Elítélendő, hogy 16 évesen gyereket vállaltam?
Félreértés ne essék nem biztatok erre senkit, sőt ellenzem. Nem tanácsolnék senkinek ilyet, ha nem maga döntött így..
Nem mindegy, hogy milyen végzettséged van, de ismerek nem egy olyat aki 1-3 diplomával otthon ül..
Akor ha jól értem, a férjeddel élsz, külön a szülőktől.
Mióta vagytok együtt? Ő is akarta a babát?
Anyummal élünk ugyanis nem terveztem soha, hogy egyedül hagyom. Apám meghalt plusz nem is akart engem csak mikor már megszülettem..Késő volt.
2 éve vagyunk együtt és mivel tervezett baba volt levonható, hogy ő is akarta.
Nem piszkálni szeretnélek, csak egy kis tapasztalatot szeretnék veled megosztani, hogy lásd, mire céloznak itt a többiek. Nekem igazán nincs végzettségem. Olyan rendszerben tanultam, ahol a szakközépiskola már nem ad szakmát, csak érettségit és szakmai orientációt. Piszok mázlista vagyok, hogy így egy könyvesboltba felvettek eladónak, mindennemű gyakorlat és szakirányú végzettség nélkül. Minimálbérre vagyok bejelentve, ennyit is kapok, plusz egyéb juttatásokat, de kb. 100 000 Ft-ot hozok haza. Emellett egyetemen tanulok, a tandíjam (munka miatt nappalis nem lehetek, de a munkám nem hagyhatom ott, ördögi kör) kb. 120 000 Ft/félév. Ha nem lenne a párom, nem biztos, hogy tudnám állni az iskolát. Most vállaltunk be egy babát, augusztusban születik. Gondolom, már rájöttél, hogy nálunk sem az én fizetésem az, ami mérvadó. Így mindent be tudtunk szerezni a babának, sok mindent kapunk is, és már gyűjtögetek csinos kis darabokat későbbre a kislányunknak. De itt jönnek a mocskos anyagiak... Az én fizetésem ki fog esni, de még mindig többet kapok, mint te fogsz, mert 3 éve van munkaviszonyom! Te egy nagyjából 25 000 Ft körüli összeget fogsz kapni, plusz családi. Okés, ez jól hangzik tán, de egy csomag pelenka 4-5000 Ft! Az újszülöttek akár napi 10 db pelust elhasználhatnak. Nézz csak körbe hány darabosak a pelenkák... plusz etetés és öltöztetés. A kiscipők 10 000 Ft-nál kezdődnek, használtat tényleg csak akkor vegyél, ha más nincs, mert ugye azt már más gyerkőc a maga igényeinek megfelelően kitaposta. És nőnek ám, mint a gomba!
Ha letelik a 3 éved, mindenképpen tanulnod kell! 8 általánossal maximum a közterületet tisztítókhoz fognak felvenni, és ki tudja milyen alkalmi munkára.
A munkahelyemen tudják, hogy ugyan nem valami hiper-szuper diplomám lesz (semmi mérnök, vagy vegyész, vagy akármi), de tudják, hogy nem fogok visszamenni, mert azzal, hogy diplomám van, talán nehéz lesz állást találni, de már válogathatok, mert van diplomám, és reméljük, egy nyelvvizsgám. Nem pedig egy érettségi, amivel kitörölhetem a popómat.
Teszem hozzá, nagyon jó és alkalmazható OKJ-s szakmák vannak, amikkel érdemes foglalkozni, érdemes kitanulni, de ezekhez is minimum érettségi kell!
8. válaszoló
Akkor azért anyukád is támogatni fog titeket anyagilag, ha ott laktok nála.
Ő mit szól a babához? 40-50 évesen nem olyan könnyű ám egész éjjel talpon lenni, aztán másnap dolgozni.
Értem én és teljesen igazad van. Nem mondtam, hogy sétagalopp lesz.
Igen, gondolom segíteni fog ha akar, de nem lesz olyan, hogy én kérem valamire amit nem szívesen akar. És az elején ő sem volt oda azért amit csináltunk, de most jobban be van zsongva mint ‘‘én‘‘.
52 évesen úgy érzi ideje, hogy nagymama legyen:)
Szintén 8.! :)
Felénk nagyon sok a diplomás, így igazából elvárás is volt, hogy kezdjek magammal valami ilyesmit. De talán a környék teszi (Budapest és közvetlen környéke), de egyik diplomás ismerősöm sem munkanélküli. Vannak köztük pedagógusok, mérnökemberek, matematikusok, informatikai szakemberek, stb., de mindnek jól fizető és/vagy stabil munkahelye van. (Persze a pedagógustársadalom tudjuk jól, hogy külön kivételt képez) Vannak, akik azt csinálják, amit végeztek, de vannak, akik nem, és bruttó 300 000 Ft fölött keresnek, hiszen olyan helyre is pályázhattak, ahol a felsőfokú végzettség a mérvadó, nem a szakirányú végzettség. És hasonló jókat tudok elmondani az OKJ-s tanfolyamot végzett ismerőseimről.
Szóval, ugyan nem könnyű, elszántság kell hozzá és kitartás, de tény, hogy diplomával könnyebb jól fizető munkát találni, mint 8 általánossal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!