Egyetértesz azzal, hogy a jogászok, állatorvosok, gyógyszerészek ne kapjanak doktori címet?
... a sima mesterszakos diplomájuk mellé?
Teljesen méltatlan a jelenlegi rendszer
- a többi mesterszakos mérnökkel, közgazdásszal, pszichológussal szemben
- az orvosokkal szemben, akik 6+3 évig tanulnak az orvosi szakvizsgáért
- a valódi azaz doktorált doktorokkal szemben.
A helyes rendszer, ami Németországban is van:
BA/BSc szak: 3-4 év tanulás
MA/MSc azaz mesterszak: 5-6 év tanulás
PhD: 8-10 év tanulás
... az orvos az egyetlen kivétel, akinek nagyon komoly 6+3 éve van.
Szerintem aki nem írhat fel gyógyszert, az ne kapjon dr-t.
Addig kb életmódbeli tanácsadás.
A kicsit komolyabb mentális problémáknál már 50-50% a gyógyszerek fontossága, a pszichoterápia mellett.
A pszichológiai study-k nagyrésze meg komolytalan, még az fMRI tanulmányok is nagyrészt megismételhetetlenek. Kb ennyit is ér tudományos szinten. Ezt fMRI kísérletes munkát végzők mondták és elhiszem.
Az építész gépész érv jogos, bár a gépészt lehet csinálni BSc-vel is, és nem közvetlen a felelősség. Ha jól tudom építőmérnök statikust is. Ott is kb osztott felelősség van általában.
Azért egy gyógyszerkészítmény kiadása azonnali halált okozhat, és sok a hibalehetőség.
A gyógyszerész sem írhat fel gyógyszert. A lelki tanácsadást meg nem becsülném alá, pl. a paciens öngyilkos lesz csak mert nem ismerte fel a pszichológus a suicidális hajlamait. Amúgy tudásban, tanulási volumenben a pszichológust (legalábbis a terapeutát) is megilletné a doktori cím. És az orvosok nagy részének nincs olyan felelőssége, hogy meghaljon a beteg, bár az orvosok címét nem is vitattam.
Az államigazgatási egyetem, jogi egyetem semmilyen komolyabb felelősséggel nem jár, vagy nem komolyabbal mint egy rendőrnyomozó, mentőtiszt, vagy egy banki hiteltanácsadással foglalkozó közgazdász. A felelősség elve alapján maradhat az orvos, pszichológus, esetleg az állatorvos, de kiesik a jogász, államigazgatás. Amúgy orvosnak is csak szakvizsgára adnám.
Ami megoldás lehetne a helyzetre, egyértelműbb titulusok bevezetése, pl nálunk is MD, JD vagy DJur, MDoc vagy ilyesmik.
Persze mindegy, engem nem izgat, csak jelzem hogy a jelenlegi rendszer nem jó. (Németországban dolgozom itt meg pláne nem lenne jó, itt nem is használHATják a jogászok a Dr-t ha nincs phd-jük.)
Csak azt nem értem miért?
Kit érdekel ez rajtad kívül?
Az égvilágon semmi jelentősége nincs. Komolyan nem értem minek kéne felesleges milliókat költeni egy új szabályozásra. Nem hót tökmindegy?
A pszichiáter betegekkel foglalkozik, betegségeket gyógyít.
A pszichológus ezer mással is, egészséges emberekkel, akik bajban vannak, vagy fejlődni szeretnének. Frusztráltak, vagy gond van a házasságukkal stb. stb.
Teljesen más a kettő.
Utolsó: you made my day... hahaha :D
LOL
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!