Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Problémás gyerekek » ADHDs gyerekek szülei vannak...

ADHDs gyerekek szülei vannak itt? Tudnátok tanácsot adni?

Figyelt kérdés
10 éves az impulzív, hiperaktív ADHDs fiunk. Az apja nem tud a helyzettel mit kezdeni. Tegnap már közölte, hogy ő nem ilyent akart és neki csak túlélés az itthon töltött idő. Ugyanis a fiam hétvégén, szünetben egyszerűen pörög, énekel, beszél folyamatosan. Korán kel, nem lehet tőle pihenni. És már olyan sokszor megbeszéltük, hogy vasárnap ne ébresszen fel, ha ő felkel. De ő unatkozik és amúgy is alig várta, hogy együtt van a család. A férjem nem igazán vette ki a részét a dolgokból itthon. Ő inkább elmenekült a műhelyébe és nem jött haza csak akkor, mikor már valószínűleg aludt a gyerek. Nem játszott vele soha, most is hiába könyörög, hogy társasozzon vele, az apja pattintja, hogy neki vasárnap kell az, hogy ráérősen induljon a nap. De nem érti meg, hogy egy hiper nem direkt csinálja, nem ő kérte a problémát,ő is kapta. Minden családi program, nyaralás, szünet veszekedésbe torkollik, mert ő pihenni akar és aludni,a gyerek viszont nem. Én testileg, lelkileg, idegileg kikészültem. Próbáltam vele megbeszélni, hogy segítsen kicsit itthon, de erre csak azt mondta, neki sem segít senki és verjem meg a gyereket és akkor majd ért a szóból.
2019. dec. 16. 09:11
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
31%

ADHD ide vagy oda (több felnőtt, illetve egy kamasz ADHDst is ismerek, tehát tudom miről van szó), egy 10 éves gyerek bármennyire is “pörög” fel kell fognia, hogy pl ne ébresszen fel titeket vasárnap és hasonlók. Az ADHD nem értelmi fogyatékosság, ilyen alapvető normákat egyszerűen meg kell értenie. Ha nem, akkor ott komolyabb baj van, vagy pedig neveletlen. Gondolom mindent ráfogsz a “betegségére”, így mindent megtehet következmény nélkül. Nem autista, nem szellemi fogyatékos, attól még, hogy hiper, fel kell fognia dolgokat. Az iskolában gondolom nem jár a szája mindig órán, ott is kell társadalmi normákhoz alkalmazkodnia. Ha nem tud, terápia.

Amúgy a sztori vége az lesz, hogy a férjed talál valaki mást, és lelép. És egyébként bármennyire is csúnya dolog, megérteném, mert így tényleg csak túlélés az élet, semmi öröm nincs. Pedig az ADHD pont nem az az állapot, ami súlyos. Szerintem itt nevelési hibák is vannak bőven.

2019. dec. 16. 15:16
 22/47 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam 9 éves, ADHD-s. Sok helyen olvastam, hallottam már, hogy ilyen gyerek mellett a legtöbb házasság válással végződik. Mi még bírjuk, bár volt pár nagyon nehéz időszak, és a férjem a tiédhez hasonlóan a munkába menekült, csak ne kelljen a gyerekkel foglalkoznia.

A férjem is úgy gondolja/gondolta, hogy a fiam nincs megnevelve (főleg mielőtt megkapta a diagnózist), sokszor veszekedtünk azon, hogy miért nem pofozom meg, ha nem jól viselkedik. Egyszer megmutattam neki az Örökmozgó gyermek c. könyvet (László Zsuzsa), abban jól le van írva, miért nem használ a szidás és a verés, milyen más eszközök léteznek arra, hogy a kívánt viselkedést elérjük és megerősítsük. Azóta kicsit jobb a helyzet, de szerintem sosem lesz köztük igazán jó apa-fia kapcsolat. A férfiak többsége nehezen viseli, ha nem ő az "úr a háznál", az ADHD-s gyerekek pedig nem tisztelik úgy a szüleiket/idősebbeket/tanárokat, ahogy egy átlag gyerek (nem fogadják el azt az indokot, hogy ő az idősebb/okosabb stb., ezért tisztelni KELL - az én fiam nem tisztel senkit csak ezért), és nehezen értik meg, miért és hogyan legyünk másokra tekintettel, nehezen alkalmazkodnak másokhoz. Két dudás egy csárdában esete. Én meg a villámhárító, már egészen megszoktam...

A reggeli alvás szempontjából nekünk az a szerencsénk, hogy van még egy gyerekünk, most már egymást keltik fel és hétvégeken reggel együtt játszanak a szobájukban, amíg én fel nem kelek (nem alszom sokáig). A férjem hétvégén délután is szokott aludni, elvonul és magára csukja az ajtót, én meg igyekszem figyelni, hogy ne legyen nagy rendbontás, amíg alszik (nem mindig sikerül :)). Nekem elég az éjszakai alvás, általában a gyerekekkel együtt megyek én is aludni. Pszichésen és fizikailag teljesen rendben vagyok (most már), szedek vitaminokat meg ezt-azt, odafigyelek magamra (is) :) A háztartást megoldom, próbálom a gyerekeket is rávenni, hogy segítsenek.

Amikor kicsik voltak a gyerekek, minket is felkeltettek hétvégén kora reggel. Sokáig tartott, mire megértették, hogy ilyenkor fáradt és nyűgös vagyok, és semmi kedvem sincs velük játszani. Ha hagynak aludni, jókedvűen ébredek, ők is jobban járnak. Neked már 10 éves a fiad, próbáld vele megértetni, keressetek együtt valami érdekes elfoglaltságot a reggeli órákra, amit egyedül is tud csinálni. Ha más nem, kapcsolja be a tévét (legyen jó halkra állítva).

