Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » ADHDs gyerekek szülei vannak...

ADHDs gyerekek szülei vannak itt? Tudnátok tanácsot adni?

Figyelt kérdés
10 éves az impulzív, hiperaktív ADHDs fiunk. Az apja nem tud a helyzettel mit kezdeni. Tegnap már közölte, hogy ő nem ilyent akart és neki csak túlélés az itthon töltött idő. Ugyanis a fiam hétvégén, szünetben egyszerűen pörög, énekel, beszél folyamatosan. Korán kel, nem lehet tőle pihenni. És már olyan sokszor megbeszéltük, hogy vasárnap ne ébresszen fel, ha ő felkel. De ő unatkozik és amúgy is alig várta, hogy együtt van a család. A férjem nem igazán vette ki a részét a dolgokból itthon. Ő inkább elmenekült a műhelyébe és nem jött haza csak akkor, mikor már valószínűleg aludt a gyerek. Nem játszott vele soha, most is hiába könyörög, hogy társasozzon vele, az apja pattintja, hogy neki vasárnap kell az, hogy ráérősen induljon a nap. De nem érti meg, hogy egy hiper nem direkt csinálja, nem ő kérte a problémát,ő is kapta. Minden családi program, nyaralás, szünet veszekedésbe torkollik, mert ő pihenni akar és aludni,a gyerek viszont nem. Én testileg, lelkileg, idegileg kikészültem. Próbáltam vele megbeszélni, hogy segítsen kicsit itthon, de erre csak azt mondta, neki sem segít senki és verjem meg a gyereket és akkor majd ért a szóból.
2019. dec. 16. 09:11
1 2 3 4 5
 31/47 anonim ***** válasza:
30%

ááácsi ez egy alap félreértés manapság. Mostanában a tekintély szóra az ugrik be az embereknek, hogy " erőszakos falusi paraszt, aki tuti veri a gyereket". De a tekintély verés sőőőőt hangos szó nélkül is elérhető, viszont: az nem ér el tekintélyt ha van egy szituáció pl. gyerek követeli hogy a buszon xy ülésére üljetek le(akkor is ha nincs hely), ilyenkor 2 fajta reagálást látok:

- Szívecském légyszíves, ne hisztizz, nagyon szépen kérlek fogadj szót (eredmény ignorálás, hiszti és végül a gyerek győz)

- már pedig nem oda ülünk mert nincs hely (jobb esetben eleve a gyerek nem irányíthatja a szülőt hogy hova üljenek le, hanem a szülő alapból határozottan,de kedvesen megszabja a határokat és a gyereknek már eleve eszébe sem jut dirigálni)

nem a haverja vagy a gyereknek és nem szinte könyörögni kell neki, ez pedig nem is azt jelenti, hogy egyből pofon és ordibálás... Tisztelt szülők szálljanak le a földre nme minden fekete és fehér van középút is. attól hogy erélyesebben szóltok a gyerekre még nem lesztek rossz szülők csak szimplán szülők lesztek. Nektek kell határt szabni és utat mutatni, mert TI vagytok a FELNŐTTEK.

