Az amerikai neoprotestáns, resztoriánus, meg egyéb szekták általában miért nem szeretik a muszlimokat és miért keltik a hangulatot ellenük?
Nyilván minden vallás úgy gondolja, hogy neki van leginkább igaza. Ez még a más hitekkel legtoleránsabb vallásoknál is igaz, például a buddhizmusnál is (lásd: elég megterhelő, rengeteg eszközt magába foglaló munka volt, hogy a tibetiek hagyományos, bön istenségeit kiirtsák vagy a buddhizmus szolgálatába állítsák, de emellett az eretnekség fogalma is létezett, még ebben a vallásban is). Ezzel semmi gond nincs.
Ugyanakkor ezek az amcsik próbálják beállítani, hogy a muszlimok Istene nem azonos a zsidó-keresztény Istennel és semmi köze az ábrahámi örökséghez. Ha esetleg mégis, akkor is iszonyatosan eltorzítva. Például néhány ilyen prédikátor el kezdte terjeszteni azt az elméletet, hogy Allah (Al-Ilah, vagyis magyarul: az Isten egyébként és az iszlám előtti arab keresztények is így nevezték az Istent) valójában a pogány, bálvány formájában imádott Hubal holdisten egyedüli kultusza. Prof. Dr. Joseph Lumbard szerint az ötlet nem csak a muszlimokat sérti, hanem az arab keresztényeket is. Sőt, a hétköznapokban arabul beszélő asszír/arámi és kopt keresztényeket is. Különösen azzal a tekintettel sértő, hogy még pusztán bizonyítani sem bizonyították. A mecseteken látható félhold és csillag minden, amit érvként felhoztak. Ellenben cáfolni lehet, tekintve Hubal nem volt őslakos Mekkában, hanem a nabateus arabok hozták magukkal, emellett semmilyen Huballal kapcsolatos jelző nem maradt fenn a Koránban vagy a muszlim hagyományban Istenre vonatkozólag, sőt, Mohamed Hubal bálványait kidobta a Kába-szentélyből. Azt is próbálják beállítani, hogy az iszlám Istentől rettenetesen távoli, sőt, mi több, egyesek már a wiccával, meg a mágiával emlegették egy lapon. Meg akkor még ne beszéljünk a Mohamedet Antikrisztusnak tartókról.
Én keresztény vagyok és a római katolicizmust gyakorlom. Semmi bajom az iszlámmal. Ugyanúgy ábrahámi és egyistenhitű vallás, mint a kereszténység, a zsidó vallás vagy a szamaritanizmus. Persze, én úgy gondolom, hogy nekem van igazam és az én hitem áll legközelebb az igazsághoz, de egy muszlim másként is láthatja. Ez a helyzet olyasmi, mint amit Boccaccio felvázol a Dekameron Első nap, harmadik novellájában. Mindhárom hit Istentől ered, ugyanakkor nem biztos, hogy ugyanolyan hatékony mind. Lehet, hogy Mohamed több dologban tévedett, ugyanakkor nem mondanám Antikrisztusnak és az iszlámot sem nevezném sátánizmusnak, meg hasonlóknak. Mohamed egy pogány térségben élt és mindenképpen Istenhez közelebb vitt egy hatalmas népet, akkor is, ha vannak dolgok, amiben nem értenék egyet vele. A muszlimoknak is ugyanő az Istene, mint aki nekünk vagy a zsidóknak. Én úgy gondolom, hogy egy muszlim is üdvözülhet, ha erkölcsös életet él és hiszi az Istent, ugyanakkor üdvözülni sokkal egyszerűbb, ha a kereszténységet vagy Jézus útját követjük, hisz mégiscsak ő hozta el a megváltást. Voltak zsidó-keresztény-muszlim közös imaórák is.
Szerintem nincs azzal semmi gond, ha a saját hitünket tartjuk a legigazabbnak. Ellenzem a new age-hez hasonló szinkretizmust is, ahol Jézus is, meg Mohamed is, meg a Buddha is magas tudású bölcsek voltak stb. Nem, nem voltak semmiféle Univerzum küldöttei. Viszont azt is ellenzem, ha valaki mindenki mást gyűlöl, minden mást sátáninak tart, ami más, mint az ő hite. Ez rettenetesen távoli Jézustól. Persze van olyan vallás, ahol így kell eljárni, mert tényleg démoni erőkkel dolgozik (pl. a bal kéz ösvény vallások), ugyanakkor ez nem egy másik ábrahámi vallás.
