Van itt olyan anyuka aki a 9hónap alatt képtelen volt letenni a cigit?
6hetes babás vagyok,nagyon sokat vártam erre a piciremés már most imádom.Tudom hogy a dohányzás árt neki és leszeretném tenni de egyszerüen képtelen vagyok rá!Rosszul vagyok 2 nap után ha nem nyújthatok rá .Túl régóta dohányzom.Nem vagyok erős dohányos napi 5-6 szál cigi kb.Van itt olyan anyuka aki rendben kihordta a babát és nem lett baja a picinek pedig nem szokott le a cigiről?!Tényleg nyügős volt születése után a baba,tényleg tapasztaltátok hogy nikotin hiánya volt?!
A válaszokat előre is köszönöm!
Én azt nem értem, ha ő írja, hogy dohányzik és 23 hetes, miért írja le ezt a rossz példát? Nem büszke rá mégis afelé tereli, hogy szívhatja nyugodtan, hogy meg lehet úszni! MIÉRT? Miért nem azt írják egymásnak a dohányzó kismamák, hogy tegyük le, próbáljuk meg együtt.
Nem értem, bár a kérdezőnek úgyis csak ezek a válaszok hasznosak, ő nem kér a kioktatásból... akkor mit kér? Netán egy szál cigit?
szia
én nem vagyok terhes még ,te már tervezzük és nem is cigizem, csak a másik oldalról szeretném megvilágítani a témát.
Ugyanis én soha életemben nem cigiztem, viszont úgy nőttem fel,hogy a szüleim igen. Bár anyukám azt mondja a terhesség alatt nem szívott, viszont utána már igen. Ameddig vissza emlékszem mindig is cigiztek. Sokszor ébredtem gyerek koromban is arra, amikor apukám hazajött munkából és rágyújtott a konyhába én a szobába a cigiszagra kelltem fel...
Így utólag, már felnőttként ezért nagyon dühös vagyok rá és mérges, csalódott. Bár ezt soha nem vetettem a szemükre, de így érzek.
Remélem ez erőt ad neked és tényleg eldobod a cigit egy életre!! Sok sikert
a cigaretta igenis nagyon veszélyes a babára. Bár a felnőttekre is káros, vannak, akik szerencsések, és megússzák a különböző komplikációkat. A magzatnál azonban ez nem így van. Bizonyított tény, hogy a dohányzás káros hatással van a terhesség kimenetelére.
A cigarettában több száz kémiai anyag van, a legismertebbek a nikotin és a szén-monoxid.
A nikotin növeli az anyaméh ereinek ellenállását, ezáltal csökkenti a méhizomzat vérátáramlását, így csökkenti a magzati vérkeringést. Ennek eredményeképpen agyi keringészavart és oxigénhiányt okoz.
A szénmonoxid gátolja, hogy a vörösvértestek egyik legfontosabb alkotórésze, a magzati haemoglobin megkösse az oxigént, s így karboxi haemoglobin keletkezik. Ennek az anyagnak a mennyisége - napi két szál cigaretta elszívása esetén - a magzatban 10-15%-kal magasabb, mint az anyában. Azaz ami az anyának meg se kottyan, az a magzatnál már súlyos keringési zavarokat okoz.
Egy szál cigarettából 1 mg nikotin és 10-15 mg szén-monoxid, egy doboz cigarettából 20 mg nikotin és 200-300 mg szén-monoxid kerül a szervezetbe.
A dohányzás legsúlyosabb magzati szövődménye a magzati oxigénhiány, a növekedési elmaradás, a magzati elhalás és a méhlepény leválása.
A magzati elhalás egyik legfőbb oka az anyai dohányzás. Ezenkívül a magzati növekedéselmaradás vagy más néven intra uterin retardáció 21-39%-ban az anyai dohányzásnak tudható be.
A dohányzás nem csak a terhesség alatt okozhat komplikációt, de a születendő gyermek későbbi fejlődésben is zavart okozhat. A magzatban ugyanis a nikotin hatására az idegelemek érése elhúzódik, mert a nikotin kórósan befolyásolja bizonyos receptorok szabályozást. Emiatt a gyermek későbbi fejlődésében viselkedési problémák, figyelemzavar jelentkezhetnek.
Ezenkívül növekedészavar is felléphet, mely akár két-három éves korig sem rendeződik.
A dohányzás okozta tünetcsoport a fetális tobacco syndroma néven ismert. Ezt akkor mondják ki, amikor a gyermek növekedési retardáció jeleit mutatja, s ennek hátterében nem anyai magas vérnyomás betegség vagy egyéb organikus ok van, viszont az anya napi öt szálnál több cigarettát szív, így egyértelműen a cigaretta tehető felelőssé a növekedés elmaradásáért.
Mindezen adatokból egyértelműen látszik, hogy a terhes nők dohányzási tilalma nem túllihegése egy problémának, és igen nagy kockázatot vállal az az anya, aki orvosi tilalom ellenére sem mond le a dohányzás nyújtotta élvezetről.
