Túlzás volt elverni a kezét?
Én is kaptam a kezemre, fenekemre párat, amikor kisebb voltam, a húgom is. Élünk, virulunk, lelkileg nem sérültünk, szüleinkkel tökéletes a kapcsolatunk, jól neveltek vagyunk. Akkor miről is beszélünk? Szerintem ha már 100x elmondta, mindent bevetett és nem megy, akkor rá lehet csapni a kezére. Ez nem számít verésnek. Igenis egy 3 éves gyerek már fel tudja fogni, hogy mit szabad és mit nem.
Kérdező, szerintem nem vagy gonosz, ha úgy érzed mostmár megérdemelte, akkor semmi gond. Persze azért ne ez legyen mostantóla fegyelmezési módszer, de ha más nem segít, akkor néhányszor lehet.
Lehet lepontozni.
Konkrét javaslat: olvasd el (asszem neten is fnet van pdf-ként) Mérei-Binét: Gyermeklélektan c. könyvét.
Tankönyv is, de a gyerek szemszögéből írja le, hogy bizonyos életkorban bizonyos magatartásformáknak mik a TÉNYLEGES okai.
Olvasd el és próbáld a gyerek szemszögéből átgondolni, hogy mire adhat ilyen reakciót.
Nekem - bár kevés az infó - két dolog gyanús:
1. 'Rossz gyerek' vagy hasonló címkét kapott. Ez önbeteljesítő jóslatként is működhet és meg akar felelni a címkének, mert akkor figyelmet kap.
2. Valamilyen belső feszültséget így vezet le. Nem tudja megfelelően beazonosítani az érzelmeit, azért így hívja fel a környezete figyelmét magára, konkrétan megfogalmazni még nem tudja, hogy mi kelt benne feszültséget. Ez lehet közted és a férjed közötti akár "hidegháborús" feszültség, vagy nem következetes nevelési hozzáállás a gyerekhez, akinél ez szorongást kelt.
Ezek tippek, mert nem élek veletek és a leírás is szubjektív. Gondold végig a lehetőségeket és mondom, nagyon jó könyv, amit írtam az elején, olvasd el. Hátha rámutat valamire, amire itt nem tértél ki se te, se a válaszolók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!