Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen érv elméletek vannak...

Milyen érv elméletek vannak Isten létezése mellett?

Figyelt kérdés

2020. szept. 18. 07:37
 81/97 anonim ***** válasza:
51%
Érvelned pedig továbbra sem sikerült, bár biztos csak túl okos vagy hozzá a teológia "doktoriddal" :D
2020. szept. 21. 20:19
 82/97 anonim ***** válasza:

81. Hagyd már abba az ön-lejáratást... tényleg unalmas már. Komolyan, mint a fekete lovag a Gyalog galoppban... A 69. hsz-ben már mindent elmondtál a tudásodról, idézlek ismét: "Nincs olyan, hogy “diplomám van mesterséges intelligenciából”." -- miután a 70. hsz-ban hosszasan cáfoltalak egy rakat mesterszak linkjével...

80. "Aki pedig egy kategóriába sorol egy teológust egy mérnökkel vagy egy orvossal az vagy képmutató vagy nem a valóságban él..."

Valóban, ugyanis ez a hímtag-méregetés kizárólag a kisebbrendűségi érzéssel küszködőket jellemzi.

2020. szept. 21. 20:40
 83/97 A kérdező kommentje:
82-es, ha unalmas, akkor miért vagy még itt? :D
2020. szept. 21. 20:42
 84/97 anonim ***** válasza:
Ezek aztán erős érvek :) gratulálok, megérte TEOLÓGIÁRA járni :)
2020. szept. 21. 20:42
 85/97 anonim ***** válasza:
Miért van itt? Mégis mi dolga lenne? Teológus :)
2020. szept. 21. 20:43
 86/97 anonim ***** válasza:

80 komment alatt se esett le senkinek,hogy semilyen èrv nincs ès nem is lehet isten lètezèsère. Csak a hit van semmi más.

Egy szúnyog tudna èrvelni Dracula lètezèsèt bizonyítandó?

2020. szept. 21. 20:43
 87/97 A kérdező kommentje:
Drakula vagyok, bla bla bla!
2020. szept. 21. 20:44
 88/97 anonim ***** válasza:
A szúnyogok nem is tudnak beszélni :)
2020. szept. 21. 20:45
 89/97 anonim ***** válasza:

76. Megmondom őszintén, hogy -- annak ellenére, hogy teológus vagyok -- nem szoktam Isten-érvekkel foglalkozni. Ismerem az istenérv-listákat, de a nagy részükkel nem tudok azonosulni (pl. hogy "mindennek van oka -- tehát kell, hogy legyen egy végső ok is" stb.)

De azzal egyetértek, hogy az Isten-érvek, ha kell egyáltalán e mellett érvelni, metafizikai érvek.

Ezzel kapcsolatban igazából bennem egyetlen Isten-érv formálódik, és ez inkább a mesterséges intelligencia tanulmányaimból jön. Bizonyára hallottál már az új AI-vallásról, amelyet Anthony Levandowski terjeszt: [link]

-> Tulajdonképpen ezt továbbgondolva ugyanez visszafelé is működik. Látjuk, hogy rend van a világban / van a dolgoknak logikája (a.k.a. természeti törvények). Ha e mentén haladunk visszafelé, akkor végül is a világ dolgai "adatok", a törvények pedig "adatstruktúrák". És innen kezdve viszont már tényleg csak hit kérdése, hogy áll-e valaki ezek mögött a struktúrák mögött (nem feltétlenül személy, lehet, hogy csak egy hatalmas nagy Végső Logika), vagy pedig minden "csak úgy lett / csak úgy van".

Elfogadom, hogy ha valaki megelégszik azzal a válasszal, hogy "minden csak úgy létezik és kész", és emiatt az ateizmussal sincs különösebb bajom, csak éppen én nem vagyok elégedett ezzel a válasszal. Én hiszem, hogy van valaki e mögött a logika mögött.

Igen, a hit nyilván hit kérdése, és ez engem nem különösebben zavar. Isten létét nem lehet "méréssel" bebizonyítani, ehhez inkább ilyesmi metafizikai érvekkel kell/lehet közelíteni.

Összefoglalva: ha most 40+ évesen leülök és nyitott szívvel átgondolom, hogy akkor kell-e nekem Isten ahhoz, hogy el tudjam képzelni a világot, akkor azt felelhetem, hogy: igen, nekem kell, mert én jobban érzem úgy magam, ha feltételezek valami hatalmas Szuperintelligenciát a világ rendje mögött, mint úgy, hogy minden csak úgy van oszt' kész. => De, elfogadom, természetesen, ha neked jó ez a verzió is, hogy nincs senki, csak a végtelen űr és annak törvényei.

2020. szept. 21. 20:50
 90/97 anonim ***** válasza:

83. "ha unalmas, akkor miért vagy még itt? :D"

Az, hogy 69-es önkéntes önlejárató személyeskedése unalmas, nem jelenti azt, hogy maga a téma unalmas lenne, és éppen ezért válaszoltam is az imént a normális ateistának. 69-et szerintem hagyjuk a saját levében főni, nem érdemes a trollt etetni.

2020. szept. 21. 20:53

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!