Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Magyar iskolák » Szerintetek sok a tandíj az...

Szerintetek sok a tandíj az egyetemeken?

Figyelt kérdés

Az én meglátásom, hogy a legtöbb egyetemista rendszeres külföldi utakra jár távoli egzotikus országokba. Nyelvtanulás, külföldi gyakorlat, külföldi tanulásnak álcázott üdülés, mindegyik kocsival jár be az egyetemre, márkás ruhák, legújabb csúcstelefon stb. Persze igaz, ezt a szülők fizetik nekik, de akkor meg ne sírjanak hogy sok a tandíj. Ha ezeket ki tudják fizetni, akkor a tandíjat is tudják és ne többek közt az én adómból finanszírozzák ezeknek, a 30 éves korukig, az egyetemen való lébecolásukat.

Azt ne mondja senki, hogy ilyen kevés van, mert ez nem igaz. Olyan egyetemistát meg nagyon keveset ismerek, amelyik dolgozik. Esetleg vmi diákmunkát végeznek, abból meg nem telik ilyesmikre. De az ösztöndíjból se.

Tehát ki értene egyet azzal hogy ne legyen államilag fizetett tandíj, hanem az egyetemisták fizessék meg saját tandíjukat.

2012. jún. 14. 13:05
 111/137 anonim ***** válasza:
reájarakom én a téglát, osztan nem esik le, ahho minek ejnstejn? budos a munka! ezek a mai fiatalok..
2012. jún. 15. 15:12
 112/137 anonim ***** válasza:

Ez a kérdés már rég nem az egyetemistákról szól, hanem arról, hogy mindenki egy sz*r kivéve Te.

Bár te csalsz adót, dolgoztatsz feketén, sírsz azért, hogy hova megy az adód, ami mint tudjuk nem is létezik. Itt éled ki a frusztrációdat a kevésbé szerencsés helyzetűeken, mint pl. a 72 %-os lány.

Nem tartalak sem férfinak, sőt még embernek sem.

Amúgy nyilván ha vállalkozó vagy nem az egész napos maszturbáció a feladatköröd, még ha nem is te végzed közvetlenül a munkát. Viszont, ha ezt csinálnád jól kiforgatnak majd az alkalmazottaid, amit meg is érdemelsz.

És nem hiszem el, hogy van vállalkozásod és azt sem, hogy van barátnőd.

2012. jún. 15. 16:12
 113/137 A kérdező kommentje:

Én nem élem ki senkin a frusztrációimat, a 72%-os lányt tényleg megsajnáltam. Ezért ajánlottam neki a melót. Csak ő megijedt a munkától, de sajnos vezérigazgatói beosztást vagy olyan irodista beosztást nem tudok felajánlani, ahol nem kell semmit dolgozni egész nap, milliós fizetésért. A cégem imagenek jót tett volna egy női sofőr. Mindegy.

Az alkalmazottak nem zsákmányolnak ki, mert max. gázolajjal tudnának, a fogyasztást meg naponta számolom.

Ezenkívül az értelmiségiekkel, többek között az a legnagyobb baj, hogy folyamatosan okoskodnak és véletlenül se fogadják el, ha egy nála valamivel alacsonyabb végzettségű valamihez jobban ért.

2 kocsim egy vasútvonal építésén van kint. Kb. 25 év körüli a friss diplomás építésvezető, (biztosan hatalmas "tapasztalattal" rendelkezik :D ) Na már most neki nem merek ellentmondani még én sem, mert akkor elküldené onnan az autóimat. Kitalálta, hogy egy 4 tengelyes teherautóval egy olyan keskeny töltésen kell végig egyensúlyozni (rakottan, tolatva) ami olyan széles mint a kocsi tengelytávja. Persze a vasútikő töltés laza, így 40 tonnás autó, jobbra-balra csúszkál rajta. Én is, a többi vállalkozó és a sofőrök is megmondták neki, ekkora autó nem fér el rajta. Válasz: "akinek nem tetszik, vigye az autóját a francba" Közölte, ő igenis ért hozzá, mert ő a BME-n szerzett diplomát. Gondoltam, "az. De minek" Addig-addig okoskodott, még a rivális cég autója, leborult a töltésről a vonat elé a sínekre. A vonat éppen hogy meg tudott állni. Igazából örültem is volna neki, ha nem áll meg az ott elhaladó vonat és súlyosabb baleset lesz belőle, mert akkor legalább elővették volna azt a suttyó diplomás majmot, mint felelőst. De ha az én egyik kocsimmal történt volna ez, én még a javítási költséget és a munkából való kiesését is levertem volna azon az okostojás diplomás építésvezetőn.

