Ha a testvér azt jelenti hogy "ugyanazok a szüleik" akkor mindenkinek van testvére. Ki?
Én tudom, arra vagyok kíváncsi rájöttök-e. A válaszokat megnézni nem ér! Kérem megadni azt is milyen érdeklődésű vagy: humán, reál, mindkettő, egyik se. Ez nyelvtani és matematikai feladat: igen, van átfedés köztük! Ha megkérdezik valakitől hogy mit jelent hogy testvér, azt mondja hogy "ugyanazok a szüleik". Ha tényleg ezt jelentené, akkor mindenkinek lenne testvére.
Testvér(x, y) := [(Anya(x) = Anya(y)) és/vagy (Apa(x) = Apa(y))]
Édestestvérnél és, féltestvérnél vagy van.
Van egy másik példa is, ami mutatja hogy a természetes nyelvek nem precízek:
Mindenki szereti a babámat, de a babám csak engem szeret.
Ebből következik valami. Ki a babám? Aki megoldja, az gondolom a testvéreset is kapásból meg tudja majd oldani. Formulával:
Szereti(x, y) := "x szereti y-t"
Minden x: Szereti(x, babám)
Minden y: (Szereti(babám, y) => (y = én))
Az "A => B" (A akkor B) formulával "(nem A) vagy B".
1-es: ha valakitől megkérdezed, mit jelent az hogy "testvér", akkor azt mondja azt jelenti hogy "ugyanazok a szüleik". Csakhogy a testvér nem azt jelenti, hogy "ugyanazok a szüleik". Legyen
Akárki(x, y) := "x és y szülei ugyanazok"
Ekkor minden x-hez van olyan y, hogy Akárki(x, y), vagyis "x és y szülei ugyanazok". Vagyis mindenkinek van "akárkije". A kérdés az hogy ki az: y-t kell megadni. Ehhez pont nem kell tudni kinek kik a szülei!
Értelmetelen zagyvaság, amit összehordasz!
A "testvér" az jelentui, hoyg két (vagy több) embernek azonosak a szülei, azaz A-nak és B-nek is ugyanaz az X és Y az anyja illetve apja, nem pedign tetszés szerint valaki, aki létezik!
3-as: egyáltalán nem érted, így nem neked szól a kérdés. Majd aki érti ír ide ha akar. Abból majd kiderül a megoldás is. Szerintem rá fog jönni majd valaki.
Apropó, az mindegy hogy a Testvér(x, y) meghatározásában és vagy vagy van.
Javítás: a "nem humán"-ból a "nem" szó törlendő.
Aki reál érdeklődésű, nyilván az érdeklődését is kérném megírni (reál, reál+humán egyszerre).
A ,,testvér'' feladatot értem, és szellemes is, és tényleg korrekt következmény az, hogy mindenkinek van testvére. Függetlenül attól,hogy milyen az ,,apja'' és az ,,anyja'' reláció (semmi speciálisat nem használunk fel).
A ,,babám'' feladattal csak annyira jutottam, hogy valóban van két, elsőre talán valóban meglepő jelentésárnyalata ennek a fajta ,,babám'' fogalomnak, de olyan tömör, egy-két szóban kimondható dologra nem bukkantam, amire rá lehetne mondani hogy ,,ki a babám''
Bejelöltem figyelt kérdésnek, mivel kutyafülét sem értek belőle, és kíváncsi vagyok a megoldásra.
Humán érdeklődésű emberke lévén átlagosan elfogadható jegyeim voltak matekból, szóval a matek részét hagyjuk. De eddig legalább azzal hízelegtem magamnak, hogy azért magyarul tudok kicsinykét. Na, ez most megdőlt, mert sehogy sem tudom felfogni, mi lenne a feladat (szerintem a sok x meg y teszi, az A-ról meg B-ről nem is beszélve:).
A testvérről persze elsőre az ugyanazon apától és anyától született gyermekek ugranak be (az "ugyanazok a szülei"-ről pedig Ádám és Éva:), de emlékeim szerint egy szónak nem feltétlenül csak egy jelentése lehet, épp ezért a testvér nekem nem csupán vérrokont jelent.
A babám... példamondatodnál nem tudom, mire utalsz, hogy a nyelv nem precíz. Számomra ebben a szövegkörnyezetben azt jelenti, hogy a kedvesem (s tényleg nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt a mondatot hallva a gyerekére gondolna).
"válaszokat megnézni nem ér"
Mi a manó, ezek szerint ez fent van valahol a hálón? Fura.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!