Baja lehet a gyereknek, ha tápszerezem? Nem szeretném szoptatni.
Meg van csináltatva a mellem, és nem szeretném, ha megereszkedne a szoptatástól. Lehet tápszerrel etetni a kicsit?
Mit gondoltok?
Igen, ez is érdekes kérdés, hogy ki az, aki a saját anyján számon kéri, meddig szoptatta? Engem kb. 2 hónapos koromig. És? Felnőttem? Igen! Egészséges lettem? Igen! Bensőséges volt a kapcsolatom az Anyámmal? IGEN!!! És semmi köze nem volt a szoptatáshoz! Sokkal többet számított az, hogy mellettem volt, szeretett engem, játszott velem, megadott mindent, amire az életben szükségem volt. Csodálatos kapcsolatom volt Anyukámmal, és ezen soha nem tudott változtatni semmi!
Egy másik megközelítés a szoptatásra vonatkozóan: a fanatikusok szajkózzák itt, hogy milyen csodálatos, meg hasonlók. Megtörtént eset:
Múltkor a gyerekrendelőben kisebbségi anyuka ücsörgött. Karján 9 hónap körüli kisfiú, mellette a földön 2 éves és 4 éves gyerkőcök.
A legkisebb ült az ölében, majd gondolt egyet, kivette anyuka mellét, szívott rajta párat, majd anyuka eltette. Ezen felbuzdulva a 2 éves is odament, kipakolt, ivott, visszatette. Anyuka eközben vidáman trécselt a barátnőjével. Szerintem észre sem vette igazán, mi történik körülötte. Ez nektek bensőséges, meg gyönyörű? Ne általánosítsatok már!
Én sohasem bírtam az emberi testnedvekkel való hogy is mondjam dolgokat.
Szóval én az ondótól is undorodtam, a saját tejemtől is.
A szexet sem szerettem igazán.
Szoptatni sem akartam.
A gyereket pedig szeretem, méghozzá nagyon.
Nálunk a nők nem szoptattak, nem volt divat.
Hát nézd, az én számomra az, hogy valaki odafigyel arra, mikor vállal gyereket, szerintem nem egészen ugyanaz, mint amikor a már meglévő gyerekét vonja meg valami különösen fontostól... Egyébként privátban én sem minden fogamzásgátlási módot pártolok, részben vallási, részben egészségügyi okokból. De ez más téma.
És már megint szélsőségekbe estünk szerintem, mindannyian. Lehet, hogy helytelen, hogy "mi" csak nehezen tudjuk elképzelni, hogy a kérdező ezt az egy dolgot leszámítva tökéletes anya lesz majd, de "ti" meg úgy próbáljátok beállítani a másik csapatot, mintha mi tökéletesek lennénk vagy ezt hirdetnénk magunkról. Szó sincs egyikről se.
Szerintem a többség csak abbéli aggodalmának szeretne hangot adni, hogy a gyerek egészségének védelme nem biztos, hogy minden körülmények között egy lapon említhető a saját kinézetünkkel. És igen, nem teljesen egyértelmű a helyzet: a szoptatás nem garancia semmire; sok mindentől függ, ki mennyire lesz később egészséges mind fizikailag, mind testileg; ki milyen viszonyban lesz a saját anyjával stb. És mindenkinek másmilyen mértékben számít a saját külseje is, ez is oké.
De, ha valaki a gyerekvállalásra készülve, vagy legkésőbb akkor, amikor odaér, nem gondolkodik el a KOCKÁZATOKON, az ESÉLYEKEN, az már talán nem olyan jó. És, ez privát vélemény, de szerintem nemcsak saját magáért kellene aggódnia egy nőnek, nemcsak a mellváltozás kockázatán kellene agyalnia - én azt gondolom, hogy elég hamar rá kellene ébrednie, hogy a kettő dolog közül melyik van előrébb. És többé már nem kérdés a kérdés. (Vagy legalábbis a szülést követően néhány hónapig nem az lesz a legfőbb gond.)
Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy a kérdező már most ilyen "rossz" ember lenne, mert igaz, egyikünk se ismeri. De pont az, hogy feltette ide a kérdését és úgy, ahogy és ráadásul mindenféle alaposabb magyarázat nélkül, néhányunknak ilyen gondolatokat juttatott eszébe. (Egyesek stílusa megint hagyott kívánnivalót maga után, de ez már nem újdonság.) A lényeg talán akkor is az, hogy esetleg szükség lenne a kérdés kicsit alaposabb átgondolására, mert nem biztos, hogy a kérdező annyira jó úton jár.
És még annyit, én magam általában ilyen "mélypszichológiai" stílusban szoktam írni és gondolkodni, merthogy mindennek van egy ilyen vetülete IS és engem ez is érdekel. Aki nem tud vagy akar így tenni, ne tegye - de ne mondja már rá azt, hogy hülyeség. Ez is egy elgondolás és nem rosszabb vagy jobb, mint másé.
Az esemény utáni tablettát, a spirált és az abortuszt. Az utóbbi mondjuk már nem fogamzásgátlás, de az eredménye ugyanaz.
Az óvszert és a megszakított közösülést igen.
A sima tablettát viszont nem, de azt eüs okból.
Téged kóstolt meg vagy a saját tejét? Nem mindegy. :D
Egyébként a saját tejet azért "éri meg" megkóstolni, mert így később tudhatod, milyen, ha megromlott. (Jó, mondjuk enélkül is lehet tudni azért.:) Meg én mondjuk kíváncsi voltam rá. Sőt, még a férjem is, szintén kíváncsiságból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!