Hithű keresztények, akik hisztek az evolúcióban! Hogyan vagytok képesek összeegyeztetni a kettőt?
Egészen konkrétan az érdekel, hogy a keresztény vallás szerint a bűnbeesés hozta a halált a világba. A evolúció szerint viszont halál már az ember megjelenése előtt is volt. Ez így hogyan fér össze?
Ha lehet, csak olyan válaszoljon, aki komolyan veszi a hitét, de mellette elfogadja az evolúciót is. Tudom, hogy nagyon sok ilyen van.
#10: "A Bibliában a halál ellenség, az evolúcióban szükséges tényező"
Már miért lenne szükséges tényező? Zöldségeket hordsz össze, mint minden kreacos.
#10: "amin az élet lépked felfelé."
Marhaság. Az élet az újfajta életek sokaságának lépcsőin lépked felfelé. Mi a tököt kezdjen az evolúció a hullákkal??? :D
Az evolúcióhoz nem halál kell, hanem minél több, és a vad formától kissé másabb életforma (a szaporodás hatékonysága javul), amivel meghódíthatóakká válnak az újabb és másabb környezetek is. Amikor hajdanán a vizek/tengerek telítődtek, és elkezdtek a halak partra mászni, ideális esetben az úgy történt, hogy néhány hal (amelyik egy kicsit másabbra sikeredett, mint a többi) képes volt egy kissé több élelemhez jutni a szárazföldeken is (de a vízben élve is). Ezek egymás között kissé nagyobb eséllyel cseréltek örökítőanyagot (mivel a szárazföldön ezek picit többet találkoztak egymás között), amely megint idővel kissé még másabb lett, mint az eredetileg partramászók...stbstb.
A gond az, hogy a kreacionista vezéreid be tudták neked dumálni, hogy a szelekció az csak halált jelenthet, holott a fenti példa semmiben se különbözik attól az esettől, amikor egy iskolában a tanuló kiszelektálódik a matekversenyből, de helyette kiderül, hogy a Magyar Nyelv irodalomban jól szerepel, így megváltozik az érdeklődése, és ebbe az irányvonalba halad tovább. Tehát volt szelekció (kiesett a matekvonalból), és mégsem halt meg senki se.
Ideális esetben az égvilágon senki se hal meg az evolúció során (ehhez a Földnek végtelen nagynak kell lennie, állandóan változó környezetekkel, és végtelen erőforrással kell rendelkeznie, hogy ne kelljen harcolni az erőforrásokért és az új területekért), ahogy egyre több, és egyre másabb halak kezdtek elszaporodni az addig halak által sosem lakott szárazföldön. Ma is vannak kvázi halhatatlan lények, mégis evolválnak.
A Bibliában pedig egy szó sincs arról, hogy testi értelemben halhatatlanok lennének a lények. Ádámnak és Évának kell ennie, és ott van az élet fája is, amiről gyümölcsöt szakíthatnak. Csak így tudnak örök életre szert tenni. Amikor Ádám és Éva kiűzetése a paradicsomból megtörténik, el is kell előlük zárni az élet fáját.
A Bibliából: "És kiűzé az embert, és oda helyezteté az Éden kertjének keleti oldala felől a Kerúbokat és a villogó pallos lángját, hogy őrizzék az élet fájának útját."
Nem a 10-es vagyok de kifejteném a véleményem.
Szerintem aki tisztán látja hogy mik történnek a világban az észre fogja venni hogy ez a világ a pusztulásba halad. Nem ahogy az evolúciós elmélet tartja, miszerint a semmiből lett minden hirtelen. A "mindenből" ami a Paradicsomban volt, haladunk szépen lassan a semmibe, a megsemmisülésbe. Ezt bárki látja ha kicsit kritikusan nézi a dolgokat. Istenhívőként hogy tudod összeegyeztetni a kettőt? Számomra képtelenség felfogni. Ha itt valóban olyan régóta létezne élet mint amennyit mondanak akkor a bűnös természetünknél fogva már rég kiirtottuk volna egymást. Én is idéznék a Bibliából: "Monda néki Jézus: Én vagyok a feltámadás és az élet: a ki hisz én bennem, ha meghal is, él; És a ki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal. Hiszed-é ezt?"