És hogy a kérdéshez is kommenteljek, ne csak a válaszokhoz, ha megnézzük a reptereket, hány egyetemistát találunk ott, akiket anyu-apu vár kocsival. Vajon ők hova utaznak és állami pénzen tanulnak-e?

2012. jún. 17. 10:38
 114/137 anonim ***** válasza:
100%
Hidd el kérdező, hogy a buszokon jóval több egyetemistát látnál, mint a repülőtereken. De hát aki csak Audival és repülővel utazik, az hogy is látná a "szegényebb" diákokat..
2012. jún. 17. 11:18
 115/137 anonim ***** válasza:
100%
szerintem elég szaftos lebaszást kaptál már, csak el se olvastad őket. legalábbis értelmezni biztosan nem tudtad őket, mert csak a saját igazadat hajtogatod, de érdekes módon még senki nem értett veled egyet.
2012. jún. 17. 13:48
 116/137 A kérdező kommentje:
Azért mert az itt írogató egyetemisták is ilyen mondvacsinált szegények és nem beszélnek maguk ellen. Közben meg már azt sem tudják, mire költsék a szüleik pénzét. Na de dolgozni, az már büdös nekik!
2012. jún. 17. 14:46
 117/137 anonim ***** válasza:
100%

Hozzátenném, hogy én is építőmérnöknek tanulok, így talán az a hozzászólásod érintett meg egyedül kicsit is, ahol egy fiatal diplomás ballépését mesélted el. Tudod nem mindenki lesz nagyképű beképzelt majom. A szüleim mérnökök szintén, bár bőven rangon aluli beosztásokban dolgoznak, mert KÉNYTELENEK voltak elvállalni, hogy valami bevétele legyen a családnak.

Engem világ életemben úgy neveltek, hogy az úton dolgozó 8 osztályt végzett segédmunkás, avagy egy kőműves, esetleg ács egy fikarcnyit sem kevesebb ember, mint én vagyok, vagy leszek diplomával, sőt... ha én nem adom meg nekik tiszteletet, nem veszem figyelembe a tanácsaikat, meglátásukat, akkor ők sem fognak engem tiszteletben tartani soha! Igenis tanulni kell, emberszámba kell őket venni és akkor lehet békességben együtt dolgozni, ennyi. Engem ebben a tudatban és nézetben neveltek és ha egyszer munkát kapok, akkor én így is fogok hozzáállni a dolgokhoz, mert nem én sz*rtam a spanyol viaszt, attól hogy 6 évig TANULTAM valamit egyetemen, az nem jelenti azt, hogy a régen rögzült jól bevált gyakorlati dolgokban is otthon leszek, sőt... Emberből vagyok, az emberek pedig hibáznak, de mivel én abban a szellemben tanulom végig az egyetemet, hogy nem én leszek ettől az atyaúristen, így nagyon is figyelembe fogom venni, amit bölcsebbek, tapasztaltabbak mondanak nekem és mérlegelni fogom azt, nem pedig hajtani a magam hülyeségét! Ettől még hibázhatok, de vállalni fogom érte a következményeket!

Lehet ezt így is csinálni szerintem és úgy is ahogy te gondolod. Viszont elvárnám azt, ahogy én nem nézlek le téged, mert nem rendelkezel diplomával, te se nézzél le engem, mert én szeretnék azzal rendelkezni és olyanokkal foglalkozni, amihez igenis diploma kell!

Köztársasági ösztöndíjas vagyok, ez havi 60 ezer forintot jelent nekem. Segítek itthon a ház fenntartásában, rezsiben a szüleimnek, autóval max úgy járok, ha akkor megyek suliba, amikor anyu reggel dolgozni... Igen, évente egyszer megengedhetek magamnak egy külföldi utazást, és ha minden törne meg szakadna kitudnám fizetni magamnak a tandíjamat is, mivel van ösztöndíjam (ha nem lenne, nem tudnám).

Azzal viszont, hogy nem kell kigarasoskodnom minden félévben 200 ezer forintot, esélyt kaptam arra, hogy félretudjak tenni valamennyi pénzt, hogy amikor majd kikerülök a nagyvilágba, saját lábra akarok állni, akkor legyen mihez nyúlnom, még ha nem is sok pénzről van szó, még is egy alap.

