Milyen bizonyítékokat tudtok arra hogy az isten akiben hisztek létezik? (azt is írjátok le légyszíves hogy milyen vallásúak vagytok)
Miután megismertem ezt az embert és megtudtam, hogy ő hisz Istenben elkezdtem olvasni az evangéliumokat és azokban láttam ugyanezt, mint ebben az emberben. Számomra az evangéliumok üzenete és lelkülete volt a lényeg, elkezdtem követni ezt a tanítást, ezt más vallásban nagyon nem találtam meg. Azt éreztem, hogy az evangéliumok felesleges filozófia és okoskodás nélkül mutatták be a világot. Egyszerűnek és megfoghatónak tűnt az egész pl. ne borulj le istenek és szobrok előtt, nem attól lesz valaki tisztátalan, ha mosdatlan kézzel eszik stb.
Persze, nem veszem sértésnek :)
Örülök hogy erre jutottál és hogy találtál egy ilyen embert.
Főleg hogy ezt úgy hogy az egyházi képmutogatózásnak nem dőlsz be.
Jaj, de jo, hogy itt egy ujabb misszionarius ateista.
Soha nem talalkoztam meg ilyennel.
Kedves Kerdezo, semmilyen bizonyitekom nincs, olyan, amilyet te keresel, plane nem.
Olyan okokbol hiszek, hogy gyerekkoromtol fogva biztosra erzek egy termeszetfeletti, isteni jelenletet a vilagban, pedig ateistanak neveltek.
Ennel tudomanyosabb, megcafolhatatlan bizonyitekom nincs, ahogy szinte semmire nincs, neked sincs, amikor a mindennapi eletedet eled es a donteseidet hozod.
Az istenhit egy vilagnezet, ami az emberben nem bizonyitekok alapjan alakul ki, a tied sem, akarmi is legyen az.
Ne keverjunk ossze egy vilagnezetet az egyetemi matematikai intezettel.
Kérdező: „ [link]
ezek azok amikre gondoltál?”
Ez az oldal túlságosan vázlatos, nem tartalmaz mindent, pláne nem a szimbólumokat amiket Jézus beteljesített.
Mondok pár példát.
1) Ésaiás 53 Isten Szenvedő Szolgájáról
53,1 Ki hitt a mi tanításunknak, és az Úr karja kinek jelentetett meg?
53,2 Felnőtt, mint egy vesszőszál Ő előtte, és mint gyökér a száraz földből, nem volt néki alakja és ékessége, és néztünk reá, de nem vala ábrázata kivánatos!
53,3 Útált és az emberektől elhagyott volt, fájdalmak férfia és betegség ismerője! mint a ki elől orczánkat elrejtjük, útált volt; és nem gondoltunk vele.
53,4 Pedig betegséginket ő viselte, és fájdalmainkat hordozá, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik és kínoztatik Istentől!
53,5 És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott a mi vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg.
53,6 Mindnyájan, mint juhok eltévelyedtünk, kiki az ő útára tértünk; de az Úr mindnyájunk vétkét ő reá veté.
53,7 Kínoztatott, pedig alázatos volt, és száját nem nyitotta meg, mint bárány, mely mészárszékre vitetik, és mint juh, mely megnémul az őt nyírők előtt; és száját nem nyitotta meg!
53,8 A fogságból és ítéletből ragadtatott el, és kortársainál ki gondolt arra, hogy kivágatott az élők földéből, hogy népem bűnéért lőn rajta vereség?!
53,9 És a gonoszok közt adtak sírt néki, és a gazdagok mellé jutott kínos halál után: pedig nem cselekedett hamisságot, és álnokság sem találtatott szájában.
53,10 És az Úr akarta őt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarata az ő keze által jó szerencsés lesz.
53,11 Mert lelke szenvedése folytán látni fog, és megelégszik, ismeretével igaz szolgám sokakat megigazít, és vétkeiket ő viseli.
53,12 Azért részt osztok néki a nagyokkal, és zsákmányt a hatalmasokkal oszt, mivelhogy életét halálra adta, és a bűnösök közé számláltatott; pedig ő sokak bűnét hordozá, és a bűnösökért imádkozott!
2) A Messiás eljövetelének idejéről
3) A Messiás Betlehemben született (ugyanott mint Dávid király, akinek leszármazottja lesz más próféciák szerint)
Mikeás
„5,2 De te, Efratának Bethleheme, bár kicsiny vagy a Júda ezrei között: belőled származik nékem, aki uralkodó az Izráelen; akinek származása eleitől fogva, öröktől fogva van.”
folyt.
Fontos messiási előkép a páskabárány.
Isten megszabadította népét az egyiptomi fogságból (ez a nép számára meghatározó tett önmagában előképe az újszövetségi szabadításnak), mivel a fáraó nem akarta őket elengedni 10 csapás érte Egyiptomot. A 10. csapás előtt üzent Isten Mózesen keresztül, hogy a nép elkerülje a csapást, ne érje a zsidókat, háztartásonként vágjanak le egy bárányt, süssék meg tűzön, közösen egyék meg húsát. VÉRével kenjék be az ajtófélfákat. A csapás éjszakáján, ahol be van kenve vérrel az ajtófélfa, elkerüli a büntetés (minden elsőszülött halála).
