Az amerikai neoprotestáns, resztoriánus, meg egyéb szekták általában miért nem szeretik a muszlimokat és miért keltik a hangulatot ellenük?
Nyilván minden vallás úgy gondolja, hogy neki van leginkább igaza. Ez még a más hitekkel legtoleránsabb vallásoknál is igaz, például a buddhizmusnál is (lásd: elég megterhelő, rengeteg eszközt magába foglaló munka volt, hogy a tibetiek hagyományos, bön istenségeit kiirtsák vagy a buddhizmus szolgálatába állítsák, de emellett az eretnekség fogalma is létezett, még ebben a vallásban is). Ezzel semmi gond nincs.
Ugyanakkor ezek az amcsik próbálják beállítani, hogy a muszlimok Istene nem azonos a zsidó-keresztény Istennel és semmi köze az ábrahámi örökséghez. Ha esetleg mégis, akkor is iszonyatosan eltorzítva. Például néhány ilyen prédikátor el kezdte terjeszteni azt az elméletet, hogy Allah (Al-Ilah, vagyis magyarul: az Isten egyébként és az iszlám előtti arab keresztények is így nevezték az Istent) valójában a pogány, bálvány formájában imádott Hubal holdisten egyedüli kultusza. Prof. Dr. Joseph Lumbard szerint az ötlet nem csak a muszlimokat sérti, hanem az arab keresztényeket is. Sőt, a hétköznapokban arabul beszélő asszír/arámi és kopt keresztényeket is. Különösen azzal a tekintettel sértő, hogy még pusztán bizonyítani sem bizonyították. A mecseteken látható félhold és csillag minden, amit érvként felhoztak. Ellenben cáfolni lehet, tekintve Hubal nem volt őslakos Mekkában, hanem a nabateus arabok hozták magukkal, emellett semmilyen Huballal kapcsolatos jelző nem maradt fenn a Koránban vagy a muszlim hagyományban Istenre vonatkozólag, sőt, Mohamed Hubal bálványait kidobta a Kába-szentélyből. Azt is próbálják beállítani, hogy az iszlám Istentől rettenetesen távoli, sőt, mi több, egyesek már a wiccával, meg a mágiával emlegették egy lapon. Meg akkor még ne beszéljünk a Mohamedet Antikrisztusnak tartókról.
Én keresztény vagyok és a római katolicizmust gyakorlom. Semmi bajom az iszlámmal. Ugyanúgy ábrahámi és egyistenhitű vallás, mint a kereszténység, a zsidó vallás vagy a szamaritanizmus. Persze, én úgy gondolom, hogy nekem van igazam és az én hitem áll legközelebb az igazsághoz, de egy muszlim másként is láthatja. Ez a helyzet olyasmi, mint amit Boccaccio felvázol a Dekameron Első nap, harmadik novellájában. Mindhárom hit Istentől ered, ugyanakkor nem biztos, hogy ugyanolyan hatékony mind. Lehet, hogy Mohamed több dologban tévedett, ugyanakkor nem mondanám Antikrisztusnak és az iszlámot sem nevezném sátánizmusnak, meg hasonlóknak. Mohamed egy pogány térségben élt és mindenképpen Istenhez közelebb vitt egy hatalmas népet, akkor is, ha vannak dolgok, amiben nem értenék egyet vele. A muszlimoknak is ugyanő az Istene, mint aki nekünk vagy a zsidóknak. Én úgy gondolom, hogy egy muszlim is üdvözülhet, ha erkölcsös életet él és hiszi az Istent, ugyanakkor üdvözülni sokkal egyszerűbb, ha a kereszténységet vagy Jézus útját követjük, hisz mégiscsak ő hozta el a megváltást. Voltak zsidó-keresztény-muszlim közös imaórák is.
Szerintem nincs azzal semmi gond, ha a saját hitünket tartjuk a legigazabbnak. Ellenzem a new age-hez hasonló szinkretizmust is, ahol Jézus is, meg Mohamed is, meg a Buddha is magas tudású bölcsek voltak stb. Nem, nem voltak semmiféle Univerzum küldöttei. Viszont azt is ellenzem, ha valaki mindenki mást gyűlöl, minden mást sátáninak tart, ami más, mint az ő hite. Ez rettenetesen távoli Jézustól. Persze van olyan vallás, ahol így kell eljárni, mert tényleg démoni erőkkel dolgozik (pl. a bal kéz ösvény vallások), ugyanakkor ez nem egy másik ábrahámi vallás.
Az amerikai szekták miért szítják ennyire az ellentétet a zsidó és keresztény, illetve a muszlim vallások között?
