Az abortuszellenesek miért hiszik, hogy megmondhatják azt, hogy egy nő hogyan rendelkezhet a teste felett?
Ez tipikusan olyan téma, amit józan paraszti ésszel is át lehet látni. Ha egy nő várandós lesz, akkor ő az, aki vállalja a több hónapnyi terhességet. Ő az, aki átmegy a szülés nehézségein, meg az (esetleg) azzal járó depresszión.
Hogy jönnek akkor egyesek ahhoz, hogy megmondják, hogy márpedig egy nőnek kötelessége megszülni azt a gyereket, akit esetleg nem is akart?
Férfiként azt gondolom, hogy a fenti dolgok miatt a nő joga eldönteni, hogy vállaja-e ezt az egészet. Maximum annak a pasinak van köze még a témához, aki teherbe ejtette a nőt, de a végső szó a nő mondja ki az utolsó szót. E két emberen kívül az összes rokon, barát, magzatvédő ki van zárva a témából. Max akkor szólhatnak bele, ha a nő tanácsot kér.
Nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy az abortuszellenesség mögött vallási nézetek húzódnak meg. És aki erősen a terhesség megszakítása ellen van, az lényegében a vallási meggyőződéseit akarja másokra erőltetni.
Ezen kívül van valami egyéb ok?
Várom a válaszokat, hogy megértsem az abortuszellenesek gondolkodását.
Nem gyilkolom meg az embertársamat.
Józan paraszti ész, ennyire egyszerű.
Lévén, hogy az abortusz NEM gyilkosság, így senkit nem gyilkolnak meg...
Józan paraszti ész, ennyire egyszerű.
Az van, hogy az abortusznál nem csak a nő testéről születik döntés, hanem a fejlődő embrióról is. Akik ellenzik az abortuszt, ők általában a fejlődésnek indult embriót védik. Vita tárgyát képezi, hogy mikortól élet az élet. A zigóta, embrió élő sejtek összessége, de önálló életre még képtelen. Az abortuszt ellenzők már a fogantatástól önálló életként tekintenek a "sejtcsomóra". Épp ezért gyilkosságként élik meg az abortuszt. Az abortuszt megengedők inkább a zigótát és az embriót még nem tartják önálló életnek. Egy sejtcsomónak látják a nő testében.
Tehát itt nem az anya teste van fókuszban, hanem a fejlődő új élet.
Nem haragszom meg, a moderátor úr ugyanis nem fogja törölni. Ebben biztos lehetsz. A kérdés nem indulatkeltés miatt íródott ki, hanem azért, hogy ismereteket szerezzek a másik oldal gondolkodásáról (#11-es komment). A tudás viszont nem bűn. Természetesen 1517-ben indexre tették volna ezt a kérdést, Luther könyveihez hasonlóan, de 2023-ban már más időket élünk.
Szia.
"olvasgathattál volna korábbról"
Nincs időm olvasgatni, ugyanis hatalmas lemaradásom van a vizsgáim miatt, örülök ha a gimnáziumi tananyag átismétlésének a végére érek. Gyors válaszok kellenek, mert nincs időm kutatni.
Másrészt ne szabad meg nekem, hogy én milyen módon szerezzek infókat. Ennek csak az lesz a vége, hogy ÉN jelentelek téged, mert kötekedsz a Kérdezővel, ahelyett, hogy ignorálnád a topikot.
16: Nagyjából összefoglaltad, amit én is írtam volna. A szívhangrendelet nálam is kiverte a biztosítékot. Értelmes embernek az abortusz enélkül is elég nagy trauma, akinél meg rendszeres program, mert már a védekezés is meghaladja a képességeit, annak hiába mutogatják.
25: egyetértek. Eltérő, mikortól tekint valaki az embrióra emberi lényként, hiszen az infó (DNS) ugyanúgy megvan benne is, de fizikailag fejletlen. Megjegyzem, egy újszülött is az, anya (gondozó) nélkül életképtelen. Szóval az egyik oldal az anya jogairól szól, a másik az anya vs. gyerek felállást nézi. A keresztény egyházak egy része (pl. katolikus) ezért sem ellenzi bizonyos esetekben az abortuszt. És ezért pápábbak a pápánál a szélsőségesen abortuszellenesek.
És te miért provokatívkodsz?
Abortuszellenes vagyok, sose mondtam meg senkinek, mit csináljon a gyerekével. Sőt, nem is érdekel, csak a sajátom, mert ő az én felelősségem, nem másé.
Ahogy nem megyek senkihez oda, hogy szerintem ne cigizzen, mert káros. Saját tüdeje, saját baja. Nem igazán jó, de mit bánom én, nem az én bajom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!