Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Márk evangéliumában ez a rész...

Márk evangéliumában ez a rész vajon másra is érthető?

Figyelt kérdés

Van az alábbi rész Márk Evangéliumában:

10:2. És a farizeusok hozzámenvén megkérdezék tőle, ha szabad-é férjnek feleségét elbocsátani, kísértvén őt.

3. Ő pedig felelvén, monda nékik: Mit parancsolt néktek Mózes?

4. Ők pedig mondának: Mózes megengedte, hogy válólevelet írjunk, és elváljunk.

5. És Jézus felelvén, monda nékik: A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot;

6. De a teremtés kezdete óta férfiúvá és asszonnyá teremté őket az Isten.

Itt ugye azt mondja el hogy Mózes az emberek természete eltorzult (keménysége) az eredeti (Paradicsombéli) állapothoz képest és azért adta meg nekik azt a törvényt, hogy elválhatnak valamilyen válólevéllel. Nekem ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy ez vonatkozhat e másra is a Teremtéskori állapotra nézve? Mondjuk az emberek tálpálkozására például. Mert ugye a kezdetekkor az ember arra lett teremtve hogy növényt egyen, mivel az nem jár erőszakkal, mint az állatok fogyaszása (Mózes1 1:29). Sőt az összes állat is növényevőnek lett teremtve (Mózes1 1:30). Az állatokat mint ételt Isten csak az özönvíz után adta eledelül az embernek, de talán már előtte is ehettek, csak akkor még bűnnek számított, mert ugye az özönvizet azért bocsátotta Isten a földre, mivel "És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz." Szóval mikor Noé úgymond engedélyt kapott hogy rendben, fogyaszhattok bizonyos állatokat, akkor ez azért lett lehetséges, mert ahogy Márk Evangéliumából idéztem, "A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot;"

Lehet-e összefüggés ebben? Mert ha Jézus azt mondta egy dologra (itt a válásra) hogy mi miattunk lett megadva ez a törvény, akkor a húsevés is talán ugyan ez miatt lett engedélyezve?

2021. okt. 31. 19:54
1 2 3 4 5 6 7 8
 1/72 anonim ***** válasza:
81%

Isten nem foglalkozik azzal, hogy mit eszel. A Biblia szerint Jézus tisztának minősített minden ételt, lásd Mk 7:15-23, különösen a Mk 7:19. (A Mózes törvényében bizonyos állatok, mint pl. disznó, tisztátalanok voltak, ezért nem szabadott őket megenni.) Természetesen úgy gondolom, hogy az evésre szánt állatokat lehetőleg minél kisebb fájdalomnak és stresszenk kell kitenni a levágásukkor.

De ha neked lelkiismereti problémát okoz a húsevés, akkor ne egyél húst. Nem számít, hogy Isten szemében nincs probléma a húsevéssel, ha neked ez megütközést okoz, akkor a lelkiismeretedet előnyben kell részesíteni a "helyes információ" ellenében. Lásd Róm 14:20, 22-23:

"Étel miatt ne rombold le az Isten munkáját. Minden tiszta ugyan, de rossz annak az embernek, aki megütközéssel eszik... Te azt a hitet, amely benned van, tartsd meg Isten előtt. Boldog, akinek nem kell elítélnie önmagát abban, amit helyesel. Akinek viszont kétségei vannak, amikor eszik, máris megítéltetett, mivel nem hitből teszi. Mert mindaz, ami nem hitből van, bűn."

üdv Stefán

2021. okt. 31. 20:21
 2/72 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nem. Egyszerűen csak azért, mert szerintem Jézus nem a paradicsombéli állapothoz hasonlította a Mózes idejében élő zsidókat, simán csak azt akarta mondani, hogy azok az emberek lázadozók voltak, kb. az első alkalomkor ellent mondtak Mózesnek és Isten parancsolatának.
2021. okt. 31. 20:30
 3/72 anonim ***** válasza:
100%
Nem vonatkozhat, ez a házasságra vonatkozik, nem másra. Következő az öltözködés lenne, s járjunk mind pucéran, mint Ádám és Éva kezdetben?
2021. okt. 31. 21:25
 4/72 anonim ***** válasza:

Jézus nem a tisztátalan állatok fogyasztását szentesitette a zsidóknak, hanem az ellen ágállt, hogy hozzátettek emberi rendeléseket a törvényhez, mint pl evés előtti kézmosás.

