Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Márk evangéliumában ez a rész...

Márk evangéliumában ez a rész vajon másra is érthető?

Figyelt kérdés

Van az alábbi rész Márk Evangéliumában:

10:2. És a farizeusok hozzámenvén megkérdezék tőle, ha szabad-é férjnek feleségét elbocsátani, kísértvén őt.

3. Ő pedig felelvén, monda nékik: Mit parancsolt néktek Mózes?

4. Ők pedig mondának: Mózes megengedte, hogy válólevelet írjunk, és elváljunk.

5. És Jézus felelvén, monda nékik: A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot;

6. De a teremtés kezdete óta férfiúvá és asszonnyá teremté őket az Isten.

Itt ugye azt mondja el hogy Mózes az emberek természete eltorzult (keménysége) az eredeti (Paradicsombéli) állapothoz képest és azért adta meg nekik azt a törvényt, hogy elválhatnak valamilyen válólevéllel. Nekem ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy ez vonatkozhat e másra is a Teremtéskori állapotra nézve? Mondjuk az emberek tálpálkozására például. Mert ugye a kezdetekkor az ember arra lett teremtve hogy növényt egyen, mivel az nem jár erőszakkal, mint az állatok fogyaszása (Mózes1 1:29). Sőt az összes állat is növényevőnek lett teremtve (Mózes1 1:30). Az állatokat mint ételt Isten csak az özönvíz után adta eledelül az embernek, de talán már előtte is ehettek, csak akkor még bűnnek számított, mert ugye az özönvizet azért bocsátotta Isten a földre, mivel "És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz." Szóval mikor Noé úgymond engedélyt kapott hogy rendben, fogyaszhattok bizonyos állatokat, akkor ez azért lett lehetséges, mert ahogy Márk Evangéliumából idéztem, "A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot;"

Lehet-e összefüggés ebben? Mert ha Jézus azt mondta egy dologra (itt a válásra) hogy mi miattunk lett megadva ez a törvény, akkor a húsevés is talán ugyan ez miatt lett engedélyezve?

2021. okt. 31. 19:54
1 2 3 4 5 6 7 8
 11/72 Blackice75 ***** válasza:

Ezek az igék rólatok is szólnak:

2Pét 3:15 És a mi Urunknak hosszútűrését üdvösségnek tartsátok; amiképpen a mi szeretett atyánkfia Pál is írt nektek a neki adott bölcsesség szerint.

2Pét 3:16 Szinte minden levelében is, amikor ezekről beszél azokban; amelyekben vannak némely nehezen érthető dolgok, amiket a tudatlanok és állhatatlanok elcsűrnek-csavarnak, mint egyéb írásokat is, a maguk vesztére.

2021. nov. 2. 14:28
 12/72 anonim ***** válasza:
67%

"Egyél akkor patkányt, meztelen csigát, ürülékben fetrengő légylárvát, hiszen tiszta nem ?"

Megeheted, attól még nem veszíted el az üdvösséged. Tudod, az ember nem egyszerű ösztönlénynek van teremtve, használjuk, amit Istentől kaptunk. Próbáld ki, érdemes. Én azt eszem, amihez van gusztusom. Megehetem a patkányt is, de nem fogom

"A Romabeliekhez 14 sem arról szól hogy mindent meg lehet enni!"

A lényege az, hogy a hitben erőtlen tartózkodik pl. a "tisztátlan" állatoktól

2021. nov. 2. 14:32
 13/72 anonim ***** válasza:

Részben egyetértek. Tényleg nem a legegészségesebben él a mai ember, de ha belegondolsz, a növények sem sokkal másabbak, az is kb. már műanyagból van. De Ehet az ember sok húst is, még akkor is, ha egészségtelen, hiszen a mennyek országa nem az étkezésből áll.

A véres hurkát nem kellene megenni, mert a vért nem kellene megenni. A félig nyers steak meg szerintem rendben van, mert a véres steakban igazából nincs vér, mástól lesz az a piros színe, a vér csak egy úgymond becézés. Legalábbis ezt olvastam. Az meg, hogy félig nyers az nem baj, mert a vérevést sem az egészségtelenség miatt nem engedte Isten.