Isten parancsba adta azt is, hogy minden évben ünnepeljék meg, emlékezzenek erre a szabadításra. Pészah, páska, jelentése ELKERÜLÉS. A zsidók mai napig tartják!
És most jön a poén.
Jézust a páskabárány ünnepe idején feszítették keresztre. Halála előestéjén tanítványai körében megalapította az Új szövetséget a saját vérével.
Lukács
22,19 És minekutána a kenyeret vette, hálákat adván megszegé, és adá nékik, mondván: Ez az én testem, mely ti érettetek adatik: ezt cselekedjétek az én emlékezetemre.
22,20 Hasonlóképen a pohárt is, minekutána vacsorált, ezt mondván: E pohár amaz új szövetség az én véremben, mely ti érettetek kiontatik.
Jézus előképe Ábrahám és Izsák története. Gondlom ismered. Ha nem lenne messiási előkép, egy elég érthetetlen kérés lenne Istentől, hogy áldozza fel Ábrahám a saját fiát, az ő "egyetlenegyét"(szó szerint idézet. Fel szoktak háborodni, hogy milyen szadista Isten.
Viszont figyelmesebben kell olvasni a történetet, Isten nem ezzel kezdi az Ábrahámmal való ismerkedést, hogy áldozza fel a fiát. Hanem elhívja szülőhazájából, hogy ad neki olyan földet mit örökké utódai lesz. És fiú utódot ígér, akitől sok nép származik majd. Pedig 100 éves körül van Ábrahám. Sőt konkrétan mondja, hogy Izsákban nyer áldást, és utódokat... szóval némi magyarázatot találhatunk Zsidókhoz írt levélben:
11,17 Hit által áldozta meg Ábrahám Izsákot, próbára tétetvén, és az egyszülöttet vitte áldozatul, ő, ki az ígéreteket nyerte,
11,18 A kinek meg volt mondva: Izsákban neveztetik néked mag;
11,19 Úgy gondolkozván, hogy az Isten a halálból is képes feltámasztani, miért is őt példaképen visszanyerte.
Előkép még az érckígyó, a bűnbak intézménye. Izrael ősatyái sorra kapták az ígéreteket, hogy utóduk lesz a Messiás. (Ábrahám, Izsák, Jákób) Mózes megírja, hogy utána jön majd egy nagy próféta, aki megjelent mindent Istenről, őt hallgassák.
Izrael Jézus idején is várta eme nagy prófétát, azért kérdezték Keresztelő Jánost: "a Próféta vagy -é"?
stb. stb. stb. inkább olvasd el a könyvet.
43.
Nem vagyok "misszionarius ateista". Nem akarok senkit se meg győzni arról hogy téved. Pusztán érdekel hogy miért hiszik hogy létezik az isten amiben hisznek.
"neked sincs, amikor a mindennapi eletedet eled es a donteseidet hozod."
Mindennapi életemnél és döntéseimnél mit kell bizonyítanom? :D
"Az istenhit egy vilagnezet, ami az emberben nem bizonyitekok alapjan alakul ki, a tied sem, akarmi is legyen az."
De. Az én nézeteim úgy alakultak ki hogy logikusan meg vannak indokolva és alá vannak támasztva.
A világ nézet is lehet logikus. Attól még hogy te a tiédet nem tudod megindokolni.
44.
"
53,1 Ki hitt a mi tanításunknak, és az Úr karja kinek jelentetett meg?
53,2 Felnőtt, mint egy vesszőszál Ő előtte, és mint gyökér a száraz földből, nem volt néki alakja és ékessége, és néztünk reá, de nem vala ábrázata kivánatos!
"
Légyszíves mond el hogy ez szerinted mit is jelent és hogy érvényesül Jézusra.
45.
Honnan tudod hogy nem azért mondta azokat amiket mert olvasta ezeket próféciákat?
46.
Ezek miért is lennének bizonyítékok?
47.
Olvastam. Sokat de semmi meg győzőt nem olvastam egyikben sem. Hittant is tanultam sok-sok éven keresztül és nem találkoztam ott se semmi bizonyítékkal.
Egyébként.
Rengeteg ilyen volt dolog történt régen.
Mostanában miért nem történik semmi ilyen?
48-as
"Nem akarok senkit se meg győzni arról hogy téved. Pusztán érdekel hogy miért hiszik hogy létezik az isten amiben hisznek."
De miért érdekel?
Mert a reagálásodból világos, hogy nem azért, mert azt gondolod, majd olyat mondanak neked, ami egy kicsit is változtat a nézeteiden. Válaszolni viszont válaszolgatsz, hogy helyretedd oket.
"Mindennapi életemnél és döntéseimnél mit kell bizonyítanom? :D"
Ezt kérdezem én is. Ha ott nem kell bizonyítanod, miért kellene Isten létét bizonyítani, amikor az ugyanúgy nem része azoknak a dolgoknak, amikre "bizonyítékot" keresunk.
"Az én nézeteim úgy alakultak ki hogy logikusan meg vannak indokolva és alá vannak támasztva."
És mi a világnézeted?
("Attól még hogy te a tiédet nem tudod megindokolni."
Én meg tudom indokolni a világnézetemet.
Isten létét nem tudom természettudományos módszerekkel bebizonyítani. Az más. )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!