Katolikus esküvőn miért csókolnak feszületet?
Ez így világos, el is fogadom, köszönöm!
De az nem furcsa nektek, hogy nem tudjátok, hogy Jézus hogy nézett ki? A feszület egy valamilyen férfit ábrázoló szobor a kor legnépszerűbb kivégzőeszközén. Egyedül az emlékeztet benne Jézusra, ha ott az INRI tábla.
Akkor Jézus bálványimádót gyógyított itt meg?
"Ekkor egy tizenkét éve vérfolyásos asszony hátulról odament, s megérintette a ruhája szegélyét. Azt gondolta magában: »Ha csak a ruháját érintem is, meggyógyulok.« Jézus megfordult, meglátta őt és azt mondta neki: »Bízzál lányom! A hited meggyógyított téged.« És abban az órában meggyógyult az asszony."
Sajnos sok protestáns, illetve te se vagy tisztában a bálvány, bálványimádás fogalmával. Nagyjából már mindenre rákiabáljátok úgy, hogy halvány fogalmatok sincs az egészről.
Én értem egyébként a kételyeid és hiszem, hogy nem rossz szándékból, inkább kíváncsiságból kérdezel. Én 15 éve tanulok katolikus hittant, ebből 2 éve egyetemi keretek között teológiát, ahogy láthatod mégis nehéz szavakba foglalnom mit jelent számunkra, pontosabban számomra a kereszt előtti hódolat. Szerintem mi ezt sokszor nem szemléljük ennyire dogmatikusan, nálunk az évek alatt nem is merült fel ez kérdésként, valahogy ez természetesebb, szívből jövőbb ennél. Egyszerűen természetes számunkra, hogy a térdhajtás, a csók, az nem a fa, réz, vas vagy bármilyen anyagú keresztnek szól.
#1 és #4 voltam újra
Kerdezo,
En nem katolikus vagyok, de ez - bar tunhet visszatetszo, izlestelen vagy eltulzott dolognak, ha valaki nincs hozzaszokva -, nem balvanyimadas.
A reformatus teologia (es ezt sok reformatus nem tudja) nem a kereszt csokolgatast, a Mariahoz valo imadkozast, szentek szobra elotti terdeplest tartja balvanyimadasnak a katolicizmusban, hanem az eucharisztiat. Mivel az eucharisztiaban magat Krisztust IMADJAK a katolikusok, ami a reformatusok szerint csak egy ostya.
Ha kotelezo lenne megcsokolnom egy feszuletet, en se orulnek. De ez a parra vonatkozott, ugye? Oket, gondolom, nem zavarta ugy.
1
"térdhajtás után van lehetőség megcsókolni a híveknek a feszületet"
lehetoseg, az oke, de itt, ha jol ertem, kotelezo volt?
Én csak ortodox esküvőn láttam hogy csókolnak feszületet. Gondolom a Megváltót tiszteled annyira hogy a keresztjét vagy az ikonját megcsókolnád. És csak a házasulandók kell megcsókolják. Mit zavar ez téged? Egy ortodox esküvőn ahol voltam egy refi meg egy ortodox esküdött. A refinek is meg kellett gyonjon előtte, csókolom ikonokat, feszületet az esküvőn, koronát raktak a fejükre, gyűrűt tették az ujjukra és összekötötték a kezüket, háromszor körbejárták az oltárt és tömjénezték őket. De csak őket meg a násznagyokat akik tartottak a nagy gyertyákat meg keresztet is kellett vessenek és Bibliat csokolni. Mi csak ültünk a padba, semmit nem kellett se mondjunk se csináljunk. Voltam katolikus esküvőn is de olyan volt mint a református Nagyváradon, sémi különbség nem volt. Illetve volt Szentáldozás utána. De odament aki akart.
Térjünk másik témára. Egy válaszoló azt mondá hogy a reformátusok azt hiszik az Euharisztia balvanyimadas.
Ezek a református papok Kálvin tanain kívül olvasnak Bibliát?
Az utolsó vacsorán Jézus hálákat ad, megtöri a kenyeret mondván ez az én testem megy érettetek megtörténik ezt Egyetek. Azután fogja a pohár bort hálákat ad mondván ez az én vérem az új szövetség jelképe. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Kápisini hogy maga Jézus változtatta át a kenyeret és a bort a testébe és a vérévé? Külső színeiben megmarad de titokzatos módon átalakul.
Én se hittem el mint Keresztény Református míg egy reggelfele még nem világositotta Isten a fejemet. Eszembe jutott Jézus szavai és rájöttem hogy átváltozik. Anyu református és ő mindig is hitte az átváltozást. O zrvacsoran nem kenyeret és bort eszik hanem Jézus testét és vérét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!