A másik, hogy Jézus is evett bőven húst, halat és bárányt biztos. Jézus is keményszivű volt szerinted? Nem akarlak rábeszélni semmire, csak számomra tarthatatlan ha valaki a vegaságot a Bibliával akarja valami magasztos célnak beállitani.

2021. okt. 31. 22:23
 5/72 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Nem vagyok vega/vegán és nem is akarok belelátni dolgokat sehova. Az igaz hogy kevesebb húst mint régebben, mert sokat olvastam a témában és nagyon sok bizonyíték is mutatja hogy a jobban növényi étrend az egészségesebb mint napról napra húst enni, ami most megy világszerte. Meg a Bibliában is vannak erre utaló részek, mint a kérdésben említett Mózes1 1:29 és például a Dániel 1:12-15. Meg azt se feledjétek el, hogy "hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen JÓ." Tehát szerintem ha azt akarjuk nézni hogy mi a legjobb az embernek akkor az ottani viszonylatokat kellene alapul venni. Nem épp a meztelenségre gondoltam, de ha már megemlítetted akkor a prűdség is a bűnbeesés következménye szóval ha azt nézzük akkor az öltözködés sem egy eredeti állapot, csak valaminek a következménye. De nyilván nem akarom hogy mindenki egy szál semmiben lófráljon :D
2021. okt. 31. 23:13
 6/72 Blackice75 ***** válasza:
52%

#1 Stefán

Miért tanitasz hamisan?

Ha nem érted meg az igéket , akkor miért tanítasz?

És ti többiek is, kedves felebarátaim, ha nem tudtok, miért szóltok?

Márk 7 15:23 arról szól , hogy nem az fertözteti meg az embert, amit piszkos mosdatlan kézzel fognak meg és esznek meg, mert az megtisztul a gyomorban!

Az Atya Torája szerint élőknek nrm volt kérdéses,hogy mely állatok húsát szabad megenni, és mely állatok húsát nem szabad megenni.

Sem a Megváltó sem egyetlen tanitványa és követője nem ettek soha tisztátalant!

Ők sem a disznót sem más tisztátalan állatot nem néztek eledelnek! Számukra egyértelmü volt hogy mi a tiszta es mi nem a tiszta , a Megváltó tanításaiból és életviteléből!

Ez a történet igy kezdődik valójában , amit Stefan barátunk, kihagyott a történedből, kérem olvassa el mindenki és vonja le a következtetést és döntse el, arról van itt szó ,hogy meg lehet enni mindent?

Márk 7

1 Köréje gyűltek a farizeusok és néhányan az írástudók közül, akik Jeruzsálemből jöttek,

2 és észrevették, hogy némelyik tanítványa tisztátalan, vagyis mosdatlan kézzel étkezik.

3 A farizeusok és általában a zsidók ugyanis addig nem esznek, míg meg nem mosták a kezüket egy maréknyi vízzel, mert ragaszkodnak a vének hagyományaihoz,

4 és amikor hazamennek a piacról, addig nem esznek, míg meg nem mosakodtak. Sok egyéb más is van, amit hagyományként átvettek és őriznek, amilyen például a poharak, korsók, rézedények és fekhelyek megmosása.

5 Megkérdezték tehát tőle a farizeusok és az írástudók: "Miért nem élnek a te tanítványaid a vének hagyományai szerint, és miért étkeznek tisztátalan kézzel?"

6 Ő pedig ezt válaszolta nekik: "Találóan prófétált Ézsaiás rólatok, ti képmutatók, amint meg van írva: Ez a nép csak ajkával tisztel engem, de szíve távol van tőlem.

7 Hiába tisztelnek engem, ha olyan tanításokat tanítanak, amelyek emberek parancsolatai.

8 Az Isten parancsolatát elhagyva az emberek hagyományához ragaszkodtok."

9 Ezt is mondta nekik: "Szépen félreteszitek az Isten parancsolatát azért, hogy a helyébe állíthassátok a magatok hagyományait.

10 Mert Mózes ezt mondta: Tiszteld apádat és anyádat, és aki gyalázza apját vagy anyját, halállal bűnhődjék.

11 Ti pedig azt mondjátok: Ha ezt mondja valaki apjának vagy anyjának: korbán, vagyis áldozati ajándék az, amivel megsegíthetnélek,

12 akkor már nem engeditek, hogy bármit tegyen is apjáért vagy anyjáért;

13 és így érvénytelenné teszitek az Isten igéjét hagyományotokkal, amelyet továbbadtatok; de sok más ehhez hasonlót is tesztek."

