Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen alapon állitják a...

Milyen alapon állitják a muszlimok, hogy a több száz évvel az iszlám megjelenése előtt irt Biblia hamisitás?

Figyelt kérdés

2021. ápr. 29. 22:23
❮❮ ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... ❯❯
 391/509 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem te azt se érted, hogy mit jelent az ellentmondás... 😄 😂
2021. máj. 3. 15:41
 392/509 anonim ***** válasza:
27%

#391: Még hàny Koràn verset kell értelmeznünk nektek, hogy végre ràtérjünk az összetàkolt Bibliàtokra ??

Abdullah

2021. máj. 3. 15:51
 393/509 anonim ***** válasza:
26%

#385: Goldziher Ignàc közismert magyar orientalista volt. Nàla olvastam hogy a magyarok között màr bőven voltak muszlimok mielőtt István felvette a római katolikus kereszténységet.

Abdullah

2021. máj. 3. 16:03
 394/509 anonim ***** válasza:
93%

Gondolom valamit erősen félreértettél, az itteni hozzászólásaidat olvasva, ez egyáltalán nem lepne meg. Mindenesetre jó lenne, ha pontosan idéznéd, mert elég gyanúsnak tűnik.

Mint a 385-ös hozzászóló írta, a magyarokkal jöttek muszlim vallású emberek is, azonban ők nem magyarok voltak, hanem kálizok, alánok, ráadásul csak közvetlenül a Honfoglalás ellőtt csatlakoztak hozzánk. Illetve számuk nagyon alacsony volt. De ugyanígy csatlakoztak legalább ekkora számban zsidók, sőt keresztények is. Hogy Szent István mikor keresztelkedett meg, nem túl releváns ebből a szempontból.

2021. máj. 3. 16:55
 395/509 anonim ***** válasza:
95%

"Egy ilyen extrémen ellentmondásos könyvvel mint a Biblia a hónotok alatt, kritizàljàtok a Korànt ? Vagy fogadok itt mindenki ateista lesz egyből..."

Nem vagyok ateista. Egyszerűen leírtam a vélemény. (386-388)

Eleve lényegtelen a Biblia a Korán megítélésekor. Alapvetően a Korán támaszkodik a Bibliára és nem a Biblia a Koránra. Ha a Bibliát hiteltelennek nyilvánítjuk az inkább rontja a Korán hitelességét, mintsem alátámasztja azt, mivel túl sok minden van bele átültetve. Érdekes, hogy a muszlimok ezt mennyire nem látják.

A Bibliáról nem állítja senki, hogy ne lehetnének benne pl. elírások. Nem is egy diktált mű, mint a Korán. Többszáz szöveget összehasonlítva, persze, hogy vannak kisebb-nagyobb eltérések. Most lehet, hogy ez szíven fog ütni, de a Korán szövegek között is vannak. Elírások, másolási hibák, javítások, sorok hiányoznak, más a sorrend stb. Ha egyszer összeadják őket, azok is több ezerre fognak rúgni. Ezek szerint a Korán is meglett hamisítva? Ha találnak egy kéziratot, amin valami más szó van mint a standard Koránodban, akkor az bizonyítja, hogy a Korán nem isteni kinyilatkoztatás? Nos, ha ez a mérce, akkor sajnálattal közlöm, de a Korán sem az. Dr. Daniel Alan Brubacker könyvet is adott ki róla.

2021. máj. 3. 17:19
 396/509 anonim ***** válasza:
93%

Reagálok az "ellentmondásokra", ha már szóba került:

A Teremtés könyvében 3-4. nap:

Aki mindenáron szó szerint akarja értelmezni ezt a részt, azok azt mondják, hogy a 4. nap csak láthatóvá váltak az égitestek és igazából erről van szó. Ami viszont sokkal valószínűbb, hogy ennek a résznek az irodalmi stílusából adódóan vannak ilyen sorrendben a napok. Párhuzamba vannak állítva a teremtés napjai egymással és ezzel fejezi ki az író Isten időfelettiségét és mindenhatóságát. Röviden ennyi.

A Hold világít vagy sem, hát ez nem annyira lényeges, mivel emberek írták a Bibliát, és a saját kifejezőeszközüket használták, az ő szempontjukból a Hold világít. Még manapság is azt mondjuk, hogy "Nézd, milyen szépen világít a Hold!" nem azt, hogy "Milyen szépen tükrözi vissza a fényt".

Egyébként a Korán is ezt írja, úgyhogy nem értem a problémád. pl. 25:61 "Legyen áldott az, Ki megtette az Égen a csillagképeket majd megtette azon a lámpást és a világot adó Holdat." Lámpást vagyis a Napot és a világító Holdat. Vagy más fordításban: "Áldott legyen Ő, Aki csillagképeket helyezett az egekre, és lámpást helyezett oda, és fénylő Holdat."

