. Majd jön egy két konfliktus, mi megosztja az embereket, és lesz lefelé szálló. Nézd meg Pétert. Mindig a top 5 körűl van. Miért? Mert 90%-ban előre megfogalmazott bemásolt száraz anyagot másol be, leginkább abszolút a témánál maradva.
Ezt a chat-elést, mikor leszakadunk az eredeti kérdéstől elvileg "tiltja" a szabályzat, azaz az offolást. De szerinted az üzemeltetőnek mi a célja? Minél nagyobb viták legyenek, hogy minél többen jöjjenek, minél nagyobb legyen az oldal nézettsége, minél több a regisztráció, hiszen így nagyobb pénzért adható el a reklámfelület. Ezért nem foglalkozik az offolással, pedig jelentheted, de nem foglalkoznak vele, csak a törvénytelen dolgokkal, mint például a nyílt rasszizmus, mert azzal az ő bokája is megütődhet.
"De ez tök nagy öröm, hisz kezdesz gyűlölni."
Mi van? Mi dolgom nekem a te százalékaidhoz. Tudod, hogy mi a gyűlölet? Haragudni szívemből másra, nem foglalkozni a dolgaival, nem válaszolni, belerúgni, elfurdúlni tőle, ahol csak lehet. Ne legyen az neked öröm, ha én gyűlöllek, mert akkor elvesztem. Vagy te mások elvesztéséért örűlsz? Annak örülj, hogy neved benne van-e az élet könyvébe. Azzal, hogy írásba megszólnak hitedért, az semmi. Ha megvernek, leköpnek, annak örűlj, mert akkor méltóvá tétettél Isten országának hirdetésére, mert nem nagyobb a szolga az ő uránál. Krisztus megbecstelenítésétől nem nagyobb dolog talán ismeretlenűl fikázni másokat? Nemhogy nagyobb, semmi. A megsértődöttség semmi.
"és prófétálnak a ti fiaitok és LEÁNYAITOK" Miért te prófétáltál? Prédikáltál vagy prófétáltál? Ki mondta, hogy nem prófétálhatsz? Prófétálnod kell? Nosza, de még nem tetted.
Utoldó idők? Nézd meg Máté 24-et. A tanítványok nem tudták elkülöníteni Jeruzsálem lerombolását a világ végétől. Számukra az egy és ugyan az. Pedig azóta kétezer év telt el.
A volt tanú jelentését gondolom magad is tudod, hogy mást jelent nekem, mint neked. Bárcsak soha vissza ne vennének. Viszont a kiközösítő, elkülönítő vádaknak mindig is ellene álltatok. Lám mégsem....
Mk 11,25 "És mikor imádkozva megállotok, bocsássátok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van; hogy a ti mennyei Atyátok is megbocsássa néktek a ti vétkeiteket." A tanú testvéreid hogyan imádkoznak?
"Uram, hányszor lehet az én atyámfiának ellenem vétkezni, és néki megbocsátanom? még hétszer is?
Monda néki Jézus: Nem mondom néked, hogy még hétszer is, hanem még hetvenhétszer is."
Lehet a tiszta gyülekezetbe takarózva kirekeszteni, de aki azt mondja, hogy szereti az Istent, és gyűlöli az ő atyjafiát, hazug az.
Mitől tiszta egy család? Mitől szent?
Ha minden nap kifényesítem a padlót, vagy ha a család tagjai szentek? Mitől szent egy család tagjai? Szentek legyetek, mert a ti mennyei Atyátok szent.
Üdvözlöm a tanútestvéreidet ezekkel az idézetekkel:
"Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket.
Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak.
Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedők is nem ugyanazt cselekeszik-é?
És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedők is nem azonképen cselekesznek-é?
Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes."
A teista teremtéshez mit írhattam volna? Hogy Isten az evolúció által teremt? Akkor a halál nem az ember által jött a világba, hanem a fejlődés Isten által adott része. Minek nekünk Krisztus?
Rm 5,12 "Annakokáért, miképen egy ember által jött be a világra a bűn és a bűn által a halál, és akképen a halál minden emberre elhatott, mivelhogy mindenek vétkeztek;"
Vagy Isten hazudott a kőtáblán, melyet saját maga írt:
"Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt."
Üdv: L
"nincs olyan érv, bizonyíték, ami egyértelműen megtudná cáfolni a teremtést!"
Nem a cáfolatok hiánya, hanem a bizonyítékok megléte az, ami miatt ésszerű hinni valamiben.
Ezért hozták létre a láthatatlan rózsaszín egyszarvú és a repülő spagettiszörny paródiaegyházát is. Azok létét sem lehet sem cáfolni, tehát következtetésképpen ugyan olyan realitásuk van, mint a teremtésnek.
Vagy megemlíthetném ugyan ezen logika mentén Russel teáskannáját.
Ezek szerint ebben hinni is ugyan olyan ésszerű.
Tehát arra hivatkozni, hogy elhiszem, mert nem cáfolta meg senki, tehát ésszerű, hogy így volt, össze nem függő dolgok között teremt kapcsolatot, és józanul végiggondolva, a maximum amit ésszerűen megtehetünk, hogy nem zárjuk ki a lehetőségét, de kijelentjük, hogy egyáltalán nem biztos, hogy így történt.
