A finn és az észt nyelv a hasonlóság miatt segíti vagy épp ellenkezőleg, nehezíti egymás tanulását (mert összekeverhető esetleg)?
Nemrég kezdtem el észtül tanulni, és azt tervezem, hogy középfok környékén, úgy másfél év múlva kezdem el a finnt.
Esetleg olyan is válaszolhat, akinek olasz-spanyol, svéd-dán vagy más, hasonló párossal van tapasztalata. Köszönöm!

Ez egyéni beállítottság kérdése. Van, akit összezavar, ha két közeli rokon nyelvet párhuzamosan tanul, és van, akinek ez segít a tanulásban. Ki kell próbálnod ahhoz, hogy megtudd, te melyik típus vagy. Én a skandináv nyelveket (norvég, dán, svéd) tanultam párhuzamosan, és nekem ez jól működött, inspiráló volt. A megértésben és a nyelvtanban semmilyen nehézséget nem okozott a párhuzamos tanulás, sőt, segített, hogy össze tudom hasonlítani a jellegzetes különbségeket és hasonlóságokat, így könnyebben meg tudtam jegyezni azokat. Olyan nehézsége viszont tényleg van, hogy néha egy-egy szó vagy kifejezésmód csak az egyik nyelven jut eszembe (vagy eleve nem is ismerem a másik két nyelven az adott szót), így az aktív nyelvhasználat során előfordulhatnak keveredések. De ugye azt szokták mondani, hogy használjuk bátran a nyelvet, akkor is ha hibázunk, mert csak így tudunk fejlődni. Úgyhogy ennyi még simán belefér. A skandináv nyelvek között amúgy is nagy fokú az érthetőség, tehát nagy eséllyel érteni fogják, ha mondjuk egy svéd szót használ az ember a norvégban. Nem tudom pontosan, hogy a finn és észt között milyen fokú a kölcsönös érthetőség, de úgy tudom, hogy elég alapszinten azért meg tudják érteni egymást.
Szóval, lényeg a lényeg, vágj bele nyugodtan a párhuzamos tanulásba, szerintem még akár hamarabb is, minthogy eljutnál középfokig észtből. Legfeljebb, ha nem jön be, abbahagyod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!