2019. dec. 20. 15:34
 32/47 anonim ***** válasza:
83%
Ezzel én is egyetértek. Ettől függetlenül elég nagy különbségek vannak egy átlagos és egy ADHD-s gyerek között. Magam és a gyerekem példájából kiindulva: én a szüleimnek, nagyszüleimnek, tanáraimnak mindig szót fogadtam (max. utólag duzzogtam kicsit), mert tudtam, hogy én vagyok a gyerek és ők felettem állnak. A fiam csak azoknak fogad szót, akik a viselkedésükkel kivívták a tiszteletét, van türelmük elmagyarázni neki dolgokat, határozottak és nyugodtak. Sírással, könyörgéssel nem lehet rá hatni, de ordítozással, veréssel sem.
2019. dec. 20. 18:49
 33/47 anonim ***** válasza:
20%
a gyereknek nem kell bizonyítanom, hogy miért hallgasson rám. Én vagyok a szülője és ismétlem ehhez nem kell sem ordítani, sem verni. Az már hiba ha bizonygatni kell miért van igazam, mert ennyi erővel várjuk meg míg elüti az autó. Elvégre én szeretettel, türelmesen, nyugodtan fordultam felé és emiatt kivívtam a tiszteletét, mit számít hogy ettől függetlenül nem hallgat alapból rám, mert nem szülőként hanem haverként tekint rám és kiszalad a zebrára, holott én türelmesen, kedvesen elmagyaráztam hogy nem szabad -.-"
2019. dec. 21. 00:44
 34/47 anonim ***** válasza:
100%
Ez mind nagyon szép, de gondolom a te gyereked nem ADHD-s. Beszélhetnék neked az alacsony impulzuskontrollról és egyebekről, de azt hiszem felesleges, úgysem értenéd meg. Még a férjem is nehezen fogja fel, pedig ő nap mint nap látja a küzdelmeimet a fiammal. Könnyű egy "normális" gyerek" mellől osztani az észt :/
2019. dec. 21. 08:47
 35/47 anonim ***** válasza:
36%
szülőm tanár, ma már alapból nincs normális gyerek. A tananyagot le kellett butítania. 5 év alatt a gyerekek már nem tudják ugyanazt produkálni mint régen. Illetve egyfolytában ordítanak. Az egyik gyerek szétrúgta a tanár térdét (mert ehhez volt kedve) az egész osztály fél tőle, semmi nem történt még egy tanári figyelmeztetés sem és ez nem kirívó eset. Szinte minden hétre jut dühkitörés mindig más gyereknél (és nem beteg gyerekekről van szó) a "normális" gyerekek szülei sincsenek jobb helyzetben ma már mint egy adhd-s gyerekek és ez többnyire a szülő hibája, mert még meg is simizi a fejét, hogy milyen ügyes hogy most "csak" megrúgta a tanárt és nem harapott -.-"
2019. dec. 21. 14:34
 36/47 anonim ***** válasza:
83%
Valóban könnyű osztani az észt annak, aki nem ebben él. Nekem is hasonló elveim voltak, és nagyon határozottan kiálltam mellettük annó. Aztán lett egy aspergeres fiam és az elveimet egyszerűen képtelen voltam a gyakorlatban alkalmazni. A fiam leszarja, ha tekintélyalapon próbálja meg BÁRKI nevelni. Olyan nincs, hogy valamit azért csinál, mert egy "felette álló" azt mondta. Mondhatsz neki, amit akarsz, büntetheted bármivel, lehet bármilyen szigorú következménye a helytelen tetteinek, semmit nem érsz el vele. Nem egyszerű valóban, nálunk is sok feszültséget generál ez, pedig nekem szerencsém van, a férjem érti és felfogja, mivel jár ez, és ki is veszi a részét a gyerekkel való foglalkozásból, de a kiborulások, dühöngések, a "semminemjó" időszakok bizony könnyen kihozzák az emberből a rosszabbik oldalát.
2019. dec. 23. 19:13
 37/47 anonim ***** válasza:
67%
Utolsó vagyok, még annyit hozzátennék a mondandómhoz, hogy nálunk például nagyon is jól működik az, hogy aki valamennyire kívülálló és "kiérdemelte" a fiam tiszteletét, annak egészen egyszerűen nem produkálja az asperger tüneteit. Hatalmas szerencsénk van az iskolával (a fiam most elsős), úgy írattuk be, hogy átbeszéltük a diagnózisát, és azt, hogy ez nála személy szerint mivel jár, és amennyire lehet, alkalmazkodtak ehhez. Nálunk ez bejött, a suliban kis túlzással egy angyal a gyerek, csak pozitív visszajelzések vannak. Cserébe, a suliból hazaérve kiengedi a gőzt, mi kapjuk meg itthon a "sötét oldalt". El sem tudom képzelni, mi lenne, ha a párom nem értené a helyzetet, hogy mivel jár ez az állapot. Sokkal nehezebbek lennének úgy a mindennapok. Szóval le a kalappal a kérdező előtt, a jelenlegi szituációra pedig csak annyit tudok mondani, hogy ha valóban lehetetlen az apukát úgy rendesen bevonni, akkor dobbantson, mert ha tényleg ez a tényállás, akkor egyszerűbb lesz nélküle, mint vele...
2019. dec. 24. 04:22
 38/47 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Igen, nekem is voltak elveim, meg elgondolásom a gxereknevelésről. Egész addig, míg nem derült ki a fiam problémája. És borzasztó, mikor a saját apjával kell küzdeni, hogy megértse a betegség lényegét. Rengeteg cikket, könyvet kerestem neki, amiben le van írva egyszerűen. Arra nem volt hajlandó, hogy beleolvasson. És neki csak azért fogad szót a gyerek, mert fél tőle, fél, hogy elveri. Enyém a gyermek nevelése, az iskolai balhék, igaz,a gyerek bizalma és jó napjai is. Az apjának semmit nem mond el igaz nem is érdekli. Mikor elmondja, hogy ötöst kapott, vagy feleltek, az esetek nagy részében odáig nem jut el, hogy megkérdezze, miből.
2019. dec. 24. 09:23
 39/47 A kérdező kommentje:

