Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » Mi lehet a baja a kisfamnak -...

Mi lehet a baja a kisfamnak - 3 éves?

Figyelt kérdés

Már millió szakembernél jártunk, de nem lettünk okosabbak. Legutóbb az autizmus gyanúja merült föl, de aztán ez el lett vetve, mert motiválható, érdeklődő, ha van kedve hozzá, akkor kortársakkal is kezdeményez játékot, érzelmeit kifejezi, van arcmimikája, Stb.stb. stb.

Viszont mozgásfejlődése késett, beszédfejlődése is. 2,5 éves kora után kezdett el 2 szavas mondatokban beszélni. Most nyáron volt 3 éves, és jelenleg mond 3-4 szavas mondatokat is, ha megerőlteti magát.

Viszont a ragozás rossz, inkább csak ragok nélkül teszi egymás mellé a szavakat. Nem beszél E/1-ben, hanem pl. ha kér valamit, azt mondja, hogy "kérsz inni".

A futása, járása furcsa. Amikor fut, majd' elrepül. Koordinálatlan a mozgása, magasabbra emeli a térdét, mint kellene, és a kezeivel is repked, vagy legalábbis furcsán tartja közben. Ezek totál autista tünetek egyébként. Ha örül, megfeszíti a testét, és furcsa hangot ad ki mellé. A mozgása nagyon óvatos, pl. padkára is úgy lép fel, hogy nyújtja a kezét, hogy fogjam meg.

Ha valami nem úgy történik, (és nem azonnal), ahogy ő szeretné, akkor borzalmas hisztit levág. Mindegy neki, hogy itthon vagyunk -e, vagy nagyközönség előtt. Mivel még nem tudja kifejezni magát, az értelmi képességeivel sem vagyok tisztában.

Kérdeztem szakembereket, hogy ki tudná ezt feltérképezni, de azt mondták, hogy ennyi idősen SENKI (?).

Gondoltam a diszfáziára is, de úgy vettem észre, hogy nagyrészt megérti, amit mondok neki, kéréseket is teljesít (ha olyanja van).

Sorolhatnám még napestig a dolgokat.

Szerintetek???

Nekem még az idegrendszeri éretlenség is megfordult a fejemben, ahogy olvasgattam róla, de ez elég homály. Nem tudom, hogy pontosan ez mt is takar.

Jelenleg szenzomotoros tornára járunk, ill. gyp. fejlesztésre. Mnd a 2 helyen foglalkoznak autistákkal is, de az én gyerekemre azt mondják, hogy nem az. De hogy mi a baj, azt nem mondják...

Az egyik helyen egyébként teljesen kezelhetőnek tartják a gyereket, és azt mondják, hogy rendbe jön, a másik helyen meg kevésbé figyel, kevésbé koncentrál. Ott aggodalmasan beszélnek róla.

Másabb, mint a kortársai, az biztos, és hamar észrevehető a különbség, de nem tudom, hogy mi az alapbaj. Mert ha tudnám, akkor specifikusabban lehetne fejlesztni.

Ha valaknek van ötlete, nagyon örülnék!!

2012. aug. 25. 00:26
1 2 3 4 5 6
 21/57 anonim ***** válasza:
17-19 vagyok amit még megpróbálhattok az egy omega 3 tartalmú étrend-kiegészítő nekünk a pszichológus javasolta: Eskimo szirup vagy Esprigo kapszula formában kapható. 6 hónap szedés után jó tapasztalatok vannak... Nálunk is és azoknál is akiket ismerek és kipróbálták.
2012. aug. 25. 22:28
 22/57 A kérdező kommentje:

19. válaszra:

Nálatok milyenek voltak a szülés körülményei?

Én annyira furcsának tartom, hogy efölött mndig elsiklanak, ha ezt elmesélem, legyen szó bármilyen szakemberről..

Nem hangzik jól a prognózis, de azt mondom: inkább EZ, mint az autizmus. Amíg ebben a hitben éltem, hetekig hasmenésem volt.. Ezzel keltem és feküdtem, semmi másra nem tudtam gondolni, csak hogy ez egy visszafordíthatatlan állapot, ami fogyatékosság, és hogy esélyes, hogy sosem lesz önálló.

Nem tudom, hogy a te diagnózisoddal :D milyen kilátásaink vannak , de ennél már csak jobb lehet, annyira így gondolom.