Blackice75 ezt hogyan magyarázod?

"Némelyek pedig, kik Júdeából jöttek alá, így tanítják vala az atyafiakat: Ha körül nem metélkedtek Mózes rendtartása szerint, nem idvezülhettek.

Mikor azért Pálnak és Barnabásnak nagy háborúsága és vetekedése lõn azok ellen, azt végezék, hogy Pál és Barnabás és némely mások õ közülök menjenek fel az apostolokhoz és a vénekhez Jeruzsálembe e kérdés ügyében.

...

7 És mikor nagy vetekedés támadt, felkelvén Péter, monda nékik: Atyámfiai, férfiak, ti tudjátok, hogy az Isten régebbi idõ óta kiválasztott [engem] mi közülünk, hogy a pogányok az én számból hallják az evangyéliomnak beszédét, és higyjenek.

8 És a szíveket ismerõ Isten bizonyságot tett mellettük, mert adta nékik a Szent Lelket, miként nékünk is;

9 És semmi különbséget sem tett mi köztünk és azok között, a hit által tisztítván meg azoknak szívét.

10 Most azért mit kísértitek az Istent, hogy a tanítványok nyakába oly igát tegyetek, melyet sem a mi atyáink, sem mi el nem hordozhattunk?

11 Sõt inkább az Úr Jézus Krisztus kegyelme által hiszszük, hogy megtartatunk, miképen azok is.

12 Elhallgatott azért az egész sokaság; és hallgatják vala Barnabást és Pált, a mint elbeszélék, mennyi jelt és csudát tett az Isten õ általok a pogányok között.

13 Miután pedig õk elhallgattak, felele Jakab, mondván: Atyámfiai, férfiak, hallgassatok meg engem!

14 Simeon elbeszélé, mimódon gondoskodott elõször az Isten, hogy a pogányok közül vegyen népet az õ nevének,

15 És ezzel egyeznek a próféták mondásai, mint meg van írva:

16 Ezek után megtérek és felépítem a Dávidnak leomlott sátorát; és annak omladékait helyreállítom, és ismét felállatom azt:

17 Hogy megkeresse az embereknek többi része az Urat, és a pogányok mindnyájan, a kik az én nevemrõl neveztetnek. Ezt mondja az Úr, ki mindezeket megcselekszi.

18 Tudja az Isten öröktõl fogva minden õ cselekedeteit.

19 Azokáért én azt mondom, hogy nem kell háborgatni azokat, kik a pogányok közül térnek meg az Istenhez;

20 Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitõl, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértõl.

21 Mert Mózesnek régi nemzedékek óta városonként megvannak a hirdetõi, mivelhogy a zsinagógákban minden szombaton olvassák.

...

24 Mivelhogy meghallottuk, hogy némelyek mi közülünk kimenvén, megháborítottak titeket beszédeikkel, feldúlva a ti lelketeket, azt mondván, hogy körülmetélkedjetek és a törvényt megtartsátok; kiknek mi parancsot nem adtunk:

25 Tetszék nékünk, miután egyértelemre jutottunk, hogy férfiakat válaszszunk ki és elküldjük ti hozzátok a mi szeretteinkkel, Barnabással és Pállal,

26 Oly emberekkel, kik életüket tették koczkára a mi Urunk Jézus Krisztus nevéért.

27 Küldöttük azért Júdást és Silást, kik élõszóval szintén tudtotokra adják ugyanezeket.

28 Mert tetszék a Szent Léleknek és nékünk, hogy semmi több teher ne vettessék ti reátok ezeken a szükséges dolgokon kívül,

29 Hogy tartózkodjatok a bálványoknak áldozott dolgoktól, a vértõl, a fúlvaholt állattól, és a paráznaságtól; melyektõl ha megóvjátok magatokat, jól lesz dolgotok. Legyetek egészségben!

