Mi a bajotok, végzős gimnazisták?
Előrebocsátom, három végzős jó barátnőm van, mindhárom szorgalmas, jó képességű, érdeklődő. Megérdemlik, hogy egyetemen tanulhassanak, és MINIMUM 400 pontjuk lesz.
A 10.000 helyet talán én is kevésnek tartottam volna.
De hadd jöjjön a de meg a viszont.
A gazdasági terület több mint fele, a teljes agrár, a teljes bölcsészettudomány, a ttk nagy része, a műszaki szakok közül is pár és lassan a jogi terület is --->> lehetetlen elhelyezkedni szakmában, csaknem biztos diplomás munkanélküliség, vagy mehetsz 8 általánossal végezhető irodai munkára.
Gagyi, bárki által elvégezhető egyetemek is léteznek; a nevesebbeket meg elvégzik csúszással.
Kb. bárki bejut egyetemre....
Szerintetek ez ellen nem kellene tenni valamit?
igen, én ezt értem, de középfokú végzettségekre vagyok kíváncsi. ki mit ajánl?
egyébként remélem azt tudjátok, hogy ha mindenki hirtelen jelentkezne erre a 10 szakra, akkor kb 3 éven belül meg is lenne itt is a túlképzés?:)
egyszerűen az általad említett 10 szaknak sincs olyan felszívóképessége, mint amennyien szeretnének továbbtanulni, tehát a következő opció, hogy nem tanul tovább. ezesetben mit csináljon?
"ápoló, asztalos, villanyszerelő, műkörmös, autószerelő".
na, erre fogok most neked reagálni.
középfokú ápolók fizetése nagyon maximum 76ezer ft. a baj ezzel, hogy itt nincs előrelépési lehetőség. nincs ranglétra. ápoló, ápoló.
asztalos: ma? tényleg? hallottál már az ikeáról? sorban zárnak be a vállalkozó asztalosműhelyek, mert nincsenek megrendelések. a pár, ami maradt, azt bőven el tudja látni a jelenlegi piac.
villanyszerelő: apám 30 éve villanyszerelő. nagyon jó munka. egy zizi van: ha itthon maradsz, valszeg egy alkesz feketén dolgozó kisemmizett szakember leszel, valami alvállalkozóval a fejed tetején. másik opció: kimész külföldre, mert bőven kell oda a villanyszerelő, és 3 kilóért dolgozol úgy, hogy havonta 1x látod a családod. szuper gyerekkorom volt.
műkörmös? szerinted nincs túltelítve a szépségipar? minden nőre jut egy műkörmös. tudom, fodrász vagyok.
autószerelő: nem nyilatkozom, erre biztos szükség van. de ki tudja. lány létemre azért nem állnék be autószerelőnek. valami más opció?
beszélhetünk felőlem varrónőről is, de minek, ha tonnaszámra ömlik az arcodba a ruha bármelyik butikban? újat vehetek varrónő helyett.
tudom, tudom. nem csak ennyi van. ottvan még a fogorvossegéd, vagy mi a nyavaja, fogtechnikus, kézműves, tehénpásztor, csillagromboló.
de most kapaszkodjatok meg, nagyon durvát fogok mondani: szinte senki nem talál azonnal állást. senki. meglepett?
nekem több munkahelyem is volt már, legalább 900 önéletrajzot elküldtem. ne haragudjatok gyerekek, de ha diplomával a kezetekbe beadjátok 2 helyre a cv-t, majd várjátok a galambot, valószínűleg nem fog történni semmi. diploma nem jelenti azt sem, hogy nem kell megmászni a ranglétrát. deigen, meg kell. mindenhol. kérdés már csak az, hogy mekkora létrát raksz magad elé.
''A kérdező kommentje:
Na akkor én kérdezem, mik akkor az állítólagos hiányszakmák?''
te normális vagy? eddig azt hangoztattátok, hogy nem kellenek diplomások, mert rengeteg a hiányszakma. arra kértelek, hogy a most feltett kérdésedet válaszold meg. erre te bekérdezed? akkor eddig mégis miért érveltél?
Hiányszakmát kérdeztem, diplomát nem igénylő SZAKMÁT, OKJ-s kétkezi végzettséget....
Mert engem is érdekel pl., hogy legyen majd használható papírom is. :D
Nomeg kíváncsiság is.
De, nagyon is jól tudom, miről beszélek.
Úgy kezelik az emberek az egyetemet, mint az általános iskolát, ahova kell járni. Persze, 20-30% biztos elhivatott.
Nem értitek hogy nincs értelme a túlképzésnek?
Mi kell még hogy megértsétek?
pont ez az, hogy én sem tudok neked ilyet mondani. ezért támogatom azt, hogy ne legyen megnehezítve a felsőoktatás.
nekem 2 szakmám is van, mindkettővel kitörölhetem a seggem. ja nem, bocsi, az egyikkel beállhatok pénztárba. ne haragudj, senkitől sem várhatod el, hogy az egész életét egy pénztárgép mellett töltse el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!