Mi lehet a baja a kisfamnak - 3 éves?
Már millió szakembernél jártunk, de nem lettünk okosabbak. Legutóbb az autizmus gyanúja merült föl, de aztán ez el lett vetve, mert motiválható, érdeklődő, ha van kedve hozzá, akkor kortársakkal is kezdeményez játékot, érzelmeit kifejezi, van arcmimikája, Stb.stb. stb.
Viszont mozgásfejlődése késett, beszédfejlődése is. 2,5 éves kora után kezdett el 2 szavas mondatokban beszélni. Most nyáron volt 3 éves, és jelenleg mond 3-4 szavas mondatokat is, ha megerőlteti magát.
Viszont a ragozás rossz, inkább csak ragok nélkül teszi egymás mellé a szavakat. Nem beszél E/1-ben, hanem pl. ha kér valamit, azt mondja, hogy "kérsz inni".
A futása, járása furcsa. Amikor fut, majd' elrepül. Koordinálatlan a mozgása, magasabbra emeli a térdét, mint kellene, és a kezeivel is repked, vagy legalábbis furcsán tartja közben. Ezek totál autista tünetek egyébként. Ha örül, megfeszíti a testét, és furcsa hangot ad ki mellé. A mozgása nagyon óvatos, pl. padkára is úgy lép fel, hogy nyújtja a kezét, hogy fogjam meg.
Ha valami nem úgy történik, (és nem azonnal), ahogy ő szeretné, akkor borzalmas hisztit levág. Mindegy neki, hogy itthon vagyunk -e, vagy nagyközönség előtt. Mivel még nem tudja kifejezni magát, az értelmi képességeivel sem vagyok tisztában.
Kérdeztem szakembereket, hogy ki tudná ezt feltérképezni, de azt mondták, hogy ennyi idősen SENKI (?).
Gondoltam a diszfáziára is, de úgy vettem észre, hogy nagyrészt megérti, amit mondok neki, kéréseket is teljesít (ha olyanja van).
Sorolhatnám még napestig a dolgokat.
Szerintetek???
Nekem még az idegrendszeri éretlenség is megfordult a fejemben, ahogy olvasgattam róla, de ez elég homály. Nem tudom, hogy pontosan ez mt is takar.
Jelenleg szenzomotoros tornára járunk, ill. gyp. fejlesztésre. Mnd a 2 helyen foglalkoznak autistákkal is, de az én gyerekemre azt mondják, hogy nem az. De hogy mi a baj, azt nem mondják...
Az egyik helyen egyébként teljesen kezelhetőnek tartják a gyereket, és azt mondják, hogy rendbe jön, a másik helyen meg kevésbé figyel, kevésbé koncentrál. Ott aggodalmasan beszélnek róla.
Másabb, mint a kortársai, az biztos, és hamar észrevehető a különbség, de nem tudom, hogy mi az alapbaj. Mert ha tudnám, akkor specifikusabban lehetne fejlesztni.
Ha valaknek van ötlete, nagyon örülnék!!
Na szép vagyok...Mire odáig jutottam volna, hogy írok, kb. elaludtam, mert a kicsinek meg a fogao jönnek..
Szóval ami késik nem múlik, megírok mindent nagyon szívesen, ha több időm lesz. Most megyünk amúgy ismételt EEG vizsgálatra.
Szia!
Most találtam rá a kérdésedre és érdekelne,hol tartotok.Családon belül érintett vagyok,ezért kérdezem. Ő már kicsit idősebb mint a fiad,de még mindig nem tudni pontosan,mi a baja.Azért is kérdezem,mert próbálom én kideríteni,mi is lehet a probléma. Hogyan zajlik egy napotok? Mennyire közreműködő dolgokban? Beszél?Szobatiszta? Jár közösségbe? És ami még nagyon érdekelne: hogyan viselitek a férjeddel a helyzetet?Nekem ezzel volt a legnehezebb megbirkózni,hogy folyton kérdezgetnek,lekezelőek az emberek.A barátok meg próbáltak úgy tenni,mintha jófejek lennének és ne legyünk emiatt lehgangoltak,mert hát biztos minden oké lesz,de nyilván tudták ők is hogy nem.A fura pillantások,borzasztó volt,de mára megszoktam.
Szia!
