Szakember hiperaktívnak diagnosztizálta a kisfiamat, anyukám szerint csak nevelés kérdése, "ki lehet nevelni ezt a mozgékonyságot a gyerekből, nincsen ennek a gyereknek semmi baja, nehogy már pszichológushoz járj vele! ". Mit tegyek?
Sajnos az idősebb korosztály hajlamos erre, hogy a hiperaktivitást, vagy akár a mentális betegségeket ne vegyék komolyan. (Az én anyukám pl. nem hiszi el, hogy létezik olyan, hogy depresszió. :) )
Sajnos ezen nem nagyon lehet segíteni, megmondod neki, hogy tiszteled, de ebbe ne szóljon bele, mert nem ért hozzá. Ha a tünetek stimmelnek, és az orvos is azt mondja, hogy hiperaktív, akkor ez van. Ezt nevelni sajna nem lehet. Sok törődéssel és odafigyeléssel kezelhető, de a kinevelés lehetetlen.
Anyukád meg sajna ilyen marad, illetőleg a korral még rosszabb lesz. Kitartás.
2 oka lehet, vagy nagyon merev és beszűkült gondolkodású, szerintem vidd el magatokkal egy kezelésre. Próbálj újságcikkeket olvastatni vele. Hátha belátja, hogy jé van ilyen. Mert az az igazság, ennek a betegségnek a tünetei és különösen az elnevezése félrevezető.
Vagy pedig tagadásba menekül, mert ez egyszerűbb, mint belátni, hogy valami nincs rendben a gyerekkel (hiszen nyilván nagyon szereti a fiadat és lehet, hogy az aggodalom hozza ezt). Mert ez egy betegség, és biztos vagyok benne, hogy ugyanolyan nehéz egy családnak feldolgozni, a jővőbe látni, mintha rákot diagnosztizáltak volna.
Ez végül is természetes, sokan azt tartják a betegség feldolgozása egy gyászfolyamat, aminek része a tagadás és az eféle magyarázgatás, ha másképp nevelnéd, nem lenne-holott dehogy. Túl kell jutnia ezen.
Ne keseredj el, neki sem lehet könnyű, próbáld megmondani neki, ezzel nem segít és vond be a dolgokba amennyire csak lehet. Mond el mi volt a pszichológusnál, vigyél újságot, tájékoztató füzeteket. és győzd meg együtt kell működnötök a gyerek érdekében.
Igaza van, ki lehet nevelni belőle. De a ygerek megtörése árán! Annak mi értelme lenne? Nekünk könnyebb, d e agyereknek nagyon rossz. Te olyan megoldást keresel, ami a kicsinek is elfogadható.Anyukádat nem lehet meggyőzni. Hallgasd végig, köszönd meg a tanácsát. Mondd, hoyg elgondolkodsz rajta. Tényleg gondolkodj el, hátha valamit tudsz használni belőle. Aztán tedd amit jónak látsz!
Minél jobban elutasítod, annál jobban bizonygatja. Ha meghallgatod, látja, hogy figyelsz, akkor meg fog nyugodni.Hogy tett valamit ő is értetek.
Míg szemben álltok, harcoltok. Állj te ő mellé! Akkor egy oldalon lesztek. Nem kell elfogadn9i mindent! De hallgasd figyelmesen!
Nagyon,nagyon hasznos és segítőkész válaszokat adtatok,köszönöm szépen!
Valóban eleinte én is tagadtam,hogy ez lenne a kisfiammal,aztán pedig mikor beláttam kétségbeestem és a pszichológust arról faggattam,hogy most mi lesz így a kisfiammal,gyakorlatilag még most is jellemez ez a kétségbeesés,nagyon szeretnék felnőtt hiperaktívakkal kapcsolatot felvenni,főként olyanokkal akik a betegség ellenére képesek voltak családot alapítani,helyt állnak a munkájukban,szeretik őket és elfogadják!
Én magam gyermekkoromban nagy szorgalommal nagyon jól tanultam,bár jellemző volt rám,hogy nyugtalan voltam,folyton járt az agyam valamin,ebéd közben kiszaladtam az udvarra futottam pár kört majd visszatértem.Aztán végűl diplomás ember lettem,bár ma is nyugtalan vagyok,de a férjemmel jól kijövünk,elfogad,szeret így,hogy kicsit szétszórt vagyok,ha leteszem a telefonomat valahová akkor nem találom,vagy a pénztárcámat keresem órákig,holott az orrom előtt van,mások szavába vágok,pedig dolgozom magamon.
Igyekszem a jól szervezettséget fegyelemmel elérni :-),átlépni a korlátaimat .
Lehet,hogy nálam is van valami gond?
utolsó szerintem te rosszul értelmezed a hiperaktivitás betegség, mégpedig az agy dopaminátvivő képességének hibája. Az igaz, hogy nem klasszikus betegség, hanem egy állapot.
És sajnos nagyon kell rájuk vigyázni, mert nagyon sokszor nem kamionsofőrnek mennek, hanem Kolumbiába drogcsempésznek..
Mert a dopaminátvivő képesség hiányából fakadóan a legjellemzőbb az, hogy nem látják tetteik következményeit illetve nem képesek mérlegelni. Normális, épeszű ember, soha nem menne mondjuk Bolíviába, megölni az ottani elnököt. Na Tóásó Előd elment és most ott van, ahol nem kéne lennie.
Na persze nem biztos, hogy egy hiperaktív emberből palimadár lesz, de igen valószínű. a legtöbb palimadár hiperaktív. Azt mondta a pszichológus, akik börtönbe ülnek, olyan bűncselekményekért, hogy azt mondod, na ne, ilyen hülye senki nem lehet.-ők a hiperaktívak.
A másik pedig ők csatlakoznak szektákhoz, bandákhoz, mert nagyon fontos a valahova tartozás és, hogy feladataik legyenek. Szinte bármit kérhetsz tőlük, gondolkodás nélkül teljesítik.
Ja és igen, ők azok, akik belépnek a szobába és dől az asztal, mert egyrészt nem tudják végiggondolni, ha nekimegy az asztalnak, az feldől és lerepül minden és összetörik, másrészt nem is tudják koordinálni a mozgásukat, hogy odasétál az asztalhoz, odanyúl és elvesz egy poharat, anélkül, hogy minden feldőlne.
Legalábbis nekünk a pszichológusok így magyarázták.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!