Márk evangéliumában ez a rész vajon másra is érthető?
Van az alábbi rész Márk Evangéliumában:
10:2. És a farizeusok hozzámenvén megkérdezék tőle, ha szabad-é férjnek feleségét elbocsátani, kísértvén őt.
3. Ő pedig felelvén, monda nékik: Mit parancsolt néktek Mózes?
4. Ők pedig mondának: Mózes megengedte, hogy válólevelet írjunk, és elváljunk.
5. És Jézus felelvén, monda nékik: A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot;
6. De a teremtés kezdete óta férfiúvá és asszonnyá teremté őket az Isten.
Itt ugye azt mondja el hogy Mózes az emberek természete eltorzult (keménysége) az eredeti (Paradicsombéli) állapothoz képest és azért adta meg nekik azt a törvényt, hogy elválhatnak valamilyen válólevéllel. Nekem ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy ez vonatkozhat e másra is a Teremtéskori állapotra nézve? Mondjuk az emberek tálpálkozására például. Mert ugye a kezdetekkor az ember arra lett teremtve hogy növényt egyen, mivel az nem jár erőszakkal, mint az állatok fogyaszása (Mózes1 1:29). Sőt az összes állat is növényevőnek lett teremtve (Mózes1 1:30). Az állatokat mint ételt Isten csak az özönvíz után adta eledelül az embernek, de talán már előtte is ehettek, csak akkor még bűnnek számított, mert ugye az özönvizet azért bocsátotta Isten a földre, mivel "És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz." Szóval mikor Noé úgymond engedélyt kapott hogy rendben, fogyaszhattok bizonyos állatokat, akkor ez azért lett lehetséges, mert ahogy Márk Evangéliumából idéztem, "A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot;"
Lehet-e összefüggés ebben? Mert ha Jézus azt mondta egy dologra (itt a válásra) hogy mi miattunk lett megadva ez a törvény, akkor a húsevés is talán ugyan ez miatt lett engedélyezve?
Fogalmam sincs, mi az a réselmélet, sok elméletet tanultam egyetemen, ez nem volt köztük.
Amúgy kérdező, te tényleg azt hiszed, hogy szerencsétlen oroszlánt a gondviselő Isten úgy teremtette, hogy szinte csak húst tud fogyasztani, mert többek között olyan a fogazata, s mégis arra kárhoztatta az édenben, hogy növényt kell fogyasztania?
Mint írtam, nincs épeszű ember, aki így értelmezné. S ennek ellenére sokan mégis valami furcsa babonás módon ragaszkodnak ezekhez a végtelenül téves fundamentalista nézetekhez. Nagyjából, mint egy szépen kidolgozott őrtorony füzet...
63-as:
Mi itt arról próbáltunk beszélgetni, hogy a Biblia mit mond a növényevésről és a húsevésről, hogyan jelenik meg ez a kérdés a bibliai könyvekben, és azon gondolkodtunk, hogy a Biblia Istene miért mondott mást az első emberpárnak, mint Noénak. Ennek megvitatásához még csak hívőnek sem kell lenni, elég csak tisztelni és komolyan venni a szöveget. Nem kell elhinni, hogy minden pontosan úgy történt, ahogy ott le van írva, csak valamilyen érdeklődésre vagy kíváncsiságra van szükség, hogy mit is akarnak mondani ezek a történetek. A kérdezőnek és nekem is vannak értelmezéseink ezzel kapcsolatban, de sok más értelmezés is lehetséges, érdekes lett volna erről eszmét cserélni.
Sajnos, te – miután nem volt érdemi mondanivalód a témával kapcsolatban – gúnyolódsz, fundamentalistázol és szektásozol. Nem értem, ha valakit ennyire nem érdekel a Biblia, és ennyire nem kíváncsi más szövegértelmezésére, miért kommentel egy ilyen kérdéshez.
"Arra nem gondoltál hogy az oroszlán meg az összes ragadozó idővel alakult ilyenné amit most látsz?"
Sejtettem, hogy egy evolúció hívő vagy, ez hamar ki is derült...
Mi a fenét beszélsz? :D a kérdéseimre nem válaszolsz, de beböfögsz ilyen baromságokat. Nem, nem vagyok evolúció hívő. A Bibliát tartom igaznak, szó szerint, az egészet. Az előbb még fundamentalista voltam, most meg már evolúciós. Nem értem a gondolatmenetedet. Na de mindegy.
Azt azért te sem gondolod hogy az összes kutyafajta ami ma létezik, az darabonként fel lett víve Noé bárkájára? Vagy a macskák. Az hogy egy állat évszázadok alatt alkalmazkodik a környezethez ahova kerül, az nem evolúció. Én nem mondtam hogy csigából teknősbéka lesz. De az összes kutya egy őstől származik, nem pedig külön pulitól meg külön labradortól stb...
Ha egy full növényevő állatból full húsevő lesz, az bizony evolúció, bárhogy is nézem. Ezért is írtam, hogy te evolúció hívő vagy.
A kutyák esetében csak a szín, méret, néhány jelentéktelen külső jegy változik, de például nem lesznek fajnemesítés hatására kérődző állatok.
Értelmetlen felvetés, a húsevő állatoknak teljesen mindegy, hogy milyen húst esznek, hús az hús, legyen akár ember, nyúl, antilop vagy bármi. Ha nem is napi szinten, de lehet hallani, hogy krokodil embert ölt és lakomázgatott is belőle, vagy akár cápa.
Sőt nekem a szúnyogok is szokták szívni a vérem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!