Mennyi idős a gyereked? Nálatok milyen autizmusra utaló jelek vannak? Vagy egyáltalán, mi a probléma? Elmesélnéd? Privátban is írhatsz, ha gondolod!
Mi még a kezdeti szakaszban vagyunk, még nem tudjuk, hogy mi lesz, az a köv. pár évben derül ki, így bizakodóak vagyunk. A pszichiáter szerint sanszos, hogy rajta van a spektrumon, de hát ő nem diagnosztizálhat. Már kértem időpontot diagnosztizáló helyre, de még azért is, hogy kapjunk időpontot, jövőhéten kell újra telefonálnom...Ti jártatok szakembereknél? Mit mondtak??
Most nincs előttem a válaszod, de próbálok mindenre válaszolni. Közösségbe még nem járunk, "csak" fejlesztésre, és ott van kiscsoportos foglalkozás is. Az ovit tervezzük, még jó lenne most télen elkezdeni. Félek tőle, és egyben várom is. De biztos, hogy nem aludna még ott, és csak heti pár napot vinném, nála fontos lenne a szoktatás, nem csak úgy "durr bele" módjára otthagyni..
Na de ,igazából ami a gyanúra ad okot:
- sarkos nézése van (olyan, mintha elbambulna, félrenéz elég gyakran) - ez a pszichiáter szerint egyfajta vizuális ingerkeresés, ami az autizmus egyik tünete lehet.
-Leragad dolgoknál, hetekig-hónapokig megállja a helyét egy-egy téma, és egyfolytában erről kell mesélnem. Most pl. a harangokról meg a kastélyokról. Meg sokszor ismételgeti ugyanazokat a mondatokat, oda nem illő helyzetekben.
- Nem nagyon lehet vele beszélgetni, mert csak a "sajátját" fújja.
- Ha nagyon örül, artikulátlan hangot ad ki (pedig ez már a torna hatására nagyrészt leépült, de még mindig megvan).
Ezek azok nagyjából, amik feltűnőbb dolgok.
Meg sok olyan is van, ami pl. az autistákra nem jellemző (pl. megosztja afájdalmát, puszit kér, érdeklődik, stb..), de hát ugye ez egy spektrum, és ez még beleférhet az autizmusba így.
Szóval nem nagyon tudjuk eldönteni, hogy mi van, de mindenképpen másabb, mint a többi gyerek. A hanghordozása is más..
Kíváncsi vagyok, hogy mit fognak mondani a diagnosztiáló helyen..
Amúgy viszonylag együttműködő, de gyakran csinál "műsort " is, ha valami nem tetszik neki. Sokat hisztizik. Ha egyfolytában vele foglalkoznék, akkor nem lenne hiszti, de hát ugye nem lehet a nap 24 órájában csak őt "szórakoztatni" :)
De hogy konkrétat írjak: pl. vannak helyzetek, amiket nem tudok kezelni. A buszon gyakori, hogy elkezd üvölteni és rugdossa az előtte lévő ülés hátulját. És sehogysem tudom erről lebeszélni. Sem kedvesen, sem mérgesen, sem sehogy, már mindent próbáltam. Ilyenkor persze mindenki minket néz, de nekem az a trükköm, hogy nem nézek senkire sem, így ezt sokkal könnyebb elviselni. Beszólásokat még nem nagyon kaptunk, de biztos nem viselném jól. A férjemmel viszonylag jól viseljük a helyzetet, de nem mondom, hogy nincsenek ebből adódóan feszültségek köztünk. Tényleg stressz elvinni egy-egy helyre, mert nem kiszámítható a viselkedése.
Bocsi, ha hosszú és zavaros volt, amit írtam, csak siettem és megpróbáltam mindent leírni. (Közben felébredt a kicsi, és épp rotyog a pelenkájába.. :D)
Írj maGatokról, kíváncsi vagyok!
Szia!
Hogy vagytok,mi van veletek azóta?Hol tartotok?
Ha van még itt valaki.. És másnak is, ha ide téved: a fiam autista, speciális iskolába jár.
Jószívű, humoros, csupalélek, imádom!!
Sokat beszél, de ennek nagyon örülök!
Ép értelmű, viszont a tanulásban lassan halad. De halad. Fejlesztésre továbbra is járunk. Remélem, Ti is jól vagytok: minden kedves válaszoló.
Teljesen nosztalgikus volt végigolvasni a korábbiakat :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!