Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egyetértesz azzal, hogy a...

Egyetértesz azzal, hogy a jogászok, állatorvosok, gyógyszerészek ne kapjanak doktori címet?

Figyelt kérdés

... a sima mesterszakos diplomájuk mellé?

Teljesen méltatlan a jelenlegi rendszer

- a többi mesterszakos mérnökkel, közgazdásszal, pszichológussal szemben

- az orvosokkal szemben, akik 6+3 évig tanulnak az orvosi szakvizsgáért

- a valódi azaz doktorált doktorokkal szemben.

A helyes rendszer, ami Németországban is van:

BA/BSc szak: 3-4 év tanulás

MA/MSc azaz mesterszak: 5-6 év tanulás

PhD: 8-10 év tanulás

... az orvos az egyetlen kivétel, akinek nagyon komoly 6+3 éve van.

2017. nov. 18. 09:50
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯
 81/224 A kérdező kommentje:
72% az hogy jön ide, ki mennyit fog keresni?
2017. nov. 19. 17:09
 82/224 anonim ***** válasza:
100%

„Én senkit nem nézek le, és elismerem fent nevezett tudományak nehézségét. Ti fikázzátok (abszolút tudatlanul) a pszichológusokat, bölcsészeket, közgazdászokat...”

Én nem fikáztam senkit (ellentétben veled, akinek mind a Rendőrtiszt Főiskolával, mind a Zrínyivel, mind a szakvizsga nélküli orvosokkal, mind a gyógyszerészekkel, mind a jogászokkal bajod volt...). Tehát aki itt abszolút rosszindulatúan és tudatlanul áll hozzá a kérdéshez, az te vagy. És el sem gondolkodsz a másik érvein, csak ugyanazt hajtogatod, mint egy megakadt lemez. Én kérdeztelek is, hogy milyen objektív módszerrel lehetne lemérni az egyes szakok nehézségét (vagy akár a felelősséget), de arra sem válaszoltál. Innentől meg ne csodálkozz, ha mindenkinek megvan erről a saját véleménye. És úgy néz ki, hogy te vagy az, akinek a véleményével SENKI más nem ért egyet.

„Én annyit mondtam: mesterdiplomára ne járjon “történelmi hagyományként” foglalkozásdoktori cím. Mert félrevezető.”

Rengeteg más és jobb megoldás is lenne, hogy ne legyen félrevezető (pl. az utótaggal való külön értelmező jelölés). Másoknak meg pont az a félrevezető, hogy jön doktor Kotász, a bölcsészettudományok doktora, és az újdonsült ismerős meg megkérdezi tőle, hogy milyen orvos? Ezekről kérdeztem is a véleményed, de nem láttad szükségesnek válaszolni. Innentől nem vagy komolyan vehető.

„Eddig két érvet hoztatok fel:”

Csak kettőt láttal. De volt sokkal több. A múltkor meg azt mondtad, hogy csak a történeti okok, de akkor az már 3, amit te is elismertél. Hogy lett akkor belőle 2? Úgy, hogy megint nem mondasz igazat. És én még felhoztam legalább 5-öt, amiket levegőnek nézel.

De ha tényleg csak ez a a most említett 2 érv lenne, még akkor is: ha a 2 érvet együtt néznéd, hogy felelősség ÉS több tanulás, akkor rájönnél, hogy a többi általad felemlegetett szaknál vagy kevesebbet kell tanulni (bakter, forgalomirányító), vagy a döntéshozatali felelősség kisebb, mert kevesebb a variációs lehetőség (pszichológus), vagy épp több idő van átgondolni a döntést (mérnök). Más egyetemi mesterszakoknál meg se felelősség, se sok tanulás. Akkor nem indokolt megkülönböztetni ezeket egymástól? A kérdés, hogy hol és miért pont ott húzzuk meg a határt. De igazságtalan és inkonzekvens lenne az is, hogy valaki 7 év félgőzzel való tanulással PhD-t szerezhet (pl., hogy a kedvenc példádnál maradjak, a Rendőrtiszti Főiskola elvégzése után a Zrínyin, és így használhatja a doktori címet), mások meg 5-6 év kemény munkával elérték, hogy önállóan dolgozhassanak mint fogorvos vagy állatorvos, esetleg elkezdhessék a szakorvosi, szakjogászi, szakgyógyszerészi képzést, aztán még doktori címet sem kapnak, más meg jóval kevesebb munkára (amire ráadásul több ideje is volt) kapna... Leírtam ezt már vagy 3x, de erre sosem írtál semmit, nem véletlenül.