Az amerikai szekták miért szítják ennyire az ellentétet a zsidó és keresztény, illetve a muszlim vallások között?
Ahogy mondtam a zsidók elismerik hogy Allah ugyanaz az Isten mint akiben ők is hisznek.
Ez a rabbi idiótának nevezi azokat a keresztényeket akik azt hazudják hogy Allah egy pogány holdisten:
https://www.youtube.com/watch?v=dUyllD36MbM
Ez a másik rabbi pedig szintén megerősíti hogy Allah ugyanaz az Isten akiről a Tóra ír és nyugodtan kimondja hogy Allahu Akbar:
https://www.youtube.com/watch?v=gtKYYgyNONI
Szóval a zsidó rabbik is azt mondják, ti keresztények hazugok vagytok. Persze tisztelet a kivételnek mint a kérdező.
"Mi az hogy nem számít? Te akarod megmondani hogy a muszlimok miben hisznek?"
Nekem nem számít, mert én nem vagyok muszlim. Hogy te miben hiszel, leszarom addig amíg nem kezded el sértegetni az én Istenem azzal, hogy allahhoz hasonlítod és nem kezdesz el engem sértegetni azzal, hogy azt feltételezed rólam, hogy akkora szellemi és erkölcsi toprongy vagyok, hogy nem tudok külömbséget tenni a te elmebeteg prófétád meg a démonai és az Igaz Isten között.
"Mohamed próféta nem Bibliában hitt hanem a Tórában, Zsoltárokban és Evangéliumban"
Maga a Biblia szó szerint „könyveket” jelent, és a görög bíblos (βίβλος) szóból ered, amelynek jelentése „könyv”.
Az általam már bemásolt versek "Írásként" emlegetik, az eredeti Arab verzió pedig mint الۡكِتٰبَ azaz " a könyv". Tehát nem tudom, honnan szedted, hogy pontosan melyik könyvben hitt az a pedofil. Felvilágosítasz, vagy csak ugatni tudsz?
" a maiakra a Korán egyértelműen leírja hogy meg lettek hamisítva."
Melyik versben írja?
"a Biblia egyes versei igazolják a Koránt és megjósolták Mohamed prófétát is."
Forrást kérünk!
A szó eredetén és az egyistenhiten mint koncepción lovagolni felesleges, semmit nem igazol. Ha azt mondom a székemre, hogy õ Allah az egyetlen Isten, akkor muszlim vagyok?
Ha a zsidók és a muszlimok ugyanabban az Istenben hisznek, akkor a zsidók miért nem követik az iszlám tanításait?
#25.
Én nem vagyok prédikátor.
Idézd kérlek tőlem, ahol ilyet írtam!
Római katolikus, keresztény vagyok. Nálunk nem szokás a televíziós hittérítés, a sportcsarnokokban prédikálás stb. Teológiával is foglalkozom. Ugyanakkor nem vagyok fundamentalista (az manapság már nem a katolicizmusra jellemző) és el tudom különíteni a hitem a szilárd tényektől. Hiszem, hogy a Biblia Isten szava, de ezt nem mondhatom akkor, ha irodalomtudomány szemszögéből vizsgálom a Bibliát, hiszen nem ez a feladata a bibliatudománynak és én nem prédikálok, hanem kutatok. A prédikáció nálunk a pap megtisztelő feladata, ahogy a klasszikus protestánsoknál a lelkészé vagy az ortodoxoknál a pópáé és nem világi embereké, meg televízióban sámánszerűen transzba eső, de a meditáció szó hallatán hisztiző emberkéké. Pedig ha tudná, hogy latinul csak annyit tesz, hogy elmélkedés, szemlélődés... Mindegy, ne térjünk el a témától!
Mondjuk azért, mert Asera egy kánaánita anyaistennő volt, míg Allah egyetlen létező Isten, aki az ábrahámi terminológiából származik és az Allah szó arabul Istent jelent és az arab, valamint a köznyelvben a kopt és asszír keresztények is ezt a szót használják Istenre. Meg mert az iszlám a kereszténységből és a zsidó vallásból származik. Ezért.
