Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Baja lehet a gyereknek, ha...

Baja lehet a gyereknek, ha tápszerezem? Nem szeretném szoptatni.

Figyelt kérdés

Meg van csináltatva a mellem, és nem szeretném, ha megereszkedne a szoptatástól. Lehet tápszerrel etetni a kicsit?

Mit gondoltok?

2011. aug. 21. 19:52
 71/108 anonim ***** válasza:
32%
Nos én csodálok mindenkit,aki a szoptatást csodának és egy gyönyörűséges dolognak éli meg.Én nem tudtam.Nem a mellem miatti félelemből,hanem úgy alapból kellemetlennek és undorítónak tartottam (nem magát a szoptatást,hanem a csöpögő tejet,a melltartó betéteket,és szoptatós melltartókat)
2011. aug. 25. 07:38
 72/108 anonim ***** válasza:
71%

(fili)

Erről vsz. nem te tehetsz hanem a környezet a neveltetés.

Vagy a hormonok amik azt a bizonyos anyai érzést nem továbbították az agynak. A fennmaradási ösztön nem lépett fel ahogy a tudomány mondja. Mert képzeld ezt el ha így gondolkodtak volna anyáink évszázadokkal ezelőtt, nem alakult volna ki az emberiség ha szülő anyák így éreztek volna. Nem tudom, hogy nem alakul ki most néhány nőnél az úgynevezett anyai ösztön. A világ legtermészetesebb és legcsodálatosabb dolga, hogy lehet undorító.

Te legalább bevallod és meggyőződésem, hogy nem tehetsz róla.

Az ilyen esetekben mélyebben kell kutakodni.

2011. aug. 25. 08:22
 73/108 anonim ***** válasza:
100%
Édesanyám 1,5 éves koromig szoptatott,úgyhogy én sem értem miért érzem,éreztem ezt.Kilakult nálam az anyai ösztön teljesen ,imádom a gyerekemet,az életemet adnám érte,ő a mindenem,csak a szoptatás az ami egyszerűen kiváltja belőlem ezt a negatív érzést.Szégyellem magam is miatta,de nem tudok mit csinálni :(
2011. aug. 25. 08:34
 74/108 xStefix ***** válasza:
76%

Ácsi.

Az, hogy valaki valamilyen "mély-pszichológiai" okból utasítja el a szoptatást, (véleményem szerint) más megítélés alá kell hogy essen, mintha valaki csakcsupán kényelemből, önzésből vagy alakféltésből teszi ugyanezt!

Félreértés ne essék, én magam eléggé ősanya vagyok :), de simán el tudom képzelni, hogy valakit az élete folyamán olyan hatások érnek, ami maitt később idegenkedik a szoptatás gondolatától. Ez nemcsak fizikális (szexuális) erőszak lehet, hanem egy sor más dolog is: folyamatos ártó lelki hatások, negatív családi légkör, rossz nevelési módszer, testkép-zavarok (lásd anorexia és társai) és kismillió pszichés kórkép (depresszió, fóbiák stb.).

Azzal egyetértek, hogy a hozzáállásnak oka van és szerintem maga a szoptatás elutasítása abnormális dolog. (Nem olyan értelemben, hogy aki így érez, az hülye, hanem úgy, hogy nem ez ma a norma, nem ez a tipikus, a gyakori.) Sem társadalmi (közvélemény), sem egészségügyi, sem evolucionista-természeti szempontból nincs rendben, ha valaki ilyesmit érez.

A nő egész egyszerűen úgy lett kitalálva, hogy szoptatni tudjon - és kelljen is neki, mert ez a legjobb az utódjának. És aki ezt önnön fenntartásai ellenére mégsem teszi, az végső soron a Természet törvényei ellen "vét". Nem(csak) a többi "fajtársát" háborítja fel, nem(csak) a gyermeke egészségét teszi kockára stb., hanem tulajdonképpen szembemegy a Természettel. És szerintem ez nagyon nem jó. (Lásd más egyéb modern civilizációs emberiség-problémánk... ugyanez, csak pepitában.)

De, nem biztos, hogy mindig csakis önmaga tehet valaki arról, hogy kialakul benne ez az ellenérzés.

