Mi lehet a baja a kisfamnak - 3 éves?
Már millió szakembernél jártunk, de nem lettünk okosabbak. Legutóbb az autizmus gyanúja merült föl, de aztán ez el lett vetve, mert motiválható, érdeklődő, ha van kedve hozzá, akkor kortársakkal is kezdeményez játékot, érzelmeit kifejezi, van arcmimikája, Stb.stb. stb.
Viszont mozgásfejlődése késett, beszédfejlődése is. 2,5 éves kora után kezdett el 2 szavas mondatokban beszélni. Most nyáron volt 3 éves, és jelenleg mond 3-4 szavas mondatokat is, ha megerőlteti magát.
Viszont a ragozás rossz, inkább csak ragok nélkül teszi egymás mellé a szavakat. Nem beszél E/1-ben, hanem pl. ha kér valamit, azt mondja, hogy "kérsz inni".
A futása, járása furcsa. Amikor fut, majd' elrepül. Koordinálatlan a mozgása, magasabbra emeli a térdét, mint kellene, és a kezeivel is repked, vagy legalábbis furcsán tartja közben. Ezek totál autista tünetek egyébként. Ha örül, megfeszíti a testét, és furcsa hangot ad ki mellé. A mozgása nagyon óvatos, pl. padkára is úgy lép fel, hogy nyújtja a kezét, hogy fogjam meg.
Ha valami nem úgy történik, (és nem azonnal), ahogy ő szeretné, akkor borzalmas hisztit levág. Mindegy neki, hogy itthon vagyunk -e, vagy nagyközönség előtt. Mivel még nem tudja kifejezni magát, az értelmi képességeivel sem vagyok tisztában.
Kérdeztem szakembereket, hogy ki tudná ezt feltérképezni, de azt mondták, hogy ennyi idősen SENKI (?).
Gondoltam a diszfáziára is, de úgy vettem észre, hogy nagyrészt megérti, amit mondok neki, kéréseket is teljesít (ha olyanja van).
Sorolhatnám még napestig a dolgokat.
Szerintetek???
Nekem még az idegrendszeri éretlenség is megfordult a fejemben, ahogy olvasgattam róla, de ez elég homály. Nem tudom, hogy pontosan ez mt is takar.
Jelenleg szenzomotoros tornára járunk, ill. gyp. fejlesztésre. Mnd a 2 helyen foglalkoznak autistákkal is, de az én gyerekemre azt mondják, hogy nem az. De hogy mi a baj, azt nem mondják...
Az egyik helyen egyébként teljesen kezelhetőnek tartják a gyereket, és azt mondják, hogy rendbe jön, a másik helyen meg kevésbé figyel, kevésbé koncentrál. Ott aggodalmasan beszélnek róla.
Másabb, mint a kortársai, az biztos, és hamar észrevehető a különbség, de nem tudom, hogy mi az alapbaj. Mert ha tudnám, akkor specifikusabban lehetne fejlesztni.
Ha valaknek van ötlete, nagyon örülnék!!
2 év 3 hósan
és nem nekem hanem természetesen a fiamnak, bocs az elírásokért :)
Hát nálunk is van a családban a keresztfiamnál.Ő is furán fut,furán megy kifelé teszi a lábait.Neki is problémája volt a finom mozgással,nagyon hirtelen és ha nem kap meg valamit akkor úgy ordít hogy nem vesz levegőt és lilul.Nem beszél csak 1-2 szót.Nála is minden később indult be.
A hiszti mondjuk érthető mert nem tudja kellően magát kifejezni és ő ezt tudja,szerintem ez van a te gyerkőcödnél is.Ami nála segített a bölcsi még csak 5 hónapja járt,de nagyon sokat változott,finomultak a mozgásai,tud szépen simogatni bővült a szókincse is.Valamint jár heti 2x beszéd és mozgás fejlesztőhöz,nála kiderült hogy a beszédközpontnál nem fejlődött ki valami rendesen és ez befolyásolja a mozgást is!Őt nem is engedték fel oviba,mondjuk nem is szobatiszta.De a leírtaid alapján ti jobban álltok!Fel a fejjel!:-)
10.! Hát ez nem semmi! Nagyon ügyes a kisfiad! És a helytelen ragozás miatt kaptatok egy aut. gyanú diagnózist? Ez így önmagában édeskevés hozzá (szerencsére) szerintem.
Mi eléggé le vagyunk maradva nagymozgások terén (is). Pl. csúszdára mászni pár hónapja tanult meg. Felmászott vagy 2x, és azóta is csak a 2. lépcsőfokig megy fel..
A pszichológus valóban nem diagnosztizálhat, erre kínosan ügyelnek is, ezt észrevettem. Aki szerint nem autista, az egy ismerős pszichológus volt.
Közben megpróbálok minden válaszra reagálni :)
Első gyerek, de van kistesója is, aki 1 éves.
