Milyen bizonyítékokat tudtok arra hogy az isten akiben hisztek létezik? (azt is írjátok le légyszíves hogy milyen vallásúak vagytok)
20.
Meséld el légyszíves hogy ha a családod nem vallásos akkor mi alapján választottál vallást és mi volt az ami meggyőzött hogy. Miért lettél végül is vallásos?
Nem tudom hányadik.
Nem olvastam el az egészet még arra nem volt időm. De amilyen isten érveket eddig olvastam azok lényegében arról szóltak hogy valamit régen nem tudtak meg magyarázni ezért kitaláltak valami természet feletti dolgot mint a lélek, isten, stb. De azóta már tudjuk hogy miért és hogyan is működnek ezek ezért lényegében az érveket is már megcáfolták.
Ha ezzel nem értesz egyet akkor légyszíves konkrét példát írjál hogy melyik érve nem igaz ez és hogy miért is nem.
Jézus Istentől küldöttségét 3 dologgal támasztotta alá:
- kiemelkedő szellemiség, melyet saját életével is igazolt
- csodatételek, feltámadás a halálból
- ószövetségi próféciák beteljesítése
Az ószövetségi próféciák és előképek igazolják azt, hogy Jézus a bűneinkért halt meg, ő a megígért Messiás.
Két olvasmányt ajánlok:
A vak hiten túl
Dér Katalin: Próféciák a Messiásról (Kairosz Kiadó)
Kiemelkedő szellemiség miért számít istentől valónak? Vagy akkor Tesla, Einstein, Hawking és sorolhatnám is isteniek voltak?
Csodatételekre és stb-re semmi bizonyíték nincs ezért bizonyítékként sem elfogadhatóak. Az hogy le van írva valahol az nem bizonyíték. Ha igazolnánk is hogy az akkor élt emberek szerint történt valami ilyesmi akkor is lehetett az egész egy trükk.
A próféciák hasonló képen nem elfogadhatóak.
A linket olvastam de ott se találtam semmi elfogadható bizonyítékot.
"Ma az egész világ ünnepli Jézus születésnapját – mégpedig jó okkal."
Tudtommal Jézus nem karácsonykor született így az nem egészen mondható az ő születésének az ünnepének. Vagy ilyen módon mondhatnánk hogy valakinek innentől egy évben 365-ször van születésnapja és akkor csak szökőévekben nem kell mindennap tortát ennie.
"A próféciák hasonló képen nem elfogadhatóak"
Blaise Pascal fizikus, matematikust a beteljesült ószövetségi próféciák győzték meg a kereszténység igazságáról. Idézet:
"Kutatni kezdtem, vajon Isten nem hagyott-e magáról valami jelet a világban? Különféle, egymással ellentétes vallásokat látok, következésképpen mind hamis, kivéve egyet, amelyik nem az. Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higgyenek benne, és fenyegeti a hitetleneket. Ezen az alapon tehát nem hiszek bennük. Mert akárki mondhatja, kijelentheti, hogy ő próféta. Ám azt látom, hogy a keresztény vallásban beteljesedett jövendölések vannak, ezt pedig egyik sem mondhatja el magáról."
Ad2
Bizonyítható-e a kereszténység igazsága?
„Ha az igazságról, különösen a vallás igazságáról esik szó, gyakran megkérdezik: „Be tudod bizonyítani, hogy a kereszténység tanítása igaz?” Általában azonban így fogalmazzák meg a kérdést: „Állíthatod-e száz százalékos biztonsággal, hogy a kereszténység tanítása igaz?”
Az első kérdésre ez a válasz: „Igen, be lehet bizonyítani, hogy a kereszténység tanítása igaz.” Ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki elfogadja a bizonyítékot, akármilyen szilárd bizonyíték is az. A második kérdésre azonban az a válasz, hogy „nem, száz százalékos biztonsággal nem”.
Egyesek úgy érzik, hogy ez a „nem” őket igazolja. A baj csak az, hogy félreértik a bizonyíték természetét. Nem a tökéletes vagy abszolút bizonyosság jelenti a megoldást, ahogyan egyesek hiszik, hanem az a bizonyíték, amely az emberek közös véleménye szerint bizonyosságot ad, vagy ésszerű kétely nélkül elfogadható.