2019. dec. 16. 15:20
 23/47 anonim ***** válasza:
100%

Kedves utolsó!

te tudod, mi az az adhd?

Pontosan ezzel (is) járhat, hogy nem érti meg... vagy megérti, de 2 perc múlva elfelejti. És igenis ezeknek a gyerekeknek az órán is jár a szájuk, pörögnek ott is folyamatosan, és igen komoly erőfeszítésükbe kerül a beilleszkedés, normákhoz való igazodás, és örülnek, hogy otthon végre kicsit kiengedhetik magukat.

Azt meg csak halkan mondom, hogy a legújabb nézőpont szerint az adhd-t igenis feltették az autizmus spekrtumára.

A kérdező férje pontosan ugyanilyen felfogású lehet, mint te...

2019. dec. 16. 15:21
 24/47 anonim ***** válasza:
*bocs, (már) nem utolsó, hanem #21 ;)
2019. dec. 16. 15:22
 25/47 anonim ***** válasza:
14%
Hiába van spektrumon, attól még nem olyan súlyos eset, mint más típusú autizmusnál. De hajrá, akkor fogjatok mindent erre és azzal meg van oldva a probléma. Vagy lehetne szigorúbban fogni és nem hagyni hogy tönkremenjenek a házasságok. Na mindegy.
2019. dec. 16. 15:57
 26/47 anonim ***** válasza:
31%
“Igenis órán is jár a szájuk” és ezt hol tűrik el? Mert kötve hiszem, hogy hagyják, hogy az összes gyerek tanulása ennek a rovására menjen.
2019. dec. 16. 15:58
 27/47 anonim ***** válasza:
90%

Nem tűrik el, éppen ezt is írja a kérdező, hogy a gyerek viselkedése miatt is rajta csattan az ostor, és nehezen bírja.

Nekem 2 adhd-som van. Ahogy írta valaki korábban egészen olyan, mintha enyhe autista lenne. Nem tudod megnevelni, mert bizonyos dolgokat akkor is csinál, ha ezerszer elmondtad, és soha nem látott itthon ilyen példát.

Nekünk szerencsére nagy a ház, így levonulnak a nappaliba, viszonylag tudunk pihenni, bár még sokszor most is arra ébredek, hogy hétvégén verik szét a házat.

A házasságot biztosan kikezdi az ilyen. Mi sem vagyunk éppen turbékoló gerlepár. Amit a férjedről leírtál elég gáz, de lehet, hogy ő valóban úgy látja, hogy ő mindent megtesz. Én a párterápiában nem hiszek, de valahogy másképp kéne kommunikálni. Nekem azt mondta pszichológus, hogy a férfiak utálják az erős, hisztérikus nőket. Inkább add elő a gyenge nőt, akkor jobban fog segíteni. Na, én sem vagyok az a típus, de néha próbálkozom. Általában bejön.

A szex meg náluk a szerelem jele, állítólag, az enyém sem érti, hogy egy átsresszelt nap után miért nincs hozzá kedvem, ők így eresztik ki a gőzt, nekem meg inkább akkor van hozzá kedvem, ha harmónia van. Na, az nincs.

Nekünk egyébként az iskola miatt van a legtöbb konfliktus, a lányom rosszul tanul, szerencsére nem bomlasztja a tanítást, de ott is hallgatom eleget, hogy miért nem figyel, tudna ő, ha akarna, miközben ott a papírja, de a tanárok nem is értik mi ez. A fiam meg jól tanul, de ő meg rosszban van mindenkivel, állandóan megy a harc a tanárokkal, osztálytársakkal, jönnek a beírások a magatartás miatt.

Én szívem szerint menekülnék, de hova? Ez a mi keresztünk. Miközben nálunk már az összes nagyszülő meghalt, szerintem ez az élet a purgatórium.

2019. dec. 16. 18:21
 28/47 anonim ***** válasza:
37%
Azért az kemény, amikor purgatoriumnak nevezed az életedet a gyerekeid miatt.
2019. dec. 16. 23:40
 29/47 anonim ***** válasza:
17%
pfff már mindent erre a betegségre kennek, régen is volt ez a betegség csak érdekes módon a szülőnek volt tekintélye és ééérdekes, a gyerek tudta a betegség ellenére is, hogy hol a határ. Most meg érzi, hogy jaaaj ő beteg, szegééény és ezt a gyerek ki is használja. Nem az élet nehéz, te vagy csicska...
2019. dec. 20. 00:05
 30/47 anonim ***** válasza:
68%
Utolsó: az enyémnek nincs betegségtudata, teljesen normálisnak gondolja magát, inkább úgy érzi, hogy mások nem normálisak. Lesz..ja a tekintélyt, nem fogadja el a határokat, kivéve, ha sikerül vele valahogy megértetni, miért fontosak, miért jó neki, ha betartja a szabályokat. Akit szeret, aki határozottan, de szeretettel és legfőképpen igazságosan bánik vele, annak nagyobb eséllyel fogad szót, mint annak, aki a tekintélyére hivatkozva parancsolgat neki és bünteti. Erőből nem mész vele semmire, ha bántják, csak agresszívabb lesz, úgy érzi, mindenki összeesküdött ellene. Biztosan voltak ilyen emberek régen is, aztán jó eséllyel börtönben vagy akasztófán végezték. Én ezt nem kívánom a gyerekemnek, ezért igyekszem a neki megfelelő módon nevelni, kihozni belőle a legjobbat, amit lehet. Ne hidd, hogy olyan egyszerű.
2019. dec. 20. 02:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!