Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Jogos, ha úgy érzem, nem...

Jogos, ha úgy érzem, nem vesznek komolyan, nem tartják tiszteletben az elhatározásom?

Figyelt kérdés

Már mielőtt megszületett a kislányom, elhatároztam, hogy ameddig csak lehet, szoptatni fogom, szilárdan kitartok a döntésem mellett, és mindent meg is teszek azért, hogy így legyen. A család viszont, úgy érzem, megoszlik, van, aki ezt elfogadja, támogatja, de van, aki már bébiételt hoz, ami már 4 hónapos kortól adható. Én megértem teljes mértékben azt, hogy azt szeretnék, mindene meglegyen a kislánynak, meg segíteni akarnak, hogy ne kelljen adott esetben erre költenünk, de folyton kérdezgetik is, mit kóstoltattam már vele. Nem kóstoltattam még vele semmit, csak és kizárólag szopik. És ameddig lehet, ez így is lesz. De úgy érzem, ezt nem értik meg, hiába jelentem ki, és ha meg nemet mondok, lehet, hogy megsértődnek, pedig nem elutasító vagyok, hanem ezt eldöntöttem, mindenki tudja is, és mégis. Mindenféle orvosi javaslat nélkül is azt gondolom, ez a legjobb a babának, nem véletlenül vagyunk úgy megalkotva, hogy emlőből tudjuk táplálni a csemetéinket, és nem véletlenül termelődik a tej sem. A megfelelő immunitást és védelmet így kaphatja meg, nem a mindenféle pempőktől. A kislány pedig nagyon jó evő, szépen gyarapodik, tehát ilyen téren sincs baj. Akkor meg miért?

A másik, hogy főleg ilyen pici korban, nekem hiába írják a bébiételre, hogy 4 hónapos kortól adható, fenntartásaim vannak, elvégre 2-3 év szavatossági idejük van, állítólag mindenféle tartósítószer nélkül. Legyen, rendben, mondjuk, hogy van valami szuper dunsztolási módszerük. De még rá is van írva, hogy glutén-, cukor- és laktózmentes, most akkor mi ebből a tápláló a kicsiknek, és ha áttérünk a rendes ételre, akkor meg mindenféle baja lesz, mert addig ilyen "mindenmentes" kaját tuszkoltunk neki? Ha már áttértünk a rendes kajára, akkor is azt gondolom, azt fogja enni, amit mi, vagy külön főzök neki, legfeljebb azt veszem meg bébiételben, ami egyáltalán nem fordul elő nálunk (pl. sütőtök, ki nem állhatjuk, de attól a kicsi még fog enni).

Ti voltatok hasonló helyzetben? Ha igen, hogyan kezeltétek?

2013. jan. 24. 10:55
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/74 A kérdező kommentje:
Mondom, hogy nem tudnak egyesek olvasva érteni...
2013. jan. 24. 16:39
 42/74 anonim ***** válasza:

Úgy tűnik te sem tudsz értelmezni, már ami ezt az anytejes-hozzátáplálós dolgot illeti. Ok, neked van egy véleményed, de ne meséld már be, hogy ezt a szakemberek is egyöntetűen így gondolják, mert akkor te valamit nagyon benéztél.

Ami meg a problémádat illeti, tehát amiért kiírtad a kérdést, hát meg ne sértődj rajta, de enyhén szólva gyerekes, és nevetséges. Most mit kell azon problémázni, hogy hoztak egy üveg babaételt? Biztosan csak jószívűségből tették, na meg előbb-utóbb csak eljön az ideje, hogy majd olyasmit elkezd enni. Ez egy kedves gesztus volt, te meg hisztérikázól rajta. El lehet tenni, és akkor odaadni neki, amikor szerinted is eljött az ideje. És miért baj, ha megkérdezik a kóstoltatást? Megmondod, hogy még nem, mert úgy érzed, hogy elegendő a tejed, még vársz vele. Ennyi. Nem kell kiakadni, meg vitázni ezen. Az, hogy egyesek másképp gondolják a dolgokat, az meg természetes. Mégis mi lenne a világgal, ha mindenki mindenben egyet értene?

Semmi olyat nem láttam a leírásodban, ami arra utalna, hogy huu de nagyon ellened lennének, meg támadnának emiatt, pusztán kérdezgettek, meg ajándékot hoztak. Nőjj már fel! Ideje lenne...

2013. jan. 24. 17:07
 43/74 anonim ***** válasza:
45%

Imádom ezt a fórumot, akkora szájuk van egyeseknek, még jó, hogy nem más szemébe kell mondani, mi? Miért kell így írni másnak? Nem értelek titeket, lányok. Ne csináljátok már.

A védőnőnek is lesz pár szava? Kit érdekel a védőnő, komolyan. Ha azt tettem volna, amit pl. a miénk tanácsolt, már jól elapadt volna a tejem....

Csak egy jó tanács és vélemény, kedves kérdező:

Vedd be a leszarom tablettát. Megkönnyíted a saját helyzeted. Jó anya vagy, jót teszel a gyerekeddel, boldogan fog felnőni. senkinek de senkinek a véleménye nem számít a párodén kívül. Hidd el. Mindig jön olyan, akinek valami nem tetszik, vagy máshogy csinálná.

Lányom 6 hónapos, most kezdünk kóstolgatni. Szeretném minél tovább szoptatni, ha a Jóisten is úgy akarja. Akár 2-3 éves koráig. Tudod, mit szólnak ehhez itthon? Semmit, mert nem tudják, nem kötöm az orrukra. Én így kezelem. :D

Nem megyek bele anyatej- tápszer, bébiétel- főzött kajavitába. Úgyis tudod majd, mi kell a te gyerekednek.