Ha ez neked fáj és sajnálod tőlem az állami támogatást, illetve az ösztöndíjakat, azt én mérhetetlenül sajnálom, de semmin nem fogok változtatni, csak mert te ismeretlenül azt mondod, hogy über gáz vagyok!

Azt is megjegyezném mellékesen, hogy mondjuk te vajon megélnél e, ha nem lennének építéssel foglalkozó vállalatok MÉRNÖKÖKKEL, akiknek szüksége van a te járműveidre!?

2012. jún. 17. 15:23
 118/137 anonim ***** válasza:
100%

Hali, beállok én is a válaszolók sorába, bár az előző (sok-sok) válaszokat nem olvastam.

Az egyetem. Kocsival azért járnak páran, mert a szülők megvették anno a családnak, de ha már van jogsija a gyereknek, hát miért ne használhatná? Amúgy nem ez a többség. Amikor járatritkítás volt, tüntettünk meg hasonlók. Azóta sokszor van, hogy 10-15 ember lemarad a buszról, várnia kell a következőig, mert nem fér fel. Ez van az egyetemi megállóban, tehát az első megállónál teltház tábla már kitehető lenne..

Tanulásnak álcázott üdülés: Azt csinál mindenki amit akar, de nem azért mennek külföldre, mert menőzni akarnak. Hanem mert nem fizetik meg a diplomás munkaerőt. És igenis a többség dolgozik, még minimálbéres diákmunkát is vállalunk, mert a tandíj az nem kevés. És ott vannak az egyéb költségek. Nekem 5 éves (szinte roncs) telefonom van, de nem sajnáltatom magam emiatt, nem úgy mint te. És a nyelvvizsga sem 2 fillér, és ahhoz sokszor jobb az adott országban felkészülni, nem 50órás gyorstalpalón. És nem csak úgy lébecolunk láb lógatva nap mint nap az előadásokon. Az egyetem nem középiskola, amit röhögve elvégzünk. Itt meg kell küzdeni a haladásért többnyire. (Nem a büfészakokra gondolok). Ha peches valaki és kikap egy 5 kredites tárgyra a sz*patós oktatót, akkor sokat veszít, de az ritka, csak azért van ilyen is. SZERINTEM ROSSZ A MEGLÁTÁSOD.

Márkás ruhák: Egyetlen ilyenem sincs. (Talán szégyen, de ez van). Kaphatnék szoc ösztöndíjat, anyagi helyzetemre való tekintettel, de nem kértem... A többiek előtt nem mondom, hogy nincs pénzünk sokszor még alap élelmiszerekre sem, úgysem kíváncsiak rá. Az meg, hogy kinek milyen ruhája van, engem ne érdekel. Nem az ő életüket élem, hanem a sajátomat. Tapasztalat: ha nincs pénzed, legyél kreatív. Amúgy nem egy egyetemista beszélgetéséből hallottam már a buszon, hogy turiba járnak (Pasik is), és nem szégyellik. Szóval lehet, hogy márka van a ruhán, de nem tudod hogy szerezték meg. Bár ez tényleg ritka, de nem minden fény és pompa az egyEtemisták körül, ahogyan te látod. TIPIKUS MAGYAR VAGY, AZ IRIGYSÉG VEZET TÉGED.

GRATULÁLOK.

Üdv: Tessza, 22L

2012. jún. 17. 15:31
 119/137 anonim ***** válasza:
100%

A munkához visszatérve. Dolgoznánk, de hiába a diákirodák, alig tudnak adni munkát, mert sok a jelentkező.

Csak hogy tudd, a műszaki infósoknál (ezt tudom, mert erre járok), rengetegen laptoppal jegyzetelnek, és bár rossz látni, hogy nekem nincs, még nem sajnálom tőlük, hogy nekik van. Aki 26 éves egyetemista, és ott van mondjuk már 6-7 éve, azt nem kell egy kalap alá venni a tanuló hallgatókkal!!!

Alapfogalmakat nem tudsz, tehát nem is jártál egyetemre ugye? Mert akkor tudnád. Szóval nem szólj bele abba, amihez nem értesz. Épp elég kontár van már így is a világban. Ha nincs pénzed tanulj, változtass, vagy ha irigyled a külföldre járókat, menj ki dolgozni.

