Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Katolikus esküvőn miért...

Katolikus esküvőn miért csókolnak feszületet?

Figyelt kérdés
Nekem protestánsként megdöbbentő, furcsa volt. Idáig keserű ízt éreztem a számban, amikor a katolikusokat bálványimádózzák protestánsok, de ha a pap utasít egy szertartás keretében egy tárgy megcsókolására, az nekem arra hajaz.
2021. szept. 23. 20:43
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/75 anonim ***** válasza:
Én egy katolikus esküvőn se láttam tömjénezést pedig voltam vagy háromban. Anyu volt temetésén is, ott se volt tomjen csak gyertya a koporsóban, egyebekben olyan mint a református. Nem tudom Magyarolszagon hogy működik a katolicizmus de nálunk, Nagyváradon el vannak reformátusodva. 1-2 templom van ahol még az adomanyok szentelesekor, Urfelmutataskor keresztet kell vetni, Szenteltvizzel hintenek, a tartok a fertőtlenítő van, szájba aldoztatnak és mondják az Urangyalat, rózsafüzért, 3 Éve Mária, Szent József ima, Euharistia ima és esti ima. Az egyikbe járok én. A többi katolikus templomba mert voltam még kettőbe csak 2 keresztvetés van és a Miatyankon kívül a nép semmit nem mond. Tömjén egyikbe sincs. Hétfőn mondta is a plébános atya a templomban hogy a Váradi katolikusok el vannak protenstánsodva meg a papok, de én is észrevettem. Mikor voltam Nagyboldogasszonykor a búcsún és a pap az Evangélium nap megáldott minket, Senki nem Vetett Keresztet meg meg azt se tudták mikor álljanak fel a Hiszekegyet csak mikor a kántor elkezdte, mikor bejöttek a papok a tömjénnel ( egyszer, bucsukor van tomjen, a többi napon a szögön porosodik) senki nem vetett keresztet. Reformatuskent meg voltam botrankozva. Alap hogy ha megáldanak keresztvetéssel akkor viszonozzák, és ha tomjéneznek akkor meg kell hajólni és keresztvetni. Szégyen hogy nem tudják.
2021. szept. 25. 16:55
 32/75 anonim ***** válasza:
Magyarországon szerintem ennél jobb a helyzet, de én pl. 18 évig Vajdaságban éltem, pár éve költöztem fel Pestre, ott még ennél is több a tömjénezés, nincs olyan, hogy valaki ülve hallgatja misén a könyörgéseket, mondjuk ott talán valamivel kevesebb is a református (az ortodox/pravoszláv viszont több), illetve sok a horvát nemzetiségű katolikus, akik még jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz, így talán emiatt maradtak meg jobban ezek a szokások.
2021. szept. 25. 17:20
 33/75 Prókátor ***** válasza:
100%

Tömjénezés a nagyobb ünnepeken szokott lenni, mint pl karécsonyi nagymise, újév, hésvét... és Úrnap. Ez utóbbi alkalommal a körmenetben is viszik a füstölőt, az Oltáriszentség előtt, és minden stációnál használatban is van. Egyébként, ha jól tudom, bármelyik ünnepi misén lehet használni (akár egy "sima" vasárnap is), de nem kötelező. Ha van, akkor használatban van be- és kivonuláskor, az Evangélium felolvasása előtt, felajánláskor és átváltoztatáskor.

Ezen kívül a püspöki miséken szokták használni, pl bérmálási miséken.

Viszont egy ilyen ünnepi mise hosszabb és fárasztóbb, mint egy "sima" vasárnapi mise, így az is érthető és megérthető, ha mellőzik a papok, hogy egy délelőttön 3-4 misét tartsanak tömjénnel, kántált Evangéliummal, stb. Olyanhoz is volt szerencsém, hogy mivel másutt megcsúszott időben a plébános, inkább lemondott a tömjénről, de olyannal is, hogy azért mondott le róla mert felidegesítették.

2021. szept. 25. 19:21
 34/75 Blackice75 ***** válasza:
59%
2021. szept. 25. 21:19
 35/75 anonim ***** válasza:

Prokator

"azért mondott le róla mert felidegesítették"

ez erdekes... :-)

fun fact: anglikanok tomjeneznek minden misen, nem kantalt misen is (Said Eucharist)

mert a II. Vatikani Zsinat altal bevezetett valtoztatasokat az anglikanok nem kovettek, igy egy kicsit konzervativabbnak latszanak

2021. szept. 25. 21:22
 36/75 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk minden vasárnapi nagymisén tömjénezik az új pap.
2021. szept. 25. 21:44
 37/75 anonim ***** válasza:
51%
Eszembe jut gyerekek hogy a pogány császároknak is tömjéneztek. És egy jehovas könyvben olvastam is a minap hogy a katolikusok meg az ortodoxok onnan vettek át a tömjénezést csak hazudja hogy az illata a Szentlélek. Mert Bika nem támasztja alá. Én elhiszem amit ír a jehovas könyv, sose láttam értelmét annak a hülye tömjénnek. Az elején írtam én hogy a Satantol ered csak aztán olvastam hogy a Szentléleket testesíti meg az illata és kicsit elhalgattam. De hogy a jehovas könyvben olvastam hogy a pogány csazsarokat is tömjéneztek és a katolikusok meg az ortodoxok onnan vettek át és abibliaba belehazudjak szóval én elhiszem. Mert emlékeztek hogy mi fog bajom bajom a tömjénnel. Ugye hogy igazam lett hogy nem Istentől ered és nem bibliai dolog?
2021. szept. 25. 22:24
 38/75 Prókátor ***** válasza:
96%
Kedves Anjutca, így hidd el amit a jehovisták összefecsegnek. Az ó-szövetségben többször felemlegetik az illatáldozatot, a jeruzsálemi templommal is, de mér a Mózes által megakotott sátor használatánál is. Szerinted azt mivel végezték? Fanszőrrel vagy disznóbőrrel? Nem! Hanem tömjénnel! A katolikus (ezalatt értsd a római-, görög katolikust, ortodoxot) mise és szertartások a régi zsidó szertartások kereszténységhez igazított verziói! Pééldául ma már nem kosok és kecskebakok háját égetik el áldozatul, hanem a tökéletes bárány - értsd: Jézus Krisztus - teste van felajánlva.
2021. szept. 25. 23:17
 39/75 anonim ***** válasza:
94%

A pogány angyalok a Jelenések könyvében az általatok talán már pogánynak tartott Istennek tömjéneznek. Szörnyű...

2021. szept. 26. 00:32
 40/75 anonim ***** válasza:
49%
Ha már benne vagyunk. A Szenteltvízet miért használjátok? Annak van bibliai alapja vagy sátáni? Azt nem olvastam sehol de még a tömjénről elképzelhető hogy bibliai mert ahogy írjatok hogy az angyal is használta......de a szenteltvíz.....Annak biztos hogy nincs Bibliai alapja.
2021. szept. 26. 07:17
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!