Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha a testvér azt jelenti hogy...

X0 kérdése:

Ha a testvér azt jelenti hogy "ugyanazok a szüleik" akkor mindenkinek van testvére. Ki?

Figyelt kérdés

Én tudom, arra vagyok kíváncsi rájöttök-e. A válaszokat megnézni nem ér! Kérem megadni azt is milyen érdeklődésű vagy: humán, reál, mindkettő, egyik se. Ez nyelvtani és matematikai feladat: igen, van átfedés köztük! Ha megkérdezik valakitől hogy mit jelent hogy testvér, azt mondja hogy "ugyanazok a szüleik". Ha tényleg ezt jelentené, akkor mindenkinek lenne testvére.

Testvér(x, y) := [(Anya(x) = Anya(y)) és/vagy (Apa(x) = Apa(y))]

Édestestvérnél és, féltestvérnél vagy van.

Van egy másik példa is, ami mutatja hogy a természetes nyelvek nem precízek:

Mindenki szereti a babámat, de a babám csak engem szeret.

Ebből következik valami. Ki a babám? Aki megoldja, az gondolom a testvéreset is kapásból meg tudja majd oldani. Formulával:

Szereti(x, y) := "x szereti y-t"

Minden x: Szereti(x, babám)

Minden y: (Szereti(babám, y) => (y = én))

Az "A => B" (A akkor B) formulával "(nem A) vagy B".

#nyelvtan #precizitás #predikátumkalkulus
2023. ápr. 5. 19:35
1 2 3 4 5 6 7
 31/67 A kérdező kommentje:

A testvéresnél a 2 függvény neve helyesen Anyja és Apja, nem Anya és Apa, de gondolom rájöttetek.

A "babám csak engem szeret" formálisan: engem szeret, mást nem. Az engem szeret kimaradt, de nincs is rá szükségünk: formálisan a "babám szeret én" állítás: függvény-jelölésmóddal Szeret(Babám, Én).

Na tudja valaki akkor hogy ki a babám? Nem nehéz!

Magyar szakon tudtommal matematikából csak a Generatív nyelvtanok van, más nem. Az nem foglalkozik a jelentésével, csak a nyelvtannal. Például hogy mik a matematikai kifejezések. Amit én használtam, a predikátumkalkulus, matematikai levezetésekhez van, én is azokat csináltam vele. Ez más, ez nem a generatív nyelvtan. Filozófia szakon elvileg ez is van: matematikai logika lehet a tantárgy neve. Természetesen a formális leírásnak is van nyelvtanja, ahogy a matematikai kifejezéseknek is, de most nem ennek felismerése kellett, hanem levezetéseket kellett vele csinálni. Ez a matematikai logika, nem a generatív nyelvtan.

2023. ápr. 7. 18:05
 32/67 anonim ***** válasza:
100%

Igen, persze, csak annyit akartam érzékeltetni, hogy az egész nem merő szofizmus, hanem hasznos dolog, és ez igaz általában a formális eszközökre is. A predikátumkalkulus is jó és erős eszköz, és amikor az ember már komplett levezetési fákat tud felírni benne (természetes levezetés, bevezetési és kiküszöbölési szabályok), akkor egész bonyolult dolgokat lehet összerakni vele. Szerencsére ma már számítógépes eszközök is támogatják ezeket, ilyenek pl. a tétellevezető rendszerek, mint pl a Coq vagy az Agda. A dolognak van némi átfedése a funkcionális programozás felé is, mint pl. a Haskell. Íme pl. itt megpróbáltam levezetéssel bizonyítani, hogy minden mátrix transzponáltjának transzponáltja maga az eredeti mátrix:

[link]

a sok körítés itt azért kell, hogy a gép képes legyen fordítási időben is ellenőrizni a helyességet.