Ez ennél bonyolultabb. A Tórával/Tanakh-kal is ellentétes, amit írsz. A Tóra szerint Isten Ábrahámnak magát El Shaddai néven nyilatkoztatta ki. Malkicedeknél jelenik meg az El Eljon név. Az Elohim nevet már a teremtéstől használja, de itt jelenhetne meg az is. A Tetragrammaton végül Mózesnél jelenik meg, ahol Isten azt mondja, hogy Ő azonos Ábrahám, Izsák és Jákob Elohimjával és nekik még El Shaddai néven nyilatkozott meg, de most adta ki a legszentebb nevét. A történészek és a kulturális antropológusok ezt egy kicsit ívesebben látják. Feltűnő, hogy a különböző szakaszok a korai héberek történetében akár külön történetekként is kezelhetők, amit alátámasztanak a források is. A régészeti leletek alapján a protoizraelita telepeket nem egy homogén nép telepítette be, hanem számos forrásból érkező héber csoportok (pl.: Egyiptom, a Sínai-fsz. és Északnyugat-Arábia felől a Yhw saszu, keletről, Szíria felől más nomád, shutu/habiru törzsek, keleti törzsek, Kánaán belső területeiről érkező nomádok, akik menekültek a kaotikus állapotok elől stb. stb), akikből aztán izraeliták lettek. Ezen istennevek ezen néprétegek származási helyén már korábban is léteztek Biblián kívüli forrásokban. Logikus tehát arra következtetni, hogy ezek eredetileg külön népek voltak, külön nemzeti istenekkel, akik aztán találkoztak, összeolvadtak és felismerték, hogy azonos az Istenük, csak más-más néven mutatkozott meg. Vagyis egybeolvadtak teljesen és egy erős állami/szövetségi kultusz jött létre. Ezt erősíti meg a 82. zsoltár is, meg Józsué könyvének azon része, ami azt tárgyalja, hogy Józsué összehívta Izrael törzseit, hogy elmondja a kivonulást. Minek kellett volna elmondani, ha amúgy mindenki átélte és emlékezett rá? Miért nem mondta mindenki otthon? Hát mert valószínűleg csak egy szűkebb Áron-Mirjám-Mózes(-Jetró) által vezetett nomád nép/törzs/csoport élte át és aztán kiterjesztették az egész népre a történetet. A Biblia eleve rettenetesen, de rettenetesen túloz a kivonuló izraeliták számával.
"Jah áll az Elohim gyülekezetében, ítél az istenek között". Persze, nem kétlem, hogy így is fel lehet fogni, de történelmi szempontból ez egy korai bírák korában keletkezett zsoltár, amikor még nem azonosították egy nagy nemzeti istenné a saját nemzeti/törzsi isteneiket. Majd elismerték, hogy csak Istent szabad imádni, de a többi létét nem tagadták meg, bár már itt jelentkezik a többi isten halandó volta.
#26.
Moabiták Kánaánban???? Mi???? Soha nem éltek moabiták Kánaánban. Kánaániták éltek Kánaánban, amin belül voltak őslakos kánaániták, meg egyéb népségek (pl.: amoriták, hettiták, jebuzeusok, hivveusok stb.) Moáb Kánaántól keletre volt egy királyság. A Tóra szerint Lóthnak volt két vérfertőzésből született fia két lányától: Al-Ammon és Moáb. Ez tükrözi, hogy az izraeliták mennyire nem jöttek velük ki jól... Ők itt telepedtek le és alapítottak országot. Régészetileg egyébként valószínű szintén, hogy keleti irányból jött nomádok alapították, esetleg nekik is közük lehetett a saszu és sutu népekhez, akiket Egyiptomban és Mezopotámiában említenek így összefoglalóan. Józsué honfoglalása kevésbé volt nagy, hisz sok város már a válság miatt lakatlan volt, ezt pedig az izraeliták "Isten ajándékának" tekintették. Így csak Hácor, Bétel, Meggidó stb. pusztultak el ebben az időszakban.
Ugye megvan, hogy a babiloniak, a perzsák, a görögök, majd a rómaiak ide is betették a lábukat és már nem igazán maradtak moábiták Mohamed korára? :-D Hubál nabateus arab eredetű. Ugye ez is megvan? Ők Belső-Arábiából jöttek és Edómot/Idumeát is meghódították.
Biztosan nem mehetettek Egyiptomba. :-D Arábiába mentek. A Tóra szerint is ő az arabok ősatyja. Halihó, a muszlimok is előrántották valahonnan. Nem?
