Mi lehet a baja a kisfamnak - 3 éves?
Már millió szakembernél jártunk, de nem lettünk okosabbak. Legutóbb az autizmus gyanúja merült föl, de aztán ez el lett vetve, mert motiválható, érdeklődő, ha van kedve hozzá, akkor kortársakkal is kezdeményez játékot, érzelmeit kifejezi, van arcmimikája, Stb.stb. stb.
Viszont mozgásfejlődése késett, beszédfejlődése is. 2,5 éves kora után kezdett el 2 szavas mondatokban beszélni. Most nyáron volt 3 éves, és jelenleg mond 3-4 szavas mondatokat is, ha megerőlteti magát.
Viszont a ragozás rossz, inkább csak ragok nélkül teszi egymás mellé a szavakat. Nem beszél E/1-ben, hanem pl. ha kér valamit, azt mondja, hogy "kérsz inni".
A futása, járása furcsa. Amikor fut, majd' elrepül. Koordinálatlan a mozgása, magasabbra emeli a térdét, mint kellene, és a kezeivel is repked, vagy legalábbis furcsán tartja közben. Ezek totál autista tünetek egyébként. Ha örül, megfeszíti a testét, és furcsa hangot ad ki mellé. A mozgása nagyon óvatos, pl. padkára is úgy lép fel, hogy nyújtja a kezét, hogy fogjam meg.
Ha valami nem úgy történik, (és nem azonnal), ahogy ő szeretné, akkor borzalmas hisztit levág. Mindegy neki, hogy itthon vagyunk -e, vagy nagyközönség előtt. Mivel még nem tudja kifejezni magát, az értelmi képességeivel sem vagyok tisztában.
Kérdeztem szakembereket, hogy ki tudná ezt feltérképezni, de azt mondták, hogy ennyi idősen SENKI (?).
Gondoltam a diszfáziára is, de úgy vettem észre, hogy nagyrészt megérti, amit mondok neki, kéréseket is teljesít (ha olyanja van).
Sorolhatnám még napestig a dolgokat.
Szerintetek???
Nekem még az idegrendszeri éretlenség is megfordult a fejemben, ahogy olvasgattam róla, de ez elég homály. Nem tudom, hogy pontosan ez mt is takar.
Jelenleg szenzomotoros tornára járunk, ill. gyp. fejlesztésre. Mnd a 2 helyen foglalkoznak autistákkal is, de az én gyerekemre azt mondják, hogy nem az. De hogy mi a baj, azt nem mondják...
Az egyik helyen egyébként teljesen kezelhetőnek tartják a gyereket, és azt mondják, hogy rendbe jön, a másik helyen meg kevésbé figyel, kevésbé koncentrál. Ott aggodalmasan beszélnek róla.
Másabb, mint a kortársai, az biztos, és hamar észrevehető a különbség, de nem tudom, hogy mi az alapbaj. Mert ha tudnám, akkor specifikusabban lehetne fejlesztni.
Ha valaknek van ötlete, nagyon örülnék!!
Kedves 17.-19 válaszolóm!
Nektek volt valami a gyerek zárójelentésén feltüntetve?
Nekem sznte semmi, csak annyi szerepelt, hogy
pozitív nst, ftt miatt szülésindítás
kitolás szakban DIP-I deceleratio(k)
és hogy születése után jajj.. hogy is volt (nem találom a zárót) szóval az oxigén és adaptáció szó rémlik, tehát oxigént kapott. Aztán nem mondtak semmit sem, sem a szülés körülményeivel, sem a későbbiekkel kapcsolatosan.
Sőt, a születésindítás előtti flowmwtria vizsgálatról szóló papírt vissza sem adták!!
Amit még szerettem volna írni: az egyik fórumon találtam egy naplót, amit egy anyuka ír, akinek a kisfia 2 órán át volt elakadva a szülőcsatornában. Az ő kisfia halva született, de újraélesztették. A kisfiú most lesz 3 éves, és nagy küzdelmek és fejlesztések után ott tartanak, hogyx a kisfiú meg tud állni egyedül, ill. hason fekve fel tudja emelni a fejét.
Az anyuka előtt le a kalappal!! Létezik vajon, hogy még fél óra, és mi is "így" járunk?
Annyira gusztustalan, hogy sunyin hallgatnak ilyenkor az orvosok...
Másik kérdésre, és bocs, hogy elfelejtettem rá válaszolni eddig-
Nem, nincs olyan, amiben kiemelkedne, ha csak nem a hiszti... :D Szerintem az Aspergert gyanítottad volna, de ez alapján nem gondolom. Ill. érdeklődik az autók, motorok iránt, de hasonló korú fiúk szintén.. :)
Szia!
A Klinikán szültem. Fogadott orvosom nem volt, csak fogadott szülésznőm sajnos... Aki majd' 1,5 óráig azt gondolta, hogy majd kitágít kézzel 3 ujjnyiról, és mindeközben elfelejtett szólni az orvosnak, aki kb. 9 órája, a burokrepesztésnél látott utoljára..
És még fizettünk is neki, mármint a szülésznőnek :(((
Második gyereknél orvost fogadtunk (Dr. Orosz László), aki nagyon lelkiismeretes, figyelmes és körültekintő volt! Igaz, a lányommal sem volt gond, hirtelen törtek rám a fájások otthon, és 1 óra múlva már meg is született a Klinikán. Ég és föld volt a 2 szülés és a 2 gyerek viselkedése is.
Érdekes pl., hogy a fiam majdnem 3 éves volt, amikor először átbújt a mászóalagúton, míg a lányom 7 hónaposan, ahogy először elétettük, egyből átbújt alatta..
Sokkal bátrabb, mozgékonyabb és nem "félős".
Egyébként ezzel kapcsolatosan azt mondta a fejl. pedagógus, hogy az egyensúlyérzékét (is) kell fejleszteni, ugyanis minél jobb az egyensúlyérzéke valakinek, az annál magabiztosabb az életben.
Érdekes! :)
Te kinél szültél és hol?
Üdv!
Azzal, ha később kezd el besélni a gyermek, azzal semmi gond mincs :)
Ha egyéb "baja" nincsen, és értelmes alurkó, akkor nem kell aggódni
Jómagam jelenleg 22 vagyok, és én 3 éves korom előtt szinte meg sem mukkantam
3 és fél - 4 évesen kezdtem el beszélni , 4-et betöltöttem, mikor mondatokat is tudtam már..
5 éves koromra fejlődött ki rendesen a beszédem, de ekkorra már olvasni is tudtam (Bátyám tanított, direkt hangosan olvasott, én meg "ellestem" tőle )
Szóval semmi gond, ha most még csak szavakat mond...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!