Minden vallás a maga igazát vallja, de ettől nem ítélhetünk meg minden vallást ugyan úgy.
Nem alkalmazhatjuk ugyan azokat a kritériumokat az iszlámra, mint amiket a buddhizmusra vagy a hinduizmusra. Egyszerűen azért nem, mert Mohamed azt állította, hogy őt ugyan az az Isten küldte aki Mózest és Jézust is küldte, és hogy a Korán ugyan olyan isteni kinyilatkoztatás, mint a Tóra vagy az Evangélium. A többi nagy világvallás nem tesz ilyen kijelentéseket.
De mi is a baj Mohamed kijelentéseivel? Hát az, hogy ellentmond azoknak a korábbi kinyilatkoztatásnak, amire hivatkozva igazolni akarja a saját állításait.
A kereszténység alapja, hogy Jézus meghalt a kereszten és feltámadt. A Korán ezt kifejezetten tagadja, Mohamed szerint Jézus nem támadt fel, még csak nem is feszítették keresztre. Mohamed kijelentése, vagy ha úgy tetszik Allah kijelentése a Korában, az ő örökérvényű igéjében, egy támadás a keresztény vallás legalapvetőbb doktrínája ellen.
Ez csak egy ok ami hirtelen eszembe jutott, de tudnék mondani több példát is, hogy mi bajom az iszlámmal, hangsúlyozom, hogy nem a muszlim emberekkel van bajom, csak az iszlámmal.
#2.
Az iszlámban nincs egységes hit Jézus keresztre feszítéséről. Többen úgy gondolják, hogy valóbban megfeszítették, ugyanakkor Isten csodálatosan nem engedte, hogy meghaljon. Egy másik elképzelés szerint végül Isten egy valóbban bűnös embert adott az üldözők kezébe, így Jézus elmenekülhetett. Viszont ugyanúgy létezik mennybemenetel az iszlámban is. Sőt, az iszlámban is létezik Megváltó státusz. Vannak kimondottan olyan muszlim irányzatok, különösen a siítáknál, akik eléggé nagy hangsúlyt fektetnek Jézus visszajövetelére és a Sátán legyőzésére.
Mohameddel nem kell egyetérteni, ha keresztények vagyunk. Én sem teszem ezt. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy közelebb vitte az arabokat Istenhez. Mohamed Istene azonos a jézusi és a mózesi hitek Isteneivel. Azt sem mondom, hogy helyes elképzelései voltak minden esetben Istenről, ugyanakkor a maga korában és környezetében hatalmas tudása volt a valódi Istenről. Nem azokról a szobrokról, amiket meg lehetett venni pénzért, meg el is lehetett lopni (történetesen nem védekeztek ellene)...
Egyébként segítek: a hinduizmus szerint Jézus Visnu avatára volt, de minimum hogy risi. Visnu pedig a Legfelsőbb lélek, Örökkévaló Isten megtartó aspektusa.
A zsidók és szamaritánusok meg nem hiszik Jézust megváltójuknak... Az sem túlságosan egy az istenkapcsolatot erősítő gondolat, ugyanakkor mégis kimondhatjuk, hogy a zsidó vallás Isten választott népének hite volt és a kereszténység ezen vallásnak a beteljesedése. Isten tiszta üzeneteit hordozzák, ugyanakkor az Újszövetség előtt megtorpannak.
Allah annyit jelent, hogy az Isten. Al-Ilah. Al - határozott névelő, olyan mint héberül a ha, Ilah pedig Isten. A magyar muszlimok is Istenként hivatkoznak rá, ahogy az arab nemzetiségű vagy a hétköznapokban arabul beszélő keresztények is Allahként.
Elég sokat utaztam és számtalan embert megismertem, köztük muszlimokat és arabokat is. Muszlim barátaim is vannak. Vannak közöttük is olyanok, akikről tudom, hogy tiszta szívükből szeretnék Istent követni, amennyire az ő keretükben ez lehetséges. Meglehetősen felháborít, ha valaki ezeket az embereket sátánistának nevezi vagy megpróbálja összeboronálni a mágia, ezo, new age, eklektikus neopogány kavalkádokkal...
#1.
Na igen... Láttam egy olyan prédikátort is az Egyesült Államokból, akinek a fő foglalkozása az iszlám, illetve az új vallások (fun fact, hogy ők is azok, legalábbis biztosan nem idősebbek egy 200 évnél, de lehet, hogy fiatalabbak) támadása mellett a történelmi keresztény felekezetek, például a katolicizmus, ortodoxia, de még a klasszikus protestáns irányzatoknak is a támadás volt. Rettenetesen unszimpatikus, ha valaki valami ellen szervezkedik és nem valami mellett... Istentől meg különösen távoli.