A király kora meg egyértelműen elírás. Ha jól emlékszem frissebb fordításokban már 18 éves mindkét helyen, mert javították a talált szövegek elemzése alapján. De, még enélkül is egyértelmű, hogy lemaradt egy egyes.

2021. máj. 3. 18:11
 397/509 anonim ***** válasza:
36%

#394: Nem értettem én félre semmit sem, nem tudom idézni, könyvtári könyv volt.

#395: Nézd csak ez a kérdés:

"Milyen alapon állitják a muszlimok, hogy a több száz évvel az iszlám megjelenése előtt irt Biblia hamisitás?"

Miért is beszélünk itt állandóan a Kegyes Koránról ?

" Alapvetően a Korán támaszkodik a Bibliára és nem a Biblia a Koránra. Ha a Bibliát hiteltelennek nyilvánítjuk az inkább rontja a Korán hitelességét, mintsem alátámasztja azt, mivel túl sok minden van bele átültetve. Érdekes, hogy a muszlimok ezt mennyire nem látják."

Nem támaszkodik a Bibliára. Én hiszem, hogy a Korán Isten szava, miért érdekelt volna bárkit is, hogy mi volt a Bibliában ?

" Bibliáról nem állítja senki, hogy ne lehetnének benne pl. elírások. "

Ezt nagyon sokan állítják. Hidd el nekem. :D Nem hiszem, hogy bármelyik magasabb keresztény egyházi személy nyíltan melléd állna.

"Most lehet, hogy ez szíven fog ütni, de a Korán szövegek között is vannak. Elírások, másolási hibák, javítások, sorok hiányoznak, más a sorrend stb. "

Oké akkor vedd elő nekem a legkomolyabbat. De ezt ne ezt az agyag-por-föld dolgot, mert azt már rettenetesen unom :D És ne a vérrögöt, mert az is számomra teljesen nevetséges. Vegyél elő csak egyet, mutasd meg nekem :D

Abdullah

2021. máj. 3. 18:25
 398/509 anonim ***** válasza:
36%

" emberek írták a Bibliát, és a saját kifejezőeszközüket használták,"

Igazából ezzel beismerted azt amit én muszlimként gondolok a Bibliáról. Köszönöm.

Igazából ti beismeritek, hogy a Biblia össze van tákolva, csak szeretétek volna ugyanezt ráhúzni a Szent Koránra is. Ennyi az egész.

Abdullah

2021. máj. 3. 18:45
 399/509 anonim ***** válasza:
95%

"Miért is beszélünk itt állandóan a Kegyes Koránról?"

Mert szóba került.

"Ezt nagyon sokan állítják. Hidd el nekem. :D Nem hiszem, hogy bármelyik magasabb keresztény egyházi személy nyíltan melléd állna."

Hú, mekkorát tévedsz. Inkább az átlagos, mezei hívők azok, akik nem foglalkoznak különösebben a Bibliával és megelégszenek annyival, hogy "Isten szava és kész" és mélyebben nem mennek bele a dologba. Épphogy inkább az egyházi körökben vannak ezzel tisztában vagy azok akiket érdekel. Egyénként nyílt kurzusokon, ingyen tanítják. Fogalmad sincs az egész témáról.

"Oké akkor vedd elő nekem a legkomolyabbat. De ezt ne ezt az agyag-por-föld dolgot, mert azt már rettenetesen unom :D És ne a vérrögöt, mert az is számomra teljesen nevetséges. Vegyél elő csak egyet, mutasd meg nekem :D"

Most komolyan? 1. Nem is az ellentmondásokról beszéltem, hanem a Korán kézirataiban szereplő elírásokról. 2. Nem tűnt fel, hogy pl. Mózes története is ellentmondásos? Többször van leírva, más-más szöveggel, továbbá egyszer azt írja senki nem hitt, csak páran a népe közül, utána meg azt, hogy a varázslók megtértek.

2021. máj. 3. 18:55
 400/509 anonim ***** válasza:
95%

Többen foglalkoztak a Korán szövegkritikájával már a keresztény éra alatt is:

Ricoldo da Montecruce (1507): Confutatio Alcorani

Luther Márton (1543): Mahumetis Saracenorum Principis...vitae, ipseque Alcoranus

Szántó István S.J. (1611): Confutatio Alcorani

Ludovico Maracci (1698): Refutatio Alcorani - nagyon részletes szövegkritika.

2021. máj. 3. 18:59
❮❮ ... 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!