Ami MELLETT pedig több bizonyíték áll, azt az adott körülmények között ésszerűbb elhinni, mint aminek esetleg sem mellette, sem ellene nem szól semmi.
Látom nem sokat értetek velem egyet.
Hogy emiatt így lepontoztok, a ti szegénységi bizonyítványotok.
Nyilván érdemi hozzászólásra intellektuálisan alkalmatlanok vagytok.
Köszönöm! Jöhetnek a piros hüvelykujjak.
Tisztelt Kérdező!
Nagyon elkanyarodtak a válaszok a kérdésedtől, méghozzá egy olyan irányba is, amelyet jobb tisztába tenni. Így ha nem bánod, én inkább a férfi és a nő helyzetéről írok; gondolom, hívőként érdekel a téma. Kicsit hosszú lesz...
1. "Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik Jézus Krisztusban vannak..." (Róma 8:1);
"A Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert bizony ti mindnyájan egyek vagytok a Messiás Jézusban." (Galata 3:28)
Ezekkel az igeversekkel nagyon ellentétben állnak a szövegkörnyezetből kiragadott, a nők rovására emlegetett igeversek. Pedig nem lehet ellentmondás... Mivel Jézus Krisztus az Isten Igéje, ha a Szentírás bármely része látszólag ellentmond az Ő földi szolgálatának, akkor azt félreértették, rosszul értelmezték vagy tanították.
A helyes értelmezéshez figyelembe kell venni a történelmi hátteret, azt a kort és a körülményeket, amelyben ezek a részek íródtak.
2. "Az asszony csendben tanuljon, teljes alázatossággal. A tanítást azonban az asszonynak nem engedem meg, sem azt, hogy a férfin uralkodjék, hanem legyen csendben." (1. Timóteus 2:11 – 12)
2. 1 Pál ezt Timóteusnak, az efézusi gyülekezet pásztorának írta. Efézusban Diana-kultusz volt; ebből a háttérből jöttek nők is a gyülekezetbe.
2. 2 Az angol King James fordításban van egy kulcsszó, ami a magyarból kimaradt: "Let the woman learn in silence with all subjection." Azaz: Engedjétek, hogy a nő tanuljon... (11. vers) Tanulni pedig csak csendben és teljes alázatossággal lehet, merthogy ezek a módhatározók a tanulásra vonatkoznak, annak bővítményei, nem az alanyéi. A rend fenntartása volt szükséges ahhoz, hogy a jelenlevők tanulhassanak; Pál nem alkotott olyan tantételt, hogy az asszonyok nem beszélhetnek a gyülekezetben, ill. nem tartotta az asszonyokat alacsonyabb rendűeknek.
2. 3 Mivel még csak akkor tanultak, ezért mondta Pál, hogy ne engedjék meg ezeknek az asszonyoknak, hogy tanítsanak, mert még nem ismerik eléggé a Szentírást. Hasonló helyzetű férfi sem taníthat, hiszen annak is feltételei vannak. Isten nem személyválogató. (Apostolok Cselekedetei 10:34)
2. 4 A nagytudású női tanítók egyik példája Fébé, aki a kenkhreai gyülekezetben bizonyára vén, vezető és tanító volt (Róma 16:1).
Pál a Róma 16:2-ben azt írta róla: "sokaknak lett pártfogója, nekem magamnak is". A "pártfogó" szó az eredeti görög szövegben a prostatis, amely a proistemi görög szó nőnemű alakja, jelentése: "elöl állni, elnökölni".
2. 5 Az uralkodás önzést hatalmaskodást, zsarnokságot jelent. Az asszonyoknak nem szabad önző uralmat gyakorolniuk a férfiak felett, ám hasonlóképpen az Újszövetségben nem látunk példát arra sem, hogy a férfiaknak megengedett lenne, hogy önző uralmat gyakoroljanak az asszonyok felett.
Az Éden kertjében, az egyetlen olyan helyen, ahol Isten tökéletes akaratát megtaláljuk, Isten a férfinak és a nőnek egyetlen terület fölött nem adott uralmat: egymás fölött. A kertben az asszony is és a férfi is saját maga döntött. Mindketten tévedtek, de Isten megengedte mind a nőnek, mind a férfinak, hogy saját akaratukkal éljenek. Az egész föld felett uralmat kaptak: az ég madarain, a földön mozgó élőlényeken és a tenger halain (1. Mózes 1:28), de egymás felett nem kaptak uralmat. A bűnbeesés előtt a férfit és a nőt Isten egyenrangúnak teremtette.
3. "... az asszonyok hallgassanak a gyülekezetekben, mert nincs megengedve nekik, hogy beszéljenek, hanem engedelmeskedjenek, ahogy a törvény is mondja. Ha pedig meg akarnak tudni valamit, otthon kérdezzék meg a férjüket, mert illetlen az asszonynak a gyülekezetben beszélnie.
