Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Márk evangéliumában ez a rész...

Márk evangéliumában ez a rész vajon másra is érthető?

Figyelt kérdés

Van az alábbi rész Márk Evangéliumában:

10:2. És a farizeusok hozzámenvén megkérdezék tőle, ha szabad-é férjnek feleségét elbocsátani, kísértvén őt.

3. Ő pedig felelvén, monda nékik: Mit parancsolt néktek Mózes?

4. Ők pedig mondának: Mózes megengedte, hogy válólevelet írjunk, és elváljunk.

5. És Jézus felelvén, monda nékik: A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot;

6. De a teremtés kezdete óta férfiúvá és asszonnyá teremté őket az Isten.

Itt ugye azt mondja el hogy Mózes az emberek természete eltorzult (keménysége) az eredeti (Paradicsombéli) állapothoz képest és azért adta meg nekik azt a törvényt, hogy elválhatnak valamilyen válólevéllel. Nekem ezzel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy ez vonatkozhat e másra is a Teremtéskori állapotra nézve? Mondjuk az emberek tálpálkozására például. Mert ugye a kezdetekkor az ember arra lett teremtve hogy növényt egyen, mivel az nem jár erőszakkal, mint az állatok fogyaszása (Mózes1 1:29). Sőt az összes állat is növényevőnek lett teremtve (Mózes1 1:30). Az állatokat mint ételt Isten csak az özönvíz után adta eledelül az embernek, de talán már előtte is ehettek, csak akkor még bűnnek számított, mert ugye az özönvizet azért bocsátotta Isten a földre, mivel "És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz." Szóval mikor Noé úgymond engedélyt kapott hogy rendben, fogyaszhattok bizonyos állatokat, akkor ez azért lett lehetséges, mert ahogy Márk Evangéliumából idéztem, "A ti szívetek keménysége miatt írta néktek ezt a parancsolatot;"

Lehet-e összefüggés ebben? Mert ha Jézus azt mondta egy dologra (itt a válásra) hogy mi miattunk lett megadva ez a törvény, akkor a húsevés is talán ugyan ez miatt lett engedélyezve?

2021. okt. 31. 19:54
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/72 anonim ***** válasza:

Akkor gombát se ehetett az ember? Mert az ugye nem növény. Illetve mi van az ételen lévő baktériumokkal? Tejterméket se ehet?

2021. nov. 22. 18:01
 52/72 tgt ***** válasza:

50-es:

Azt talán tudod, hogy a Biblia két részből áll: Ószövetségből és Újszövetségből. Az Ószövetség a teremtéssel kezdődik, ahol Isten megmondja az első emberpárnak, hogy mit ehetnek. Ebben a hús nincs benne, vagyis az első emberpár vegetáriánus volt. Később Noénak már megengedi a húsevést, erről fentebb leírtam egy értelmezést, hogy miért történhetett ez a változás.

Jézus a zsidó szokások szerint étkezett, halat és bárányt evett, sertést nem.

2021. nov. 22. 18:03
 53/72 tgt ***** válasza:
Ja, és mielőtt összekavarodsz: Jézus az Újszövetségben szerepel, ezt elfelejtettem írni.
2021. nov. 22. 18:05
 54/72 anonim ***** válasza:

"Ábel juhpásztor volt, Káin pedig földműves." "Ábel is áldozott nyája elsőszülötteiből és azok kövérjéből. Az Úr rátekintett Ábelre és ajándékaira"

Tehát az első emberek ettek húsz, Ábel maga is pásztor volt, Istennek pedig tetszett Ábel áldozata, amit a nyáj elsőszülött bárányaiból és azok kövérjéből mutatott be. Ez utóbbi egyértelműen bizonyítja, hogy az állatokat fel is dolgozták már.

Nem kéne minden adventista hülyeséget elhinni a húsevéssel kapcsolatban.

Tiltást pedig továbbra se idéztél.

2021. nov. 22. 18:12
 55/72 anonim ***** válasza:
53, igen én Jézust követem, mert azt mondta, hogy kövessük.
2021. nov. 22. 18:17
 56/72 tgt ***** válasza:

A Bibliából egyértelmű, hogy az emberiség az Özönvízig nem ehetett húst. Sőt, kezdetben még az állatok sem:

„Majd azt mondta Isten: »Íme, nektek adtam minden füvet, amely magot hoz a földön, s minden fát, amelynek a gyümölcsében benne van a magva, hogy legyen ennivalótok, a zöld növényzetet pedig a föld minden állatának, az ég minden madarának és mindannak, ami mozog a földön, s amiben élő pára van, hogy eledelük legyen!« Úgy is lett. És látta Isten, hogy mindaz, amit alkotott, nagyon jó volt.”

Ábel valóban pásztor volt, de a pásztorságból nem következik a húsevés. Használhatta az állatok munkaerejét, gyapját és egyéb származékait, de a pusztán húsukért való lemészárlásuk tilos volt.

