Szerintetek sok a tandíj az egyetemeken?
Az én meglátásom, hogy a legtöbb egyetemista rendszeres külföldi utakra jár távoli egzotikus országokba. Nyelvtanulás, külföldi gyakorlat, külföldi tanulásnak álcázott üdülés, mindegyik kocsival jár be az egyetemre, márkás ruhák, legújabb csúcstelefon stb. Persze igaz, ezt a szülők fizetik nekik, de akkor meg ne sírjanak hogy sok a tandíj. Ha ezeket ki tudják fizetni, akkor a tandíjat is tudják és ne többek közt az én adómból finanszírozzák ezeknek, a 30 éves korukig, az egyetemen való lébecolásukat.
Azt ne mondja senki, hogy ilyen kevés van, mert ez nem igaz. Olyan egyetemistát meg nagyon keveset ismerek, amelyik dolgozik. Esetleg vmi diákmunkát végeznek, abból meg nem telik ilyesmikre. De az ösztöndíjból se.
Tehát ki értene egyet azzal hogy ne legyen államilag fizetett tandíj, hanem az egyetemisták fizessék meg saját tandíjukat.
Gondolom nem fogsz válaszolni, mert nem tudsz, de azért megkérnélek, hogy mondd már el, melyik egyetemen láttad ezt, vagy melyik egyetemen látták ezt az ismerőseid, és akkor talán lesz valami súlya a szavaidnak. Akkor vágd rá, hogy mindenhol ez van, ha Soprontól Miskolcig minden egyetemen és főiskolán körülnéztél már.
Nem reprezentatív minta, de kb. 30 volt osztálytársam jár az ELTE, BME, SOTE különböző szakjaira és egyiküknek van egy ránézésre legalább 15 éves Audija, senki más nem jár autóval.
Nem csak az elit felsőoktatásokban láttam ezt ill. látták mások mint a SOTE, BME, ELTE, CORVINUS, hanem a KJF, Pázmány, SZTE, PTE, GDF is!
Én nem azt mondtam hogy mindegyik egyetemista kocsival jár, de a nagy többség igen! Csak a Plázából vesznek márkás ruhákat, csak Meki, Burger king-be kajálnak, buli orrba-szájba, sűrű külföldi utak. Persze a szülők fizetik nekik a luxus életvitelüket, de akkor meg ne sírjanak már a tandíj miatt.
Közeli ismerősöm, aki nemzetközi kapcsolatok szakon tanul, immár 5. éve és még mindig csak harmadéves (bukik, halaszt állandóan) a szülei egyszerű panel-prolik, de a kisfiúnak azért alárakták az új autót. Ausztráliába volt szakmai gyakorlaton, USA-ba nyelvet tanulni, dél-amerikai dzsungeltúra (mert állítólag ebből írt szakdogát) most meg Olaszországba akarja folytatni az egyetemet. Azt hiszi ha itt nem ment neki, akkor ott majd fog. Persze elvárná hogy az állam támogassa neki az olasz egyetemet. Sírnak-rínak a szüleivel együtt, hogy milyen magas a tandíj és az állam miért nem támogatja jobban az egyetemistákat. És nem csak ez az egy ilyen eset van amit én vagy mások látunk, hanem még nagyon sok.
Én ennyi idősen azt sem engedhettem meg magamnak hogy egy sz.ros mobilt vegyek vagy akármit. Mára egy elég jó anyagi helyzetet teremtettem magamnak, de sosem rítam hogy mért nem támogat az állam.
te csökevény, te. jó is, hogy vállalkozó vagy, ahhoz elég a túlélési ösztön, ami egy ősemberben is megvolt. elképesztő. kb. állatkertben lenne a helyed :) most jót mosolyogtam, hogy létezik még ilyen ember!!:) ritkaság vagy.
a többit meg nem viszem tovább, láthatóan baj van a felfogásoddal. felesleges így vitatkozni, nem igazságos veled szemben, tudod.:)
egyébként kérdező, ezek a mai fiatalok is rengeteget fognak adózni a jövőben, valamint a hallgatói szerződést is aláírják, ami garantálja, hogy az államnak így, vagy úgy, de visszafolyik az oktatásra szánt összeg. innentől kezdve fogalmam sincs, hogy miről beszélünk. a te adódnak ehhez semmi köze. én is mondhatom majd, hogy a hülye nyugdíjasnak megy a pénzemből havi 30ezer, de nem jogos, hiszen én is leszek nyugdíjas, és ő ledolgozta azt az időszakot, pedig én kiegészíthetem azzal, hogy a mai fiatal korúak rétege sokkal csekélyebb, mint a középosztály, ezért a jelenlegi fiatalokra több eltartott fog jutni. tehát a seggedet is mi fogjuk fizetni, ha nyugdíjbavonulsz. legalábbis ezt állítanám, ha olyan primkó lennék, mint te. az egyetemisták hallgatói jogviszonya ugyanez, csak fordítva. ha meg kimegy külföldre tanulni, akkor vissza kell fizetnie az államnak.
ha ezután nem látod be, hogy idiota vagy, akkor tényleg tárgytalan, akkor már azt sem értem, az elemit hogy jártad ki.
Adózni? Minek? Hogy a munkakerülőknek ne kelljen tandíjat fizetni az egyetemen? Vagy hogy az "integráltaknak" osszanak belőle segííílyt? Vagy hogy a multikat támogassa belőle az állam? Vagy azért hogy állambácsi nagyobb villácskát tudjon építeni magának?
Ezért adózzak becsülettel?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!