Szerintetek sok a tandíj az egyetemeken?
Az én meglátásom, hogy a legtöbb egyetemista rendszeres külföldi utakra jár távoli egzotikus országokba. Nyelvtanulás, külföldi gyakorlat, külföldi tanulásnak álcázott üdülés, mindegyik kocsival jár be az egyetemre, márkás ruhák, legújabb csúcstelefon stb. Persze igaz, ezt a szülők fizetik nekik, de akkor meg ne sírjanak hogy sok a tandíj. Ha ezeket ki tudják fizetni, akkor a tandíjat is tudják és ne többek közt az én adómból finanszírozzák ezeknek, a 30 éves korukig, az egyetemen való lébecolásukat.
Azt ne mondja senki, hogy ilyen kevés van, mert ez nem igaz. Olyan egyetemistát meg nagyon keveset ismerek, amelyik dolgozik. Esetleg vmi diákmunkát végeznek, abból meg nem telik ilyesmikre. De az ösztöndíjból se.
Tehát ki értene egyet azzal hogy ne legyen államilag fizetett tandíj, hanem az egyetemisták fizessék meg saját tandíjukat.
Azért elképesztő, hogy milyen szűk látókörű ember a kérdező.
Leírhatná, hogy honnan a fenéből veszi, hogy az átlag egyetemista olyan, amilyennek ő elképzeli. Bemehetne egyszer körülnézni egy kollégiumba és kérdezősködhetne, hogy havi mennyiből élnek azok akik vidékről jönnek fel tanulni kitűnő eredménnyel, de nem hogy egzotikus útra nincs pénzük, hanem havonta egyszer járnak haza, hogy a vonatjegyen spórolni tudjanak. Nem azon gondolkodnak, hogy vajon Thaiföldre vagy Tunéziába menjenek nyaralni, hanem azon, hogy megengedhetik-e maguknak az egyetemi gólyatábort.
Egyébként én mérnöki szakra járok, de egy gazdasági tárgyat tanító professzortól hallottam a következő javaslatot: az első évben (esetleg félévben) mindenkinek ki kéne fizetnie a tandíjat, majd az eredmények alapján a felső 1/3-nak államilag finanszírozzák a tanulmányok befejezését, a középső 1/3 tanulását részben fizetik, a többiek pedig saját költségükön folytathatják. Erre nehéz ráfogni, hogy igazságtalan és garantálná, hogy a jó képességűek oktatására megy a pénz. Nyilván a legideálisabb az lenne, ha mindenki ingyen tanulhatna, de azzal biztosan mindenki tisztában van, hogy Magyarország nincs olyan helyzetben, hogy ezt finanszírozni tudja.
Többen írták itt, hogy "há mer a vállalkozók Mercivel járnak" AKKOR FELHOMÁLYOSÍTANÉK MINDEN TUDATLAN EGYETEMISTÁT!
A vállalkozók (legalábbis a jobbak, a túlélésre képesek) azért járnak felső kategóriás autóval, mert így éri meg nekik. Mivel, ha bevisz a vállalkozásába egy autót, akár lizingre akár kp-re van, annak az ellenértékét vagy havi törlesztőrészletét költségként elszámolhatja. Tehát a vállalkozónak úgy éri meg, minél drágább az autó, annál nagyobb a költség és annál kissebb a nyereség. Tehát kevesebb nyereség után adózik.
A barátnőm tolmács-fordító egyéni vállalkozói igazolványa van. Így ha az ő szolgáltatását igénybe veszem, én kérek tőle erről számlát x összeggel, fordítás szolgáltatással. Igen én még tőle is számlát kérek, mert én törvénytisztelő ember vagyok. Ezzel nekem növekszik a költségem és csökken a nyereségem. Ezáltal a nyereség utáni adó is.
Mivel a csajomnak van ez mellett egy főállása, így ő ott a TB járulékot egyszer már megfizeti, így azt a vállalkozási tevékenység után már nem kell. Ő mint tolmács egyéni vállalkozó, a vállalkozását az elszámolható költségek által, minél veszteségesebbre termeli, így az ezután fizetett adó is minimális.
Tehát ha én nagy költségeket gyártok akkor kisebb villát tud építeni magának állambácsi, kevesebb "integrált" kap segííílyt, kevesebb támogatást kapnak a dávid-csillagos multik, meg kevesebb munkakerülő tud melegedni az egyetemen.
Na jóvan egyetemisták eleget tanultatok mára :D (a tandíjat majd csekken kérem)
Szóval minél kisebb a nyereség, annál jobban megéri. És te ezt hol tanultad? Valami kisegítőben? Úgy tudtam e.v.-nak feltétele, hogy ne álljon gondokság alatt az illető. Neked pedig igencsak szükséged lenne rá.
Amúgy, ha barátnőd ad számlát neked a szolgáltatásáról, azután ő adózik, nem te. Tavaly még le is tudtad volna írni, szóval neked egy része még vissza is járt volna(2013-tól már nem).
De hogy én is "felhomályosítsalak" a "jobb " vállalkozók nem a túlélésre képesek, hanem üzletszerű gazdasági tevékenység mellett a profitmaximalizásra.
Én nem kérek csekket, csak azt, hogy legalább az általános iskolai szintet érd el.
08:23
Te azt sem tudod miről írtam, te nem is érted az egészet olyan buta vagy! Ezt te melyik egyetemen tanultad? Mert szerintem te oda csak aludni, meg krétát lopni jársz. Vagy hogy elmondhasd magadról hogy egyetemista vagy.
Az előbbi kommentet csak azért írtam le, mert többen azzal jöttek, hogy me' a vállalkozók Mercivel járnak.
Nem általánosítok szinte mindenhol ezt látni és nem csak én látom így. Ismered a mondást?! Aki dicsekszik annak adni kell, aki meg sír attól el kell venni.
Én egyetemista fiatal suttyókat nem igazán látok 20-25 éves kocsikkal. Vagy tuning Suzuki vagy liningelt Bömci. És azt ne mondja senki, hogy az mind gazdag szülők csemetéje az a sok 20-25 éves suttyó akik BMW-be feszítenek.
A legtöbb egyetemistának csak annyit mondanék, hogy előbb tanuljon meg olvasni, szöveget értelmezni és akkor talán, de csak talán a ZZegyetem is menni fog. És akkor talán de csak talán megkapja a látszatdiplomát és megint csak termeltünk az adófizetők pénzén egy diplomás munkanélkülit.
Vagy talán csak azért gondolod úgy, hogy minden egyetemista kocsival jár, mert te nem jársz busszal? Hát ülj fel egy egyetemi járatra majd meglátod. Én alig férek fel a sok egyetemista miatt. De nyilván ők is csak azért mennek busszal, mert a Mercijük épp szervízben van..
Ja és van, hogy én is elkérem a szüleim kocsiját. Akkor én is gazdag vagyok? De jó (lenne) nekem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!