Sőt, továbbmegyek, számomra nem is az a legnagyobb gond ebben, ha valakinek fenntartásai vannak a szoptaással szemben - hanem az, ha az illető (bár tudja, de) nem tesz semmit, hogy ezen változtasson!

Szóval kedves egyik kommentelő: hidd el, hogy a többség nem azokat kritizálja most, akik érzik, tudják, hogy valami nincs rendben velük. És esetleg próbálnak is tenni valamit ellene. Hanem azokat, akik otthon elüldögélve megelégszenek azzal, hogy "ez van, én ilyen vagyok és senki kedvéért nem fogok megváltozni".

Az ember sokkal többet tud elérni, mint amit hisz magáról - csak akarnia kell.

Én azokat az embereket tartom a legtöbbre, akik nekiállnak megküzdeni a "lehetetlennel".

2011. aug. 25. 13:55
 75/108 anonim ***** válasza:
87%

Nekem kicsit sok kezd lenni, hogy ilyen szinten erkölcsi kérdést csinálnak egyesek ebből az egészből.

Mielőtt a tápszerezők szekértolójának nyilvánítanának, azelőtt leírom: a gyerekemet 20 hónapig szoptattam, és csak azért hagytam abba, mert teherbe estem a másodikkal, megváltozott a tejem íze, a fiam magától állt le. Remélem, a második gyereket ennél tovább tudom szoptatni.

Viszont a kérdezőre nem hinném, hogy a leírtak alapján ennyire "fújni" kellene, legalábbis ha magamból indulok ki. Mennyit lehet róla tudni? Annyit csak, hogy nincs gyereke, de szeretne. Megcsináltatta a melleit, amiket félt és ezért kérdéses, hogy szoptatni akarja. Hát nem tudom...Amíg még nekem sem volt gyerekem, nekem is voltak nagy elméleteim, hogy mit hogyan csinálok. Amikor megszületett a fiam, akkor jöttem rá, hogy ezeknek egy jó része hülyeség, sőt rossza a babára nézve. Pl. nem igazán értettem, hogy miért kell "minden nyikkanásra felkapkodnia síró gyereket". Aztán megértettem. Talán a kérdezőnek is a szoptatás lesz a természetes, amikor megszületik a gyereke.

A másik, hogy félti a melleit. Hát basszus, megszenvedett értük. (Nem mintha lett volna plasztikai műtétem, de állítólag nem piskóta dolog.) Én is megszenvedtem a testemért, mégha más értelembe, nekem is sok rossz érzésem volt emiatt a teherbeesés előtt. De akkor talán én sem vagyok anya, nem érdemlem meg a gyerekeimet, ki kéne venni a méhemet, meg nem tudom milyen átkokat szokott még szórni a Szent Anyák Kórusa, amikor valakiben akár kétség is merül fel arra nézve, hogy kövesse az általuk fennen hirdetett esz,éket.

A kérdezőben meg kétségek vannak az egész felől, gondolom azért tette fel a kérdést. Ha talán valami normális, barátságos stílusban leírjátok, Ti, a babátok mit kaptatok a szoptatástól, akkor a kérdező is lehet, hogy meggyőzhető lenne. Mindegy, igazából egy jó kis anyázásnál nincs jobb dolog a világon, mindig klassz megjátszani az erkölcsileg felsőbbrendűt, "mélypszichológiai szempontból" ez is teljesen érthető.

Akinek nem inge nem vegye magára!

(xStefiX, ne haragudj, de ez a Természet törvényei ellen "vét"-dolog nekem kicsit szúrja a szememet. Most akkor, azok a nők, akik egy, vagy két gyereket vállalnak, de közben nemi életet élnek fogamzásgátlás mellett, azok is "vétenek"? A női test nem úgy van megalkotva, hogy életének termékeny szakasza folyamán csak 1-2 utódot tudjon kihordani.)