A húsfogyasztás az Özönvíz után vált megengedetté, szigorú szabályok szerint: „Féljen és rettegjen titeket a föld minden állata, az ég minden madara, és minden, ami mozog a földön; a tenger minden halát is kezetekbe adtam! Minden, ami mozog és él, eledelül szolgáljon nektek: mint a zöld növényzetet, íme, ezeket is mind odaadtam nektek, csak a húst a vérével ne egyétek.”

Hogy ennek a változásnak mi az oka, arról lehet vitatkozni, mindenesetre a tökéletes és bűntelen ember az édenben vegetáriánus volt, aztán ahogy egyre inkább süllyedt a bűnbe, igénye lett a húsra is. Isten pedig megengedte neki, mert látta, hogy „az emberi szív gondolata ifjúságától fogva hajlik a rosszra”.

2021. nov. 22. 20:00
 57/72 anonim ***** válasza:

Lehet nem olvastad el kellő figyelemmel:

"Ábel is áldozott nyája elsőszülötteiből és azok kövérjéből. Az Úr rátekintett Ábelre és ajándékaira"

Tehát Ábel levágta az állatot, Istennek pedig tetszett.

Nem kéne a saját téves képzeteid a Bibliára erőltetni.

"de a pusztán húsukért való lemészárlásuk tilos volt"

Ezt hol írja? Mert ilyet se idéztél.

"Féljen és rettegjen titeket a föld minden állata, az ég minden madara, és minden, ami mozog a földön; a tenger minden halát is kezetekbe adtam!"

Ez már a teremtéskor megtörtént.

"aztán ahogy egyre inkább süllyedt a bűnbe, igénye lett a húsra is"

Érdekes, hogy Jézus bűntelen és önmagában abszolút tökéletes, mégis fogyasztott húst.

"Sőt, kezdetben még az állatok sem"

Elképzelem, ahogy az oroszlán vagy hiéna füvet legel.

2021. nov. 22. 20:42
 58/72 A kérdező kommentje:

57-es: az égőáldozat az a bűn eltörlésére lett szánva, nem azért hogy megegyék. Egészében feláldoztak egy fiatal bárányt, amit teljesen elégettek. Nem hiába mondja János az Újszövetségben hogy íme Isten ama báránya aki elveszi a világ bűneit. Jézus miatt nem kell már nekünk ezt az égőáldozatot bemutatni, mivel ő lett a bárány és meghalt éltünk, pont úgy mint anno az igazi kisbárányok. Szóval nem kerti sütögetés alkalmával történt ez a dolog, hanem erre a célra készített áldozó helyen.

Azt hogy az első emberek miután ki lettek zavarva a paradicsomból ettek-e húst, szerintem mivel már bűnösök voltak, ezért valószínűleg igen. De az is lehet amit tgt írt, hogy csak földművelésre használták a marhát, a birkát pedig a gyapjúért tartották. Én személy szerint mindkét lehetőséget eltudom képzelni.

2021. nov. 22. 21:01
 59/72 anonim ***** válasza:

"Egészében feláldoztak egy fiatal bárányt, amit teljesen elégettek."

Neked se megy az olvasás?

"és azok kövérjéből"

Tehát nem egészben áldozta fel, legalábbis nem mindet, hanem feldolgozva.

2021. nov. 22. 22:10
 60/72 tgt ***** válasza:
40%

Igen, Ábel áldozott nyája elsőszülöttjéből, de sehol nem írja a Biblia, hogy evett is belőle, úgyhogy ezt nem tudjuk. De ez már, ahogy a kérdező is írta, a bűnbeesés után történt. A bűntelen emberpár az édenben vegetáriánus volt, mivel Isten meghatározta, hogy mit szabad enniük, és abban nem szerepelt a hús. Ez a Bibliából egyértelműen következik, kár erről vitatkozni, inkább el kell olvasni a Teremtés könyvét.

Jézus pedig evett húst, mert emberré lett, vallásos zsidóvá, ezért a vallásos zsidók étkezési szokásait követte.

Ha pedig olyan vicces neked, hogy az oroszlán és a hiéna füvet legel, olvasd el Ézsaiás próféta mit írt arról az időszakról, mikor a messiás eljön/újra eljön:

„Akkor majd a farkas a báránnyal lakik, a párduc a gödölyével hever, a borjú, az oroszlán és a hízott marha együtt lesznek, és egy kisfiú terelgeti őket. A tehén a medvével legel, kölykeik együtt heverésznek, az oroszlán pedig szalmát eszik, mint a marha. A csecsemő a viperalyuknál játszadozik, és az alig elválasztott gyermek mérges kígyó üregébe dugja a kezét. Nem árt és nem pusztít szent hegyemen senki, betölti a földet az ÚR ismerete, ahogyan a tengert víz borítja.”

2021. nov. 23. 05:06
1 2 3 4 5 6 7 8

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!