Mit lehet elvárni egy 11 éves lánytól?
Kedves KÉrdező!
Rettenetesen nehéz lehet Nektek. MIndenkinek(talán az anyuka kivételével, bár az ő verzióját csak másodkézből ismerjük, tehát én távol tartom magam az itélkezéstől vele kapcsolatba is). Neked, az apukájának és a Kislánynak is.
Azok alapjn, amit írsz, a viselkedése, érzelmi intelligenciája sajnos egy 3- 4 éves kisgyerek szintján van. Mert az érzelmeket, indulatokat is tanulni kell(bár ezt biztosan tudod ha sok pszochológiát tanultál:) ).
Ebből kiindulva első körben azt tanácsolnám, hogy ne 11 évesként kezeld őt. Mert a biológiai életkora enni, de az érzelmi- szociális az kábé ovodás szinten van:( Itt lehetne beszélni az okoról, de nektek most minál gyorsabb megoldásra van szükség. Bár azért a "Tűzoltás" mellett érdemes lenne végigzongorázni tételesen az őt körülvevő felnőttek mintáit, hátha sokat meríthetnétek abból, amit eddig nem egészen jól csinálta(to)k.
A 3- 4 éves gyerekek éppen tanulják azt, hogy fel tudják ismerni, meg tudják fogalmazni a problémáikat, érzelmeiket, indulataikat, és ezeket kezelni tudják(pl. a csikizéses esetetek: egy 3- 4 éves jó mókának tartja, mert még nem tudja felmérni, milyen fájdalmat is okozhat, valamint a fájdalom miatti hirtelen felfüggesztés haragot kelt benne, hiszen vége szakad egy olyan dolognak, amit ő élvez...).
Ilyenkor hasznos lehet, ha megfogalmazzátok helyette, kimondjátok helyette amit érez, és segítetek az indulatait, erzelmeit levezetni, megfogalmazni. MIvel ő érzelmi, indulatkezelési téren még nagyon kisgyerek(konyhanyelven a "hüllőagya" könnyen átveszi az irányítást a racionális agya felett), azt gondolom, hogy az ő szintjjén kéne megpróbálni elkezdeni kezelni a problémát, és szépen lassan talán sikerülne eljutni a biológiai életkorának megfelelő szintre.
Van egy nagyon jó könyv, ami nagyon- nagyon hasznos a gyerekekkel való hatékony kommunikációban, jó mankó lehet Nektek is:
Ha megvenni nem tudod, de érdekel, írj privit.
Kedves Utolsó!
Ezt már megrendeltem:), hallottam, hogy nagyon jó könyv! Igen valami ilyesmi lehet a gond, csak nehéz, attól félünk, hogy több módszer is sikeres lenne, ha csak velünk lenne, de ugyan ennyi időt tőlt egy olyan szülővel, aki mellett idáig jutott! Mi próbálunk következetesen kialakítani egy szabályrendszert, ami az én elvárásom, mert eddig úgy látom nem igazán volt (ez a párom hibája is maximálisan, nem akarom védeni), hogy tudja minek kell megfeleni és ha valamit tesz mi a következménye, mind pozitív, mind negatív irányban! Minden beszélgetést úgy kezdünk, hogy tudnia kell, szeretjük, és azt akarjuk értékes szerethető ember válljon belőle! De mi csak azt tudjuk elmondani, hogy mi kell ehhez, neki kell tenni érte, hogy más is úgy szeresse mint, és hogy minket ne bántson, meg, mert ha csúnyán viselkedik, az nekünk is nagyon fáj! Próbálunk "gyerekesebbek" lenni! Van hogy a kutyánkkal ugrálok, mintha Ő beszélne hozzá, hogy hajrá, hajrá, és sikerult eddig egyszer, de aztán 2x, 3x nem jött be, mert Ő ugye már önállónak és felnőttnek látja magát, ezért nem szabad a szobáját sem takarítani! És tény, hogy normálisan is keződik iylenkor levállás, azt meg nem szabad gátolni, de szabályoknak akkor is kell lenni, és tisztelni akkor is kell minket, ugyanakkor teljesen igazad van, nincs egy 11 éves gyerek érzelmi szintjén, és más kérdés, hgy értelmileg van-e ott, hiszen egy év alatt amikor mindig megkérjük, csukott szájjal egyen, már megtanulhatta volna, de ez egy két kiragadott dolog, sajnos minden naposak a konfliktusok:(! Nagyon nehéz mind a hármunknak ez így igaz! DE tartom ahhoz magam, ha feladom, és nem fogja valaki azzal egzecíroztatni, hogy fürödjön, meg egyen szépen, meg nem lehet így játcani, akkor az sem lesz aki ezredszer is nekiáll a társasoknak, pedig tudja hisztis vége lesz (muszály szoknia, nem nyerhet mindig egy gyereket erre is szocializálni kell!!) és más majd örül, hogy nem kell neki főzni, elég neki egy kis mirelit krumpli vagy virsli! Mivel állandóan beteg tőlem iylesmit nem kap, van husi, zöldség gyümölcs, levesek, rendes főzött melegételek! Ismerkedik velük! Sajnos inkább kevesebb sikerrel, de nem adtam fel!!! azért avgyok itt! Külön köszönöm a használható válaszokat!!! És hogy egy-ketten megértettétek mi a helyzet!!!