2011. aug. 25. 16:35
 76/108 anonim ***** válasza:
31%

Maximálisan egyetértek az utolsó válaszolóval, végre egy normális ember!!!!!!!!!!!!!!!! Mintha csak az én gondolataimat írta volna le!! Nekem is voltak ellenérzéseim a szoptatással kapcsolatban, és még terhesen mondtam is a barátnőimnek, hogy én nagyon félek ettől ez egésztől, és ez az egész dolog nekem annyira magától értetődő, mint a feddhetetlen erkölcsű és magaviseletű anyáknak. Ennek ellenére, én is szoptattam a gyerkmekemet, és kudarcként éltem meg, amikor 8 hónap után elapadt a tejem, és bántam, hogy nem szoptathatom tovább. Pedig soha nem a szoptatás volt az anyaságom csúcspontja, sőt, kijelenthetem, hogy nem szerettem szoptatni, de ennek ellenére megtettem a gyermekemért.

Nem tudom, hogy akik ilyen fennhangon kardoskodnak a szoptatás mellett, vajon minden szempontból tökéletes anyák? Lehet, hogy ezen kívül számos-számtalan hibát követnek el (de nekik mindenre mentség, hogy szoptattak), és lehet, hogy a kérdező minden más szempon tból tökéletes anya lenne. Nem is értem, hogy képzelik egyesek, hogy ilyen minősíthetetlen stílusban kritizálnak másokat, és honnan veszik az erkölcsi felhatalmazást erre vonatkozóan.

2011. aug. 25. 16:55
 77/108 anonim ***** válasza:
72 válasz, lassan csúcsot döntünk!
2011. aug. 25. 19:49
 78/108 anonim ***** válasza:
21%
Nemrég a HBO-n volt egy dokumentumfilm. Egy kísélretről szólt, a játékoson nem tudták, hogy kísérlet, azt hitték élesben megy. Nagyon megrázott, azóta sem tudom kiverni a fejemből. A lényege a következő: egy kb 30 kérdésből álló vetélkedő, ahol az egyik játékos kérdez, a másik válaszol. Ha a válaszadó játékos rosszul válaszol, akkor a kérdező megrázza árammal, egy kar meghúzásával (valójában nem történt meg, mivel a válaszadó játékos volt a "beépített ember", tehát nem kapott valójában áramütést, de rendkívül fájdalmasan kiabált, és kérte, hogy hagyják abba. Ha mind a 30 kérdésen "átesik", akkor nyernek 1 millió eurót. Ha a kérdező megáll (pl. mert embertársát nem akarja tovább kínozni), akkor nem nyernek semmit. 100 kísérleti alanyból összesen 8 ember döntött úgy, hogy megáll. Szerintem itt az erkölcsi magaslatban álló anyukák is ugyanilyenek. Fikáznak, a sárga földig lehordanak valakit, mindennek elmondják, mert feltett egy kérdést, ami foglalkoztatja. Hát érdekes....
2011. aug. 25. 20:22
 79/108 anonim ***** válasza:
22%

Még annyit hozzáfűznék, hogy az is a jó anyaság része, hogy valaki jól akar kinézni. Pl engem irigyelt a többi gyerek, mert anyám fiatalos, vagány, laza és csinos volt. Mondták többször, hogy ilyen anyára vágynak. Jó az, ha egy gyerek büszke is lehet az anyjára.

Persze szoptatni is nagyon jó, de ez a hittérítés és felsőbbrendű kritizálás már sok. Ilyen stílusban nem fogtok meggyőzni senkit, mert az jön le, hogy mindenki, aki itt szoptat, az okoskodó, gonosz, rosszindulatú -> egy banya. Ilyen nem akar lenni senki.

2011. aug. 25. 21:02
 80/108 anonim ***** válasza:
29%

"-Anya, miért nem szoptattál, mikor baba voltam?

-Mert nekem a saját kinézetem fontosabb volt, mint te."

Hát nekem soha nem jutna eszembe (vagy nem volna képem) ilyet kérdezni az anyámtól, mert lehet, hogy csak 3 hónapig szoptatott, de imádott, mindent megtett értünk, rengeteget foglalkozott velünk, nagyon jó anya volt, a mai napig is az, és ezért én tisztelem, szeretem.

Különben is kit foglalkoztat, hogy szoptatta-e az anyja vagy nem...?

2011. aug. 25. 21:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!