30 Azok annakokáért elbocsáttatván, elmenének Antiókhiába; és egybegyûjtvén a sokaságot, átadák a levelet.

31 És mikor elolvasták, örvendezének az intésen." Apostolok cselekedetei 15

" Mikor újról beszél, óvá tette az elsõt; a mi pedig megavul és megvénhedik, közel van az enyészethez." Zsidók 8:13

2021. nov. 2. 15:01
 14/72 anonim ***** válasza:
59%

"A véres hurkát nem kellene megenni, mert a vért nem kellene megenni."

Miért nem? Mert te most ezt írtad? Inkább a bibliára hallgatok, Jézusra és Pálra.

"Blackice75 ezt hogyan magyarázod?"

Ezt a 9-es válaszomban már cáfoltam. Vérevés nincs tiltva a keresztényeknek. Én azért nem eszem vért, mert nem szeretem. Miért nem a szabályozó levelekből teologizáltok? Pl. Pál, János vagy Péter levelei? Miért a történeti leírásokból ollózzátok össze a saját téves teológiátok igazolását? Pl. Ap. Csel.

2021. nov. 2. 15:07
 15/72 anonim ***** válasza:

Én sem feltétlenül azt mondom, hogy tiltva van. Inkább itt arról van szó, hogy a pogányokból megtért hívők a hit által üdvözülnek, ezért nem kell megtartaniuk a mózesi törvényeket, egy pár szükséges dolgon kívül, hogy a paráznaságtól stb. tartózkodjanak.

Számomra nincs "szabályozó levél" meg "történeti leírás". Számomra csak egy Biblia van és megpróbálom csak azt tenni kizárólag, ami ott van leírva. Azzal már úgymond hozzátennék, ha különbséget tennék a Biblia könyvei között. Mit jelent az, hogy szabályozó levél?

2021. nov. 2. 15:26
 16/72 anonim ***** válasza:

"Számomra nincs "szabályozó levél" meg "történeti leírás". Számomra csak egy Biblia van"

Hát erről beszélek. A Bibliát nem kényünk kedvünk szerint kell használni, hanem ahogy írták. Isten adta az apostoli leveleket szabályozó leveleknek, hogy azt tanulmányozzuk, erre a legtöbb keresztény úgy cselekszik, ahogy te, és csodálkoztok, hogy sosem lesz kerek az egész, és különféle üdvösségi-cselekedeti szabályokat hoztok ezért magatoknak, mint anno a farizeusok.

"Azzal már úgymond hozzátennék, ha különbséget tennék a Biblia könyvei között. Mit jelent az, hogy szabályozó levél?"

Pál levelei a gyülekezeteknek. A mindennapi életet, fegyelmet, viselkedést szabályozta. Sosem írta le, hogy ne egyenek várt, sosem írta, hogy ne egyenek disznót, sosem írta, hogy tartsanak szombatot, stb.

2021. nov. 2. 15:31
 17/72 A kérdező kommentje:

"Megeheted, attól még nem veszíted el az üdvösséged"

Szerintem Isten nem is az üdvösség végett adta a tiszta és tisztátalan rendeleteket, hanem az emberek egészsége végett.

"Az meg, hogy félig nyers az nem baj, mert a vérevést sem az egészségtelenség miatt nem engedte Isten."

Szerintem pedig igen, és majd a hozzászólás végén csatolok egy videót, akit érdekli nézze meg, magyar feliratos.

"A véres hurkát nem kellene megenni, mert a vért nem kellene megenni.

Miért nem? Mert te most ezt írtad? Inkább a bibliára hallgatok, Jézusra és Pálra."

Akkor Lukácsra miért nem hallgatsz? Ő miben más? Ő mondjuk ezt írta: "Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitől, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértől."