Fáklyás menet biztosan nem lesz sem az ovi, sem a suli, de az esély az önálló életre... az a legfontosabb hosszútávon.

2012. aug. 25. 22:36
 23/57 anonim ***** válasza:

Nem lesz semmi fáklyás menet folyamatos fejlesztés kell....DE ami a LÉNYEG NEM BETEG és NEM FOGYATÉKOS, csak stimulálni kell az idegrendszert,hogy utolérhesse magát... ez pedig a TSMT-vel a legjobb.

nálunk a szülés rohamos volt, kéjgázzal szültem és a köldökzsinór volt a nyakán ( mindkét fiamnak és csak a naggyal küzdünk) az APGÁR mindkettő jó volt. Kicsit tovább volt sárga, hasfájós volt és nehezen tudtuk bevezetni a szilárd ételeket. Sokáig csak 3 féle ételét és főleg folyékonyat, pépeset evett. Ezért kerültünk olyan logopédushoz aki rágási problémákkal küzdő gyerekekkel foglalkozik. Mai napig felé nagy a bizalom sokszor felhívom ha valami kétségem van....pedig már sajnos nem foglalkozik a fiammal. Csak logopédiai lovastáborban találkozunk.

Egyébként az ilyen gyereknek jó a lovaglás és az úszás is.. de ne úszó tanfolyamra vidd hanem csak hagyd,ohgy maga lubickoljon és egyes hintázós pörgős játékokat iktass ba ( pl mi sokat hajóvontáztunk, vagyis fogtam a lábát és húztam magam után az úszógumiban, karúszóban, vagy pörgettem a vízben.)

2012. aug. 25. 22:43
 24/57 anonim ***** válasza:
14!vagyok idén ment volna oviba,de nem engedték.És ha jól tudom januárban kezdte a bölcsit,de nyáron is járt.Úgy sajnálom,de nem én vagyok az anyja én kerestem neki fejlesztőt is de szerintem ez még így kevés hogy behozza a lemaradást! :-(
2012. aug. 25. 22:49
 25/57 A kérdező kommentje:

Ez is érdekes, ugyanis nálunk is problémák voltak a rágással. Ugyanis nem akart rágni, inkább csak falt. Nagyon mohó volt, így az alaposabb rágást igénylő ételek (keksz, alma) elég későn, 2,5 éves kora után kerültek bevezetésre, mert addigra már oda mertem neki adni ezeket is. Természetesen ezzel a problémával sem foglalkoztak.

És lábujjhegyen járás is szokott lenni.

Ezek mind tipikus tünetek, amiket írtam??

Nálatok is hasonló problémák voltak?

Amúgy ahogy észrevettem, a tünetek között elég sok átfedés van az egyes betegségeket, állapotokat illetően. Pl. diszfázia és az autizmus is hasoló tünetekkel jár, de ezek szerint a születés előtti/körüli oxigénhiányos állapot is.

Nagyon nagy küzdelem volt az ovi/suli?

Hogy élted meg?

2012. aug. 25. 23:48
 26/57 anonim ***** válasza:
Én kérdeztem még rögtön az elején,hogy milyen volt a szülés.Hát olvasva a szüléstörténetet,egyértelműnek látszik,és nem is értem,hogy ezzel eddig miért nem foglalkoztak.Írtam,hogy én is vittem a gyerekemet,mikor 5.5 hósan nem forgott.Az első kérdések között volt a szülés,minden papíron ezzel indítanak,hogy ilyen és ilyen lefolyású volt.Nem tudom,hol laktok,ez nekünk Debrecenben volt az Ibolya utcán.
2012. aug. 26. 07:08
 27/57 A kérdező kommentje:

24! Így is sokat tettél a gyerkőc fejlődéséért! :)

Előbb-utóbb biztos lehozza a lemaradást!

A közösség pedig önmagában is fejlesztő hatású!

Másik válaszra: 3 hete szedi a Vegepa (omega 3,6) nevű készítményt. Nem is gondoltam volna, hogy kb. fél év után lesz észrevehető hatása. Persze ráérünk, kivárjuk :D

2012. aug. 26. 07:54
 28/57 anonim ***** válasza:

az étrendkiegészítőnek is elsőzör pótólnia kell a hiányt, ergo amíg nincsenek feltöltve a ksézletek ful nem tud olyan hatást kiváltani ezért kell idő.

