Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha a testvér azt jelenti hogy...

X0 kérdése:

Ha a testvér azt jelenti hogy "ugyanazok a szüleik" akkor mindenkinek van testvére. Ki?

Figyelt kérdés

Én tudom, arra vagyok kíváncsi rájöttök-e. A válaszokat megnézni nem ér! Kérem megadni azt is milyen érdeklődésű vagy: humán, reál, mindkettő, egyik se. Ez nyelvtani és matematikai feladat: igen, van átfedés köztük! Ha megkérdezik valakitől hogy mit jelent hogy testvér, azt mondja hogy "ugyanazok a szüleik". Ha tényleg ezt jelentené, akkor mindenkinek lenne testvére.

Testvér(x, y) := [(Anya(x) = Anya(y)) és/vagy (Apa(x) = Apa(y))]

Édestestvérnél és, féltestvérnél vagy van.

Van egy másik példa is, ami mutatja hogy a természetes nyelvek nem precízek:

Mindenki szereti a babámat, de a babám csak engem szeret.

Ebből következik valami. Ki a babám? Aki megoldja, az gondolom a testvéreset is kapásból meg tudja majd oldani. Formulával:

Szereti(x, y) := "x szereti y-t"

Minden x: Szereti(x, babám)

Minden y: (Szereti(babám, y) => (y = én))

Az "A => B" (A akkor B) formulával "(nem A) vagy B".

#nyelvtan #precizitás #predikátumkalkulus
2023. ápr. 5. 19:35
1 2 3 4 5 6 7
 11/67 A kérdező kommentje:

Válasz: itt a Gyakorikérdéseken a korábbi válaszokat megnézni nem ér. Pofonegyszerű mindkettő, ma este akkor megmondom. Egyébként nem arra kell gondolni hogy egy szó mást is jelenthet. Felejtsük el mit jelent, legyen anyja helyett f, apja helyett g:

Adott x, kell egy olyan y, hogy (f(x) = f(y)) és (g(x) = g(y)). Itt f és g ismeretlen függvények. Sőt, így is ugyanaz a megoldása: adott x, kell olyan y, hogy f(x) = f(y). Tök mindegy mi az az f függvény.

Ha valaki a babámosat megoldja, azzal lelövi a poént, szóval inkább annak is csak ma este mondom meg a megoldását. Ott is felejtsük el hogy mit jelent a "babám" és "én", legyen "b" meg "a" mondjuk.

Megkérem a reál érdeklődésűeket hogy ne lőjék le a poént, csak annyit írjanak hogy megvan és melyik: a megoldást ne.

2023. ápr. 6. 10:51
 12/67 anonim ***** válasza:
100%
A testvér könnyű volt, de a babámmal kapcsolatban csak a ,,celeb pszichopatáig'' jutottam.
2023. ápr. 6. 18:00
 13/67 anonim ***** válasza:
100%
A babámmal kapcsolatban két könnyen rejtetten maradó matematikai összefüggést is be lehet vinni, ami kissé mellbevágó, de ezzel együtt sem jutottam a fentieknél messzebb.
2023. ápr. 6. 19:01
 14/67 A kérdező kommentje:

A többieknek segítség: adott egy konkrét személy, legyen a neve x. A testvéreinek ugyanazok a szülei mint x-nek, de van még pontosan 1 személy, akit nem szoktunk x testvérének tekinteni, mégis ugyanazok a szülei mint x-nek. Akinek nincs testvére, ahhoz is található ilyen személy.

12-13-as: a babám se nehéz, de ha most írnék valamit ami segít, egyből lelőném a testvérest. Úgyhogy egy kicsit várunk.

2023. ápr. 6. 19:25
 15/67 A kérdező kommentje:

12-13-asnak mindkettő megvan (személyes üzenetben írta a megoldást).

Akkor egy kis segítség a testvéreshez: Mari apjának 5 lánya van. Kak, Kek, Kok, Kik. Hogy hívják az ötödik lányt?

Teljesen matematikai feladatként a testvéres: adott x, és adott egy f függvény, ami x-en értelmezve van, persze lehet máshol is értelmezve. Adjunk egy olyan y-t, melyre f(x)= f(y). Ez egy piszok könnyű feladat.

Aki a testvéreset megoldja, a megoldása a babámoshoz is ötletet adhat. Viszont fordítva is: a babámoshoz segítséget nem írhatok, mert egyből lelőném vele a testvéreset.

2023. ápr. 6. 20:14
 16/67 anonim ***** válasza:
100%
Biztos az a zöldség, hogy mindenki én vagyok.
2023. ápr. 6. 20:35
 17/67 anonim ***** válasza:
100%

" A testvéreinek ugyanazok a szülei mint x-nek, de van még pontosan 1 személy, akit nem szoktunk x testvérének tekinteni, mégis ugyanazok a szülei mint x-nek. Akinek nincs testvére, ahhoz is található ilyen személy."

Akinek ugyanazok a szülei, mint nekem, az vagy valamelyik testvérem, vagy én magam, de magamat nem számítom MÉG EGY személynek!

2023. ápr. 6. 20:38
 18/67 anonim ***** válasza:
100%
Pillanatra nekem eszembe jutottak az elfajuló univerzumok (üres ill. egyelemű), és pluszkiváncsiságból lehet is játszani vele, de magához a feladathoz nem szükséges, szóval működik a dolog teljesen általános számosságú univerzumokkal is, és szabadon lehet kis természetes számokra példa-relációgráfocskákat rajzolgatni is, nem lényeges az univerzum mérete, működik akármekkora univerzumra. A relációknál sem kell a feladatban megadott kereteken túli rejtett dolgokra gondolni, a leírt szabályok megadnak mindent, ami kellhet.
2023. ápr. 6. 20:44
 19/67 A kérdező kommentje:

16-os: nem mindenki én vagyok, bár ha így lenne: összesen van 1 a világon, akkor is működne amire gondoltam.

17-es: Na megvan a megoldás akkor! Tehát a testvéres megoldása a "saját magam". Vagyis ha a "testvér" szó azt jelenti, hogy "ugyanazok a szülei", akkor mindenkinek van testvére: saját maga! Aki egy egypetéjű ikertestvére. Nyilván formulával y = x a megoldás, ekkor ugyanis f(x) = f(y): például y=x miatt y helyett legyen x: f(x) = f(x): szószerint ugyanaz van az = 2 oldalán. Az 5. lány pedig Mari, a Naphoz legközelebbi csillag pedig a Nap: 0 távolságra van tőle.

A babámosat akkor már nem lesz olyan nehéz megoldani, hiszen hasonló:

Mindenki szereti a babámat, de a babám csak engem szeret.

Formálisan:

Minden x-re: (x szereti babám)

Minden y-ra: [ Ha (babám szereti y) akkor (babám = én) ]

Másképp fogalmazva: Minden y-ra: [ Ha (y nem= én) akkor nem (babám szereti y) ]

Ami rövidebben: Minden y nem= én-re: nem (babám szereti y)

2023. ápr. 6. 20:47
 20/67 anonim ***** válasza:
100%
Lehet inkább elmegyek a mekibe valami poklian csipős szendót árulni...
2023. ápr. 6. 21:00
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!