Császármetszés a baba érdekében?
Tagja vagyok egy magán intézmény Facebook csoportjának, nőgyógyászati műtéten volt ott.
Nagyon sokan szülnek ott, sok anyuka választja a császárt, orvosi indok nélkül.
És mindig ledöbbenek, amikor azt írják ki, hogy a gyerek biztonsága érdekében.
Ez komoly? Tényleg ez lenne biztonságosabb a gyerekre nézve?
Mert ha kiírja őszintén, hogy fél a fájdalomtól, az ismeretlentől, a gátmetszéstől, traumatikus előző szülés, arra azt mondom, megértem. Szülni kemény dolog, próbáltam.
De ezt nem bírom elhinni, hogy a babànak jobb meg biztonságosabb így megszületni.
Mi a véleményetek?
Bizonyos szempontból igen, lehet biztonságosabb, más szempontból kockázatosabb.
Mivel nincs statisztika a császárral született babák szövődményeire, ezért erre nehéz válaszolni. Nem is lehetne, hisz a császárok döntő többsége valamilyen okkal történik, így eleve nagyobb azbesély a szövődményes szülésre, nem lehet így összehasonlítani.
Nekem az első szülés hosszú vajúdás után végül sürgősségi császár lett, nagyon rossz volt látni, hogy zuhan a baba szívhangja, sosem fogom elfelejteni, elvette a természetes szüléstől a kedvem ez az élmény.
Van amikor van indok,de az orvos tojik rá mert nem elég erős indok. Nekem nem akarták azért csinálni mert ez a könnyebb út,pedig nekem az ideggyógyászom ajánlotta, mert ciszta van az agyamban. Végül ezért magánban szültem.
Nem utolsó indok az is ha valaki retteg a szulestol, de a műtéttől meg nem, az anya nyugalma is nagyon fontos. A baba érdeke hogy az anyuka ne legyen a félelemtől egy idegroncs a vége felé.
Abból a szempontból tudom megérteni, hogy ezt tartják biztonságosabbnak a baba számára, hogy a császármetszésnél nincs olyan, hogy oxigénhiányos lesz, elakad a szülőcsatornában, vákuumozni kell, nem lesz a nyakára tekeredett zsinórtól semmi baja, stb, szóval az esetleges komplikációkat megelőzik ezzel.
Ugyanakkor más szempontból meg, főleg a programcsászár, ahol még csak vajúdni se vajúdik a nő a vágás előtt, nem annyira jó a gyereknek, nem tud úgy felkészülni hormonálisan és mindenhogy a megszületésre, a szülőcsatornán való átcsúszás eleve ad neki egy kezdő immunitást a bőrére, meg egy komplikációmentes születés a babának is kisebb stressz (az anyának meg könnyebb felépülés), mint a császár maga.
Alapvetően háborítatlan szülés pártján vagyok, én magam így szültem a gyerekeimet, de azért megértem, ha valaki fél a szülés körüli rengeteg kérdőjeltől, potenciális veszélytől, és ezt megelőzendő választja (ha teheti) a császárt, mert ha így nézed, akkor tényleg kevesebb eséllyel lesznek gondok a gyerek körül. Ha ez ad megnyugvást az anyának, akkor ez ad megnyugvást, tulajdonképpen hosszú távon halál mindegy, hogy születik meg a gyerek, nem ezen múlik semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!