Mohamed a Kába-követ valóbban asszimilálta az iszlámba, mivel egyébként nem ismerték volna őt el. Mekkából az új tanai miatt elűzték a gazdag kereskedők és csak kompromisszumok árán térhetett vissza. A Kába-követ egyébként tisztelte valószínűleg az az arab csoport is, amelyek Allahok, Istent, a világ kozmikus Istenét imádta.
Baál ugye megvan, hogy kánaánita és föníciai? :-DDDD Ugye az is, hogy a Korán is ír a vele való küzdelméről Élijáhu prófétának?? Allah annyit tesz, Isten. Az arab keresztények és az ott élő zsidók hivatkoztak így Istenükre és feltehetőleg az iszlám előtt is lehetett valamilyen csoport, közösség, akik Allahot, a nem testi Istent imádták. Miért kellett volna a Baál névvel felhagyni? Azt jelenti, hogy Úr. XD Tehát folytathatták volna monoteisztikusan is. Nem érzed? Allah=Al-Ilah, El?? Ilah? El? Mindkettő sémi nyelv és ugyanazt jelenti.
Hubal nem "őslakos" Mekkában, nabateus származású és ők hozták be. Mohamed apjának neve az volt, hogy "Isten szolgája".
Baál és Baál-Zebub nem azonosak és amúgy mindkettő feltűnik még a Héber Bibliában, avagy Ótestamentumban is. Baál-Zebub azt hiszem a rovarokhoz kapcsolódó istenség volt, ami nyilván tisztátalan volt az izraelita vallás/zsidó vallás szempontjából. Baál a kánaánita/föníciai/pun mitológia főistene volt, de voltak helyi formái is (pl. Baál-Hammon Karthágóban). A termékenység, az eső és a háború istene volt és őt tartották legfőbb istenüknek, Kánaán tulajdonosának is. Eléggé erős kultusza volt Ugarittól a legnyugatibb föníciai gyarmatokig. Erős, fiatal férfiistenség volt, ellentétben mondjuk Illel, aki öregecske, inkább bölcs, mintsem erős istenség volt. Volt néhány közös jegye az izraelita nemzeti istennel (pl.: mindkettőnek tulajdonították Kánaánt, mindkettőt felelősség tették az esőért és a háborúért, voltak hasonló attribútumaik pl. "felhők lovasa", "egek ura"), de minden másban eltértek. Emiatt nyilvánvaló volt a konfliktus, amit fokozódott amikor Jézabel államvallássá akarta tenni a saját vallását és végül égtelen ellentét állt be a két vallás között, még akkor is, ha a népi vallásban még ezt követően is voltak olyanok, akik a kettőt akár egyszerre próbálták gyakorolni.
Az izraeliták először úgy hitték, hogy a többi istenséget nekik nem szabad imádniuk, de ugyanúgy léteznek. Majd aztán jött a korszak, amikor démonokkal, ördögökkel azonosították őket, végül az asszír hódításoktól kedve a Babilonból való visszatérés utánig a szigorú monoteizmus végleg és megingathatatlanul felállt. Fontos, hogy a zsidó vallás még a kereszténységhez hasonló mértékben, minimálisan sem dualista, mivel azt nem tartják összeegyeztethetőnek a legtisztább monoteizmussal. Szerintük a Sátán nem egy fellázadt és alábukott angyal, hanem egy eredendően rossz, bajkeverő angyal, akinek ez a szerepe. Célja, hogy a szabad akarat valódi értelmet nyerjen, hisz mindenki Isten útját járná, ha nem lenne kísértés ennek ellenkezője felé, ez viszont már nem szabad akarat.
Mi, katolikusok és amúgy a hagyományos protestánsok, valamint az ortodoxok már többször vettünk részt ábrahámi vallásközi imaórákon. Isten azt akarná, hogy Isten ellen forduljunk? Ezt arabul fogalmazd meg kérlek! :-D Csak mert muszáj lesz a zsidó-keresztény Istenre az Allah szót használnod. De minimum az Ilahot. Az Allah, meg Al-Ilah.
"Hogy te miben hiszel, leszarom"
Ez a primitív hozzászólásod is megmutatja hogy a legalja keresztények közül való vagy aki nem tartja tiszteletben mások hitét.
"nem kezded el sértegetni az én Istenem azzal, hogy allahhoz hasonlítod"
Ha annyira retardált vagy hogy nem fogod fel mit mondok nem tudok segíteni. Egy muszlim sem állítja hogy a te három keresztény istenséged hasonlítana Allahhoz. Mi egy Istenben hiszünk, ti pedig a szentháromságban ami három istenség. Tehát más az Istenkép, de ettől független a Biblia úgyanúgy Istenről ír akiben mi muszlimok is hiszünk. A zsidók sem fogadják el a szentháromságot de ők is ugyanabban az Istenben hisznek.
