Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia szerint, hogyan...

A Biblia szerint, hogyan alakul ki a homoszexualitás? Istennek mi vèlemènye a homoszexualitásròl?

Figyelt kérdés

2024. jún. 17. 17:10
 91/140 anonim ***** válasza:
8%
Én azt sem értem, hogyha Isten "csinálta" a Bibliát, akkor miért egy többezer oldalas könyvet fabrikált? Kinek van ideje, energiája, hogy egy többezer oldalas könyvet végigolvasson? Ha én elkezdeném olvasni, a végére konkrétan megutálnám, nem a tartalma, hanem a hossza miatt..
2024. jún. 19. 09:14
 92/140 anonim ***** válasza:
Azt hitte Isten, hogy egy többezer oldalas, régies nyelvezetű könyvet fognak olvasni majd az emberek szabadidejükben.. Hogyne! Hát akkor nem volt valami bölcs Isten, szerintem ezzel pont, hogy taszítóvá válik az egész..
2024. jún. 19. 09:19
 93/140 anonim ***** válasza:
Nem kellene semmilyen könyvvel bziskodnia ha mindenkinek egyértelműen megjellene. Ehhez persze előbb léteznie kellene.
2024. jún. 19. 10:49
 94/140 anonim ***** válasza:
0%

"Azt vitatom, hogy az biztosan Istentől származna. Az pedig nagyon nem tény, hogy Isten úgy gondolná, hogy bűn."

Ha emberek agyszüleménye a Biblia, biztos nem úgy akarták volna bemutatni az Istenüket, mint aki megkéri Ábrahámot, hogy ölje meg a fiát, vagy teljes népek kiirtására ad parancsot, vagy ártatlanul hagyja szenvedni Jóbot kegyetlen kínok között, vagy megöl 70 ezer embert egy népszámlálás miatt, vagy kinyír minden elsőszülöttet Egyiptomban. Sorolhatnám még.

"Az a baj, hogy a hozzád hasonlók azt is úgy ahogy van elhinnék, hogy a hold sajtból van ha az lenne leírva a Bibliában."

Hülyeség nincs a Bibliában.

"El se gondolkodtok azon, hogy valamit lehet, hogy félre értelmeztek vagy valaki esetleg meghamisította az adott részt vagy hasonlók."

Te azért gondolkodsz el ezen, mert nem tartod valószínűnek, hogy Isten nem úgy gondolkodik, mint te.

2024. jún. 19. 14:45
 95/140 Mansour ***** válasza:
75%

"Ha emberek agyszüleménye a Biblia, biztos nem úgy akarták volna bemutatni az Istenüket, mint aki megkéri Ábrahámot, hogy ölje meg a fiát,"

Ez egy jó érvnek tűnik, de csak a mai világban. Az ószövetségi iratok keletkezésének korában viszont még más volt az emberek erkölcsi érzéke és más volt az istenségekhez való viszonyuk. Akkor még a legtöbb kultúrában volt emberáldozat, így Ábrahám története arról szól (többek között), hogy a mi Istenünk olyan kegyes, hogy megmenti az áldozatra szánt fiút. A népek kiirtásának leírása arról szól, hogy a mi Istenünk olyan hatalmas, hogy segítségével teljes népek tűnhetnek el. Szóval ezekkel a történetekkel bizony jó színben akarták feltüntetni Istent. Akkor ezek még abszolút pozitív kicsengésű dolgok voltak, csak ma érezzük őket erkölcsileg problémásnak.

Akkor még minden népnek megvoltak a saját istenei, és általában úgy gondolták, hogy az övé(k) az igazi isten(ek), a többiek pedig hamis isteneket imádnak. Vagy ha mindenki istene valódi, akkor ezek az istenek harcban állnak egymással, vagy minimum rivalizálnak. Egy ilyen világképben bizony szükség volt arra, hogy a saját Istenünket hatalmasabbnak tüntessük fel a többiekénél.

2024. jún. 19. 15:18
 96/140 anonim ***** válasza:

"Ha emberek agyszüleménye a Biblia, biztos nem úgy akarták volna bemutatni"

Nem írtam, hogy a teljes Biblia úgy ahogy van emberi agyszülemény lenne.

Ezenfelül pedig az adott kor nagy hatást gyakorolt arra amilyen a Biblia. Erre tökéletes példa az Ószövetség.

"Hülyeség nincs a Bibliában."

Nem írtam, hogy hülyeség van a Bibliában. Azt mutattam pusztán be, hogy a hozzád hasonlók hogyan hisznek hülyeségekben a Biblia téves értelmezése miatt.