14 Ismét odahívta a sokaságot és így szólt hozzájuk: "Hallgassatok rám mindnyájan, és értsétek meg:

15 Nincs semmi, ami kívülről jutva az emberbe tisztátalanná tehetné őt; hanem ami kijön az emberből, az teszi tisztátalanná."

16 ("Ha valakinek van füle a hallásra, hallja!")

17 Amikor azután a sokaságot elhagyva bement a házba, megkérdezték tanítványai a példázatról.

18 Ő pedig így szólt hozzájuk: "Ti is ennyire értetlenek vagytok? Nem értitek, hogy ami kívülről megy be az emberbe, az nem teheti tisztátalanná,

19 mert nem a szívébe megy, hanem a gyomrába, és az árnyékszékbe kerül?" Jézus ezzel tisztának nyilvánított minden ételt,

20 de hozzátette: "Ami az emberből előjön, az teszi tisztátalanná.

21 Mert belülről, az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok, paráznaságok, lopások, gyilkosságok,

22 házasságtörések, kapzsiságok, gonoszságok; valamint csalás, kicsapongás, irigység, istenkáromlás, gőg, esztelenség.

23 Ezek a gonoszságok mind belülről jönnek; s ezek teszik tisztátalanná az embert."

Mindenki azzal.a gondolattal olvassa az Írást(biblia) hogy maga a Megváltó volt maga a hús vér emberként megszületett Tora!

Itt a mosdatlan kézzel szájba bevitt élelemről szól a fáma, az ne volt kérdéses a számukra hogy nem lehet minden dögöt és dögevőt felfalni ami csak él és mozog :)

Mert Ők Tora szerint éltek!

A 7,8 és 9 versekben elmondja a lényeget:

7 Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, a melyek embereknek parancsolatai.

8 Mert az Isten parancsolatját elhagyva, az emberek rendelését tartjátok meg, korsóknak és poharaknak mosását; és sok egyéb efféléket is cselekesztek.

9 És monda nékik: Az Isten parancsolatját szépen félre teszitek, azért, hogy a magatok rendelését tartsátok meg.

Elohim(Isten) parancsolatát igéjét félre teszik, hanyagolják!

Vajon mi az Atya parancsolata, igéje,rendelete , ha nem a Tora ?

Miért utal a Megváltó mindig az Atyára és annak parancsolataira?

Es miért mondja ezeket ? :

Máté 7:21 Nem minden, aki ezt mondja nekem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem aki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.

Ján 5:36 De nekem nagyobb bizonyságom van a Jánosénál: mert azok a dolgok, amelyeket rám bízott az Atya, hogy elvégezzem azokat, azok a dolgok, amelyeket én cselekszem, tesznek bizonyságot rólam, hogy az Atya küldött engem.

Ján 8:28 Monda azért nekik Jézus: Mikor felemelitek az embernek Fiát, akkor megismeritek, hogy én vagyok és semmit sem cselekszem magamtól, hanem amint az Atya tanított engem, úgy szólok.

Ján 8:29 És aki küldött engem, én velem van. Nem hagyott engem az Atya egyedül, mert én mindenkor azokat cselekszem, amelyek neki kedvesek.

Ján 10:25 Felele nekik Jézus: Megmondtam nektek, és nem hiszitek: a cselekedetek, amelyeket én cselekszem az én Atyám nevében, azok tesznek bizonyságot rólam.

Ján 10:37 Ha az én Atyám dolgait nem cselekszem, ne higgyetek nekem;

Ján 10:38 Ha pedig azokat cselekszem, ha nekem nem hisztek is, higgyetek a cselekedeteknek: hogy megtudjátok és elhiggyétek, hogy az Atya énbennem van, és én őbenne vagyok.

Ján 14:31 De, hogy megtudja a világ, hogy szeretem az Atyát és úgy cselekszem, amint az én Atyám parancsolta nekem: keljetek fel, menjünk el innen.

János 5:

39 Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam;

40 És nem akartok hozzám jőni, hogy életetek legyen!

41 Dicsőséget emberektől nem nyerek.

42 De ismerlek benneteket, hogy az Istennek szeretete nincs meg bennetek:

43 Én az én Atyám nevében jöttem, és nem fogadtatok be engem; ha más jőne a maga nevében, azt befogadnátok.

44 Mimódon hihettek ti, a kik egymástól nyertek dicsőséget, és azt a dicsőséget, a mely az egy Istentől van, nem keresitek?