Én ettől még nem nézem le a vasutasokat sem, mivel az ő munkájuk is fontos, de náluk pl. nem látom indokoltnak a doktori címet, mert kevesebbet kell tanulniuk, még ha felelősségteljes is a szakmájuk.

Futjuk itt a köröket feleslegesen, mert nem is érted, amit írunk, így aztán ellenérvelni sem tudsz, de azért leírod ugyanazt újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra és újra.

2017. nov. 19. 17:13
 83/224 A kérdező kommentje:

Alapvetően ha nem lenne az a historikus helyzet, hogy egyes mesterdiplomák mellé foglalkozásdoktori titulus jár, akkor most azon vitatkozhatnánk, hogy egyáltalán melyik kapjon.

Ti foggal-körömmel védtek egy fennálló helyzetet, különböző tarthatatlan érvekkel alátámasztva (mekkora a felelősség, melyik szak a nehezebb/könnyebb, kinek lesz több a fizetése stb.). E helyett sokkal könnyebb lenne azt mondani, hogy “ez van, ez a helyzet, egyes lobbicsoportok erösebbek a másiknál” – ahogyan fentebb írta valaki. Ez a konkrét tényállás ugyanis.

2017. nov. 19. 17:13
 84/224 A kérdező kommentje:

89% folyamatosan személyeskedsz és olyan dolgokat adsz a számba amiket én nem mondtam. Az én érvrendszerem egyszerű mint a faék:

2 év tanulás = OKJ

3 év = főiskola

5 év = egyetem

10 év = doktori.

Nem mondtam, hogy egyik szak nehezebb vagy könnyebb lenne a másiknál, nem hasonlítgattam semmit semmihez, nem becsméreltem semmilyen szakot és szakmát (egyes vitapartnerekkel ellentétben). Elmondtam egy egyszerű rendszert, és felhívtam a figyelmet egy inkonzekvenciára.

Az összes személyeskedő, nagyképűsködő, becsmérlő megjegyzés a másik (szemmel láthatóan sértett) oldalról jön.

2017. nov. 19. 17:17
 85/224 A kérdező kommentje:
A rendőrtiszti/Zrínyi hasonlat valóban tőlem származik, ez az egy megjegyzés volt, de szintén egy otromba személyeskedésre.
2017. nov. 19. 17:19
 86/224 A kérdező kommentje:
(A Zrínyi egyébként egy másik beszélgetés témája. Azzal csak az a problémám, hogy láttam már Zrínyis doktori dolgozatot... De az egy másik téma, nem tartozik ide. A Zrínyisek doktori hallgatóinak jogosan jár a cím, és ott is lehet nagyon jó dolgozatot írni, ha jó a témavezetőd.)
2017. nov. 19. 17:22
 87/224 anonim ***** válasza:
100%

Nem védi senki, csak leszarjuk egyszerűen.

Arra nem tudsz válaszolni, hogy személyesen bölcsész doktorként miért tartod igazságtalannak rendszert. Neked ebből milyen károd származik, hogy egy jogász kap Dr.-t. Amúgy 5 év után még bojtárkodhat egy csomót, általában elég low fizuért. PhD-sként kétszer annyit keresek projectkiegészítéssel már most, mint a végzett jogász lány lakótársam. Orvosoknál rezidens ugyan ez...