A történelem folyamán ezt tekintették a bizonyítás mércéjének a bíróságokon. Ha a bíró döntésre szólítja fel az esküdteket, akkor nem a bizonyosság, hanem a valószínűség alapján kell dönteniük, ami a feltárt bizonyítékokra épül, nem pedig a bűntény végignézésének bizonyosságára. Ha az esküdtek csak száz százalékos bizonyosság esetén döntenének, akkor sohasem hoznának ítéletet.”
(Josh McDowell: Válaszok a keresztyén hitet vizsgáló nehéz kérdésekre)
Nikola Tesla pedig szerelmes volt a galambokba elvileg (bár vannak olyan helyek ahol ez cáfolt).
Az még hogy egy (vagy több) fizikus ilyen vagy olyan okkal hisz istenben az nem érv. Számára elfogadhatók voltak ezek a jövendölések számomra nem.
Többek közt:
- Nem láttok bizonyítékot arra hogy mind születése előtt íródót.
- Ha előtte is íródott mi bizonyítja hogy tényleg úgy is történt?
- Ha úgy is történt mi bizonyítja hogy nem csak a szöveg alapján megrendezték hogy úgy történjen?
- Nem ismerem 100% ezeket a próféciákat de tudtommal egy részükbe bele lehet magyarázni dolgokat mert nem elég egyértelműek így pedig elég sok mindenre rá lehet húzni 1-1 próféciát.
Ha elég sokáig magyarázzuk lehet találunk még 20 Jézust (Jézus alatt azt értem hogy olyan személyt akire igazak) a történelemben.
"Mindegyik a maga tekintélyére hivatkozva követeli, hogy higgyenek benne, és fenyegeti a hitetleneket. Ezen az alapon tehát nem hiszek bennük."
Ez azonban a kereszténységre is igaz az állítása szerint is.
25-ös rész
Ha be tudod bizonyítani hogy igaz akkor miért nem tudod 100% bebizonyítani?
"ésszerű kétely nélkül elfogadható."
Én is csak ésszerű kétellyel vizsgálom a dolgokat és eddig semmi elfogadhatót nem kaptam.
De mi most nem a bíróságon vagyunk a bírósági tárgyalás, és ez egy teljesen más kérdés.
UI.:
Egyik probléma a kérdéssel és a helyével hogy itt valószínűleg nem túl változatosak a vallások. Jobb lenne ez a kérdés úgy ha többféle vallás is előkerülne.
Remélem nem veszed támadásnak amiket írok de számomra tényleg nem elfogadhatóak ezek az érvek és nem áll szándékomban másokat meg bántani sem.
Remélem majd a 20. válaszoló is válaszol a kérdéseimre.
"- Nem ismerem 100% ezeket a próféciákat de tudtommal egy részükbe bele lehet magyarázni dolgokat mert nem elég egyértelműek így pedig elég sok mindenre rá lehet húzni 1-1 próféciát"
Ha néhányról lenne szó, akkor valóban belemagyarázáról is beszélhetnénk. De ennél jóval több van. Olvasd el az ajánlott könyvet.
Számomra az újszövetségi beszámolók ésszerű kétely nélkül elfogadhatók. Természetesen utánaolvastam a kánon összeállásának, a korai egyháznak és a szöveg megőrződésének.
Jézus feltámadása történelmi ény
Nem volt még időm el olvasni amit utoljára küldtetek. De gondoltam felvetem a gondolatot.
Ha küldök 200 oldalt amiken szentül állítják bizonyítékkal hogy nem létezik isten az meggyőzne titeket?
Nem azt mondom hogy nem fogadom el azt ami az oldalon van mert még nem olvastam el de az amit így írnak az interneten vagy könyvben még nem világrengetően biztos hogy igaz is.
Gondolom most elég meg győzhetetlennek tűnök. :D
27.
Lehet hogy azt az 1 pontot meg cáfolod de ott a többi. Amit azonban nem tudsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!