Akit nem vakít éjszaka és ködben (amikor a tompított lenne indokolt) a NAPPALI menetfény, az elárulná nekem, hogy miért bukik meg műszakin minden motor, amiből a hülye gazdája karácsonyfát csinált? :) Jó dolog a nappali menetfény, csak tudni kéne, mikor használatos.
2023. jan. 11. 17:07
82/89 anonim válasza:
#81 a kettőnek semmi köze egymáshoz
2023. jan. 11. 17:37
83/89 anonim válasza:
Éjszaka nappali menetfény?! Azt hogy? Vagyis utólagos beszerelésnél azt mondom, hogy el tudom képzelni. De ma már nem olyan újdonság ez, elég sok autóban gyárilag benne van. Én pl nem tudom önmagában a menetfényt felkapcsolni. Meg azt se tudom megtenni, hogy járó motornál semmi ne világítson. 3 állása van a világításkapcsolómnak:
1. Automatikus: erős megvilágításnál menetfény, gyenge fényviszonyoknál automatikusan tompított.
2. Helyzetjelző fixen. Értelem szerűen ezzel nem közlekedünk, tudomásom szerint a KRESZ szerint tilos is.
3. Fix tompított, ami már gyújtás ráadására világít.
2023. jan. 11. 18:54
84/89 anonim válasza:
#83 Rengeteg autó van, amiben a nappali menetfény csak akkor kapcsol ki, ha felkapcsolod kézzel a tompítottat, tehát akkor van nappali menetfény, amikor egy régebbi autóban semmi fény nem lenne, és simán megteszi sok ember, hogy a tompított felkapcsolása helyett a nappali menetfénnyel megy sötétedés után is.
2023. jan. 11. 19:25
85/89 anonim válasza:
#84 Értem. Ez valóban zavaró figyelmetlenség. Én jobban örülök, hogy az autó kapcsolgatja automatikusan, így biztos nem felejtem el átkapcsolni.
2023. jan. 11. 19:32
86/89 anonim válasza:
Nekem is automatán van. Viszont! Ha gyújtás alatt van az autó, a menetfény automatikusan bekapcsol, akármilyen állásban is van a fényszóró állító. Ha ég a tompított akkor is megy a nappali menetfény, viszont kisebb fényerővel.
2023. jan. 11. 20:45
87/89 anonim válasza:
#86-nak: Jogszabály szerint akkor a Tied szabálytalan? Úgy tudom, ha bármilyen világítás felkapcsol, akkor a nappali menetfénynek nem szabad világítania. Csak érdeklődöm.
2023. jan. 11. 20:55
88/89 anonim válasza:
A 86-osnak ugyanaz a ledes lámpatest látja el a helyzetjelző és a menetfény funkciót. De! Helyzetjelző üzemben dimmelve, azaz sokkal gyengébben világít. Nem szabálytalan, gyárilag ilyen, így kapott típusengedélyt. Az én autóm is ilyen és gyanítom ez nem olyan ritka dolog.
83, 85-ös voltam...
2023. jan. 11. 22:13
89/89 anonim válasza:
#88 És csak az a menetfény lehet ilyen, amelyiken rajta van a helyzetjelző E-jelzése is. Ilyen a jogszabály. Hiába barkácsolnám meg a mostani Osram menetfényemet, hogy helyzetjelző kapcsolására 100% helyett 25% PWM-en menjen, nem fogadnák el a műszakin, még akkor sem, ha ennek a menetfénynek volt gyárilag helyzetjelzős változata is. Annál annyi volt a megkötés, hogy a gyári izzót ki kell venni, mert hátsó helyzetjelző (szimmetrikusan) lehet több, de első csak egy-egy a két oldalon.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!