Vajon tőletek indult ki az Isten igéje, vagy egyedül hozzátok jutott el? Ha valaki azt tartja magáról, hogy próféta vagy Lélektől megragadott ember, tudja meg, hogy amit nektek írok, az az Úr parancsolata. És ha valaki ezt nem ismeri el, az ne ismertessék el. Ezért, testvéreim, törekedjetek a prófétálásra, de a nyelveken való szólást se akadályozzátok. Azonban minden illendően és rendben történjék." (1. Korintus 14: 34 – 40)
3. 1 Pál korinthusiakhoz írt levele válasz a gyülekezet levelére, amelyben számos kérdést tettek fel különféle témákkal kapcsolatban, és arra is utaltak, hogy szerintük hogyan kellene a dolgoknak lennie. Pál gyakran megismételte a kérdésüket vagy véleményüket mielőtt válaszolt volna. Az 1. Korinthus 7-ben Pál ezt mondja: "Amikről pedig írtatok, azokra ezt válaszolom..."
Itt az első mondat az idézet, tehát ez a korintusiak téves elképzelése volt, nem Pál szava. Az általuk hivatkozott törvény pedig nem a mózesi törvény (abban nincs ilyen rendelkezés!), hanem a Babiloni Talmud, mely egyrészt csak különféle magyarázatok gyűjteménye, másrészt a babiloni fogság idejéből származott, ráadásul a misztériumvallások környezetéből.
3. 2 Pál válasza így kezdődik: Vajon tőletek indult ki az Isten Igéje...
Hiszen Pál soha nem tanított nekik ilyesmiket, ezért korrigálta a helytelen gyakorlatot. Amit ő írt, az az Úr parancsolata. A rendet hangsúlyozta, nem a nemi különbségeket.
3. 3 Jézus sem tett különbséget soha a nemek között, a nőkkel mindig szeretetteljesen bánt. Ő azt tanította, hogy követői szeressék egymást, bármiféle megkülönböztetés nélkül.
Mindezek alapján döbbenetes és elszomorító, hogy évszázadokon keresztül helytelen és káros módon sokan visszaéltek Isten beszédével. Ideje lenne már mindenhol rendet rakni e témakörben.
Üdv. :)
"Még passzolna is a földtani kialakulással ez a rész. Hisz nem 7 nap alatt alakult ki - mármint nem emberi 7 nap alatt. Tehát ez egyáltalán nem mond ellent a tudománynak.
Próbáld összevetni a kialakulást (mármint a ténylegest, amit a ... tudom is én!... aaaaaa National Geographicon hallasz mondjuk... vesd össze a Biblia szerint leírtakkal.
Tudsz ellentmondást?"
Csak a félreértések elkerülése végett a föld 4,6 milliárd éves az univerzum pedig kb 10 ezt a tényt tudomány már régen bebizonyította a radioaktív izotópok segítségével... egyből ellentmondás az általad említett 7 nappal ("isteni időszámítással" 7000 esztendő) szemben. Nem szabadna valótlan dolgokat ilyen meggyőződéssel állítani. Továbbá a z állítást miszerint a teremtésre sokkal több bizonyíték van mint az evolúcióra nem tudom milyen alapokra helyezed, hiszen tulajdonképpen a biológia tudományának összes ága a növénynemesítéstől a molekuláris genetikáig mind az evolúciót igazolja míg a teremtés esetében bizonyítékokban igencsak szűkölködünk... kizárólag a hitre támaszkodhatnak az emberek.
Én azért megnézném az evolúció tanának leírójának, Charles életét, gyermekeit. Ezt lehetne tenni nagy evolúció hirdetőjének, Marx családjával is, gyermekeivel. Nem jó ez a fa, melynek ilyen rothadt gyümölcsei vannak.
Darwin úgy gondolta, hogy unokatestvére, Emma, méltó hozzá, mert fejlettebb emberi lénynek gondolta.
Három gyermekük fiatalon meghalt, három másik meddő lett. Darwin, darwin, Isten már több évezrede tiltja a közeli rokoni kapcsolatot.
Marx hét gyerekéből három élte meg a felnőttkort, abból is egyik idegösszeomlát kapott.
Természetes szelekció?
Hitler szerint az árjanép szőke kék szemű, magas, erős. Ja, mint ő maga volt, mi? Nem is értem, hogy mészárlásait miért nem saját magán próbálta először.
Az evolúcó tanának gyümölcstermő emberei hangoztatják, hogy a föld lakosságát fél milliárdra kell csökkenteni. Oké, csak utánatok és családotok után. Isten meg azt mondta, hogy töltsétek be a földet. A Föld Istené, és ő ezt mondta.
Az evolúció követésének sok száz millió áldozata van már. Ha igaz is lenne, (nem az) halált nemz. Ezt tette Németország, Olaszország, Japán is. "Én vagyok az árja, én vagyok az Isten, minden más alja faj"
Két lehetőség van:
1 Van Isten
2 Nincs Isten
Ha van Isten, akkor ismerjük meg, hogy ki ő és mit akar.
Ha nincs Isten, akkor nagy sz@rban vagyunk, mert a Föld száguld 105000 km/h sebességgel a világűrben, és senki nincs, aki irányítja...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!