Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Az amerikai neoprotestáns,...

Az amerikai neoprotestáns, resztoriánus, meg egyéb szekták általában miért nem szeretik a muszlimokat és miért keltik a hangulatot ellenük?

Figyelt kérdés

Nyilván minden vallás úgy gondolja, hogy neki van leginkább igaza. Ez még a más hitekkel legtoleránsabb vallásoknál is igaz, például a buddhizmusnál is (lásd: elég megterhelő, rengeteg eszközt magába foglaló munka volt, hogy a tibetiek hagyományos, bön istenségeit kiirtsák vagy a buddhizmus szolgálatába állítsák, de emellett az eretnekség fogalma is létezett, még ebben a vallásban is). Ezzel semmi gond nincs.

Ugyanakkor ezek az amcsik próbálják beállítani, hogy a muszlimok Istene nem azonos a zsidó-keresztény Istennel és semmi köze az ábrahámi örökséghez. Ha esetleg mégis, akkor is iszonyatosan eltorzítva. Például néhány ilyen prédikátor el kezdte terjeszteni azt az elméletet, hogy Allah (Al-Ilah, vagyis magyarul: az Isten egyébként és az iszlám előtti arab keresztények is így nevezték az Istent) valójában a pogány, bálvány formájában imádott Hubal holdisten egyedüli kultusza. Prof. Dr. Joseph Lumbard szerint az ötlet nem csak a muszlimokat sérti, hanem az arab keresztényeket is. Sőt, a hétköznapokban arabul beszélő asszír/arámi és kopt keresztényeket is. Különösen azzal a tekintettel sértő, hogy még pusztán bizonyítani sem bizonyították. A mecseteken látható félhold és csillag minden, amit érvként felhoztak. Ellenben cáfolni lehet, tekintve Hubal nem volt őslakos Mekkában, hanem a nabateus arabok hozták magukkal, emellett semmilyen Huballal kapcsolatos jelző nem maradt fenn a Koránban vagy a muszlim hagyományban Istenre vonatkozólag, sőt, Mohamed Hubal bálványait kidobta a Kába-szentélyből. Azt is próbálják beállítani, hogy az iszlám Istentől rettenetesen távoli, sőt, mi több, egyesek már a wiccával, meg a mágiával emlegették egy lapon. Meg akkor még ne beszéljünk a Mohamedet Antikrisztusnak tartókról.

Én keresztény vagyok és a római katolicizmust gyakorlom. Semmi bajom az iszlámmal. Ugyanúgy ábrahámi és egyistenhitű vallás, mint a kereszténység, a zsidó vallás vagy a szamaritanizmus. Persze, én úgy gondolom, hogy nekem van igazam és az én hitem áll legközelebb az igazsághoz, de egy muszlim másként is láthatja. Ez a helyzet olyasmi, mint amit Boccaccio felvázol a Dekameron Első nap, harmadik novellájában. Mindhárom hit Istentől ered, ugyanakkor nem biztos, hogy ugyanolyan hatékony mind. Lehet, hogy Mohamed több dologban tévedett, ugyanakkor nem mondanám Antikrisztusnak és az iszlámot sem nevezném sátánizmusnak, meg hasonlóknak. Mohamed egy pogány térségben élt és mindenképpen Istenhez közelebb vitt egy hatalmas népet, akkor is, ha vannak dolgok, amiben nem értenék egyet vele. A muszlimoknak is ugyanő az Istene, mint aki nekünk vagy a zsidóknak. Én úgy gondolom, hogy egy muszlim is üdvözülhet, ha erkölcsös életet él és hiszi az Istent, ugyanakkor üdvözülni sokkal egyszerűbb, ha a kereszténységet vagy Jézus útját követjük, hisz mégiscsak ő hozta el a megváltást. Voltak zsidó-keresztény-muszlim közös imaórák is.

Szerintem nincs azzal semmi gond, ha a saját hitünket tartjuk a legigazabbnak. Ellenzem a new age-hez hasonló szinkretizmust is, ahol Jézus is, meg Mohamed is, meg a Buddha is magas tudású bölcsek voltak stb. Nem, nem voltak semmiféle Univerzum küldöttei. Viszont azt is ellenzem, ha valaki mindenki mást gyűlöl, minden mást sátáninak tart, ami más, mint az ő hite. Ez rettenetesen távoli Jézustól. Persze van olyan vallás, ahol így kell eljárni, mert tényleg démoni erőkkel dolgozik (pl. a bal kéz ösvény vallások), ugyanakkor ez nem egy másik ábrahámi vallás.

Az amerikai szekták miért szítják ennyire az ellentétet a zsidó és keresztény, illetve a muszlim vallások között?

2023. szept. 18. 18:21
1 2 3 4 5 6 7
 61/63 anonim ***** válasza:
60%

Kedves Kérdező!

Egy német közmondás azt állítja,hogy a "puding próbája,az evés".

Én építettem Pakisztánban egy keresztények által üzemelő iskolát,ahol minden gyermeket-vallási hovatartozástól függetlenül- megtanítanak írni,olvasni s angolul, a 99%-ban analfabéta országban.(Quettában)

Időről időre felgyujtják a muslimok és lemészárolják a személyzetet.(Köztük néhány barátomat is.)

Nekem prédikálhatsz a muslim vallás toleranciájáról,meg békeszerető elméleteiről, én azt hiszem,ami tapasztalható.

Európa muslimok általt megszállt városaiban,városrészeiben SEM a békéről és a civilizált viselkedésükről ismertek.

Olyan brutális viselkedést ellenük,csupán keresztény elmebetegek követnek el, ami normális és megszokott pl. Pakisztánban, az átlag muslimok részéről.

Ha egy keresztény pásztor személyesen tapasztalt ilyen brutális viselkedést, el tudom képzelni,hogy elveszti keresztény szeretetét,türelmét velük szemben,bár én nem lettem tapasztalataim ellenére olyan,amilyet általánosítva leírtál rólunk.

2023. szept. 27. 03:03
 62/63 A kérdező kommentje:

#61.

Én meg az életem bizonyos szakaszait muszlim országokban töltöttem. Először Törökországban (ott huzamosabb ideig voltam), majd Egyiptomban. Utóbbiból nemrég jöttem haza. Egy kedves barátom afgán származású és muszlimok a család. Épp a tálibok elől menekültek, mivel a családja tekintélyes muszlimokként felemelték az egész ellen a szavukat. Ő többször járt Afganisztánban, Indiában, Bangladesben, Nepálban és Srí Lankán. Utóbbiban különös vallási toleranciát figyelt meg.

A barátom elég sokszor járt a Közel-Kelet további országaiban. AZ ISZLÁM SZERINT ERETNEKSÉG MINDENFÉLE TERRORIZMUS, NEOSZALAFIZMUS STB.! Ezt már Mekka mondja, nem én.

2023. szept. 27. 23:44
 63/63 A kérdező kommentje:
Lelkipásztor... Hah, ne használd már ezt a szót egy olyan emberre, aki amúgy elveti a katolicizmust, az ortodoxiát és a klasszikus protestansizmust, ahonnan ered maga a kifejezés... Prédikátor.
2023. szept. 27. 23:53
1 2 3 4 5 6 7

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!