Hogyan győzzem meg, hogy nem tarthatja meg a babát?
A feleségem teherbeesett védekezés mellett. Nyilván azért védekeztünk, mert tudtuk, hogy nem fér bele már egy baba az életünkbe. Van már három fiunk.
Egyszerűen nem tudjuk vállalni. A három gyerekkel is fizikai és mentális teljesítőképességünk határán táncolunk. Nincs időnk magunkra, egymásra és a gyerekekre sincs annyi, amennyit szeretnénk. Anyagilag sem tudjuk vállalni. Albérletben lakunk, ami már ötünknek is kicsi. Egy kisbabának már tényleg nem lenne hely. Én erőfelett dolgozom, ő otthon babázik évek óta. A legkisebb fiunk most múlt 1,5 éves. Úgy volt, hogy hamarosan visszamegy dolgozni és könnyebb lesz az anyagi helyzetünk. Ebből egy új baba mellett nem lenne semmi.
Idegileg mindketten kivagyunk. Fáradtak vagyunk, befásultak. Néha úgy érzem, már a harmadik is felelőtlenség volt, egy negyedik főleg az lenne.
De ő nem akarja elvetetni. Azt hajtogatja, hogy belehalna lelkileg. Engem hibáztat, mert az én szexuális igényeim nagyobbak és szerinte csak az a biztos védekezés, ha nincs szex. Hiába mondom neki, hogy ez sajnos megesik másokkal is és engem is nagyon elszomorít. De még én szükséges rossznak fogom fel, ő gyilkosságnak. Sajnos az idő telik és nem várhatok arra, hogy majdcsak észhez tér és belátja hogy nem tarthatjuk meg. Mivel, hogyan hassak rá?
Most nem kap 100%-os munkabért. Az a CSED lesz, kvázi szülési szabadság. Egyelőre még nem szült.
Most gyedet kap és táppénzt. Valóban, a kérdés kiírásakor nem számoltam a táppénzzel, mert nem gondoltam rá, hogy a feleségem kijátsza ezt a jogi kiskaput. Akkor én csak a 25 ezer Ft gyessel számoltam, amit 3 hónap múlva fog kapni.
Szóval immár 3 hónapja kb dupla annyi pénzt kap, mint a terhesség előtt. Amikor pedig lejár a gyed, akkor 25 ezerrel kap többet mint terhesség előtt. Azt két hónapig. Majd szülés előtt egy hónappal már csedet, ami a bruttó bére. Plusz a 25 ezer a mostani legkisebbre. És családi négy gyerek után. Na ezeket én nem számoltam így végig anno, valóban ezt a feleségem jobban tudja.
Egyébként az óvoda/bölcsöde mitől olyan nagy kiadás? Az étkezés három gyereknél is ingyenes. Az oviban mást nem kell fizetni, a bölcsibe napi térítési díj valóban van. Ez napi maximum 500 Ft, de nekünk egyébként kevesebb lenne jövedelem alapján. De mindenképp havi 10 ezer alatt.
A közlekedés pont annyi lenne, mint most. A bérlet nem drágább akkor sem , ha az ember egy gyereket visz, meg akkor sem ha hármat. A feleségemnek ez egyébként havi 3500 Ft, a gyerekeknek ingyenes.
A kérdező abban a helyzetben volt, hogy vagy hétvégi apuka lesz, ami nem akart lenni, vagy beletörődik abba, hogy lesz egy 4. gyerek. Utóbbi mellett döntött és most próbálja magának igazolni, hogy miért. Ezzel nincs is gond, családilag előrébb jutnak így, mint ha egész nap azokon a "rohadt nőkön" morogna, akik ATM-nek nézik a férjüket. Akik nem értenek vele egyet, az ő szempontjából hiába mondják a magukét, meggyőzni nem fogják, legfeljebb magukat veregethetik vállon, hogy milyen jól megmondták annak a "baleknak".
Megjegyzem, a szüleim annak idején azt mondták, hogy a többedik - egészséges - gyereknél már nem az anyagiak a fő korlátozó, hanem az idő, energia és az idegek, szóval az emberi rész. Pedig akkor még kanyarban sem voltak a mostani "csak szaporodjál már" adókedvezmények és hasonlók. Az emberi rész pedig a gyereknevelés közben derül ki, hogy mennyire van meg és nagyon sok múlik a gyerek(ek) természetén. Ők 4. "ráadás" babának kifogtak egy égetni való rosszcsontot, de megoldották, felnevelték őt is. Valószínűleg többre viszi az életben, mint én, akit leraktak valahova és ott is maradt ;).
A gyerek után járó juttatásokat, kedvezményeket stb. nálunk is én tudom jobban, nem a férjem :). Ehhez jön még az, ha valaki anyás-gyerekes körökben mozog már mióta, mert ott terjednek az infók. Például az, hogy ha jön a következő baba, lehet táppénzt kapni a GYES mellé úgy, hogy az anya fizikailag nem is megy vissza dolgozni. Az egy másik történet, hogy nekem ezt nem volt képem eljátszani, így is rosszul áll a munkahelyem szénája. Aki szeret egy kicsit kockáztatni, annak a fent felsoroltakon kívül még a babaváró hitelből jöhet össze valamennyi, mert ha jön még gyerek (itt ez megvan), akkor kamatmentes (pontosabban 0,5%-os kamatozású) lesz, ha mondjuk állampapírt vesz belőle, akkor a kamatok az övék. Viszont nagy a kísértés, hogy elköltsék valamire és akkor csak megszívatták magukat, amikor 3 év után el kell kezdeni törleszteni az 50 E Ft-okat. Ja és válásnál, külföldre költözésnél is szívás (hacsak nincs meg a tőke, mert akkor előtörleszthetik).
Kérdező (#251) az én ismeretségemben aki otthon van GYES-en - vagy hasonlón - általában nem vesz bérletet, amikor néha el kell mennie, jobban jár jeggyel.. (persze ez nem szentírás, én is itthonról dolgozom, mégis van bérletem, n.b. kényelmesebb...)
A bölcsöde-óvoda meg akkor szívás, ha nem találsz megfelelő állami helyet megfelelő időn belül... a magánintézmények viszik a pénzt...
Mivel a nagyobbakat minden nap hozza-viszi, így nem csak néha jár el. Bevásárolni is jár több boltba is. Nagyszülőket is látogatunk. Egyéb programokat is csinálnak a gyerekekkel. Hogy lenne olcsóbb jeggyel mint a 3500 Ft-os bérlet?
Bölcsi van állami, ovi is. A magán nyilván drága, de az szóba sem került. Ha így számolnánk, akkor a szülés is 1 millió forint lenne. Így mondta a feleségem, hogy alsó hangon ennyi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!