Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Milyen érv elméletek vannak...

Milyen érv elméletek vannak Isten létezése mellett?

Figyelt kérdés

2020. szept. 18. 07:37
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 91/97 anonim ***** válasza:
Méltányolom az őszinte válaszadást, és hamar meg is tudlak kedvelni amikor ilyen stílusban válaszolsz. Bátorságra vall ezt felvállalni.
2020. szept. 21. 20:54
 92/97 anonim ***** válasza:

Igen de a kèrdès továbbra is megfordítva èrdekesebb(ateistáknak)

Ösztön által vezèrelt igènyünk,hogy sorszerűsèget,tervezèst-akármilyen felfoghatlan is-vèljünk lètünk èrtelmetlensège mögött?

Gènjeinkbe kódolt ,vagy a tudatos lènyek átka,hogy bármilyen válasz jobb mint az,hogy az egèsz csak a vèletlen műve?

2020. szept. 21. 21:00
 93/97 anonim ***** válasza:
A MI elméletet viszont nem tudom teljes mértékben elfogadni. Én mathlab segítségével hoztam létre egy neurális hálót. Nem mondom, hogy nem kell megadni neki a kezdő lökést de az észlelt minták alapján “magától tanul”. Persze ez még csak célspecifikus “MI” de nem is szuperszámítógépet használtam és kicsiben működik.
2020. szept. 21. 21:02
 94/97 anonim ***** válasza:

"hiszem, hogy van valaki e mögött a logika mögött."

Akkor sajnos rögtön felmerül, hogy ezt a valakit milyen törvények hozták létre - és az már biztos, hogy az elsődleges "valakinek" magától kellett kialakulnia, általa kezdetben befolyásolhatatlan törvények alapján.

Az pedig teljesen analóg azzal, ahogy a mi és világunk magától is kialakulhattunk.

"Isten létét nem lehet "méréssel" bebizonyítani, ehhez inkább ilyesmi metafizikai érvekkel"

Metafizikai érv nem létezik, ezek sejtések.

"Ösztön által vezèrelt igènyünk,hogy sorszerűsèget,tervezèst-akármilyen felfoghatlan is-vèljünk lètünk èrtelmetlensège mögött?"

Igen!

Ugyanis egy kis tudású lény sokkal jobban jár, ha mindenhol mintákat keres, mert így életben marad azokban a helyzetekben, ahol TÉNYLEG van valami a dolgok mögött! Igaz, hogy így az életéből sokat elpazarol a mintákra, de még mindig jobban jár - ADDIG, amíg kicsi a tudása!

"Gènjeinkbe kódolt ,vagy a tudatos lènyek átka,hogy bármilyen válasz jobb mint az,hogy az egèsz csak a vèletlen műve?"

Már akinek!

Én nagyon jól megelégszem azzal is, hogy egyelőre még nem tudjuk a választ mindenre. Azért, mert ezzel a módszerrel igen gyorsan gyarapszik az általunk ismert válaszok száma, míg a vallás lényegében konstans.

2020. szept. 22. 01:09
 95/97 anonim ***** válasza:

92. "Ösztön által vezèrelt igènyünk,hogy sorszerűsèget,tervezèst-akármilyen felfoghatlan is-vèljünk lètünk èrtelmetlensège mögött?"

Szerintem nagyrészben igen. Az emberi elme minden mögött az okokat keresi + van 200.000 vallásos érv mögöttünk. Erre szoktam azt mondani, hogy a homo sapiens (evolúciós okoknál fogva) vallásos lény (a vallást mint elsősorban mint csoportaktivitást értelmezve). => De szemmel láthatóan elvagyunk azzal a "vallással" (mint világmagyarázó elvvel) is, hogy minden öröktől fogva csak úgy van.

Engem meg az érdekel, hogy ebbe szoktatok belegondolni mint ateista? Milyen érzés arra gondolni, hogy minden csak úgy létezik öröktől fogva? Azért ez is feszegeti az ember kognitív határait, nem?

2020. szept. 22. 07:39
 96/97 anonim ***** válasza:

93. Ez az MI-vallás kezdeményezés egy érdekes dolog. Mi van, ha tényleg létrejön egy szuperintelligencia, vagy még inkább: "kitenyésztünk" magunkból egy új fajt, amely úgy fogja lesöpörni a homo sapienst a Föld felszinéről, mint anno a homo sapiens a rokonságát (neandervölgyieket, floresi embert, homo erectust, gyeniszovai embert stb. stb.)? És mi van, ha nem lesöpör, csak uralkodik rajtunk?

Mondjuk a neurális háló akkor lesz érdekes, ha sikerül belé öntudatot lehelni, ami azért még odébb van... de nem mondom, hogy soha nem fog sikerülni. Ha sikerül, az félelmetes lesz. Nem tudom, tudok-e ennél félelmetesebb dolgot elképzelni. Kicsit fura dolog, hiszen mindannyian tudunk öntudattal rendelkező kis lényt "létrehozni", de a mesterségesen előállított öntudat mégis nagyon más lesz. (Nem zárom ki, hogy lesz...)

2020. szept. 22. 07:46
 97/97 anonim ***** válasza:

94. "Akkor sajnos rögtön felmerül, hogy ezt a valakit milyen törvények hozták létre - és az már biztos, hogy az elsődleges "valakinek" magától kellett kialakulnia, általa kezdetben befolyásolhatatlan törvények alapján.

Az pedig teljesen analóg azzal, ahogy a mi és világunk magától is kialakulhattunk."

Haha. Igen. Igazad van. Tulajdonképpen nem jobb azt állítani, hogy öröktől fogva volt egy Isten, aki megteremtette a világot – mint azt, hogy öröktől fogva volt egy világ.

És mi a helyzet azzal a felvetéssel, hogy kapcsoljuk ki az időt a gondolkodásból (mivel globális idő amúgy sem létezik, az idő mindig az adott helynek a tulajdonsága, legalábbis nagyon gyér ismereteim szerint), és fogjuk fel úgy a világot, mint anyagba kódolt adathalmazt? Ez esetben a "világ rendje" az adatstruktúrák és algoritmusok, a világ meg csak implementáció (tehát hogy elválasztható egymástól a struktúra/logika és a valóság). Ezt azért emberként könnyű elképzelni, hiszen a matematikai fogalmak is nagyrészt implementáció nélküli struktúrák ("végtelenbe nyúló egyenes" stb.). Ha viszont ezt így elválasztjuk, és erre jó okunk van, hiszen a valóság struktúrája mindenhol hasonló (a Holdon ugyanúgy van gravitáció, mint a Földön, ergo léteznek univerzális világtörvények), akkor arra a konklúzióra juthatunk, hogy a struktúra nagyobb/univerzálisabb/előrébb való, mint az implementáció, nem? De ha így van, akkor kimondhatjuk, hogy a struktúra / a világ rendje létezik világ (impementáció) nélkül? Mert ha igen, akkor már majdnem Isten fogalmánál járunk.

2020. szept. 22. 07:56
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!