45 Ne állítsátok, hogy én vádollak majd benneteket az Atyánál; van a ki vádol titeket, Mózes, a kiben ti reménykedtetek.

46 Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is hinnétek; mert én rólam írt ő.

47 Ha pedig az ő írásainak nem hisztek, mimódon hisztek az én beszédeimnek?

A 45 es 46 versekben meglití Mózest, itt nem másra akar emlékeztetni mint a Mózesnek atadott teljes Tórára, parancsatokra,rendeletekre utasításokra!

Azért mondja azt: mert ha hinnének Mózesnek(Tora) akkor neki is hinnének mer Ő róla írt Mózes,vagyis a Tora a testben megszületett Fiú !

Amikor Mózes a Torát leírta akkor a Megváltóról írt!

Nem híttek az Ó-ban,vagyis a Tora írott formájában, és nem hittek a Tora hús vér emberként megszületett formájaban sem!

Ahogy ez van ma is sajnos!

2021. nov. 1. 19:35
 7/72 anonim ***** válasza:

"Köszönöm a válaszokat! Nem vagyok vega/vegán és nem is akarok belelátni dolgokat sehova. Az igaz hogy kevesebb húst mint régebben, mert sokat olvastam a témában és nagyon sok bizonyíték is mutatja hogy a jobban növényi étrend az egészségesebb mint napról napra húst enni, ami most megy világszerte."

Kezdőbb keresztények hibája ez. Később, ha erősödsz hitben és szeretetben, rájössz, hogy mit sem számít az ételtől való tartózkodás. Olvasd el a Római levelet

2021. nov. 2. 11:12
 8/72 A kérdező kommentje:

Én értem mit mondasz utolsó, de azt azért te sem mondhatod hogy ha valaki minden nap szemét ételeket eszik, az egészséges marad hiába hívő. Felvágottak, szalámik, olcsó tejtermékek tele mérgekkel. Amikor az evangéliumok és Pál levelei íródtak, akkor még nem létezett olyan hogy egy csirkét 30-40 nap alatt 4 kilósra felhízlalni, meg antibiotikumok se amikkel tömik a 2x2-es ketrecben tartott állatokat. Ma már nem nagyon létezik olyan fogalom hogy szabadon tartott állatok, vagy ha igen azt saját részre tartják az emberek. Ha látnák az akkori emberek miket eszik ma az egyszeri ember nap mint nap, akkor gondolom más véleménnyel lennének.

Azt még nem mondtam, hogy az özönvíz után az állatok fogyasztása ugyan meg lett engedve, de a vér az továbbra is tiltott maradt "Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek." Viszont ma meg mit látunk, ilyen véres hurka, olyan félig nyers steak meg más félig kész ételek. Ezek szerintetek rendben vannak?

2021. nov. 2. 11:38
 9/72 anonim ***** válasza:

"Én értem mit mondasz utolsó, de azt azért te sem mondhatod hogy ha valaki minden nap szemét ételeket eszik, az egészséges marad hiába hívő."

Persze, de ez szélsőséges példa. És sok szegény hívő nem válogathat, hogy mit eszik. A hívő úgyis mértékletes, nem zabálja halálra magát kolbásszal.

"Azt még nem mondtam, hogy az özönvíz után az állatok fogyasztása ugyan meg lett engedve, de a vér az továbbra is tiltott maradt "Csak a húst az őt elevenítő vérrel meg ne egyétek." "

Általánosan a vérevés sem tilos a keresztényeknek. Noénál még tiltva volt, és az apostolok cselekedeteiben olvashatjuk, hogy a jeruzsálemi és talán az efézusi gyülekezetnek hozták ezt a speciális rendelkezést, hogy ne botránkoztassák meg a zsidókból megtért, még hitben gyenge testvéreket. Más gyülekezetekben nincs ilyen korlátozó rendelkezés, egyik apostoli levélben sincs tiltás. De logikus is, mivel Krisztus mellett semmilyen ceremoniális cselekedet nem fér meg, mert akkor Krisztus mellett kellenek saját üdvözítő cselekedetek.

Ajánlott olvasmány Római levél 14 és 15. fejezet, de egy hívőnek elengedhetetlen, hogy pontosan értse a Római, a Galata és az 1 Korintus leveleket

2021. nov. 2. 11:55
 10/72 Blackice75 ***** válasza:

A Romabeliekhez 14 sem arról szól hogy mindent meg lehet enni!

Egyél akkor patkányt, meztelen csigát, ürülékben fetrengő légylárvát, hiszen tiszta nem ?

2021. nov. 2. 14:19
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!