Ja és előszeretettel hívja nem normálisnak, meg fogyatékosnak, mert el kell neki mondani háromszor a dolgokat. Igaz,ő mindent elfelejt,15x kell felhívni a figyelmét valamire, ami a gyerekkel vagy a családdal kapcsolatos. Egyszerűen nem tudom mosolyogva nézni azt, hogy bántja, pont az az ember, akinek teljes mellszélességgel mellette kellene állnia. De ő nem ilyet akart, neki miért nem lehet normális gyereke és miért neki kellene alkalmazkodni a gyerekhez, meg bárkihez. Ha valakinek ez nem tetszik, az az ő dolga.

Most közölte, hogy ha elmegyünk az anyához, akkor ő kimegy dolgozni, mert ő nem akar játszani a gyerekekkel, meg nem akar beszélgetni a családdal. És a fiam ezt látja és ezt viszi tovább.

2019. dec. 24. 11:44
 40/47 anonim ***** válasza:
100%

Nekem is van egy aspergeresem, aki emellé folyamatosan pörög is.

Aki azt írta, hogy nem igaz, hogy nem érti meg... de, megérti, viszont előbb halna meg, mint hogy el is fogadja. És ezt úgy kell érteni, hogy ha kifejezetten megkérné rá az ember, hogy vegyen levegőt, elmagyarázva, hogy mert különben megfullad, még annak is ellenállna, noha tökéletesen megértené. Pedig itt még csak nem is egy tiltásról vagy egy számára kellemetlen utasításról van szó. Annak is ellenáll, aminek nincs miért. Semmit nem fogad el. PDA = Pathological Demand Avoidance.

Semmi, de semmi nem bírja engedelmességre, irányíthatóságra, elfogadható és kibírható viselkedésre, csakis a szorongás, a masszív rettegés. Mivel közösségben ez adott, ott nincs gond. Az otthonunk viszont nem az a hely, ahol folyamatosan stresszben van és kb. halálra rettegi magát. Így az itthoni viselkedése, a vele való együttélés tényleg maga a pokol, bármennyire is nem illik ezt kimondani.

Kérdező, hogy álltok anyagilag? Elnézést, ha erről már írtál, elkerülte a figyelmem. Apa, ha ilyen, akkor oké, ne vegye ki a részét a dolgokból, abban úgysem lenne köszönet... DE!!! cserébe szó nélkül fizessen, mint a katonatiszt: takarítónőt, kaját, gyerekfelügyeletet, valamit, bármit. Ha ez nem megy, akkor csak simán fogja be a száját, te pedig vegyél vissza, amennyire csak lehetséges. Mindent csak a minimumon. Amit meg nem kell, azt egyáltalán meg se csináld. Jó példa erre most a karácsony: nem kell egy ilyen gyerek mellett patika rend, dekoráció, sütés, több fogásos menü. Nem, azt meg kell hagyni azoknak, akiknek normális, élhető gyereket dobott a gép. Nekünk meg sz**ni bele jó vastagon. Senki nem vigyáz rád, ha te nem vigyázol magadra, az élet pedig hosszú, nem kéne már most teljesen tönkremenni.

2019. dec. 24. 13:00
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!