Katolikus esküvőn miért csókolnak feszületet?
részlet egy krisnás oldalról:
"Az istenszobor pedig par excellence művészeti alkotás, amelyen keresztül – mint majd látni fogjuk – Isten közvetlen módon fogadja el az emberek szerető szolgálatát."
Persze ez hazugság, a szobor tisztelete vagy imádása az maga a bálványimádás.
"alig akad olyan hindu, aki magát a képet vagy szobrot imádná. A hindu képtisztelet rendkívül hasonlít a képtisztelet katolikus felfogásához."
Lényegében ugyanaz, mindkettő vaskos bálványimádás, amely átkot közvetít a bálványimádó személy felé.
19
Nem annyira "latszatra itelnek", hanem egyaltalan nincsenek hozzaszokva az ilyesmihez. A magyar reformatusok keresztet még illusztralasra sem hasznalnak, pl. az enekeskonyvet egy kehely disziti, a templomok tetejen csillag van vagy kakas. Kepzeld el, mit erez, egy katolikus templomban van egy csomo kereszt, feszulet, plane ha azt latja, hogy megcsokoljak. Vagy mivel eddig egyaltalan nem talalkozott tomjennel, bemegy egy misere, es latja, hogy ritualeszeruen tomjeneznek mindent, oltart, Bibliat, egymast - neked is furcsa lenne elsore hirtelen. Utana inkabb az egyen szemelyisegetol fugg, hogy mennyire nyitott, hogy mennyire akad ki vagy fogadja el, hogy igy is lehet.
Ugy kepzeld el, mintha zajlana a tortenelemora a gimnaziumban, ahogy szokott. A tanaron feher kopeny vagy oltony, max. egy terkep van kirakva es azon mutogatva tanit. Atmesz egy masik iskolaba, bevonul a tanar aranyhimzesu szines palastban, 3 feherruhas gyerek kiseri kezukben ego gyertyaval, haromszor meghajol es egy konyvbol kantalni kezd, mindenfele tortenelmi szimbolikus targyakkal van diszitve a terem, a kozepkori kiralyok, hadvezerek kepei es szobrai ele terdelnek a diakok es csokolgatjak oket. Te is meglepodnel hirtelen szerintem, es ez nem "latszatra iteles".
En sem veszekedni akarok, csak mutatom inkabb, hogy milyen, ha mas a hagyomany, amihez szoktal. Azert nem "elet halal kerdese", amit egyesek csinalnak belole, es nem kell ekézni egymast.
Egyebkent nem talalomra olvassak a Bibliat a protestansok sem. Az evangelikusoknak az egyhaz jeloli ki, melyik vasarnap mit olvasnak az egesz orszagban. Most itt van kinyitva elottem "Vasarnapi es unnepi szentigek, epistolak es evangeliumok". Mindig egy evangeliumi reszlet all a kozeppontban, es mellette, Vizkeresztet es Nagypenteket kiveve (amikor Ezsaias konyvebol olvasnak) mindig Ujszovetsegbeli levelbol egy resz. Szoval nem ahogy uri kedvuk tartja.
Katolikusok mióta tomjéneznek? Nálunk Nagyváradon Szenteltvizzel hontenek Szentmisét végén a zarióének előtt.
Csak az ortodox templomban tomjéneznek de ott orba szájba. Az összes ikont egyenként, Evangéliumot utána minden embert egyenként és mikor odamegy hozzád a pap hogy rázza rád a füstölő vackot meg kell hajólni és keresztet vetni. Sőt mikor az ikonokat tömjénzi amik szembe vannak veled akkor is keresztet kell vetni. Ikonokat is csókolni kell. Nem is az a legrosszabb (június óta járok ortodox és katolikus ,,istentiszteletre,,) hogy Jézus még Mária ikonját vagy a Bibliát és a keresztet megcsokolod. A héten úgy jártam (nem látok messzire szemüveggel sem csak tudom az ikonok helyes sorrendjét) hogy voltam egy másik ortodox templomban ahol van a Șaguna ereklye. De nem.a templomban voltunk hanem a pincében mert a templomot renoválták vagyis újítják. Szóval jobb oldalon Jézus míg a bal oldalon Mária ikonja kellene legyen. Mondom nem látok messzire szemüveggel sem, odamentem megcsokol inJezus ikonját és nem hiszitek el ....mikor odahajoltam láttam hogy bajuszos, fekete hajú és úgy nézett ki mint Vlad Țepeș a gyilkos. Az is szent már? Annyira meglepődtem, hát ha látom oda se megyek.
A 25- is válaszolnak igaza van. Mi Keresztény Reformátusok egyáltalán nem.vagyunk szokva a tömjénezését, ikoncsokolashoz, rozsafuzerezéshez, szentségimádás hoz és egyéb finomságokhoz. Jó ha tudunk keresztet vetni római és ortodox módon, tudjuk az Üdvözlégyet meg a főbb parancsolt ortodox és katolikus ünnepeket. Legalábbis én tudom de nem minden református tudja. Van amelyik keresztet sem tud vetni.
Említettem hogy az iskolában 9 éves koromban vallásóránk lett volna de nem.a tanár jött be hanem a katolikus tanárnő és kellett mi is keresztet vessünk meg írjuk a leckét és Dicsértessék köszönni. Havonta egyszer megismétlődött ez hogy a refi tanár nem jött és katolikus óránk volt hetedikes korunkig. A legelső katolikus óra volt a legeslegrosszabb.
17 éves koromban meg az ortodox templomban voltam,ha az volt a legrosszabb mert semmit nem fogtam fel és akkor tanultam meg ortodox keresztvetni. Azután néztem a tévében de mióta a templom mellett lakom és járok oda,június óta fogom fel a Liturgián egy kicsi részét. Szentmisén voltam legelőször 2006- van egy katolikus táborban, az is rossz volt mert semmit sem tudtam mit kell mondani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!