"Te azért gondolkodsz el ezen, mert nem tartod valószínűnek, hogy Isten nem úgy gondolkodik, mint te."

Egyáltalán nem. Azért gondolkodok el ilyeneken mert rendelkezem kellő tapasztalattal és tudással ahhoz, hogy tudjam az evolúció nem hit kérdése. Ezenfelül látom például, hogy a Bibliai teremtés történet abban a formábban nem felel meg a valóságnak.

Mivel pedig nem vagyok annyira beképzelt, hogy azt higgyem én mindent jobban tudok, képes vagyok elfogadni, hogy az addigi értelmezés hibás volt és megvizsgálni, hogy van-e olyan értelmezés ami nem mond ellen a valóságnak.

Ennyire egyszerű.

Míg sokan inkább megrágalmazzák az evolúció bizonyítottságáról beszélőket hazugsággal mert beképzeltségükben képtelenek elfogadni azt, hogy tévedhetnek.

2024. jún. 19. 15:21
 97/140 Mansour ***** válasza:
62%
Egyébként én nem gondolom, hogy emberek agyszüleménye a Biblia olyan értelemben, mint ahogy agyszülemény egy mese, egy regény vagy anekdota. A Biblia, más vallások szent irataihoz hasonlóan, az ember ősidőkig visszanyúló transzcendens tapasztalatainak kikristályosodott formában való összegzése, egy adott kultúra társadalmi és szellemi adottságainak megfelelően megformálva. Tehát semmiképp sem kitaláció vagy mese, de nem is Isten megnyilatkozása az ember felé. Inkább az emberi istentapasztalat dokumentuma.
2024. jún. 19. 15:43
 98/140 anonim ***** válasza:

97# "Tehát semmiképp sem kitaláció vagy mese, de nem is Isten megnyilatkozása az ember felé. Inkább az emberi istentapasztalat dokumentuma."

Akkor viszont nem szent könyv.

2024. jún. 19. 15:50
 99/140 Mansour ***** válasza:
100%
Attól függ, mit értünk azon, hogy szent. Én mondjuk a transzcendenciával való közvetlen kapcsolatot értem alatta. És ilyen értelemben mindenképpen szent.
2024. jún. 19. 15:57
 100/140 anonim ***** válasza:
0%

"Az ószövetségi iratok keletkezésének korában viszont még más volt az emberek erkölcsi érzéke és más volt az istenségekhez való viszonyuk. Akkor még a legtöbb kultúrában volt emberáldozat"

Az Ószövetséget a már Tórával rendelkező zsidóság jegyezte le. A Tóra pedig az emberáldozatot tiltja, okkultizmusnak nevezi. Ennek fényében egyáltalán nem állt érdekükben olyat írni Istenről, ami ellent mond a Tóra szellemiségének, még ha csak látszólag is.

"így Ábrahám története arról szól (többek között), hogy a mi Istenünk olyan kegyes, hogy megmenti az áldozatra szánt fiút"

A történet nem arról szól, hogy Isten bármitől is megvédené Izsákot.

"A népek kiirtásának leírása arról szól, hogy a mi Istenünk olyan hatalmas, hogy segítségével teljes népek tűnhetnek el."

Ja, és gyerekek kiirtására ad parancsot. Ha tényleg emberek találták ki, biztos nem akartak volna ilyen képet mutatni Istenről.

"Akkor ezek még abszolút pozitív kicsengésű dolgok voltak"

Egyáltalán nem voltak azok. El kell olvasni Mózesnek mind az 5 könyvét, és te is látni fogod, hogy ember ilyet nem merne leírni Istenről.

"Nem írtam, hogy a teljes Biblia úgy ahogy van emberi agyszülemény lenne."

És mi alapján döntöd el, hogy mi agyszülemény, és mi nem az?

"Azt mutattam pusztán be, hogy a hozzád hasonlók hogyan hisznek hülyeségekben a Biblia téves értelmezése miatt."

Senki nincs abban az abszolút pozícióban, hogy megmondja, mi a helyes értelmezés. A homoszexualitás esetében 4-ből 4-szer ki van mondva, hogy bűn, mindenféle körítés nélkül. Ez nem értelmezés kérdése, hanem szövegértés kérdése.

"Azért gondolkodok el ilyeneken mert rendelkezem kellő tapasztalattal és tudással ahhoz, hogy tudjam az evolúció nem hit kérdése."

Nekem pedig meggyőződésem, hogy az evolúció hit kérdése.

"Ezenfelül látom például, hogy a Bibliai teremtés történet abban a formábban nem felel meg a valóságnak."

Több minden tisztázásra szorul a teremtésben, de nem az evolúció miatt.

2024. jún. 19. 16:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!