Nálunk a gyereke szempontjából nem volt gond az ovival, sulival. Ő élvezte bár az egyházi poroszos neveleés nem neki való így amikor suliba került súlyos önbizalomhiányban szenvedett. De azért nem gondoltunk az ovi váltásra,mert volt egy-két szívbéli jó barát akik kellettek a lelkének. alapból egy érzékenyebb és nagyon jó lelkű gyereke és az év közbeni közösség váltás jobban megviselte volna mint ez a felmenetel, hogy ovi, elő készítő és suli, úgy hogy nem a barátjával jár egy közösségbe, mert előkészítőbe neki nem kellett mennie.

szóval az ovit ő alapjában szerette, nem ismert mást. de mivel értelmes azért azt leszürte, ohgy ő más nem hívják kapacitálják kézmüveskedni, mert ha azt mnodta most nem akar akkor bizony lemaradt.... stb. pedagógialig azért nekem sok bajom volt ezzel. Rengeteget beszélgettünk óvónénivel, vezetővel. Ők voltak akik kiszúrták nagy mozgásaiban nagyon le van maradva. Nekünk innen kezdődtek 3,5 évesen a kálváriánk. sokat végig jártunk a nev.tan első körben úgy jött ki az oviba felmérni,ohgy a tünetei alapján valszeg félautista, aztán kaptunk hideget meleget.. hiperaktivitástól, Willliemsig mindent. Ha ölni lehetne szemmel már nem élnék,mert nem voltam hajlandó elvinni genetikai vizsgálatra, csak azért hogy legyen egy neg diagnózisunk.

a védőnőm szerint ha mondtam valamit,hogy az nem jó, nem mászik 9,5 hónaposan járt jól van így minden gyerek más, majd utoléri majd csinálja majd eszi....

Szóval az előkészítőben sok dolga akadt vele is a tanítónéniknek... rengeteget kellett biztatni, kapta a lgopédiai fejlesztést, a mozgásterápiát. s most ott tatunk,hogy tudja ő más de nem foglakozunk vele, élvezi,hogy sikerélménye van olyanokat tud és akar amire az oviban azt mnodták nem érdekli és nem is fogja... pl oviban nem volt kedve verselni, énekleni. most izgatottan várja az énekórákat, énekleget, költ, és próbálgatja a furulyáját,mert azt is tanulnak a sport iskolában ahová megy. Tavaly az előkészítőben ő jelentk3ezett az osztályból egyedül versmondó versenyre. Az a gyereke akiről azt gondolta óvó néni,ohgy mivel izgága nem fog kiállni egy verssel. S most az évnyitón is verselni fog leendő elsősként.

nagyon könnyen beilleszkedik, hiányzik neki a legjobb barátja de majd lesz más... sajnálom hogy így elváltak... de ez van.

2012. aug. 26. 10:04
 29/57 anonim ***** válasza:
bocsi 19 voltam:)
2012. aug. 26. 10:04
 30/57 anonim ***** válasza:

Bocsi,hogy itt,de valamiért nem enged neked privátot küldeni. Írtál nekem nemrég,mi jártunk az Ibolyára.Én nagyon szerettem,meg voltam velük elégedve.Nálunk semmi komoly nem volt,"csak" feszes volt.De rengeteg sérült babát láttam,és legtöbbjük szülés közben sérült. Nem is értem,hogy lehet hagyni másfél óráig a szülőcsatornában.Nekem 3/4 óra volt a kitolás,akkor még nem is gondoltam,hogy ez baj (első gyerek,fogalmam nem volt semmiről).A tolófájásra nem dolgoztam rá,ezért tartott eddig,persze a doki se mondta. Háton fekve nem lehetett a lábát a derekánál feljebb emelni olyan 5-6 hós kora körül,de azt sem tudtam,h ez baj. Jártunk a tornára,szépen rendbejött. Most fog oviba menni,szerencsére nincs semmi problémája,okos értelmes kölök:)(számol,énekel,verset mond,hihetetlen memóriája van,és humorérzéke)

Viszont azt mondták,h születéskori oxigénhiány a feszesség oka. Szerintem semmi baja nem volt,mindent időben csinált,mégis mindig úgy vizslatták egyéni és csoportos tornán is,mintha azt keresnék,mi baja lehet.Így sosem voltam nyugodt,mert mindig azt gondoltam,hogy van vmi,amiről nem tudok.

2012. aug. 27. 14:56
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!