Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Kisgyerekek » Vegán anyukák a gyereknek is...

Vegán anyukák a gyereknek is vegánnak KELL lennie?

Figyelt kérdés
Ma mikor mentem a gyerekért az oviba (kiscsoport) arra értem oda,hogy a csoportszoba előtt az egyik kislány anyukája ordibál az ovonenivel,hogy hogy mert sajtot adni a gyereknek "azota a gyerek otthon nyavajog,hogy neki sajt kell,de MI NEM ESZUNK SAJTOT". Szegény kislány az anyja lábánál sírt,hogy megígéri többet nem kér csak ne kiabáljon. Leesett az állam. Hogy vehet el egy 3 éves gyerektől kb mindent???

2018. febr. 27. 15:50
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 41/87 anonim ***** válasza:
55%

Az anyuka reakciója eléggé eltúlzott, de egy dolog miatt megértem az aggodalmát. Ha a kislány születésétől fogva sohasem evett tejtermékeket, bizony lehetnek gondjai a megemésztésükkel, ami hasfájást, hasmenést okozhat. Mondom ezt egy születésétől kezdődően súlyos tejfehérje-érzékenységben szenvedő gyerek szülőjeként. Bár én legalább megpróbáltam bevezetni az étrendjébe a tejtermékeket, ez az anyuka viszont lehet, hogy nem.

A gond itt az, hogy nem lehet a gyerekünket hermetikusan elzárni a nagyvilágtól. Lesz még rengeteg olyan esemény, ahol nem lehet, vagy nagyon nehéz lesz a kislány vegán étkezését biztosítani. Amíg pici, addig csak a családdal kell megküzdeni (nálunk is nehezen értették meg a nagymamák, miért nem ehet a kisfiam tejcsokit, jégkrémet), később viszont egyre nehezebb lesz kontrollálni először az óvodában, aztán az iskolában, barátoknál, szülinapi bulikon, kirándulásokon. Mindezek miatt én úgy vélem, nem érdemes egy kisgyerek étrendjét ennyire leszűkíteni, ha nem áll fenn konkrét egészségügyi probléma.

Az elvi részét megértem valamennyire. Valaki említette a cukrot, nos, én is szívem szerint kizárnám az életünkből az összes cukorkát, bolti édességeket, üdítőket stb., hiszen ezek vitathatatlanul nagyon egészségtelenek. Viszont nem tudom, és nem is akarom a gyerekeimet eltiltani ezektől, csak a mennyiséget igyekszem korlátozni, és azt sem vérre menően.

2018. febr. 28. 23:23
 42/87 anonim ***** válasza:
28%

Lehet, hogy a WHO meg mások szerint a vegán étrend megfelelő újszülöttek és kisgyermekek számára is, azonban érdemes tudni, hogy a vegánként felnevelt gyerekek átlagos súlya és magassága elmarad a vegyes étrenden lévő kortársaikétól.

Ezen túlmenően itt egy lista a növényekből (nem algák) be nem vihető tápanyagokról: kreatin, karnozin, DHA, taurin, B12, D3 vitaminok és hem-vas. Ezek persze pótolhatók étrendkiegészítők formájában, illetve az első négyet a szervezetünk elő tudja állítani. Ez eddig rendben van, de mi van akkor, ha egy kisgyereknek többre van szüksége a megfelelő fejlődéshez, mint amennyit a szervezete elő tud állítani? Ebben a cikkben tudományos cikkekkel igazolják, hogy a vegán étrendet folytatók körében alacsonyabb szint figyelhető meg a felsoroltakból:

[link]

Kérdéses, hogy egy átlag magyar vegán anyuka megvesz-e minden fontos (esetleg nem éppen olcsó) étrendkiegészítőt a gyerekének, egyáltalán tud-e ezekről? A B12 és a D3 elég közismert, és sok növényi tej tartalmazza, akárcsak a kalciumot, ezekkel remélhetőleg nincs gond. Az esetleges vashiányt általában észre szokta venni az orvos, és kaphat pótlást. Viszont még mindig maradt négy.

