Szerintetek sok a tandíj az egyetemeken?
Az én meglátásom, hogy a legtöbb egyetemista rendszeres külföldi utakra jár távoli egzotikus országokba. Nyelvtanulás, külföldi gyakorlat, külföldi tanulásnak álcázott üdülés, mindegyik kocsival jár be az egyetemre, márkás ruhák, legújabb csúcstelefon stb. Persze igaz, ezt a szülők fizetik nekik, de akkor meg ne sírjanak hogy sok a tandíj. Ha ezeket ki tudják fizetni, akkor a tandíjat is tudják és ne többek közt az én adómból finanszírozzák ezeknek, a 30 éves korukig, az egyetemen való lébecolásukat.
Azt ne mondja senki, hogy ilyen kevés van, mert ez nem igaz. Olyan egyetemistát meg nagyon keveset ismerek, amelyik dolgozik. Esetleg vmi diákmunkát végeznek, abból meg nem telik ilyesmikre. De az ösztöndíjból se.
Tehát ki értene egyet azzal hogy ne legyen államilag fizetett tandíj, hanem az egyetemisták fizessék meg saját tandíjukat.
Szerintem egyáltalán nem sok az a tandíj, amit jelenleg ki kell fizetni a szakok nagy részén.
Olyan 150-300 ezerig terjednek nagyjából a képzési díjak, eltekintve pár kirívó esettől. Ha ezt elosztjátok 6 hónapra, akkor kijön havi 25, 50 ezer forint. tekintve azt, hogy sokan nem jutnak kollégiumba és kénytelenek albérletben élni, de még a kolisoknak is venni kell enni, inni, élni, akkor eljutunk oda, hogy egy olyan diák, aki nem a szülővárosában vagy annak vonzáskörzetében tanul, simán kifizet ennyit.
Ezt az összeget simán rá lehet áldozni a tandíjra is, és akkor a kedves gyerek, nem akar majd az ország másik végébe menni tanulni, hanem bejár a megyeszékhelyre, marad Budapesten, egyszóval otthon lakik a szüleivel. Nem kerül többe mint a középiskolás évei alatt.
Azonban sajnos így is vannak olyanok, akik messze laknak, magas a tandíj, csak egy helyen oktatják stb. Na ők miattuk viszont igenis fontos, hogy maradjon államilag támogatott képzés is, mert azért az nem etikus, hogy valaki csak azért ne tanulhasson mert szegény.
Kérdező: az egyetemisták igenis megfizetik részben a tandíjukat, mert ha dolgoznak, akkor azután adóznak, ha megvesznek egy szelet csokit a boltban, azután is fizetik az adót. Később mikor munkába áll, szintén a keresete felét befizeti kapásból adóként, járulékként, míg élete végére ér, bőven visszafizeti a képzése díját. Mivel az állam pedig az adókból él, így nyilván ezekből fizeti a támogatást is.
13:25 Nehogy megsajnáljalak a 14-16 órás "munkáddal" és szerinted más mennyit dolgozik? Tipikus munkaundoros egyetemista.
ugye azt nem felejtetted el, hogy emellett iskolába jár, és tanul is?:D látom, neked a tanulás kimaradt az életedből.
Remélem, azt tudod, hogy ha el lenne törölve az államilag finanszírozott képzés, akkor pont a fent említett állatfajtának adnál életteret, ugyanis az egyetem, továbbtanulás csak pénzbeli kiváltság lenne, mint az őskorban. Esetleg vehetne fel a gyerek 18 évesen diákhitelt a nyakába, aminél rengeteget kell visszafizetni, és megindulhatna többmilliós adóssággal az életbe, úgy, hogy még se kutyája, se macskája, családról, lakásról, gyerekről ne is beszéljünk. Ha ilyen jövőt szánsz a kölyköknek, akkor csak gratulálni tudok.
Egyébként nekem apám alkesz, anyám keveset keres, én 3 évig dolgoztam vállalkozóként (18-21 éves koromig), majd úgy döntöttem, hogy továbbtanulok. Már egy éve tanulok a felvételire, természetesen egy garasom sincs, ami van is, azt a lakáshitel törlesztésébe kell belenyöszörögnöm. Tehát akkor szerinted mondjak le az eddigi terveimről, és rohadjak meg ott, ahol vagyok? miután én is elég rendesen ki lettem fingatva 3 év alatt, és megszámlálhatatlanul sok pénzt dobtam be a közösbe, amiből jópár félév kijött volna.
Kedves kérdező! Akkor legközelebb, ha mondjuk fájni fog a fogad, tömd be magadnak. Ha fájdalomcsillapítóra lesz szükséged, akkor méricskéld ki magadnak a megfelelő anyagokat hozzá. Vagy ha netalántán begyullad a vakbeled, akkor műtsd meg magad. Ha ezeket megcsinálod és nem halsz meg, vagy nem érzel fájdalmat, akkor veled vagyok, töröljük el az államilag támogatottat!
Addig pedig kérlek, ne általánosíts, mert szerintem meg az összes vállalkozó minimálbérre van bejelentve, de valahogy mégis ott van a Merci a seggük alatt.
Nagy tévedés hogy a vállalkozók minimálbérre vannak bejelentve. A kiállított számla után adóznak.
14:02 A kérdés az volt, hogy ha az egyetemistáknak telik kocsira egzotikus országokba járni nyelvtanulás, szak. gyakorlat, üdülés stb. Akkor etikus-e sírni az államilag támogatott finanszírozásért és ezt igénybe venni.
Amúgy meg többen írták hogy a vállalkozók Mercivel járnak. Nekem nincs Mercim, csak egy Audim. Tehát ez a Mercis vállalkozó rám nem igaz.
"Aki meg azt írta hogy "külföldi gyakorlatra saját pénzen megyek" az a tandíját is tudja kifizetni mert oda az utazás és az "eléldegélés" sem occsó"
Hehe. A nyári gyakorlatomat kifutja egy féléves tanulmányi ösztöndíjam (amiét megdolgoztam!!!!).
A tandíjam 1 millió forint lenne félévente.
Nem, nem tudnám kifizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!