Kedves Kérdező!
Honnan ismered az amerikai "neoprotestáns, resztoriánus, meg egyéb szektákat"?....Hallomásból? Éltél közöttük?
Én köztük élek és semmi általad megfogalmazott viselkedést nem tapasztaltam.
A hamis ítéletek zöme "projekció", vagyis az ítélkező, a saját hozzáállását vetíti rá egy másik emberre, vagy társadalmi csoportra. Nem normális viselkedés!
Muszlimok és keresztények istene:
Valóban ugyanaz?
Ha te rólad valaki azt állítja,hogy te,egy 95 éves aszott vénasszony vagy, valóban rólad beszél?
Milyennek mutatja be a keresztény tanítás Istent?.... Valaki olyan,mint Krisztus,a szeretet.
Ilyen megváltó,irgalmas, megbocsájtó, elfogadó istenséget tanít a muszlim is? Én ezt nem tudom, de ha igen, akkor valóban ugyanabban az Istenben hiszünk, csak másként nevezzük Őt.
#6.
Igen. A muszlim istenkép a zsidó és a keresztény között van valahol.
Jézus és az Újszövetség írói temérdekszer idézték az Ószövetség írásait. zentlélek ihlette,de ez NEM DIKTÁLÁS volt! Az írók személyét ihlette Isten s ezért használ Ámós próféta 400 kifejezést,míg Salamon több ezret, mert műveltebb volt.
Minden bibliai írásban megjelenik az író műveltsége,kora felfogása a világról. Nem véletlen,hogy Jézus messiási szerepét MINDEN tanítványa-Jézus feltámadásáig- egy politikai diktátorként gondolta, pedig temérdek ószövetségi tanítás más messiásról szólt.
A gépem törölt az írásomból. A javítás:
"...az Ószövetség írásait.Mindkettőt ugyanaz a Szentlélek ihlette,de ez NEM DIKTÁLÁS volt!
#3 Hagyjuk a hinduizmust. Azt, hogy a hinduk szerint Jézus Vishnu avatárja volt még egy hindutól sem hallottam, de még ha egy kevés hindu így is gondolja, a mainstream hinduizmus ezt nem tanítja, Jézus a hinduk többsége szerint egy szádhu volt, egy szent ember, de nem Isten avatárja.
Ami Mohamedet illeti, nem kellene ennyire veregetni a vállát csak azért, mert tudott valamit a monoteista Istenről. Mohamed első feleségének az unokatestvére, Waraqah ibn Nawfal egy nesztoriánus szerzetes volt, bizonyára mesélt Mohamednek Istenről.
Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy bár az Arab-félszigetről beszélünk ahol a többség politeista volt, azért élt ott egy zsidó kisebbség is, és egy keresztény kisebbség is. Csakhogy, mivel az Arab-félsziget az egyház cenzúráján kívül esett, nem elképzelhetetlen, hogy eretnek keresztények is éltek ott.
Ebből onnan lehet következtetni, hogy a Korán számos olyan történetet is tartalmaz, amelyek azt megelőző apokrif iratokban szerepelnek. A Koránban például szerepel a hétalvók története, amit egy 5. századi efezusi püspök írt, a Korán szerint Jézus már csecsemőként beszélni kezdett, ami a 6. századi arab gyermekség evangéliumban szerepel, Káin és a madár történte a Koránban a Mishnah Sanhedrinből van, a történet mely szerint Jézus agyaggalambokat keltett életre Tamás gyermekség evangéliumából van, a Korán 5. fejezetének 32.-ik verse a Talmudból van, az pedig, hogy Jézus nem halt meg a kereszten Baszileidész evangéliumából van.
Azzal is tisztában vagyok, hogy bizonyos muszlim körökben mekkora hangsúlyt fektetnek Jézusra az iszlám eszkatológiában, ahogy azt is tudom, rengeteg muszlim van aki derék, istenfélő, becsületes ember, és nem állítom, hogy egy muszlim nincs közelebb Istenhez mint egy politikusra, és magam is helytelennek tartom, hogy a muszlimokat egy kalap alá vegyék a new age-ezekkel. Ahogy mondtam, nem a muszlim emberekkel van bajom nekem sem.
De ez nem változtat azon a tényen, hogy Mohamed eretnekséget hirdetett. Eleve mi szükség van egy újabb prófétára a Messiás eljövetele után? Ráadásul a Biblia kimondja, hogy ha bárki, legyen akár egy angyal, más Jézust vagy más evangéliumot hirdet, mint akit ismerünk, az hamis próféta és legyen átkozott (Galata 1:8).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!