Egyébként, soha életembe nem voltam nyaralni még, de nem egy ismerősöm minden nyáron több hétre is megy, de tudod jó helyre születtek, én meg nem, ahogy te sem. Csak én nem sajnálom tőlük a jólétet, mint te. Ha nem tetszik valami, változtass. Csoda nem fog történni, te döntesz a sorsod alakulásáról.

Bocs, de hány éves is vagy? Eléggé gyerekes a gondolkodásod ezzel a "ha nekem nem jó, neked se legyen jó" felfogással. Nem csak téged cseszegtet az állam, de attól még nincs jogod arra, hogy te is cseszegtetss másokat.

Nem vagy te (ahogy senki sem) a másiktól... Értsd ahogy akarod.

Megint Tessza voltam, 22L

2012. jún. 17. 15:45
 120/137 A kérdező kommentje:

Én nem sajnálom senkitől a jólétét, csak akkor ne sírjon már a szeme-szája az illetőnek, hogy milyen sok a tandíj és azt fizessék meg az adófizetők helyette.

Persze lehet engem megvetni, hogy kijátszom a kiskapukat az adózásnál (teljesen törvényes módon) ezt csak azért írtam le, mert engem megvet itt az oldalon ezért mindenki, de az állami pénzen tanuló sznobokat, álszegényeket, azt már nem.

Én nem hiszem, hogy ennyi gazdag ember lenne ebbe az országba, de szerintem az a megvetendő, amilyik diák huszonévesen a szüleit pumpolja, kizsákmányolja. A szerencsétlen szülő 3 munkát is vállal vagy éppen hitelt vesz fel, azért hogy az egyetemista kislánykának/kisfiúkának tudja fizetni a luxusigényeit, mint külföldi utak. Szakgyak/nyelvtanulás címszó alatt (mert az az egyetemhez kell, hogy a kisgyerek hónapokat töltsön mondjuk Fidzsin vagy Amerikában. Kocsi, mert anélkül nem lehet az egyetemre járni, meg a discoba se stb.) Vagy mint a rokonom, aki a trópusi esőerdőkből ír esszét, ezért a szülők befizették egy fél millás dél-amerikai dzsungeltúrára. Persze a lakásrezsit nem fizetik, védendő fogyasztói státuszt kaptak, állami pénzen tanul és állandóan panaszkodnak hogy a küszöböt rágják.

De ne csak a reptereken szédelgő rengeteg egyetemistát említsük, az egyik ismim az egyik élményajándék szolgáltató cégnél dolgozik, ahol pl. Ferrari vezetés, műrepülés, ejtőernyős tandemugrás stb-re lehet befizetni. Ő mondta hogy a főbb megrendelőik egyetemisták vagy egyetemista csoportok. Azokból azért meg lehetne nézni, hányan tanulnak állami pénzen. Ilyeneket ki tudnak fizetni, de minél több ilyen mondvacsinált szegény tanul állami pénzen, az állam annál több terhet kell hogy rakjon a dolgozókra vagy a vállalkozókra.

Egy üzlettársam hobbija a sportrepülés. Ő is azt mondta, csak meg kell nézni, hogy pl. a budaörsi vagy a farkashegyi reptéren hány egyetemista űzi a sportrepülés vagy a vitorlázó repülés sportot. Állítása szerint legöbbször diákokkal van tele a reptér és csak egy ppl kisgépvezetői tanfolyam 1,5 millánál kezdődik a vitorlázó vizsga kb. 800ezer.

Hogy csak a búvárkodást ne is említsem. Pl. egy horvátországi vagy vörös tengeri búvárszafarin is sok a magyar huszonéves diák. Nem valószinű hogy ők, hanem a szüleik vajon hogyan kaparták össze rá a lóvét és vajon állami pénzen tanulnak-e. Mert azt nem hiszem hogy azok mind gazdag szülők gyerekei. De az ösztöndíjból se telik rá.

Lehet hogy én nem vagyok olyan trendi mint a legtöbb egyetemi hallgató, mert én több mint 14 éve dolgozom és 2. éve saját cégem van, de én soha nem a szüleimet pumpoltam, hanem megdolgoztam mindenért. Azért meg nyugodtan meg lehet vetni, hogy mennyi órába dolgoztatok embereket (nem rossz pénzért) meg hogy kijátszok bizonyos kiskapukat, de gondoljunk bele, hogy az egyetemista fiatalok sem csinálnak mást, csak fejik az állam tőgyét, azután meg elhúznak külföldre.

33/F

2012. jún. 22. 11:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!