"Az általam már bemásolt versek "Írásként" emlegetik, az eredeti Arab verzió pedig mint الۡكِتٰبَ azaz " a könyv Tehát nem tudom, honnan szedted, hogy pontosan melyik könyvben hitt az a pedofil.
Ez a pedofilozás például a másik keresztény rágalom. És onnan szedem hogy a Korán szó szerint megnevezi hogy mit ért könyvek alatt csak te ugye nem olvastad a Koránt.
"Melyik versben írja?"
Több versben is írja. És logikailag is egyértelmű még ha nem is olvastad a Koránt. Gondolom tudod hogy sok személy és történet azonos a Bibliában és Koránban de jelentős különbségekkel. Nyilván a Korán azt tartja igaznak amit leírt és nem a Bibliai verziót, ergo a Bibliai automatikusan hamisított az iszlám szerint.
"Forrást kérünk!"
Volt erről egy külön kérdésem. Itt elolvashatod. Ott vannak a Bibliai versek amik megjövendölik hogy Mohamed próféta.
https://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallaskr..
"Ha a zsidók és a muszlimok ugyanabban az Istenben hisznek, akkor a zsidók miért nem követik az iszlám tanításait?"
Egyes részletekben nem értünk egyet de mi muszlimok és zsidók elismerjük hogy ugyanabban az Istenben hiszünk. Egyébként a zsidók sem fogadják el a szentháromságot, sőt, egyes keresztények sem. Akkor a logikád szerint ők sem a Bibliai Istenben hisznek? :))
#27.
Te meg jó birka módjára elhiszed egy szövegértéssel hadilábon álló embernek. ;-)
Olvasd vissza nyugodtan, keress Ctrl+F-fel: nem fogsz találni ilyen kijelentést!
#29.
Idézd már kérlek, hogy hol a halál végtagjában írtam, hogy prédikátor vagyok! Idézz!
Hazudozol összevissza!
#33.
Amiért a zsidók sem a kereszténységét vagy a szamaritánusok sem a zsidó vallásét. Bár utóbbi kettő rettenetesen hasonlít, szinte azonos, bár a kánon és a vallásgyakorlat egyes részei eléggé eltérnek. A szamaritánusok például a mai napig templomi szertartásrendet gyakorolnak a lerombolt templomuk helyén.
Mégegyszer megkérdezem. Ha a székemre azt mondom, hogy õ Allah, az egyetlen Isten, akkor muszlim és zsidó leszek? Hiszen õk is monoteisták. Ennyi lenne a kritérium, aminek meg kell felelni, vagy nem ártana megnézni, hogy melyik Isten mikbe van?
"Baál-Zebub azt hiszem a rovarokhoz kapcsolódó istenség volt, ami nyilván tisztátalan volt az izraelita vallás/zsidó vallás szempontjából."
Rosszul hiszed. Eredetileg Baál-Zebul - Lord of the high place.
A zsidók gúnyolódásként változtatták Belzebúbra-a legyek urára.
A prédikátoros részben nem pontosítottad, hogy kirõl beszélsz. Sem személyes névmás, sem rag nem indikálta és az utolsó hozzászólásodban is hol tegezel, hol magázol, emellett olyan dolgokat dobálsz be, amiknek semmi köze a témához, nem kõnnyû kibogarászni a mondandódat. Ezeket javítsd ki mielõtt számonkérsz!
". Isten azt akarná, hogy Isten ellen forduljunk? Ezt arabul fogalmazd meg kérlek!"
Nem kell arabul megfogalmazni, mert tudjuk hogy a Biblia Istenének neve Yahweh (Mózes II.6.2-3). A Quran Istene annak ellenére, hogy szöges ellentétét hirdeti, mint Yahweh és Jézus, nem tartotta fontosnak megosztani a nevét hogy elkerülje a zavarodást, tehát ez esetben hivatkozhatunk rá istenként vagy allahként.
Tehát a kérdés hogy "Allah/isten azt akarná, hogy Yahweh ellen forduljunk?" A válasz egyértelmû "igen" , hiszen mint már korábban bibliai és Quran versekbõl bebizonyítottam, hogy Allah és Muhammad antikrisztusok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!