Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ha a testvér azt jelenti hogy...

X0 kérdése:

Ha a testvér azt jelenti hogy "ugyanazok a szüleik" akkor mindenkinek van testvére. Ki?

Figyelt kérdés

Én tudom, arra vagyok kíváncsi rájöttök-e. A válaszokat megnézni nem ér! Kérem megadni azt is milyen érdeklődésű vagy: humán, reál, mindkettő, egyik se. Ez nyelvtani és matematikai feladat: igen, van átfedés köztük! Ha megkérdezik valakitől hogy mit jelent hogy testvér, azt mondja hogy "ugyanazok a szüleik". Ha tényleg ezt jelentené, akkor mindenkinek lenne testvére.

Testvér(x, y) := [(Anya(x) = Anya(y)) és/vagy (Apa(x) = Apa(y))]

Édestestvérnél és, féltestvérnél vagy van.

Van egy másik példa is, ami mutatja hogy a természetes nyelvek nem precízek:

Mindenki szereti a babámat, de a babám csak engem szeret.

Ebből következik valami. Ki a babám? Aki megoldja, az gondolom a testvéreset is kapásból meg tudja majd oldani. Formulával:

Szereti(x, y) := "x szereti y-t"

Minden x: Szereti(x, babám)

Minden y: (Szereti(babám, y) => (y = én))

Az "A => B" (A akkor B) formulával "(nem A) vagy B".

#nyelvtan #precizitás #predikátumkalkulus
2023. ápr. 5. 19:35
1 2 3 4 5 6 7
 1/67 anonim ***** válasza:
87%
Leírnád értelmesen, mit akarsz kérdezni? Mert ennek semmi értelme, még az sem derül ki, kinek kik a szülei, meg minek kell ebbe matematikai jeleket belekeverni, illetve miért kellene mindenkinek lennie testvérének?????
2023. ápr. 5. 20:14
 2/67 A kérdező kommentje:

1-es: ha valakitől megkérdezed, mit jelent az hogy "testvér", akkor azt mondja azt jelenti hogy "ugyanazok a szüleik". Csakhogy a testvér nem azt jelenti, hogy "ugyanazok a szüleik". Legyen

Akárki(x, y) := "x és y szülei ugyanazok"

Ekkor minden x-hez van olyan y, hogy Akárki(x, y), vagyis "x és y szülei ugyanazok". Vagyis mindenkinek van "akárkije". A kérdés az hogy ki az: y-t kell megadni. Ehhez pont nem kell tudni kinek kik a szülei!

2023. ápr. 5. 20:21
 3/67 anonim ***** válasza:
92%

Értelmetelen zagyvaság, amit összehordasz!

A "testvér" az jelentui, hoyg két (vagy több) embernek azonosak a szülei, azaz A-nak és B-nek is ugyanaz az X és Y az anyja illetve apja, nem pedign tetszés szerint valaki, aki létezik!

2023. ápr. 5. 20:30
 4/67 A kérdező kommentje:

3-as: egyáltalán nem érted, így nem neked szól a kérdés. Majd aki érti ír ide ha akar. Abból majd kiderül a megoldás is. Szerintem rá fog jönni majd valaki.

Apropó, az mindegy hogy a Testvér(x, y) meghatározásában és vagy vagy van.

2023. ápr. 5. 20:33
 5/67 A kérdező kommentje:
A reál érdeklődésűeket, illetve aki reál és humán érdeklődésűek is egyszerre, megkérném, hogy ha rájönnek, csak azt írják meg hogy rájöttek, de a megoldást ne! Azt is kérném megírni hogy melyikre: testvérem, babám, mindkettő? Ha majd egy nem humán érdeklődésű megírja a megoldást, akkor utána már beszélhetünk róla. Ez külön-külön a 2 feladatra.
2023. ápr. 5. 21:04
 6/67 A kérdező kommentje:

Javítás: a "nem humán"-ból a "nem" szó törlendő.

Aki reál érdeklődésű, nyilván az érdeklődését is kérném megírni (reál, reál+humán egyszerre).

2023. ápr. 5. 21:06
 7/67 anonim ***** válasza:
13%
A babám a testvérem. Mivel közösek a szüleink, így megb.. magamat...
2023. ápr. 5. 22:27
 8/67 anonim ***** válasza:
88%
Zagyvaság.
2023. ápr. 6. 07:31
 9/67 anonim ***** válasza:
85%

A ,,testvér'' feladatot értem, és szellemes is, és tényleg korrekt következmény az, hogy mindenkinek van testvére. Függetlenül attól,hogy milyen az ,,apja'' és az ,,anyja'' reláció (semmi speciálisat nem használunk fel).

A ,,babám'' feladattal csak annyira jutottam, hogy valóban van két, elsőre talán valóban meglepő jelentésárnyalata ennek a fajta ,,babám'' fogalomnak, de olyan tömör, egy-két szóban kimondható dologra nem bukkantam, amire rá lehetne mondani hogy ,,ki a babám''

2023. ápr. 6. 08:27
 10/67 anonim ***** válasza:
100%

Bejelöltem figyelt kérdésnek, mivel kutyafülét sem értek belőle, és kíváncsi vagyok a megoldásra.

Humán érdeklődésű emberke lévén átlagosan elfogadható jegyeim voltak matekból, szóval a matek részét hagyjuk. De eddig legalább azzal hízelegtem magamnak, hogy azért magyarul tudok kicsinykét. Na, ez most megdőlt, mert sehogy sem tudom felfogni, mi lenne a feladat (szerintem a sok x meg y teszi, az A-ról meg B-ről nem is beszélve:).

A testvérről persze elsőre az ugyanazon apától és anyától született gyermekek ugranak be (az "ugyanazok a szülei"-ről pedig Ádám és Éva:), de emlékeim szerint egy szónak nem feltétlenül csak egy jelentése lehet, épp ezért a testvér nekem nem csupán vérrokont jelent.

A babám... példamondatodnál nem tudom, mire utalsz, hogy a nyelv nem precíz. Számomra ebben a szövegkörnyezetben azt jelenti, hogy a kedvesem (s tényleg nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt a mondatot hallva a gyerekére gondolna).

"válaszokat megnézni nem ér"

Mi a manó, ezek szerint ez fent van valahol a hálón? Fura.

2023. ápr. 6. 10:18
1 2 3 4 5 6 7

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!