Hiszen ezzel egyrészt a terhességét veszélyezteti, másrészt a születendő gyermeket károsítja, idegrendszeri problémákat okozva.
Ezért javasolják az orvosok, hogy a dohányzásról való leszokást érdemes már akkor elkezdeni, amikor a gyermekvállalás gondolata megszületik.
Nyilván nagyon nehéz napi egy-két doboz cigarettáról hirtelen lemondani, de ismerve a dohányzás hatásait a magzatra, mindenképpen a minél gyorsabb leszokás javasolt.
Vannak olyan nézetek, mely szerint a cigaretta megvonás okozta feszültség jobban árt a babának, mint a cigaretta. Ez így, ilyen formában természetesen nem igaz, a cigarettáról való leszokás okozta feszültséget ugyanakkor valamilyen módon csökkenteni kell. Erre vannak olyan módszerek, melyek nem gyógyszeresek, tehát nem árthatnak a babának, ilyen a pszichoterápia, a relaxáció, a testmozgás, bizonyos gyógyteák vagy akár a rágógumi használata.
Utolsó!
ezt már egyszer én is bemásoltam neki az elején, le is lettem pontozva.
Én 2 dolgot nem értek továbbra sem:
1. ha tényleg ilyen régóta vártál a gyerekre,akkor miért azzal vagy elfoglalva, hogy NEKED MILYEN ROSSZ LESZ CIGI NÉLKÜL???Miért nem a gyerek az első? Kit érdekel akkor, ha már megfogant, hogy te rosszul vagy? Ennyi a tűrőképességed?Ennyit se bírsz?Mi lesz később? A gyereked egészsége már most sem ér semmit a szemedben
2.ha tudod, hogy káros ( ne is oktassunk ki), akkor ez azt jelenti, hogy szándékosan mérgezed a kicsit.Ehhez csak gratulálni tudok!
Aki leöregezett minket, és szerinte lombikosak a babáink: 27 éves vagyok, és a baba már akkor megfogant, amikor még nem is terveztük.Soha nem próbálkoztunk, soha nem voltunk úgy együtt, hogy hajrá a babáért.Amint kigondoltam, ő meg is fogant.
Én se értem ,miért kell bíztatni a kérdezőt. Ez a dolog büszkeséggel tölt el bárkit is, hogy dohányzik terhesen, és másokat is erre bíztat? Hát, gyönyörű..Mi lennénk az arcátlanok.Nevetséges!Szó nincs arról, hogy tökéletesek vagyunk, és nagy magyar anyák.Mi csak felelősségteljesen gondolkodunk, és mi tényleg mindent megteszünk a piciért.Olyan hihetetlen ez? A cigizés valamilyen formában megbosszulja magát.Nem azon kell felmérni a gyerek egészségét, hogy már x éves, és nem látta a gyerekorvos.Lehetnek hosszú távú következmények.Pl. tanulási nehézség, magas vérnyomás, akármi.De nyilván akkor nektek már eszetekbe se jut, hogy ti tehettek róla.Úgy érzitek megúsztátok, veregessétek vállon magatokat!Én gyerekekkel foglalkoztam nap mint nap.Járt hozzám egy 18 hónapos kisfiú tornázni.Másfél évesen még csak gügyögött, nem tudott felállni, egy lépést sem tett meg. Még a mászással is le volt maradva, húzta a lábát maga után.És ami a legdurvább, kicsi létére csikorgatta a fogait egész órán.És mindenen sírt.Anyukája cigizett végig.Kérdezte tőlem ,amiatt van -e. ÁÁÁÁ nem! Nem tudtam neki hazudni.Ne csak szavakban szeresd a gyerekedet, hanem TEGYÉL IS ÉRTE!!!
23:32 mit cigányozol itt?
sajnos én is cigizek, 11 hetes vagyok,(ÉS NEM CIGÁNY) és mindent meg próbálok, h. letegyem, ami mások szerint nagyon könnyű.
de sajnos én lehet kivétel vagyok, mert nekem nem az, és örültem h. valaki föl mer tenni ilyen kérdést, és örültem volna ha valaki értelmes ötlettel áll elő hogyan lehet leszokni, nem pedig lehurrogják az embert.
szerintem minden terhes kismama tudja h. le kéne tenni, valakinek ez könnyebb valakinek meg sajnos nehezebb.és attól még nem felelőtlenek, szívtelek meg stb...szeintem aki nem tudja letenni annak bűntudata is van, legalább is nekem, elég azzal megküzdeni nem pedig a le szóló szavakkal is.
Mégis milyen ötletet vártok!?
Itt nincsenek praktikák... lelkierő kell és akaraterő az egész. Ha kismama vagy és szereted a babád ennek a kettőnek alapból elő kellene jönnie és akkor nem gyújtasz rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!