Elmagyarázom. Aki vallja Jézus feltámadását (ami egy darwinistának szintén nem értem hogy fér meg az evolúció mellett) az ha meg is hal, vagyis elalszik és az ítéletre feltámad. Aki pedig úgy is él mint Jézus (bűnök nélkül) és vallja a feltámadását az soha nem fog meghalni. Ez lehetséges az evolúció szerint? Na ugye hogy nem. Akkor magyarázzátok már el, hogy lehet mindkettőt igaznak állítani egyszerre?
#12: "Szerintem aki tisztán látja hogy mik történnek a világban az észre fogja venni hogy ez a világ a pusztulásba halad."
Igen. Ezt hallgathatjuk már több ezer éve, minden nap valahol...
https://www.youtube.com/watch?v=KS5e70dVS8E
Az emberiség egyedszáma elképesztő léptékben nő, és olyan kényelemben, biztonságban és jólétben élnek több helyen, ami korábban elképzelhetetlen lett volna. Persze ma is rengeteg helyen szörnyű az életszínvonal. De nem is olyan régen még mindenhol az volt. Persze az lehet, hogy a civilizáció majd összeomlik, de ettől még nem pusztul ki az emberiség, és szerintem okulva a dolgokból, talán egy a mai világnál is még jobb fog kialakulni.
#12: "Nem ahogy az evolúciós elmélet tartja, miszerint a semmiből lett minden hirtelen."
Nem a semmiből, és nagyon nem hirtelen. Ez éppenséggel a ti hitvallástok... Mondd! A nagy erőfeszítés közben nem kavarodott össze benned minden? Nem gond, hogy éppen a saját eszmédet gúnyolod?
#12: "Számomra képtelenség felfogni."
Ne keseredj el! Nem vagy egyedül. Nekem is képtelenségnek tűnik azt elhinni, hogy te magad érted, amiket a #12-ben leírtál. :)
#12: "Ha itt valóban olyan régóta létezne élet mint amennyit mondanak akkor a bűnös természetünknél fogva már rég kiirtottuk volna egymást."
Akkor nézz utána a történelemkönyvekben az adatoknak. Az írott történelmünkből csak arra juthatsz, hogy az emberiség egyedszáma folyamatosan és töretlenül nőtt, mindig is (ráadásul elképesztő sebességgel terjedtünk el a Földön). Valójában a szaporodási mutatóinkhoz képest a háborúk száma elenyészően kevés volt. Alapvetően a Föld egyik legbékésebb faja voltunk mindig is. Ráadásul egyre kevesebb háborút vívtunk a Földön, és elég ha csak belegondolsz abba, hogy a II. világháború idejében a Föld lakossága 2,3 milliárd ember volt (a háború összességében ehhez képest - relatíve - alig kimutatható mennyiségben pusztított el embereket - de ez csak száraz statisztika), és ma már csaknem 8 milliárdan vagyunk.
Az emberiség történetében még csak nyomokban se szerepelt olyan esemény, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy az emberiség veszélyesen pusztítja önmagát.
#12: "Elmagyarázom. Aki vallja Jézus feltámadását (ami egy darwinistának szintén nem értem hogy fér meg az evolúció mellett) az ha meg is hal, vagyis elalszik és az ítéletre feltámad. Aki pedig úgy is él mint Jézus (bűnök nélkül) és vallja a feltámadását az soha nem fog meghalni. Ez lehetséges az evolúció szerint?"
A biológiai evolúció elve csak megmagyarázza nekünk, hogy hogyan alakult ki a sok fajta és faj. Szimpla biológia, aminek semmi köze a valláshoz. Jézus ettől még lehetett, és ettől még lehet feltámadás is. Hullára semmi köze a biológiai evolúciónak se Jézus intelmeihez, se az összes többihez, amiket itt idézgettél a Bibliából.