Sok sikert a neveléséhez!

Üdv, D.

2013. jan. 24. 21:42
 44/74 anonim ***** válasza:
39%
Ha sokáig csak szoptatja a babáját nagy az esélye, hogy vashiányos, és allergiás lesz. Már 4 hónapos kortól ajánlott a hozzátáplálás megkezdése. Ez a kizárólagos szoptatás szinte a gyerek érettségijéig csak trend, semmi más. Orvosi kutatások eredményei alátámasztják, hogy 4 hónapig kell szoptatni a babád, hogy később egészséges legyen, erős legyen az immunrendszere. Nincs baj, ha még szoptatod sokáig, de egészségesebb nem lesz tőle. De mellé kell adni neki tápláló ételeket, és ha a védőnő nem is, a gyerekorvos szólni fog. Talán neki is ellentmondanátok? Egy ORVOSNAK? Bár a kérdező orvosa állítólag támogatja, talán ő a 100ból az egyetlen. Olvassatok, kérdezzetek utána, és ne a szomszéd nénitől... Nem mindig az a jó, amit mi, anyák gondolunk annak.
2013. jan. 24. 22:38
 45/74 anonim ***** válasza:
100%

44-es, na ilyet se hallottam még, amit te írtál. Már a tápszeres babák hozzázáplálását is javasolják 6 hónapos korig kitolni, ez a legújabb ajánlás.

(Két példa az előzőkhöz). Jelenleg 1,5 éves kislányom egy éves koráig jelentéktelen adagokat fogyasztott, csak gyümölcsöt az anyatej mellé, kb 3-4 kanálnyit naponta. Egy évesen rákapott az ízére. Nem volt beteg még soha, nem vérszegény, gyerekorvos, védőnő nem dőlt a kardjába, sőt, a pulmonológusunk is támogatott, mondván, amíg csak anyatejet kap, kevés allergén jut a szervezetébe, ez segíteni fogja a születése után kialakult asztma kinövésében).

BArátnőm 17 hónapos kisfia 16 hónapos koráig azt művelte, amit az én kislányom egy éves koráig. Erős, pirospozsgás, 14 kilós örökmozgó. Az ő ovosuk, védőnőjük sem ejnyebejnyézett).

Hozzátápláláskor nincs mit tenni, a gyerek diktál. Ha nem akar enni, de te erőlteted, azzal csak ártasz.

Kérdező, ne törődj senkivel, csak a babád jelzéseit figyeld, minden jót nektek!

2013. jan. 25. 01:41
 46/74 anonim ***** válasza:
De a kérdező CSAK szoptatni akarja, szó se volt (eddig) kóstoltatásról. Érdekes, épp ma jön hozzánk a védőnő megbeszélni, hogy már adjak neki gyümölcsöt. 3 hónapos!!!
2013. jan. 25. 06:16
 47/74 anonim ***** válasza:
Az legalább már jópont, hogy ennyire jó az önismereted.
2013. jan. 25. 07:22
 48/74 anonim ***** válasza:
Szerintem ezt a kérdést leginkább a babád fogja eldönteni kedves kérdező. Lehet, hogy sokáig kielégítő lesz neki az anyatej, de az is lehet, hogy pár hónap múlva megtorpan a fejlődése és kénytelen leszel hozzátáplálni.
2013. jan. 25. 08:31
 49/74 anonim ***** válasza:
56%

3 hónaposan kóstoltatás.....remek.....:(

Már írtam és csatlakozom azokhoz, akik a 6 hónapig anyatej/tápszer elvet vallják, NÁLUNK a gyerekorvos és a védőnő is!!!!!! Sőt, ahogy írták már többen, akik naprakészek a jelenlegi kutatásokkal és ajánlásokkal: semmi baja nem lesz a gyereknek, ha nem eszik 7 hónaposan 150-200 grammokat....nagy valószínűséggel annyi, hogy nem lesznek felnőtt korában súlyproblémái....5.-én volt 6 hónapos a fiam, kizárólag anyatejes, kóstoltatom, de semmi nem kell neki. Én is aggódtam, de megnyugtatott: a gyerekorvos, a védőnő, a gyerek allergológus-bőrgyógyász-immunológus (ekcémás a fiam, már totál száraz bőrrel született) hogy SEMMI baja nem lesz, sőt, örüljek, hogy szopizik, majd elfogadja, ha nem kell, neki hagyjak ki pár napot, mert csak ártok vele!!! 1 éves koráig 70% anyatej/tápszer a fő tápláléka a gyereknek! Jobb helyeken nem javasolják a korai hozzátáplálást, mert éretlen az emésztőrendszerük még. Persze mindenki azt csinál amit akar, de többet árthat vele, ha a játszótéren ezzel is ki tud tűnni, hogy az én gyerekem 5 hónaposan már töltött káposztát eszik....(sarkítva persze)...mivel úgy tűnik van tejem, amennyi a gyerkőcnek kell, esze ágában sincs kanalazni, tömni meg nem fogom, nem kismalac.

2013. jan. 25. 08:40
 50/74 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem, Ti nem olvastátok a Kérdező kommentjeit? Ő 1 éves koráig KIZÁRÓLAG anyatejjel kívánja etetni a babáját. Nem anyatejjel IS.
2013. jan. 25. 08:50
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!