Ettől persze még lehet a kislány étrendje sokkal egészségesebb, mint a cukros péksütiken élő társaié, nyilván nekik is lehet vitaminhiányuk. De nekik valószínűleg nem kell sírva könyörögniük egy mások számára alap élelmiszerért, ha megkívánják. És nem kiabál az anyukájuk az óvónővel, ha ilyet kapnak az óvodában.

2018. márc. 1. 00:02
 43/87 anonim ***** válasza:
59%

kreatin: nem esszenciális: L-arginin, glicin és L-metionin szintetizálásával termelődik

karnozin: ez sem esszenciális, béta-alaninból és L-hisztidinből képződik

dha: Az tulajdonképpen egy hosszúláncú omega3 zsírsav. Dió, lenmag, kendermag tökéletes forrása.

taurin: csak csecsemőknek esszenciális, és az anyatejben megtalálható

D vitamin meg a bőrben termelődik napfény hatására. Élelmiszerekben elégtelen dózis található csak.

b12: talajban élő baktériumok termelik, kezeletlen vízben, bio zöldségekben megtalálható.

A hem-vas karcinogén, ellentétben a non-hem-vassal. Előbbire semmi szükség nincsen.

Kalciumot nem írom újra, az előző oldalon már megtettem.

2018. márc. 1. 01:23
 44/87 A kérdező kommentje:

Név nélkül kimásolok egy privát üzenetet.

"Szia!

Egy lassan 28 éves férfi vagyok az anyám kb ilyen mint amit leírtàl. Soha nem ehettem húst otthon,hiszen mi vegánok vagyunk.

Imádtam a nagyiéknál lenni,hiszen ott volt husi. Kb 7-8 éves lehettem mikor lebuktam és el lettem tiltva a nagyszüleimtől,10!!!!! évig nem láttam őket.

Anyám otthon előadta a szetbeszédet és olyan bűntudatot keltett bennem,hogy ezután ha húst ettem vagy tejet ittam mindig bőgtem,hogy rossz vagyok. Aztán jött a gimi ahol már kicsit több eszem volt,bekerültem a városba és lett egy nagyon jó biosztanárom akit imádtam/imádok és rájöttem,hogy nem én vagyok a rossz,hanem az a rossz aki erre kényszeríti a gyerekét!!!Aki nem akar húst enni ne egyen,de ne tegye ezt a gyerekével.

Egy kicsit rólam. Mindig is beteges,vézna kisgyerek voltam,tele hiánybetegségekkel. Mivel utáltam azt a sok rossz sz@rt amit anyámék belém akartak tömni. Mikor betöltöttem a 18-at rögtön koliba mentem. Azóta 1x láttam a szüleimet a nagyapám temetésén. Egy lelki roncs lettem miattuk.

Senkinek nem szabadna ezt tenni a gyerekével!!!!!"

2018. márc. 1. 08:49
 45/87 anonim ***** válasza:
57%
Ez most egy érv próbál lenni a vegánság ellen?
2018. márc. 1. 11:25
 46/87 A kérdező kommentje:

Én nem vagyok ellene.

Szerintem mindenki egyen azt amit akar. De ne korlatozzuk már a gyerekeket és ne gondoljuk már magunkat okosabbnak mindenkinél. Én csak halat eszek,mégsem terjesztem az igét mindenkinek.

2018. márc. 1. 12:00
 47/87 anonim válasza:
44%
Ez a level akkora kamu te jo isten... :DDDDD
2018. márc. 1. 12:18
 48/87 anonim válasza:
43%
Milyen erdekes en folyton mosolygos egeszseges pozitiv gondolkodasu vegan csaladokat ismerek. Ez a level meg buzlik, tehat a vegansag testileg lelkileg tonkretette szegeny gyereket igaz? Hianybetegsegek meg minden... Itt bukik ki a kamu :D
2018. márc. 1. 12:20
 49/87 anonim ***** válasza:
53%
Micsoda levél, emberek... hát meg kell a szívnek szakadni... 😃
2018. márc. 1. 12:23
 50/87 anonim ***** válasza:
98%
A levélben sem a vegánság a probléma, hanem az anyuka hozzáállása, ahogy a fent lekörmölt sztoriban is.
2018. márc. 1. 14:16
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!