23as vagyok még egyszer:).
Bár kisgyerekekről, csecsemőkről szól elsősorban ez a könyv: Okosan nevelni tudni kell; nagyon jól és érthetően leírja hogyan mködünk vélt vagy valós stresszhelyzetben, leírja hogyan működik a stressz- válasz rendszerünk, azaz miért viselkednek a gyerekek úgy, ahogy bizonyos helyzetekben. Esetleg ezt is érdemes lenne olvasnod, tanácsokat nem fogsz kapni(én egyébként ezért szeretem, mert nem osztogat tuti tippeket), de megértheted, hogyan működnek a lány ösztönei. És ha ezeket érted, akkor esetleg könnyebben tudnál vele együtt élni, terelgetni:).
Csak egy rüvid idézet a könyvből:
"Ha a "szomorkodó" gyerekmek életében valaki, aki elismeri fájdalmát, és vigasztalást nyújt neki, a gyereknek melesz minden lehetősége arra, hogy érzelmileg stabil felnőtté váljon. A szörnyű agyi kémiai változásoknak, amelyek a gyermek későbbi életében az ellenséges viselkedés útjára terelnék, nem kell feltétlenül bekövetkezniük. A bánat testi szintű enyhítése opioidok és oxitocin felszabadulásához vezet, és gátolja a "toxikus", káros kémiai folyamatokat. EZért nagyon fontos, hogy a gyerek szerető odafigyelésben részesüljön.(...)
Néha nem könnyű szeretni egy gyereket. Lehet, hogy ön belemerevedett a negatív hozzáállásba: a gyermek dühíti vagy ellenséget lát benne. Nem fog szeretetet érezni a gyermek iránt ha azok a bizonyos kötődésveyületek nem aktivizálódnak kellő mértékben az agyában, amikor együtt van vele.(...) Szülőként rengeteg időt tölt el gyermeke érzelmi szabályozásával. Ne feledje, hogy önnek is szüksége van érzelmi feltöltődésre! (...) "
(Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell)
Kedves Kérdező!
Nagyon sajnálom a jelenlegi helyzetedet!
Én úgy látom, hogy te felkészülten vágtál bele ebbe a kapcsolatba. Te is részese szerettél volna lenni ennek a kis családnak a kislánnyal együtt. Vannak olyanok, akik gyermekes emberrel nem is kezdenek, vagy, ha igen a gyermekkel nem foglalkoznak. Sajnos az igyekezetednek nincs eredménye, mivel szerintem az anya mindent megenged a kislánynak, nem akar konfrontálódni és hallgatni a hisztit, vagy esetleg korlátozni, nevelni. Neki egyszerűbb a félkész ételt elé rakni, amit persze a többi viselkedéssel együtt megszokott, mert ez nagyon kényelmes.
Nálatok más a helyzet, legalább te szeretnél rendszert teremteni, jó irányba terelni, fejleszteni. (étkezés, higénia, rendszeresség) De szerintem az anyjától csak azt hallja, hogy rád nem kell hallgatni, ezért is lehet ilyen elutasító. A párodnak már régen át kellett volna venni az irányítást, csak gondolom férfi létére nem jön neki zsigerből a gyermeknevelés és ő is ráhagyta egy idő után.
Szerintem ebben az esetben radikálisnak kell lenni, mutasd meg, hogy te vagy a felnőtt és a nagyobb jó érdekében vezess be szabályokat. Pl: Evésnél, ha nem hajlandó normálisan enni, és figyelmeztetés után is malac módjára eszik, vedd el előle az ételt. Ha nem képes értelmesen kérni, ne csináljátok amire megkér, csak ha normális hangnemben kommunikál. Kiakad amikor takarítás van, ne érdekeljen! Menj be a szobájába kezdj el rendezkedni, egy idő után csak partner lesz és ő is bekapcsolódik. A fürdésre sajnos nem tudok mit mondani, ha átlagos méretű lenne megfognám és bevinném a zuhany alá, egy idő után biztos menni fog magától is. Szerintem, ha megérti, hogy nálatok ez a szabály (mert mellesleg ez a normális)akkor nem azt fogja folytatni,amit az anyjánál művel, remélhetőleg...
Neked csak sok erőt és kitartást kívánok, szerintem egy remek ember vagy, hogy próbálsz valamit tenni érte-értetek. Könyvet olvasol hozzá és itt is tippeket kérsz, a kislányhoz, akitől eddig nem sok pozitívat kaptál, pedig hátat is fordíthattál volna neki. Több ilyen ember kellene mint te!
Mit lehet elvárni egy 11 éves lánytól?
Pl. hogy ne tegye szét a lábait senkinek.
Manapság ez már érdem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!