Szóval kell ott még egy komoly gyakorlat is.

Szerintem nekem első kézből van tapasztalatom a szakok nehézségével kapcsolatban, egyetem alatt egy jogász, villamosmérnök, egy orvosis lakótársam mellett egy anglisztikus bölcsész is volt. Nevetséges, hogy ennyi bulika mellett is képes volt kimaxolni 5-ösre mindent tárgyát,40-60 ezer ösztöndíjjal. Antropológus MA se különb, easy módban elvégezte cimborám, csak egy habi témán már nem akart doktorálni.

Szóval bár nem kenyerem leszólni a bölcsész szakokat, mert vannak területek amik nagyon is fontosak. Ugyanakkor itt a legkönnyebb kamu PhD-t szerezni. Ehhez képest a jog ezerszer nagyobb szopó.

2017. nov. 19. 17:25
 88/224 A kérdező kommentje:

“De igazságtalan és inkonzekvens lenne az is, hogy valaki 7 év félgőzzel való tanulással PhD-t szerezhet (pl., hogy a kedvenc példádnál maradjak, a Rendőrtiszti Főiskola elvégzése után a Zrínyin, és így használhatja a doktori címet), mások meg 5-6 év kemény munkával elérték, hogy önállóan dolgozhassanak mint fogorvos vagy állatorvos, esetleg elkezdhessék a szakorvosi, szakjogászi, szakgyógyszerészi képzést, aztán még doktori címet sem kapnak, más meg jóval kevesebb munkára (amire ráadásul több ideje is volt) kapna... Leírtam ezt már vagy 3x, de erre sosem írtál semmit, nem véletlenül.”

Válaszolok itt. Senki ne kapjon komoly munka nélkül se diplomát, se doktori címet sehol. A Te logikád mentén: igazságtalan, hogy egy kutató biológus 10 éven át tanul illetve kutat a doktori címért, esetleg nemzetközi eredményeket lerakva; egy károlis jogászhallgató meg doktori címet kap egy 5 éves mesterdiplomára.

Nyilván hatalmas különbség van diploma és diploma, doktori és doktori között is; de az nincs rendjén, hogy egyes mesterdiplomák jobbról előznek.

2017. nov. 19. 17:26
 89/224 A kérdező kommentje:

“Arra nem tudsz válaszolni, hogy személyesen bölcsész doktorként miért tartod igazságtalannak rendszert. Neked ebből milyen károd származik, hogy egy jogász kap Dr.-t.”

1. Nem vagyok bölcsészdoktor

2. Elmondtam kb. 10x, hogy miért igazságtalan az, hogy egyes szakmákban egy 5 éves egyetemi diplomára adnak olyan titulust, amelyre a legtöbb szakmában 10+ évet kell szívni tudományos kutatással.

3. Nekem ebből semmilyen károm nem származik, de ezt nem is állítottam, illetve nem értem ez egyáltalán hogy vetődik fel?!

2017. nov. 19. 17:29
 90/224 A kérdező kommentje:

“Ugyanakkor itt a legkönnyebb kamu PhD-t szerezni.“

Nem tudom, hol a legkönnyebb kamu PhD-t szerezni, de az vitán felül áll, hogy egy atomfizikai, matemaikai doktori azért bonyolultabb szokott lenni, mint egy nemzetvédelmi vagy testnevelési egyetemi, persze esetenként változik, hogy hol mi az elvárás.

Na de most nem ez a kérdés, hanem, hogy miért kapnak egyes 5 éves egyetemi mesterszakok doktori címet.

Pl. — hogy mondjak egy komoly érvet is — a rendes doktorikon feltétel mindenütt, hogy önálló, releváns kutatási eredményt kell bemutatni. Az egyetemi diplomának ez nem feltétele (a szakdolgozatnak sem), így a doktori színvonal feltételei még elvileg sem állhatnak fent.

2017. nov. 19. 17:35
❮❮ ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!