Szerintem toxémiás voltam (a szülés előtti nap még 150-es vérnyomással hazaküldtek, miközben előtte pár héttel 4 keresztes volt a vizeletem, és vizesedett a lábam..) A másnapi nst után pedig már indították a szülést-3 héttel korábban. Fájásaim oxitocin mellett is alig voltak, de nem császároztak volna meg ... Aztán 1,5 órán kersztül volt elakadva a szülőcsatornában úgy, hogy a feje már akkor látszott... Akkor meg már nem is lehetett volna császár. Mindeközben leesett a szívhangja és hirtelen megtelt a szülőszoba nővérekkel, plusz még 2 orvossal.. Hogy mi történt akkor valójában , már sosem fogom megtudni. Természetesen a zárón sznte semmi nyoma az egésznek. Az apgar 10-es lett, pedg kapott oxigént és 1 napig megfigyelés alatt volt.
A TSMT torna valóban igéretesnek tűnik (lekopogom), még csak 2 hete csináljuk, de mintha többet beszélne, jobban kifejezné magát. Pl. ma kiment a konyhába, és közölte, hogy "vizet töltök", csak éppen a kupakot nem csavarta le. Meg számtalan hasonlót figyeltünk meg az elmúlt 2 napban.
Nagy lelkesedéssel csináljuk a tornát, pedig elég necces a 20 kilóját takaróban lóbálni. :D
Gondoltunk még beszédindító logopédusra, de ez ügyben még nem kerestünk meg senkit.
A tippet pedig köszi, miszerint "ésszel a fejlesztésekkel". Mindenképpen hagyunk időt neki a fejlesztések után! És a vastag ceruzát is kipróbáljuk.
És igen, a kézfej csontocskái 6-7 éves korban szilárdulnak meg annyira, hogy megfeleően tudja fogni a gyerek az íróeszközt. Tehát ezt nem is erőltetem!
Milyen volt a terhességed? Nem dohányoztál vagy nincs erős dohányos a közeledben? szedtél-e gyógyszert valamiért várandósság alatt?
Milyen volt a szülés? Nem volt elhúzódó a kitolási szak? Kaptál érzéstelenítést? Nem volt a köldök zsinór rátekeredve a nyakára? Nem volt kicsit hipótón a gyerek csecsemőnek? Meddig volt sárga?
Ezek mind fontosak lehetnek egy diagnózisnál.
A nagymozgábani súlyos elmaradás , lehet neuoróligia fejlődési zavar jele. Nem küldtek CT, EEg-re? Mind ez oxigén hiányos állapot következtében alakulhat ki. Sajnos sok mindent tudok a témában.
14.! Mennyi idős a keresztfiad?
A fiam most kezdte volna az ovit, de úgy döntöttünk, hogy még nem visszük, majd csak januártól. Ugyanis a szobatisztasággal hadilábon állunk. Alváshoz kap pelenkát , ill. ha messzebb megyünk, mint a közeli játsztótér.
Nem szól mindig, ha kakálni/pisilni kell, ezért gyakran a gatyába megy az anyag.. De nem mindig. Bízom benne, hogy mire oviba fog kerülni, addig biztosan szobatiszta lesz!
17 vagyok olvastam a szülés történeted: Megmondom mi a baj egyértelműen szülési trauma oxigénhiányos állapot ami a későbbiekben idegrendszeri éretlenséghez vezet. minden tünetetek ezt mutatja.
a TSMT torna nagyon klassz csiánljátok.. nem minden gyerek alkalmas a csoportos fejlesztésre és ilyen kicsiknél az egyéni még sokkal hatásosabb. Nem jár lábujjhegyen?
a fiúk egyébként is később érnek, de ő kb 2 évvel fog késöbb mnidnet mit a többiek,még fejlesztés melelt is. Járj utána, ohgy mi az amit kaphattok és nézz szembe azzal, ohgy ő papíros gyerek lesz.. nevelési tancásadó és tanulási képességeket vizsgáló bizottság SNI-s gyerek... sajnos ez van.
Ismerős mi is hasonlót csináltunk végéig. Keress olyan óvodát,még ha az messzebb is van ahol van kéznél fejlesztő pedagógus és nagyon befogadók a pedagógusok, illetve neki biztosan gyógypedagógusra is szüksége lesz. Addig amíg nem szobatiszta nappalra ne is álmodj a közösségről....
Nem akarlak elkeseríteni de sajnos tapasztalatból írom amit írok, mi is hasonló kálváriát jártunk kisebb oxigénhiányos állapottal a fiammal. Most 8 éves agymozgásiban még mindig nincs helyen,logopédiai fejlesztésre szorul és a beszédjavító első osztály elvégzése után azzal biztatnak,hogy jó eséllyel lesz diszgráfiás, diszlexiás .... mi most itt tartunk....
Hű, de jó, hogy itt vagy!
Nem küldtek ilyen jellegű vizsgálatokra, pedig neurológusnál is jártunk nem egyszer, úgy 1 és 2 éves kora között.
A köldökzsinór úgy tudom, nem volt rátekeredve a nyakára.
Érzéstelenítőt kaptam szülés alatt (eda, és még volt valami más is, csak nem emlékszem a nevére).
Besárgult, de arra nem emlékszem ,hogy mennyi időre. Talán 3-4 nap..
Dohányoztam sajnos, de amint pár hetesen pozitívat teszteletem, azonnal letettem a cigit. A környezetemben pedig senki nem dohányzott a várandósságom alatt.
Egyébként 37. héten 4100 grammal született a fiam.
Ezeknek a körülményeknek pedig nem nagyon tulajdonítanak jelentőséget sehol sem. Vagy legalábbis nekem úgy tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!