2023. ápr. 7. 19:13
 33/67 A kérdező kommentje:
Na úgy látom csak 2-en maradtunk, úgyhogy elárulom, hogy nem csak a testvérem, hanem a babám is saját magam vagyok! y helyébe "babám"-at helyettesítve kapjuk hogy "babám = én". Ugyanis csak így lehet, hogy a babám szereti saját magát, és a babám csak engem szeret.
2023. ápr. 7. 19:32
 34/67 anonim ***** válasza:
100%
Köszönöm szépen, sajnos pont ennek a leglényegesebb pontnak az észrevétele maradt ki nálam (vagyis, hogy mivel a babámat mindenki szereti, így szükségszerűen ő is szereti - saját magát! Hiszen ő maga is benne van a ,,mindenki''-ben). Innentől kezve persze a többi már tényleg könnyen következik, és pl. egy Prolog program szépen ki is adná. Valószínűleg nem lenne nehéz felírni a teljes levezetési fát sem a Gentzen-féle természetes levezetéssel.
2023. ápr. 7. 20:15
 35/67 TappancsMancs ***** válasza:
50%
29/ nyomott egyet a bullshit generátornak és kidobott egy halandzsát.
2023. ápr. 7. 21:12
 36/67 TappancsMancs ***** válasza:
50%

19/ A kérdező kommentje:

"Tehát a testvéres megoldása a "saját magam". Vagyis ha a "testvér" szó azt jelenti, hogy "ugyanazok a szülei", akkor mindenkinek van testvére: saját maga!"

Ez sajna csak okoskodás és csűrés csavarás semmi több. Nézzük már meg a "testvér" mit jelent. Egy kis szövegértés kell csak hozzá, és nem is sok. :)

Az "ugyanazok a szülei" eleve saját magától utal egy másvalakire, akihez képest ugyanazok a szülei. Az "ugyanaz" nem saját magára mutat, hanem másvalakire a testvér esetében.

Egy db pohár az nem ugyanolyan önmagában mint önmaga, csak egy másik ugynaolyan pohárhoz képest ugyanolyan. Egy gyermek nem utalhat magára másik személyként is egyben mint testvér. :)

A testvér jelentése pedig minimum két személyt jelent. Pont. Nincs varia. :)

"testvér főnév

1. Egyazon szülőktől származó bármelyik nembeli személyek (gyermekek) egyike

<a másikhoz v. a többiekhez való viszonyában.>"

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-ertelmezo-szotara-1BE8B/t-4D5B8/testver-4F1C3/

Na szép estét mindenkinek!

2023. ápr. 7. 21:35
 37/67 A kérdező kommentje:
35-ös: nem, a testvéres saját fejből van, a babámos meg benne van Christos H. Papadimitriou: Számítási bonyolultság című könyvében. [Computational Complexity]. Amit 29-es írt az is értelmes dolog.
2023. ápr. 7. 21:37
 38/67 TappancsMancs ***** válasza:
67%

A képletszerű összekuszált felírással zavarad meg magadat és úgy tűnik másokat is. :)

Így helyes:

Andi (anya) + Feri (apa)

gyermekük: Kati

Lám máris nincs testvére mint önmaga. :)

2023. ápr. 7. 21:39
 39/67 TappancsMancs ***** válasza:
50%
Írd ide a képletet személynevekkel. :)
2023. ápr. 7. 21:42
 40/67 A kérdező kommentje:
Nem értem mit beszélsz, itt nincs személynév, meg kell határozni mit jelent az a szó hogy testvér, annak a számára aki nem tudja. Nem elég, ha megmondom hogy Katinak kik a testvérei, mindenkiről tudnom kell. Szerintem ezt zárjuk le. Egyébként az "ugyanazok a szülei" képlettel: x és y szülei ugyanazok := (anyja(x) = anyja(y)) és/vagy (apja(x) = apja(y)). Részemről lezárva. A Prolog egy programnyelv, ha így definiálod, úgy fogja tekinteni hogy önmagadra is teljesül.
2023. ápr. 7. 21:47
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!