A háziállatok soka változott meg az evolúció során, pl. egy mai pincsi, ami egykor egy nagy farkas volt, és az ugyanúgy feltámadhat a mennyországban (vagy bárhol), mint az őse is, az egykori farkas. Bocsika! Újra megkérdezném. Te magad érted, hogy miket és miért írogatsz ide?
#12: "Akkor magyarázzátok már el, hogy lehet mindkettőt igaznak állítani egyszerre?"
Simán lehet mind a kettő. Hogy szerinted miért nem, az még mindig nem derült ki... Szerintem magad előtt se. :D
"Az emberiség történetében még csak nyomokban se szerepelt olyan esemény, amiből arra lehetett volna következtetni, hogy az emberiség veszélyesen pusztítja önmagát."
Mindennel egyet értek amit mondtál csak ezzel nem. Az emberiség az eget, földet és tengert ugy szennyezi, hogy ha még most abba is hagynánk akkor se oldodna meg az a sok kár amit okoztak.
#13: "Azt azé elfelejtetted,hogy a halál is az rvolúció része,mivel az evolúció bizonyos értelemben lebontja a szerves anyagot"
A darwini evolúció ez: replikáció (szaporodás), variáció (az élőlények egyediek, nemcsak faj-, de egyedszinten is), szelekció (vagyis az adott környezet tükrében az adott variáció érvényesülésének hatékonysága az egyéb variációkhoz mérten).
Ez egy algoritmus, aminek az égvilágon semmi de semmi köze a lebomláshoz. A lebomlás az élet körforgásában játszik szerepet, és ha nincs evolúció, akkor is van ez a körforgás. Szabadjon felhívni a figyelmedet arra az apróságra, hogy az evolúciótagadók elfogadják evolúció nélkül is a lebomlás és a szervesanyag újrahasznosítás elvét, így beláthatod, hogy a dolognak hullára semmi köze az evolúcióhoz. A lebomlás inkább kémia. Az más kérdés, hogy a szerves anyagok bekerülhetnek az evolúció körforgásába, de ha nincs halál, akkor is létezik olyan, hogy szervetlen anyagból keletkezik szerves, továbbá az élőlények épp elég újrahasznosítható szerves anyagot termelnek az evolúció működéséhez az anyagcserefolyamataikkal is.
#16: "Az emberiség az eget, földet és tengert ugy szennyezi, hogy ha még most abba is hagynánk akkor se oldodna meg az a sok kár amit okoztak."
De ez nem direkt irányú önpusztítás. Tudatlanságból adódott, és mellesleg az emberiség mindig is pusztította a környezetét, és egyre mohóbban.
Azt is írtam, hogy lehet, hogy emiatt a civilizáció összeomlik, de a hamvaiból... stbstb.
14: én azt hittem te vallásos vagy, mivel a Bibliából idéztél. Ha nem így van, akkor bocs, de nem fogok lemenni a szintedre hogy magaddal ránts az istentelenségbe. Már voltam ott, nem szeretnék többet odakerülni. Ehelyett csak ennyivel válaszolok:
Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, a kik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje.
Mert meg van írva: Elvesztem a bölcseknek bölcseségét és az értelmeseknek értelmét elvetem.
Hanem a világ bolondjait választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse a bölcseket; és a világ erőtleneit választotta ki magának az Isten, hogy megszégyenítse az erőseket;
Szóval élvezd ki, hogy áltudományos "bölcsességekkel" beleálsz ilyenekbe mint én vagy más, mert meglesz ennek a böjtje :) És én kívánom neked hogy észbe kapj mielőtt késő lenne.
"De ez nem direkt irányú önpusztítás" Nem mondtam hogy direkt.
"Azt is írtam, hogy lehet, hogy emiatt a civilizáció összeomlik, de a hamvaiból... stbstb."
A BÓLYGO ÉLŐ VILÁGA fog össze omlani nem a civilizáció. Vagy szomjan halunk, vagy meg fulladunk...Ha nem fövűnk meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!