Nem szeretnék itt vitatkozni egy keresztény barátommal se, nem ér annyit az egész. Én csak feltettem egy kérdést hogy az egész étkezés miért változott meg a kezdeti teljes növényevéstől a húsevésig? Ezt próbálom megfejteni és innen onnan megfigyelt részekből próbálom leszűrni a dolgot. Jól írja a Római levél, senki ne bántsa azt aki eszik és aki nem eszik az se bántsa azt aki eszik. De az a mondás igaz, hogy az vagy amit megeszel. Hiszem hogy Isten az egészségünk megőrzése miatt szabta meg hogy mit ehetünk. Hogy minél egészségesebbek legyünk amíg a földi életünket éljük. A testi betegség pedig kihat az elmére, és fordítva is. Ha pedig betegek vagyunk nem tudjuk teljes szívünkből, teljes elménkből és teljes erőnkből Istent szerenti mivel az a fránya betegség elvonj a figyelmünket (biztos tudjátok milyen ha fáj a fogunk vagy akármi más, kb semmire se tudunk odafigyelni). A fent említettem egy videót, akit érdekel nézze meg, ebből nekem az jön le, hogy nem az üdvösségünk miatt szabta meg Isten hogy mi a tiszta és tisztátalan, hanem hogy nekünk mi az egészséges.

https://www.youtube.com/watch?v=YEJBnteWpoY

2021. nov. 2. 16:24
 18/72 anonim ***** válasza:

"Szerintem Isten nem is az üdvösség végett adta a tiszta és tisztátalan rendeleteket, hanem az emberek egészsége végett."

Ez nem vélemény kérdése. A mózesi szövetség testi, tele volt ilyen törvénnyel. Ráadásul nem azért adta a törvényt Isten, mert be tudja tartani az ember, hanem hogy rájöjjön, hogy a bűn miatt nem tudja tartani ezeket. Ti meg bálvánnyá emelitek ezeket a törvényeket

"Akkor Lukácsra miért nem hallgatsz? Ő miben más? Ő mondjuk ezt írta: "Hanem írjuk meg nékik, hogy tartózkodjanak a bálványok fertelmességeitől, a paráznaságtól, a fúlvaholt állattól és a vértől."

9. hozzászólásban már leírtam. De ha egy hitben gyenge testvéremet megbotránkoztatná, hogy ezeket eszem, akkor nem fogom enni.

Lukács miben más? Jézustól való különbséget gondolom nem kell elmagyaráznom. Pál meg a pogányok apostola, az ő teológiáját kell követnünk, nem magyarázhatjuk kedvünk szerint a Bibliát.

"Nem szeretnék itt vitatkozni egy keresztény barátommal se, nem ér annyit az egész. Én csak feltettem egy kérdést hogy az egész étkezés miért változott meg a kezdeti teljes növényevéstől a húsevésig?"

A kulcsszó: Jézus. Ha olvasnátok az apostoli leveleket, olvastátok volna, hogy Jézus vére a könyörgés által megtisztít mindent. A hívőknek minden tiszta Jézus miatt.

"Jól írja a Római levél, senki ne bántsa azt aki eszik és aki nem eszik az se bántsa azt aki eszik. De az a mondás igaz, hogy az vagy amit megeszel."

Ez emberi mondás. ÉS amúgy is arra vonatkozik ez a mondás, hogy ha valamit túlzásba viszel. Csak mértékkel!

"Ezt próbálom megfejteni és innen onnan megfigyelt részekből próbálom leszűrni a dolgot."

Inkább értsd meg a Római levelet, az a kulcsa mindennek

2021. nov. 2. 16:32
 19/72 A kérdező kommentje:
És megint csak kritizálsz, vitatkozol, kioktatsz :( írtam hogy nem szeretnék veszekedést szítani. Nézd meg a videót, abban össze van foglalva amit én is gondolok. Ha gondolod akkor normális hangnemben arról írhatnál véleményt.
2021. nov. 2. 17:02
 20/72 Blackice75 ***** válasza:

Nézzétek meg tőlünk ezeket a tanításokat, és kezeljétek őket tanulmányként!

Ez az én válaszom itt mindenkinek!

[link]

[link]

[link]

[link]

2021. nov. 2. 18:49
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!